Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Simonello, 3 Mar 2007, 12:43

>arturp,

>Sporo się o nim mówiło na tym forum! Poszukaj, szczegółnie senicz, który jednak nie wiadomo cy był

>prawdomówny. Co mogę powiedzieć - po dwóch podwyżkach głośniki STXa imo tracą rację bytu. Jak AX

>kosztował 85zł, była to rewelacyjna oferta. A teraz to wolałbym dopłacić i mieć Ushera z monitorków

>S-520.

Dlaczego tak twierdzisz? Zrobiłeś jakąś konstrukcję na tym GDN 15 AX, słuchałeś jakiejś kolumny, w której ten głośnik był użyty, porównywałeś go z tymi S-520 w tych samych warunkach odsłuchowych? Uważasz, że po wzroście ceny o kilkanaście procent ten STX już nie jest rewelacją, bo ja wcale tak nie uważam, a stwierdzam tak na podstawie własnych doświadczeń z tym STXem, które opisałem w wątku nr 29915. Usherów S-520 nie słuchałem, ale chętnie bym porównał ich niskośredniaka do tego STXa. Jak będę miał przypływ gotówki to go sobie kupię w celach doświadczalnych.

witam

tunning mission 700 w obudowie zamknietej wydaje sie bezsensowny,z tego nic sie nie wycisnie.Za to głosniki pasuja do tannoy>jeden przełozyłem nawet.Ale cos niedobrego z basem i ogólnie (wiadomo inna zwrotnica),dudni i buczy troche .Mozna te vify zaaplikowac jakos w tannoy M2 ????jest sens bawic sie w nowa zwrotnice...?jak najtanszym kosztem oczywiscie .

poradzcie panowie.

Orginalnie te mission sa z płyty wiórowej a przedni panel z jakiegos plastiku dziwnego.Nie opłaca sie wytłumic matami itd...

Grundig High Fidelity

Obudowa zamknieta jest zwykle 2 x mniejsza od obudowy wentylowanej w jakiej powinien taki głosnik pracować .

Sprawdź takie opcje :

1. luźno wypełnij materiałem tłumiącym całą oryginalną obudowę ( nie upychaj ) i sprawdź jak gra bas

2. zrób prowizoryczna obudowę ( tanio będzie z surowej płyty meblowej 19 mm ) o objetości około 20 litrów z tunelem br o średnicy 7 cm i długości 18 cm w dolnej częsci obudowu i skierowany do tyłu , wytłumienie z jednej warstwy materiału tłumiącego daj tylko za głośnikiem i ściankach bocznych w jego okolicy

3. podłącz woofer przez filterek - cewka 1,5mH i kondensator równolegle ( do masy ) 6,8uF .

Jezeli żadna z tych opcji sie nie sprawdzi - wystaw je na allegro, może jeszcze zarobisz na tym.

...there is no spoon...

1arturp

o mnie | ignoruj | PW

stat: 911 / 1894 / 2

8 Mar 2007, 17:50

Obudowa zamknieta jest zwykle 2 x mniejsza od obudowy wentylowanej w jakiej powinien taki głosnik pracować .

Sprawdź takie opcje :

1. luźno wypełnij materiałem tłumiącym całą oryginalną obudowę ( nie upychaj ) i sprawdź jak gra bas

2. zrób prowizoryczna obudowę ( tanio będzie z surowej płyty meblowej 19 mm ) o objetości około 20 litrów z tunelem br o średnicy 7 cm i długości 18 cm w dolnej częsci obudowu i skierowany do tyłu , wytłumienie z jednej warstwy materiału tłumiącego daj tylko za głośnikiem i ściankach bocznych w jego okolicy

3. podłącz woofer przez filterek - cewka 1,5mH i kondensator równolegle ( do masy ) 6,8uF .

