Skocz do zawartości
IGNORED

Góry - wspinaczka, jaskinie

HYBRYD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ciekaw jestem czy sa osoby na forum, ktore uprawiaja ten sport? Wstawiajcie zdjecia, relacje z wypraw, opisy drog wspinaczkowych, przejscia jaskiniowe itd.

Jestem amatorem. W gorach juz od malucha. Wspinaczka + troche po jaskiniach. Wstawiam zdjecie z wycieczki na Gross Glockner (lipiec 2005). Niestety slaba jakosc, podaje jeszcze link (tu wieksza rozdzielczosc)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze jeden link (z tej samej wyprawy)

Ukryta Zawartość

Mam troche zdjec ze szczytu, ale nic ciekawego. Niestety nie trafilem na pogode.

Jesli bedzie zainteresowanie ;) wstawie zdjecia z wspinaczki (Góry Sokole) i moze cos z jaskin.

Pozdrawiam

Hybryd

post-9188-100008801 1170296748_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27194-g%C3%B3ry-wspinaczka-jaskinie/

To ja polece najpierw standardem, pewnie szybko sie mozna zorientowac co to jest, na zdjeciu razem z jednym z forumowiczow...za trzy tygodnie ponownie sie tam wybieram, moze dla jednych to zadna rewelacja ale w koncu tatry to nie tylko Giewont, Kasprowy czy Dolina Koscieliska

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten drugi krajobraz moze juz byc mniej znany, to Gory Sowie w okolicach Nowej Rudy, typowo skaliste, ale rownie piekne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi tam ostatni wypad w góry został w pamięci, fotek nie zamieszczam bo cenzura ;) ale jedno takie oczywiście nasze piękne Polskie................

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MareG, 18 Lip 2006, 22:01

>>mag99

>

>Na drugim zdjęciu to raczej Szczeliniec Wielki w Górach Stołowych.

Mareg G, tez mi sie tak wydaje :-)

Koledzy pokazali ladne zdjecia karajobrazowe. Zakladajac ten watek mialem na mysli cos wiecej oprocz pieknego widoku. Chodzi mi o zdjecia na ktorych jestescie w "akcji" - wspinaczka gorska, jaskinie.

Moje pierwsze zamieszczone zdjecie, moze nie jest takim przykladem, ale jestem ze sprzetem :)

Teraz nie ma mnie w domu, wkrotce postaram sie zamiescic takie zdjecia.

Wspina sie ktos w skalach?, moze lazi po jaskiniach?

pozdr

Hybryd

mag99, 19 Lip 2006, 10:25

>Hybryd

>Jaskienie słowackie mam zamiar zaliczyc przy najblizszym wyjezdzie, wiec fotki po powrocie

>zamieszcze

bedziesz zwiedzial jaskinie turystyczne? czy sportowo eksploracja?

Kiedys bylem na Morawskim Krasie sa tam naprawde ciekawe jaskinie z piekna szata naciekowa. Jaskinia turystyczna to nie to samo, nie ten klimat ;-)

pozdr

hybryd

niestety zdrowie mojej pozostałych członków wyprawy nie pozwala na to zeby uprawiac spinaczke gorska i zwiedziac jaskinie w jakikolwiek inny sposob jak tylko turystycznie i to dosc lajtowo:)

no ale zawsze to jakas radosc dla oka, gory tak jak Mazury maja w sobie to cos:)

Mag

• 1 rok później...

Witam

To ja zjezdzam z Okiennika w Skarzycach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

refresh watek.

może któryś z panów aktywnie wypoczywa w Tatrach polskich i podzieli sie wrażeniami.Interesuja mnie te szlaki z adrenaliną... rysy ,orla,swinica etc. Jak wchodzić na co uwazac co brac pod uwagę?

Inny temat, jaki sprzęt np buty.w tym sezonie chodziłem po nizszych partiacg gór i okropnie slizgały sie mi podeszwy(sezon letni)jakie ubranie:koszulki,spodenki etc.przyznam sie ze z kondycja jest ok ,wyczynowo jezdze rowerem jednak koszuka do wycisniecia była juz po 2h marszu,nie wiem czy sprawdzi sie np ten sam sprzet co do biegania z odprowadzeniem potu na zewnatrz?Co przy wiekszych wysokosciach?

Buty za kostkę z podeszwami vibramowymi, bielizna jest tego samego typu co rower, do tego polar, gore-tex, wygodny plecak. Udało mi się dostać kilka lat temu fajne spodnie polar ze wzmocnieniami w newralgicznych miejscach ( sprawdziły się ). Na cieplejsze dni oprócz kurtki i polaru ( obowiązkowo, przynajmniej w plecaku ) fajne są kamizelki z wind-stopem. Zimą zawsze zabieram raki, czekan i kijki ( składane, latem się tez przydają ), spodnie z gore-texu, stuptuty. Obowiązkowo również latarka, grzałka chemiczna ( coś jak światło chemiczne ), telefon ( ja zabieram zawsze dodatkową baterię ), folia, czekolada, nóż.

Bardzo nie lubię kurtek/spodni z ociepleniem. Zdecydowanie membrany + polar są moim zdaniem lepszym rozwiązaniem.

Na trudniejsze trasy warto mieć uprząż wspinaczkową + V-kę ( albo chociaż 2 taśmy i 3 karabinki zakręcane ). Jeśli chcesz się wspinać dochodzi szpej do wspinaczki ( liny, ekspresy, taśmy, ósemki itp ). Choć zaczynanie przygody ze wspinaczką od Tatr jest co najmniej nierozsądne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ściągnij sobie katalogi ( również przemysłowe ), poczytasz i ogólnie zapoznasz się z podstawowymi technikami autoasekuracji. Nie ma co przesadzać ze sprzętem, pamiętaj, że to wszystko musisz gdzieś zmieścić i sam nosić.

