Skocz do zawartości
IGNORED

Foniki GS 4xx - SEMI AUTOMATIC ?

lanuser

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do znawców polskich gramofonów. Czy któryś GS z serii 4xx z ramieniem J posiada funkcję powrotu ramienia po zakończeniu płyty (tak jak np. Adam GS-424, ale o niego mi nie chodzi - to klasa sama w sobie). Chodzi mi konkretnie o modele: 431, 438, 460, i to chyba tyle z ramieniem J. I oczywiście ich pochodne: G8010, ALTUS P-100 czy Dynamic Speaker.

https://www.audiostereo.pl/topic/27301-foniki-gs-4xx-semi-automatic/

Wszystkie miały funkcję stopu na końcu odtwarzania i niektóre podnoszenie ramienia . Powrót miał Adam i pochodne , Daniel,i WG 610 f (ze wzmacniaczem). Podnoszenie realizowane było jesli miał miękkie opuszcznie.

Napewno G 464 , 8010,

->Conri

"Wszystkie miały funkcję stopu na końcu odtwarzania i niektóre podnoszenie ramienia"

To wiedziałem, natomiast nie wiem które z Bernardopodobnych z ramieniem jak u Adama posiadają funkcję auto-powrotu taką jak właśnie wspomniany przez Ciebie Adam czy Daniel.

Do wszystkich aktualnych lub byłych posiadaczy GS-ek. Napiszcie tylko coś w stylu "GS 4ileśtam nie posiada funkcji powrotu ramienia do pozycji spoczynkowej. Tylko je podnosi" lub "GS 4ileśtam podnosi ramię a następnie wraca do pozycji spoczynkowej".

Tylko o tyle proszę. Nadmieniam że chodzi mi tylko o modele z ramieniem Adamopodobnym (J).

->BRob

O właśnie tak mi się wydaje. Ale kilkakrotnie trafiłem w trakcie przeglądania allegro na informacje przy opisie o powrocie ramienia. I to mnie zastanowiło. Czyżby były różne wersje tych samych modeli. Chętnie bym taki kupił, a potem przy nim popracował.

Układ powrotu i opuszczania ramienia w: Danielu , WG 1100 , był realizowany oddzielnym silnikiem i paskiem poprzez kólka .

W Adamie . krzywkowo- kólkozębatym,

Bernardy , Altusy .i inne długo "S"-kowe nie miały powrotu.

Zauważ że Adam ma dłuższe ramię od standartowego Bernarda i pochodnych .

Seria 46.. , to ramiona proste -patykowce, bez złącza headchela standartu SME i bez powrotu

Czyli wszystko jasne. Funkcję auto-powrotu miały tylko Adam, Daniel, WG-1100 (czyli Daniel ze wzmacniaczem) oraz GS-475 i GS-500. Ale te dwa ostatnie miały ramiona, jak to napisał Conri, "proste-patykowce".

To może żeby nie zaczynać nowego wątku.

Czy może ktoś z koleżeństwa posiada w swych zbiorach archiwalny egzemplarz Hi-Fi Nr 3/2003. Mnie się nie udało nawet w czytelni czasopism. Nie prowadzą prenumeraty tych czasopism (biedna kultura na prowincji). Chodzi o artukuł parokrotnie przytaczany na tym forum, o tuningu G-601 A. Czy może ktoś podesłać mi ksera artykułu o tym. Mam G-603 i ramię od G-601 może udało by mi się coś z tego poskładać. A jak nie to chociaż zdobyć trochę doświadczenia.

lanuser, 27 Lip 2006, 12:46

> kilkakrotnie trafiłem w trakcie przeglądania allegro na informacje przy opisie o powrocie ramienia.

Na allegro to ludziska wypisują takie rzeczy, że ........ :-)

Ja allegro traktuję przedewszystkim jako kopalna zdjęć sprzętu a w tekście szukam tylko informacji czy sprzęt jest sprawny czy nie (to też trzeba traktować z przymrużeniem oka :-) ).

Pozdrawiam.

lanuser, 27 Lip 2006, 22:14

>To może żeby nie zaczynać nowego wątku.

>Czy może ktoś z koleżeństwa posiada w swych zbiorach archiwalny egzemplarz Hi-Fi Nr 3/2003. Mnie się

>nie udało nawet w czytelni czasopism. Nie prowadzą prenumeraty tych czasopism (biedna kultura na

>prowincji). Chodzi o artukuł parokrotnie przytaczany na tym forum, o tuningu G-601 A. Czy może ktoś

>podesłać mi ksera artykułu o tym. Mam G-603 i ramię od G-601 może udało by mi się coś z tego

>poskładać. A jak nie to chociaż zdobyć trochę doświadczenia.

Mam ten numer Hi-Fi i muzyka. Podeślę Ci go jutro wieczorem lub w sobotę.

Od jakiegoś czasu zbieram się do przerobienia moich archiwów papierowych na elektroniczne, niestety nie mam dostępu do skanera. Trzeba będzie chyba zainwestować parę złotych i zrobic porządek na szafie. :-)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.