Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat te fotki ze strony mojej żony nigdy nie było obrabiane w photoshopie itp ...

jedyny program, który używa to soft gratisowy od aparatu (wycinanie, czasem rozjaśnianie itp)

Co do płaskości ... problemjest natury technicznej - pzy robieniu makro GO (głębia ostrości) jest bardzo mała czasami aż niesamowicie mała - a gdy obiekt ma 3 mm to fotka jest płaska.

Inny problem dotyczy faktycznych subiektywnych i obiektywnych różnic pomiędzy aparatami cyfrowymi analogami (różnica jakości matryc itp) - mam jeszcze analogową lustrzankę Nikona N70 i trzaskam całkiem sporo zdjęć i slajdów na niej ... Niestety dziś zaczyna to być drogi sport niestety ...

Kiedyś policzyłem ile muszę zrobić zdjęć by znaleźć jedno z którego jestem zadowolony - w lustrzance to stosunek 1 do 100 a w cyfrówce ok. 1 na 250

>nikx

"...robi to wszystko Nikonem 8800 + DCR250 + czasam MSN200"

:-( A ja głupi myślałem, że robi to serduchem i okiem oraz rozumem, a wszystko to z lekka przyprawia niebanalnym smakiem i sporą dozą ciekawości otaczającego świata...

-> nikx co do GO to w pełni potwierdzam... czasami starm się focić z odwróconym Heliosem i GO niekiedy mam 2-3mm. Wszystko to wina przesony: aby mieć doświetloną fotkę musze mieć przesłonę otworzoną maksymalnie a wtedy wiadomo.. GO jest bardzo mała i dlatego z Heliosem również wychodzi mi 1 fotka na 100. Nawet zwiększanie ISO niewiele pomaga. Więc aby zmniejszyć przesłonę dla większej GO buduję specjelny dyfuzor do lampy aby nią doświetlać obiekty. Nie jest to jednak takie proste. Narazie walczę z winietowaniem :)

Luxmany i winyle 

>>> Nowy2 - co do tego nie mam najmniejszych watpliwości gdy na Nią patrzę, jak wraca o świcie z polowania. Swoją drogą ze średnim nawet aparatem można robić cuda ale trzeba mieć w sercu to coś :)

... a ta techniczna odpowiedź była dla >>Ygrek'a, który pytał o sprzęt wcześniej :)

Ja używam od niedawna (b. rzadko) do makro odwróconego Canona 50/1.8. Przykręcam go do obiektywu Mamiya/Sekor 135/2.8 i adapter EOS/M42 do 350D. Efekty są niezłe i w świetle dziennym nie potrzeba żadnego doświetlania. Niestety nie mam obecnie żadnego porządnego statywu do makro i pstrykam z ręki. GO faktycznie ekstremalnie mała (z tą ogniskową chyba ponizej 2 mm), ale przy zastosowaniu tele jako podstawowego obiektywu przynajmniej nie mam winietowania. Niekiedy również przykręcam tego Canona do standardowego 18-55mm i wykorzystuję AF (po wstępnym ustawieniu pierścieniem ostrości na odwróconym Canonie).

Bardzo ładne Wasze zdjęcia, widać w nich spokój i to, że zrobione z przyjemnością, z pasją! :)

Ja tak nie potrafię, jedyny prawie-zachód godny pokazania to chyba ten poniżej a i tak spokoju w nim za wiele nie ma ;) A inne z tych które coś dla mnie znaczą to już nieco inny światek: "Złomiarze" to z cyklu "życie po hucie" i "upadek Walentego" z innego cyklu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2230-100008417 1170297273_thumb.jpg

post-2230-100008418 1170297271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Edward

To niestety muszę Cię zasmucić, ponieważ wcale na tym zdjęciu jakieś wielkiej obróbki nie ma, a tym bardziej montażu. Jedyną obróbką było ocieplenie barw na zdjęciu, po zmniejszeniu wyostrzenie i dodanie ramki, to wszystko.

Jakby co, służe oryginałem na maila.

A to moja amatorska próba (Canon A-80):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj widzę że o fotografii to raczej masz małe pojęcie. Powtarzam jeszcze raz, to zdjęcie nawet nie jest kadrowane!!

Na oryginalnym zdjęciu, przed pomniejszeniem, za drzewem widać dalszą część chmury, która jest podświetlona przez słońce. Uczepiłeś się chcąc coś udowodnić, oferowałem oryginał na maila w NEFie( jakby któs nie wiedział to plik RAW pochodzący z Nikona)i powiem Ci jak jednym suwakiem w glupim ACDSee zmienić to zdjęcie, aby wyglądało tak jak to wklejone na forum.

Pozdrawiam

Althazan - kompozycja jak już wspomniano nie najlepsza. Generalnie popatrzyłbym bardziej w lewo, by zgubic trawke i kawałek drugiego kwiatu. Kwiat głowny byłby lekko po lewej z trzmielem wlatującym w prawej.

Ewentualnie możnaby spróbować ratować kadrowaniem. Jedno wyjście to obciąć prawą stronę, ale zostaje kadr o proporcjach jamnika. Drugie to zrezygnować z całej wysokości głownego kwiatu, i skupić się bardziej na interakcji trzmiela z nim. Dwie propozycje ad hoc załączam.

Aha, a trzmiel jest nieostry.

Ukryta Zawartość

post-3159-100008233 1170297527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

też się pochwalę :) tak wygląda młody capillatus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak nawiasem mówiąc to dzikie źbło w oryginale czyni zdjęcie autentycznym, a nie wykadrowaną pocztówką no name.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Surowe Mazury

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz Mazury.

Zdjęcie robione dupną cyfówką, ale widzicie tę świetlistość drzew i trzcin tuż przed burzą? Chmur na niebie była masa, ale skąd to światło zastanawiam się do dziś.

Jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomek11, 3 Sie 2006, 23:36

>A tak nawiasem mówiąc to dzikie źbło w oryginale czyni zdjęcie autentycznym, a nie wykadrowaną

>pocztówką no name.

Dla mnie dzikie źdźbło czyni zdjęcie przypadkowym pstrykiem zamiast świadomym wyborem.

Oczywiście dzikie źdźbło wkomponowane byłoby OK. Poza tym zdaję sobie sprawę, że ujęcie kwiatu w całości oraz tło są wartościowe i ginie to w moich cropach. Dlatego pierwsze rozwiązanie jakie zaproponowałem to skierowanie obiektywu w lewo tak, by zachować całość kwiatu i tło, a jednocześnie lepiej (IMO) rozłożyć kwiat i trzmiela w kadrze. W oryginale cała akcja dzieje się po lewej stronie kadru, po prawej są przypadkowe fragmenty źdźbła i drugiego kwiatu.

Gusta sąjednak oczywiscie różne, i tym cały urok :-)

mae: super. Podobają mi się kolory, proporcje ziemi do nieba, kompozycja - zrównoważenie chmury tym czyms czarnym czego nie da sie rozpoznać (pewnie przez kompresję lukara). Kadr chyba minimalnie leci w lewo, ale prawie niezauważalnie.

tomel11:

1. pomysł nie najgorszy, ale starsznie krzywe i przynajmniej w tym rozmiarze promienie padające z dziury w chmurze są zbyt niewyraźne.

2. niezłe, choć trochę nudne. Kompozycja byłaby może lepsza gdyby drzewo było po prawej, ale przede wszystkim czubek drzewa nie powienien wchodzić na wyspę. No i cos ty zrobił z tym niebem w kratkę...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.