Skocz do zawartości
IGNORED

Co doradzicie do takiego zestawu ?

moris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy post pomomo że forum czytam dość długo.

Chciałem się zapytać o waszą opinie i radę

Nie dawno kupiłem zestaw KD 5.0

Denon AVR 1306, DVD 1720

Wharefedale Crystal 2x 40, 2xCrystal CR-10, Crystal Center

Pokoik 23 m zastanawiam się nad subem czy jest sens ?

Wiem, że to sprawa indywidualna i że najlepiej samemu sprawdzić – odsłuchać tyle że nie zawsze jest taka możliwość.

Pewnie, że najlepiej podłączyć w domu kilka różnych subków i posłuchać samemu ale czasami jest to prawie niemożliwe.

Pytanie brzmi czy jest sens inwestować w suba w cenie około 600 PLN ? myśle tu o np.

YAMAHA YST-SW030 lub 015

Koda 550, 850, 100

JAMO E5SUB.2, Jamo SUB 200

A może jakiś DIY ?

Dlaczego myśle o subie ? sprzęcik mam krótko jeszcze źle rozstawiony tyły za wysoko przód za blisko siebie, ustawienie na razie na dłuższej ścianie (pokuj prostokątny) docelowo czeka mnie przemeblowanie więc rozstawienie będzie wzdłuż pokoju a nie w poprzek.

Dotychczas mój sprzęcik miał nadmiar basu nie był taki szczegółowy i dokładny, nawet wtedy nie myślałem o subie (dlatego wysłałem go na emeryturę) ten natomiast jest bardzo szczegółowy. Co do odsłuchu w sprawie basu to zauważyłem że to zależy przede wszystkim od źródła czyli płyty czy CD, DVD czy radia.

Niektóre nagrania mają tyle basu schodzącego czasami bardzo nisko że szyby wpadają w wibrację, ba nawet ostatnio jak włączyłem radio i byłem w łazience zauważałem że w wibracje wpadła zabudowana wanna :-) więc w czym problem pewnie się spytacie – już pisze problem w tym że nie zawsze tak jest – jest to zależne od nagrania o ile sprzęcik potrafi zejść bardzo nisko to równie czasami brakuje mi tego basu. Ogólnie w odsłuchu nie ma czegoś, co się wywyższa wysokie, średnie i niskie nie wybijają się nadto, bas jest mocno kontrolowany bardzo szybki i dokładny, ale niestety czasami odczuwam pewien niedosyt w momentach, kiedy nagranie jest takie, że po prostu nie ma zbyt dużo basu w nim samym. Spodziewam się, że tak powinno być lub płyta – nagranie jest źle zrealizowane, lecz są sytuacje odwrotne jest czasami go aż za dużo. Następna sprawą jest to, że jestem przyzwyczajony z poprzedniego sprzętu do nadmiaru basu. Zdaję sobie sprawę, że zmiana ustawienia może bardzo dużo zmienić. Pomyślałem że tony niskie mógłbym skierować na suba to by w pewien sposób „zrównoważyło” ilość basu bez zależności nagrania – a może się mylę ?

Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dziękuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/27224-co-doradzicie-do-takiego-zestawu/

Witam. Subem odciazysz fronty od basu i wtedy bas niebedzie Ci tak tlumil reszty pasma (glownie srednie tony). Jesli masz suba latwiej jest wyregulowac kolumny tak zeby zadne pasmo sie niewyroznialo sie od reszty. Jesli brakuje Ci basu to warto zainwestowac w suba i bedziesz mial wtedy 5.1 ;)

Jesli sub to albo KODA SW1000v2 lub Yamaha YST-SW030

Jesli sie zdecydujesz na subika to daj znac jak to zagra

Nie ma problemu ze średnimi są bardzo wyraźne jak zauważyłem w tym zestawie duży nacisk jest na wokal.

(to że napisałem "nacisk" nie oznacza wcale że sa zbyt mocno wysunięty)

Jest bardzo wyraźny, wszystkie tony są bardzo zrównoważone nic się nie wywyższa.

Niektóre moje płyty poprostu są tak nagrane że jest mniej basu i w tych momentach troszkę ich mi brakuje.

Na innych płytach jest sporo basu i wszystko jest ok, natomiast w przypadku radia czy filmów DVD w DD czy DTS nie występuje taki problem tam sprzęt dopiero rozwija skrzydała :-)

Płyty mam orginalne i nie bardzo chciał bym je zmieniać ze względu na to że brak mi czasem basu.

Podejrzewam że wchodzi w gre jeszcze przyzwyczajenie do poprzedniego sprzętu :-)

Co do kody hmmm no właśnie opinie są bardzo rozbieźne raz się słyszy "fenomenalna jakość co do ceny" a innym razem "tylko nie koda"

Słyszałem zestaw kody + sub 550 napędzał to jakiś AV Yamahy serii chyba 3xx i niestety fakt byłem rozczarowany tam nie było muzyki tam był haoosss :-( no ale nie oceniałem suba tylko cały zestaw i to dość dawno temu chyba z rok.

Suba Yamahy natomiast słyszałem raz ale w innym zestawie i nie zwracałem wtedy uwagi.

Więc pewie powiecie czego się czepiam....no własnie może i się czepiam ale chcał bym mieć kontrole na tym czego słucham i co chcę w danym momencie słyszczeć.

Podczas wyboru zestawu w salonie zwróciłem na to uwagę i spytałem się sprzedawcy czemu tak własnie jest on powiedział "bo tak ma być" yyyy a ja jak ? Polecał mi gorąco ten zestaw ja się wachałem z wyborem pomiędzy tym a inną marką tam było zawsze wystarczająco basu. Sprzedawca (dość miły i cierpliwy) zaproponował mi skorzystanie ze swojej płyty testowej były to nagrania z dużo porcja basu jak i małą.