Góry są niebezpieczne, nie warto wybierać się samemu ( w szczególności pierwszy raz ), i warto trochę pochodzić z kimś doświadczonym. Wpisuj się w schroniskach ( wiele osób to niestety "olewa" ).

I nie rób nic na siłę, nie czujesz się pewnie ? Odpuść.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Łancuchy w Tatrach "nie maja średnicy" ... są owalne ... ;-) ... wpasujesz praktycznie każdy karbinek, byle nie mini, i uważac na materiały ! via ferrata to nie to samo co łanuch, ze wzgledu na mozliwość zaklinowania lepiej zdwoić przynajmniej jeden. Jeśli dobrze przypuszczam że chcesz z lonżą chodzić po Tatrach, to pochwalam - w wielu miejscach np Orla jest masakrycznie zniszczona, w niepewna pogodę może Ci uratować przysłowiowe dupsko.

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Jesli chodzi o turystyczne oznakowane szlaki "z adrenaliną" to poza Orlą, w Polskich Tatrach jest co kot napłakał. Najpiekniejsza i jedna z najtrudniejszych ze względu na brak praktycznie jakichkolwiek zabezpieczen/ułatwień nie liczac kilku w okolicach Bandziocha imho - Przełęcz pod Chlopkiem --> adrenalina murowana zwlaszcza dla nie obytych ze skałą i ekspozycją. Rysy (nie wiem czy maja adrenalinę - raczej zwykly szlak z wieloma zabezpieczeniami dodanymi ze względu na duży ruch turystyczny. Koscielec - na samej górze, choc to w sumie bardzo łatwy szlak ale widok piekny. Adrenaliny dostarcza zejscie z Zawratu. Duzo trudniejsze w skali tatrzańskiej niż wyjscie. Wszystkie dojsciówki na Orlą poza Grantami i dojeciem na Świnice od strony Beskidu. (Krzyżnego nie licze bo ruch w druga stronę czyli w stronę Zawratu jest skąd inąd słusznie - zabroniony).

Jesli zaś chodzi o Orlą - to dość sporych emocji dostarczają po kolei od strony Kasprowego:

-Trawers Świnicy za kominem na wysokosci Gąsienicowej Turni (tzn ponizej)

-Zejscie do trawersu Zmarzłych Czub od Małego Koziego Wierchu

-Zmarzła przełęcz

- Zejscie wyjscie Orlą do Koziej Przełęczy

-Cały trawers Kozich Czub, do Wyzniej Koziej Przłęczy (zresztą bardzo fajny całodzienny szlak od 5Stawow na Kozią przełęcz, potem Orla do Koziego wierchu i zejscie z Koziego czarnym z powrotem do 5-tki.

- Zleb Kulczyńskiego i dalej w stronę Granatów przez czarne Sciany

- Piekna wyprawka całodzienna czyli Grania Granatów podjescie na Skrajny od CZSG i zejscie zielonym nad Zmarzły Staw

- cały odcinek od Skrajnego Granatu do Buczynowej turniczki, jeden z najtrudniejszych na Orlej z trawersem Buczynowych Czub za Poscielą Jaśińskiego do Przełęczy Nowickiego.

To chyba tyle ... jesli chodzi o Polskie Tatry. Duzo ciekawiej jest zima, ale to juz wymaga z lekuchna doswiadczenia. I Tatry Słowackie - wieksze, piekniejsze, grozniejsze i trudniejsze ...

Pozdrawiam !

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Do : --> Janek Dolas, nie wiem jakiej jakości masz koszulki że nie nadąża ci odprowadzenie ... dobrej jakosci bielizna wysycha z potu bardzo szybko podczas postoju ... w trakcie marszu w zaleznosci od organizmu w sumie nie ma mozliwosci zeby koszulka byla sucha ... ale 15 min postoju i powiina byc sucha. Kup cos dobrego, a nie zadne rowerowe itp. Gore nie polecam latem ! nie wiem co to za pomysł polecac gore-tex latem ... ??? ugotujesz sie ... i nie na tym Gore polega , jak ma ci odprowadzic cokolwiek jesli temperatura zewnatrz jest wyzsza niz wewnątrz np w taka pogode jak ostatnio mamy. Zeby ogre sie sprawował jak gore musi miec min 15 stopni roznicy ! minimum ! Buty - Meindl albo HanWag, reszty firm nie polecam , choc skorupy dobre robi Scarpa.

Tak zagladam do tego wątku, ale widze że wsrod audio-melomanów nie ma wielu "braci" parajacych się w wolnych dłuzszych chwilach tym rodzajem aktywnosci ;-)

Martin dziekuje za pomoc,a propo Zawratu ,zdjatko...Schodziłem -nie wchodziłem(szlismy od wodogrzmotów przez 5 stawów w dół zawrat murowaniec i do domku ;)w zakopcu,I własnie wtedy pomyslałem o lonży i o żonie,którą asekurowałem stawiajac jej buty w szczeliny,mokre, bo sniegu było co niemiara.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu pogladowo, z Tatr Słowackich - widok z Szatana na Wysoką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aaa, foto Autor ;-) ... zresztą polecam na Słowacji ekspolarację Tatrzanskich szlaków niedostepnych dla ruchu turystycznego. Samodzielnie bez uprawnień nie mozna (Horska dość scisle przestrzega i mozna pokute zapłacić) ale mozna wynajac przewodnika (calkiem znosne ceny z tego co mi wiadomo) a wiele pieknych zakatków do odwiedzenia.

tu jest napewno świstak,jeden z 200 w tatrach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

żonka leci w dołek Zawratu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to sam Szatan... dość trudna góra w kilku miejscach ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.