Skocz do zawartości
IGNORED

wzm. klasy AB/B - projekty godne uwagi

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji faktu, że jestem zbieraczem różnych szmelców i kilka z nich posiadam, to może za jakiś czas jeśli koledzy z Poznania dopiszą zrobimy porównania na dwóch (co najmniej) parach głośniczków (łatwe i trudne do napędzenia) kilku popularnych konstrukcji. Może przyda się to komuś do czegoś?

Na początek GC na 3875 i 3886, później pewnie drakula i tripath, a jak skończę go składać to będzie też symasym.

Wszystkie podłączymy pod ten sam preamp i to samo źródło (w temacie tego ostatniego poproszę lancastera, bo wydaje mi się, ze jego philips to obecnie najlepsze źródełko jakie mamy na stanie).

Jeśli czas pozwoli, to możemy zacząć testy od przyszłego tygodnia.

>Rekin

Świetny pomysł, który rozwieje mnóstwo wątpliwości i na pewno da wiele do myślenia zwolennikom kilowatów mocy :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Andrzej Stelmach, 20 Lip 2006, 12:29

Ja posiadam projekt Gibstersa 990077 i nie mialem z nim zadnych problemow, jako koncowe dalem irfp240/9240, wystarczy kilka naprawde drobnych zabiegow i wzmcniacz jest stabilny jak skala i nie wzbudza sie. Na elektrodzie jest cos o tym napisane. Po drobnych poprawkach wzmacniacz odpala za 1 razem bez zadnego fajerwerku. Polecam go rowniez i z swojej strony, to bardzo dobry projekt.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>jar1

Oczywiście, że nic nie rozwieje. Raczej da powód do nowej dyskusji :)

Dlatego wyniki takich odsłuchów będą opisane raczej tak:

Wzmacniacz X w konfiguracji Y według odsłuchującego Z jest do dupy bo:.....

ten sam wzmacniacz w tej samej konfiguracji wg odsłuchującego K gra bardzo fajnie, ale....

Oczywiście odsłuchujący M stwierdzi, że obaj się mylą i za dużo wypili, bo taki zestaw nie był wcale odsłuchiwany :))

Właściciel zestawu Mr N stwierdzi, że w jednym kanale odpadł kondensator i dlatego takie sprzeczne opinie, ale ogólnie mu się podobało i w ogóle...

Nie istnieje taki zestaw, który każdemu by dogodził.

Na pewnym poziomie, jesli każdy ze wzmacniaczy jest w stanie dać tyle prądu do głośników ile trzeba o ocenie trudno mówić jednym głosem, bo naprawdę co osoba to inny gust. Ja preferuję brzmienie szczegółowe, jednak z pięknymi barwami i kontrolowanym basikiem. Wiele osób woli bardziej stonowaną górę i mniej konturowy bas. Pomiędzy nimi jest pewnie wielu takich, którzy mają jeszcze inne oczekiwania.

Ja mam taką filozofię: Kolumny powinny być szczegółowe i przenieść jak największą ilość informacji. Stonowanie góry, czy innego podzakresu może odbyć się na etapie doboru wzmacniacza (ja wolę, gdy robi to źródło). Takie podejście jest bardziej zbliżone do realiów, bo nie zakładam, że każdy element toru będzie idealnie neutralny.

To do czego dążę to synergia wszystkich elementów toru. Na końcu ma grać muzyka w sposób jak najbardziej zbliżony do mojego wyobrażenia ideału.

Zmiana tylko jednego elementu w tak skonstruowanym systemie psuje wszystko.

Zawsze najciekawsze było dla mnie porównywanie całych systemów skomponowanych przez ...fili.

Pewnie każdy zagra innym charakterem, ale powinien znaleźć grono wielbicieli wśród miłośników podobnego brzmienia. Oczywiście pewne cechy w prezentacji są obiektywne i można je oceniać, ale co z tego jeśli dla jednych są wadą, a dla innych zaletą?

Prosze bardzo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>rekin, 20 Lip 2006, 17:03

Mogę dołączyć się do porównania z moją nową końcówką? Trochę niekonwencjonalna topologia, full bipolar, low feedback. Na dniach powinna znaleźć się w ludzkiej obudowie.

>darkfenriz

Będzie mi bardzo miło. Każdy sprzęt to nowe doświadczenie.

>saczek_XTRM

To niestety nie takie proste, bo trzeba również dobrać przynajmniej kabelki głośnikowe, które swoje jednak wnoszą i zdefiniować co to są dobre kolumny. Większość znanych mi kolumienek ma swoją sygnaturę dźwiękową, która dość mocno określa charakter dźwięku i powoduje, że nie wszystkie wzmacniacze "spasują" się. Może być zbyt analitycznie, lub kluchowato dla odmiany.

Zobaczymy co da się zrobić. Ten test jak już jar1 napisał nie koniecznie odpowie na jakieś pytania, ale na pewno dla osób uczestniczących w odsłuchu da wskazówki i mam nadzieję pomoże w wyborze w co się pchać, a od czego trzymać się z daleka. To byłoby już coś.

Na forum nie istnieje moim zdaniem możliwość dać uniwersalnych wskazówek dla każdego. Bez słuchania będzie zawsze lipa. Chyba po to część osób wypożycza sprzętu do odsłuchu w swoich domach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.