Posłuchałem na tym zestawie i na drugim potem się mnie spytał i jak ? no własnie drugi zestaw miał taki sam poziom basu na obu nagraniach więc Pan się usmiechnoł i spytał mnie "to wiadomo juz o co chodzi" :-)

No tak sprzęt ma oddawać to co jest w muzyce a nie to co mu sie wydaje że powinno być - ma on racje zgadzam się z tym. Nie mniej chciałbym jeszcze mieć na tym kontrolę :-)

Niestety tego Activ'a nieslyszalem, ale zawsze przy zestawie z subem nad basem bedziesz mial wieksza kontrole (odciecie, glosnosc samego suba itd.). A co do wyboru suba to najlepiej poszukac konkretnych modeli w sklepie gdzie mozna je odsluchac i wtedy wybrac taki ktory Ci bedzie najbardziej pasowal.

Zanim kupisz suba, idź do salonu i posłuchaj Wharfedale Diamond 9.6

Kolumienki z bardzo syzbkim, dybamicznym i niedudniącym basem, moze wartoby je wrzucić na fronty i zrezygnować z suba, który na 23 m2 chyba skrzydeł nie rozwinie.

Nie miałem okazju tych Wharfów dłużej posłuchać, nie wiem jak się sprawdzą przy dłuższym basie, pamiętam tylko, że zachwyciły mnie jego dynamiką. Wada może być wycofana góra i mooooże brak nalezytej przestrzeni no ale nie można się spodziewać cudów po kolumnach za takie pieniądze. Poza tym model w kolorze w kolorze wiśniowy, a szczególnie rosewood wybija się pod względem wyglądu w tym przedziale cenowym:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i pomysł dobry tylko gdzie znajde taki salon który mi podłaczy akurat Av taki jak mam + Wharfedale Diamond 9.6 z resztą Crystali ? może znajdę.....

Co do przodów jestem zadowolony szczególnie w pasmach średnich i wysokich - sporo muzyki słycham żonka też i się sprawdzają tylko ten bas - zauważyłem tez dziwną rzecz w reście mieszkania jest znacznie więcej bardzo niskiego basu niż w samym pokoju gdzie grają, nie wiem czemu przypuszczam że to sprawa ustawienia.

Te Wharfedale które mam maja br z tyłu i podejrzewam że wszystko się jeszcze może zmienić po zmianie ustawienia - przemeblowania.

Wczoraj ogladałem film w którym niskiego - bardzo niskiego basu było aż nadtoo czuć nawet było jak podłoga wpada w drgania pomimo tego że nie słuchałem głośno.

Więc przody potrafią bardzo nisko zejść tyle że jest to uzależnione od nagrania jak jest zrealizowane.

Podczas słuchania radia, TV czy oglądania filmu wszystko jest "przepyszne" problem tylko występuje przy muzyce z CD w przypadku tylko pewnych nagrań.

Może jeszcze się nie osłuchałem - myśle że dobrym pomysłem będzie się wybranie do znajmoych i posłuchanie tych płyt z "nie domiarem basu" u nich.

Napewno pomieszam w sposobie rozstawienia mam nadzieje że to znacznie dużo zmieni

a propos jest jakaś rekomendowana odległość ustawienia kolumn z tylnym BR od ściany ?

Hmm, przepraszam niedoczytałem. byłem przekonany, że wybrałeś zestaw, ale go nie kupiłeś, nie zauważyłem, że już go fizycznie posiadasz. W takiej sytuacji kombinowanie z nowymi kolumnami faktycznie nie ma większego sensu:)

Nic nie szkodzi :-) wiem że trochę się rozpisałem.

w moim przypadku pozostaje sprawdzenie innego ustawienia no i jakis sub.

Nie wiem nadal jaki wybrać Koda, Yamaha, Yamo a może ten Activ 9.1 to jest na 20 cm tonsilu,

(cos takiego)

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

słyszał to może ktoś ?

no i moze ktoś wie czy jest jakaś rekomendowana (wyjściowa) odległość ustawienia kolumn od ściany w przypadku BR umiesczonych z tyłu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem Jamo Classic 8 z BR z tyłu im bliżej sciany dawałem tym bas się zwiekszał ale tylko w pozycji siedzącej a jak wstałem na środek pokoju to bas był słaby teraz mam Grand High z BR z przodu jest wiele lepiej w każdej części mojego pokoju basik miodzio.

O ile mi wiadomo, to przy BR z tyłu kolumny powinny być o ten meterek od ściany oddalone. Ale oczywiście wszystko zalezy od pomieszczenia i preferencji, więc ciezko powiedzieć.

Odnośnie tego, gdzie znajdziesz salon w którym posłuchasz takiego wzmaka jak Twój i Wharfów 9.6? Będzie to każdy salon posiadający w ofercie wspomniane kolumny, po prostu zjawiasz się tam ze swoim własnym wzmakiem. No ale niema co przekombinowywać, szczególnie, że brzmienie stereo Crystali Ci się podoba.

Obiło mi się o uszy, że w miarę dynamiczny i słuszny w swoim przedziale cenowym ma yamaha. To w miarę popularna skrzynka chyba, może warto poszukać w salonach celem odsłuchu? W kwestii subów mogę powtarzać tylko opinie innych więc nie chcę Cię w błąd wprowadzać. Jak znajdziesz salon to wypożycz sobie subwoofer do domu, pokombinuj z ustawieniami zarówno suba jak i kolumn... no trochę możliwości ciągle jest:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.