Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

>>magazynier - Strbske Pleso

a może coś b&w?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

->pq 3 Sie 2006, 22:42

Dzięki za rady - nie wiedziałem, że zwykłe zdjęcie z wakacji może wywołać jakąkolwiek dyskusję. :)

Gdybym chciał patrzeć bardziej w lewo, czy w prawo - to trzmiela już dawno by tam nie było,

a czekać na następnego to i ze dwa dni by można. A jeździłem wówczas z żoną po Bornholmie

i nie w głowie mi było czekanie na trzmiela - to gwoli usprawiedliwienia złej kompozycji... :)

Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.

mae, 4 Sie 2006, 10:20

>a może coś b&w?

Piękny obraz, tech. dopracowane w najdrobnieszym odcieniu! :) Zresztą poprzednie w kolorze także ładne. Rzuć adres portfolio na PW, chętnie oglądnę.

Pozdrawiam

>mae

Bardzo fajne fotki - przemyślane.

Nie mam czasu szukać po archiwach, więc wkleję jakieś takie

1) tęcza z tarasu - puszczykowo pod Poznaniem

2) rogalik nad miastem - widok z mojego okna

Ukryta Zawartość

post-2999-100008209 1170297563_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Althazan, 4 Sie 2006, 10:55

>Gdybym chciał patrzeć bardziej w lewo, czy w prawo - to trzmiela już dawno by tam nie było,

>a czekać na następnego to i ze dwa dni by można. A jeździłem wówczas z żoną po Bornholmie

>i nie w głowie mi było czekanie na trzmiela - to gwoli usprawiedliwienia złej kompozycji... :)

Ech, wiem jak jest. Sam mam sporo zdjęć które są prawie fajne, ale nie było czasu by posiedzieć i zrobić całkiem fajne.

>Dzięki za rady - nie wiedziałem, że zwykłe zdjęcie z wakacji może wywołać jakąkolwiek dyskusję. :)

Och, uwielbiam takie dyskusje. raz na jednym forum był wątek chyba na 40 postów dotyczący jednego zdjęcia i dyskusji jak należałoby go ująć. Bardzo ciekawie było przeczytać, jak różni ludzie w różny sposób widzą ten temat.

Problem jest ze zdjęciami takimi jak robi mae - nie ma co dyskutować, należy podziwiac i uczyć się ;-)

Althazan

Niekoniecznie jest zła kompozycja, tylko zdjęcie nie wykończone.

Jeśli ktos sam wywoływał zdjęcia w ciemni, to wie, ile pracy i prób trzeba wykonać, by wywołać dobrze zdjęcie.

Podobnie jest z fotografią cyfrową - zdjęcia robi się aparatem, ale potem "obrabia", tyle że na komputerze - kadruje, przycina, powiększa, "podciaga" barwę itp.

W przeciwieństwie do fotografii analogowej, cyfra ma ogromną zaletę - tysięczne możliwości prób, przy prawie zerowych kosztach.

S

Poddanie własnych zdjęć pod ocenę, jeśli ona sensowna, przyśpiesza proces stawania się lepszym fotografem. Sam wiem po sobie, że do własnej twórczości mamy często stosunek bezkrytyczny i wtedy nam nie przeszkadzają błędy związane ze złym operowaniem głębią ostrości, złym oświetleniem, wadami kompozycji, złym kątem zdejmowania sceny, nietrafionym naświetleniem, bałaganem w tle itp. Bardzo często zapominamy, że fotografowany obiekt budzi nasze wspomnienia, które z tą czynnością lub modelem były związane, natomiast do widza musi przemówić już tylko samo zdjęcie.

Pamiętam, że zrobiłem - według mnie - świetne zdjęcie, które pokazałem koledze. Popatrzył na nie i nic nie powiedział. Ruszyło mnie i wygłosiłem małą tyradę na temat okoliczności w jakich zrobiłem to zdjęcie i co zamierzałem nim udokumentować. Zbił mnie z pantałyku mówiąc, że wszystko załatwiłoby zrobienie drugiego zdjęcia, które przedstawiałoby moment przed lub po zrobionym zdjęciu.

Innym razem wysłałem na konkurs przeźrocze i otrzymałem odpowiedź, że temat i kompozycja jest dobra lecz slajd jest lekko niedoswietlony, więc dziękują za udział.

Dużo daje oglądanie obrazów (kompozycja, rozmieszczenie akcentów, światłocień, operowanie kolorem), zdjęć mistrzów fotografii i internetowych galerii (często z wieloma komentarzami). Przyda się też umiejętność fotograficznego patrzenia i odrobina wrażliwości.

Kiedyś w internecie oglądałem zdjęcia jakiegoś Turka, który wstając wcześnie rano zauważył, że w nocy spadła cienka warstwa śniegu. Wyciągnął aparat i z okna dokumentował pierwsze ślady na śniegu samochodów i przechodniów, zaśnieżone ławki, latarnie, esyfloresy wielu śladów na parkowej alejce i wszystko to przy bardzo niefotograficznym miękkim oświetleniu. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy robić w takim momencie zdjęcia i pewnie po rzuceniu przekleństwa poczłapałbym do łazienki.

>pq

1. Krzywe, bo robione naprędce z małej łódki. Przy większym formacie promienie są lepiej widoczne. Najbardziej zależało mi na tej szarej atmosferze, ale gdzieś tam ze słońcem, które daje jakąś nadzieję.

2. Co do drzewa-fakt. Co do kropek-kompresja:)

3. Pozdrawiam.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>AL

Nie bałdzo rozumieć jaki homosensualizm masz na zwojach?

Tęcza jak najbardziej naturalna - sam się zdziwiłem, że tak to wyszło. Podciągnąłem jedynie nieco kontrast i zmieniłem balans bieli. To najpiękniejsza tęcza jaką widziałem w swoim krótkim żywocie - faktycznie była zjawiskowa.

Pstryknięta dość dawno temu (3lata) 300D + Canon 90-300mm.

Niebo zrobiło się takie jakieś ciemne i wszysko nabrało dziwnych barw. Załączam fotkę zrobioną wtedy szerokim kątem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam zdjęcia zostały wykonane aparatem Panasonic Lumix DMC-LC50 zdjęcia są bez żadnej obróbki ani retuszu

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-3422-100008172 1170297616_thumb.jpg

post-3422-100008173 1170297615_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze dwa :-)

Ukryta Zawartość

post-3422-100008170 1170297619_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mielno - zejście na plażę.

Kodak dx7630, naświetlanie 3s, bez lampy.

Żadnej obróbki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje 2 fotki

Ukryta Zawartość

post-6668-100008157 1170297640_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

xajas pisał o zdjęciach robionych techniką DRI i podał link do galerii z takimi zdjęciami.

Przeszukując serwery poświęcone fotografii natrafiłem na link do poniższego serwera, gdzie jest oprogramowanie Photomatix w postaci samodzielnej lub jako wtyczki do PS, których za darmo można używać do celów amatorskich; wersje trial okraszają zdjęcia znakiem wodnym. Jest tez biblioteka z plikami dla najbardziej popularnych cyfraków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.