Jezeli żadna z tych opcji sie nie sprawdzi - wystaw je na allegro, może jeszcze zarobisz na tym.

odnosnie punktu 1

te kolumny sa wypełnione juz watolina dosyc szczelnie.,

odnosnie punktu 2

odpada zupełnie opcja testowych skrzynek

odnosnie punktu 3

Przeszczepiam je do tannoy m2 ,moze sie uda zrobic cos w miare grajacego.

w sumie ten głosnik jako tako gra.Tweter z M2 jest lepszy od tej vify.

prosze oczywiscie o sugestie

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Artur - co sadzisz o tych arcusach? Jakie glosniki w nich siedza? Moge ich posluchac, bo sprzedawca jest z Lodzi - ale czy warto?

pozdr.

Ukryta Zawartość

cold fire, 10 Mar 2007, 12:32

Miałem takie i pisałem o nich w tym wątku

góra Vifa d25 w wersji z poliamidowa kopułką

średnica Audax z nodymowym magnesikiem

dół - jedna z wersji vify C17 ale przystosowana do grania basem - dość nierówna ch-ka na średnicy

w zwrotnicy filtry 1 rzędu co ewidentnie nie wystarcza .

Innymi słowy możesz miec ten sam problem co mzawek - dobre przetworniki , z których można zrobić fajne głośniki ale wymaga to przeprojektowania zwrotnicy i zastosowania dobrych komponentów zwrotnicy . Przy cenie 200 za głośniki i modyfikacjach zwrotnicy to cię wyniesie 400 jesli zrobisz to sam . Ale jeżeli nie masz doświadczenia i pomiarówki to gra nie jest warta świeczki .

...there is no spoon...

arturp ->> Faktycznie, watek przegladalem juz dosyc dawno temu i po prostu nie skojazrzylem. Dzieki za wpis.

A co o tym sadzisz? Kolumny robione przez Cantona, ale strasznie lekkie jak ja gabaryty i ilosc glosnikow. Obodowa moze byc (i pewnie jest) z tektury...

Ukryta Zawartość

pozdro.

Ukryta Zawartość

I jeszcze takie warchlaki -

Ukryta Zawartość

Te wygladaja juz nieco solidniej, ale sa przedpotopowe i na dodatek wyjatkowo szpetne:)

Juz nie mowiac o tym, ze prawdopodobnie beda graly zbyt slodko (wiadomo - angielskie monitory) co mi zupelnie nie odpowiada, bo slucham rocka. pozdro

Ukryta Zawartość

Obydwa te zestawy są na allegro już chyba kilka tygodni . To głośniki z okresu kiedy nawet niebyło dobrych metod pomiarowych więc robiono na czuja . Nie polecam a nawet odradzam. O Cantonach wie sporo McGyver ale czy o tak starych , tego nie wiem .

...there is no spoon...

Nie wypowiedziałem się w temacie powyzszych głośników gdyż ponieważ nie mam na ich temat nic do powiedzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...gdyz poniewaz sa takie zle, ze nie warto sie wypowiadac, czy po prostu niewiele o nich wiesz?

Hmm... wpadam powoli w lekkie zalamanie nerwowe, bo wyglada na to, ze nic poza polskim shitem sprzed 20 lat

albo zagranicznym przedpotopowym low-endem nie znajde...;/ Nawet na Altusy w przyzwoitym stanie srednio moge sobie pozwolic...:)

cold fire

nie łam się

1. nie daj się zwieźć tytułowi aukcji - to vify s serii TC , piekne skrzynki i dobra cena

Ukryta Zawartość

2. nie wiem jak to gra ale to NAD więc pewnie OK

Ukryta Zawartość

3. nie wiem co to za woofer ale na górze jest Vifa aluminiowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>3. nie wiem co to za woofer ale na górze jest Vifa aluminiowa

>

Ukryta Zawartość

Woofer to shit, wygląda na wymienioną membranę, w jednej kolumnie tweeter jest obrócony.

>2. nie wiem jak to gra ale to NAD więc pewnie OK

>

Ukryta Zawartość

Tu można się zastanawiać, ale bez zdjęć "frontless" to loteria (ciekawe, co sprzedający chce ukryć?)

