Skocz do zawartości
IGNORED

Perrless XXLS 12

Tomar

Rekomendowane odpowiedzi

Saczek_XTRM 24 Lip 2006, 15:58

Mi się tam wydaje że nie jest to kwestia tylko geometrii napędu. Sporo do powiedzenia ma też siła magnesu, jakość materiału nabiegunnika i jakość styku magnesu z nabiegunnikami (a więc czy materiał nabiegunników jest nasycony czy nie), geometria pola magnetycznego poza szczeliną (symulacje FEA się kłaniają) a także - co ważne - liniowość zawieszeń. Kolejnym czynnikiem jest zastosowanie bądź nie pierścieni faradaya - o ile wiem SLS je ma a L26 nie - i stąd mogą brać się podobne wyniki L26 i SLS10 na niższym środku - faraday kompensuje SLS-owi gorszą część "ferromagnetyczną" napędu.

I dlatego nie bardzo wierzę w dopracowany przetwornik na niskim pułapie cenowym - choć te ze "średniego" potrafią czasem nieźle dokopać "hi-endowi".

Ja mam BSW124II i potwierdzam, glosnik potrafi bardzo duzo i w dobrym stylu, moze nie jest krolem zejscia w klasie ale co do szybkosci i kopa to napewno w czolowce.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

borysgo2 , skoro "glosnik potrafi bardzo duzo i w dobrym stylu, moze nie jest krolem

>zejscia w klasie ale co do szybkosci i kopa to napewno w czolowce"

to powiedz czy 10" BSW upakuje do 30-35l ?/ zalezy mi na małej obudowie zamknietej do słuchania muzyki. JEśli miałbys do dyspozycji cos z pólki revelatora lub xls'a to dalej obstajesz przy BSW w wdużej budzie ??

>>misiomor

>

>Mi się tam wydaje że nie jest to kwestia tylko geometrii napędu. Sporo do powiedzenia ma też siła

>magnesu, jakość materiału nabiegunnika i jakość styku magnesu z nabiegunnikami (a więc czy materiał

>nabiegunników jest nasycony czy nie), geometria pola magnetycznego poza szczeliną (symulacje FEA się

>kłaniają) a także - co ważne - liniowość zawieszeń. Kolejnym czynnikiem jest zastosowanie bądź nie

>pierścieni faradaya - o ile wiem SLS je ma a L26 nie - i stąd mogą brać się podobne wyniki L26 i

>SLS10 na niższym środku - faraday kompensuje SLS-owi gorszą część "ferromagnetyczną" napędu.

Zgoda. Chociaż wydaje mi się że sam układ magnetyczny, jego pole, długość szczeliny w której pracuje cewka i z jakim "zapasem" i to co słusznie zauważyłeś liniowość zawieszeń to główne sprawy wpływające na zniekształcenia. reszta stanowi IMHO skromny procent, który można sobie darować

Placek

BSW duzej budy nie wymaga, przeanalizuj sobie. Jezeli ma sie wiecej pieniedzy do wydania to oczywiscie ze lepiej sobie nim glowy nie zawracac. Tylko wyrazilem swoja opinie o tym glosniku bo go posiadam i wiem co potrafi, a potrafi bardzo duzo jak za taka cene. Ja niestety o revelatorach moge sobie tylko pomarzyc a to za przyczyna finansowa. Jenakze biorac pod uwage spl (bo na tym tez zalezy autorowi z tego co mi sie wydaje) to ss zostanie zabity przez bsw w druzgocacym stylu.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Co do bsw104II to zagra najlepiej w 25-30L strojenie 42-35Hz. Nie słyszałem jedynie bsw184II, bsw154II to jest idealny kompromis w kwestii zejscia i szybkosci i natężeń. Duzo zalezy od samego pomieszczenia, ustawienia i aplikacji suba.

niewiem czy slyszeliscie dobrze zaaplikowane 18tki revelatory dajcie im troche pograc na zwrotnicy 1 rzedu bez pokreconej fazy a uslyszycie pelny i spojny dzwiek naprawde warte swojej ceny

pozdrowienia

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Coolombo:

Dopiero teraz zajrzałem na stronę z pomiarami BSW. Szkoda że nie piszą jaka była odległość i w ogóle warunki pomiaru - oraz że nie widać wyższych harmonicznych. Mocno pofalowane przebiegi drugiej i trzeciej są IMHO dość niepokojące - wskazują na jakieś rezonanse zupełnie blisko przetwarzanego zakresu - górki: drugiej przy 170Hz i trzeciej przy 120-130Hz wskazywałyby na problemy z rezonansem przy 340 - 390Hz - czyli zupełnie blisko przetwarzanego zakresu. No chyba że całość była mierzona w pomieszczeniu, z dużą odległością mikrofon - głośnik.

Fakt o dokladnych warunkach pomiaru nic nie wiadomo. Wykres spl po rezonansie wyglada jakby byl robiony w obudowie 80l closed.

Tak wogole kto zna głośnik 15' w cenie do 500zl z podwójnym dolnym zawieszeniem? Takie rozwiazanie ma same zalety, lesze prowadzenie cewki w szczelinie dzieki czemu szczelina moze byc zmniejszona do minimum, liniowosc pracy zawieszenia tez jest lepsza, dodatkowo głosnik jest bardziej wytrzymały mechanicznie. Można zauważyć że głośnik ma niebagatelny BL-18,4Tm to już powinno dać co nieco do myślenia. Napewno nie jest zrobiony byle jak i z przeciętnych materialow.

Zerknijcie sobie tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>coolombo

no właśnie ... nie zastanawia Cię jedna rzecz? głośnik ma BL-18,4Tm Tesla ARN312, która nie jest super wooferem przy BL-8,3Tm (ponad 2 razy mniej) ma też prawie +/- 5mm. Gdzie BSW zgubiło potencjał elektromagnetyczny? Aż chce się powiedzieć że ten sam głośnik z dłuższą szczeliną cewki i lepszym górnym zawieszeniem potrafiłby zdziałać cuda bijąc na głowę Peerlessa z łatwością. Nie wiem czy specjalnie konstruktorzy pozbawili go tego potencjału czy nie. Pewnie nie byłby tak szybki, ale zejście miałby lepsze

To jest kwestia kompromisu, im dluzsza cewka tym wiecej zwoi jest poza szczelina co za tym idzie spada siła działajaca na membrame a zarazem efektywnosc, z drugiej strony zeby glosnik zszedl nisko musi miec spore mozliwosci wychyleniowe.

• 3 tygodnie później...

Pomiar BSW154II

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.