Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam w posiadaniu Zenith EM (obiektyw standard Helios 44M 2/58)

Chciałem się pobawić, może mnie wciągnie na dłużej...

1. Od jakiej kliszy zacząć? (tzn coś dostępnego- no i jakie ISO?)

2. Przesłonę, ostrość oraz czas muszę ustawiać samemu (lustrzanka, nie chcę korzystać ze światłomierza- choć i tak wg for internetowych po tylu latach i tak będzie przekłamywał).

Czy macie jakieś standardowe porady dla totalnego amatora?

Pozdrawiam.

>1. Od jakiej kliszy zacząć? (tzn coś dostępnego- no i jakie ISO?)

Praktycznie cokolwiek. Odradzam na siłę zaczynanie od cz-białych lub slajdów, najlepiej kupić jakiś tani markowy film na początek.

>2. Przesłonę, ostrość oraz czas muszę ustawiać samemu (lustrzanka, nie chcę korzystać ze

>światłomierza- choć i tak wg for internetowych po tylu latach i tak będzie przekłamywał).

>Czy macie jakieś standardowe porady dla totalnego amatora?

Jak masz kasę, to próbuj bez światłomierza, są jakieś tabele w starych książkach, ale to zdecydowanie odradzam. Rad podać się nie da - poczytaj trochę o podstawach, sporo jest dobrych książek. Możesz też sprawdzić światłomierz porównując efekty z jakimś w miarę sprawnym.

Nie spodziewaj się super rezultatów tym sprzętem. Jeśli koniecznie chcesz analogowo, to spróbuj upolować jakąś tanią lustrzankę - np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten aparat jest bardzo dobry, o ile sprawny)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

liforda i kodaka CN odpuszczę, bo chcę robić w kolorze- może fuji superia? (200 lub 400?)

generalnie ten światłomierz mniej więcej pokrywa się z ustawieniami "na oko", więc może faktycznie jest w miarę sprawny.

hmm dalej co do światłomierza- kierując aparat w niebo przy 1/125 powinienem ustawić przesłonę na 11 (dostępna skala od 2 do 16)ale wtedy patrząc przez wizjer obraz jest bardzo ciemny- wina światłomierza (jego błędu) czy wina tego że Zenity miały ciemną matówkę?

....... hm

co ma matowka do pomiaru swiatlomierza selenowego zewnetrznego !?

moze kolega wylaczyl automatyczna przyslone ?

moze niech kolega poczyta sobie o roznicy pomiaru swiatla padajacego i odbitego , jakie z tego perturbacje wynikaja

ew jaka jest budowa lustrzanki , na czym polega pomiar ttl ktorego kolega nie ma w swoimaparacie i w zwaizku z tym to dobrze , czy zle ,cos moze o automatycznej , polautomatycznej i manulanej przyslonie

pozdr swiatecznie

a no wyłączyłem :) - myślałem, że trzeba "na ocznie" zweryfikować czy podane ustawienia światłomierza są dobre- rozumiem, że trzeba mu w pełni zaufać ?

Prom Discovery stworzył obłoki srebrzyste (nie moje foto)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Krakow 5 rano

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Jak mi ktoś powie, że 5DmkII nie nadaje się do sportu, to kłamie :) na 20 klatek, 20 trafionych bez pudła.

Wiem, że to nie sprzęt stworzony do tego zadania, ale jako ciekawostkę zapodaję, właśnie przesiadłem się

na FF, teraz kompletuję szklarnię stałek, dopiero będzie frajda :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

• 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...

:)

Tryptyk.

Ukryta Zawartość

post-26-100003240 1274740026_thumb.jpg

post-26-100003241 1274740026_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio taka fotka albumowa się pstryknęła późną porą. Chyba lekko poruszona ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

jakieś, takie dresiarskie towarzystwo...

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

>jakieś, takie dresiarskie towarzystwo...

Dokładnie tak. Przypadkowo się napatoczyło i zobaczywszy statyw koniecznie chciało fotkę. Na szczęście równie szybko nas opuściło.

Tak naprawdę to dość przypadkiem pojechaliśmy na ten most w bo akurat kogoś odwoziłem, a że akurat miałem sprzęt w samochodzie - było kilka prób: i takie fotki jak poniżej też powstały (poruszone niestety). Wybiorę się tam kiedyś na dłuższą sesję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gdański, przecież widać. Sesje trzeba robić późno w nocy - po 1:00, inaczej można zostać rozjechanym przez tramwaj.

mlb, 25 Maj 2010, 19:48

- było kilka prób: i takie fotki jak poniżej też powstały (poruszone

>niestety).

Dlaczego "niestety"? Takie rozmycie poprzez ruch z dłuższym czasem, to bardzo interesujące efekty.

Tylko musisz trochę poeksperymentować.

Ł.A. Woman

>Tylko musisz trochę poeksperymentować.

Chęci do eksperymentów u mnie pod dostatkiem :) Gorzej z czasem.

Takie tam o 5:30 rano :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>Takie tam o 5:30 rano :)

Ładne. Trochę inaczej bym uciął, usunął słoneczko z centrum i wyraźniej pokazał chmurki.

mlb, 27 Maj 2010, 17:18

Ano. A ja bym dodał czarną plamę o średnicy słoneczka, coby wyglądało, że niby mamy zaćmienie...

* * *

Ktoś spróbuje i wklei efekt ?

myślałem raczej o czymś takim jak poniżej. Oczywiście trzeba modyfikować oryginał, najlepiej RAW

i jeszcze zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.