>2. nie wiem jak to gra ale to NAD więc pewnie OK

>

Ukryta Zawartość

Jeśli stan techniczny jest OK, można brać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp - dzieki za linki, ale niestety kolumny chcialbym koniecznie odsluchac. Te eltaxy z pierwszego linku wygladaja swietnie, obodowy solidne z tym, ze sa chyba troszeczke za male do ostrego rocka. Pozatym ich cena pewnie przekroczy ta, ktora chcialbym przeznaczyc na kolumny. NAD to kot w worku, a sprzedawca tez nie jest z okolic, wiec nie da sie tego kota zdemaskowac... A podlogowki odpadaja.

Znalazlem natomiast takiego cantona:

Ukryta Zawartość

Wygladaja ladnie, a moge odsluchac. Tylko pytanie - jest po co?

Ukryta Zawartość

>Znalazlem natomiast takiego cantona:

>

Ukryta Zawartość

>Wygladaja ladnie, a moge odsluchac. Tylko pytanie - jest po co?

Moim zdaniem można powalczyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba moze dobrze grać.Słyszał moze ktos takowe ?

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

McGyver

Co racja to racja uroda nie grzeszą.Ale bardzo mnie ciekawią.Mysle ze nie tylko obecnie robia dobre kolumny.No i firma swego czasu dosyc uznana i ceniona.

Grundig High Fidelity

Te mission 700 przy których podłubałem brzmia w sumie jak hiendowa wersja Altusów.I takie kolumny doskonale sprawdzają sie w muzyce dance z lat 80-siatych.maja lekko dyskotekowe brzmienie ale juz uszu nie kaleczą.Moze w sumie sie spodobac taki dzwiek.maja duża efektywnosc te vify.tak mi sie wydaje przynajmniej.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

kupilem 4szt radze brac dokad sa

Ukryta Zawartość

mzawek, 21 Mar 2007, 19:35

>Te mission 700 przy których podłubałem brzmia w sumie jak hiendowa wersja Altusów.I takie kolumny

>doskonale sprawdzają sie w muzyce dance z lat 80-siatych.maja lekko dyskotekowe brzmienie ale juz

>uszu nie kaleczą.Moze w sumie sie spodobac taki dzwiek.maja duża efektywnosc te vify.tak mi sie

>wydaje przynajmniej.

Ogldaem fotki. Jak to może grać skoro tam nie ma zwrotnicy (tzn midbas jest niefiltrowany)? Vifa z serii C niefiltrowana zapewne drze ryja na wyższym środku. Żeby to opanować trzeba do tego opracować dobrą zwrotnicę, wtedy zagra.

Ano wyje.teraz siedzi w obudowie M2 i gra tweterem logic by vifa tannojowym.W zwrotnicy w jedne kolumnie w torze wysokotonowy siedzi 2,2 UF oraz cewka wysotonowego ze zwrotnicy M2.W drugiej w torze twetera siedzi 2 razy jantzen 4,7 szeregowo bo chciałem zmniejszyc ( wiecej kondnenasatorów nie mam )wysokie oraz cewka z toru midbasu z M2.Jest to oczywiscie zwrotka z mission 700.Czyli bardzo audiofilskie zestawienie i fachowe.Gra na pewno lepiej niz w skrzyniach mission ,bardziej zwarty szybki dzwiek.Niestety częsc stereofoni uciekła oraz dzwiek przywarł troche do głosników.Ale droga jest własciwa mysle.Tweter z M2 jakby go nie zaaplikowac ze tak powiem gra lepiej od tej Vifa d19.musiałem zmienic faze w wysokotonowych poniewaz wokal dochodził ze wszystkich stron.skrzynia M2 szczelnie wypełniona watolinami i zatkany BR oczywiscie..tak wiec tweter z M2 gra chłodno natomiast ta Vifa d19 ciepło -sycząco...Róznica spora.Oczywiscie jak na obudowe zamknieta skrzynia M2 pewnie jest za duza dla VIFAc17.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.