Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy z dobrym odbiorem s.radiowych.

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po jakichs trzech latach "ciszy" dorobilem sie wreszcie dobrego tunera FM Harmana. Podlaczylem do niego antene dipolowa, ktora moj ojciec zainstalowal jakis czas temu na dachu mojego domu. Antena ta jest na tym dachu juz dobre kilka lat i nie wyglada niestety na produkt udany. Ot, typowa antena no name jakich wiele na naszych dachach. W kazdym razie, od anteny ciagnie sie z dachu dosc dlugi kabel antenowy (zwykly, w bialym ekranie) i rozdwaja sie na dwa przez specjalna przejsciowke. Jeden przewod trafia do mnie, drugi do brata wiezyczki Philips. Miekszam okolo 25km od Łodzi a niektore stacje odbieraja jednak tak sobie (szumia za bardzo), glownie Eska, Radiostacja. Oczywiscie, wieksze stacje pokroku rmf-fm czy zetki odbieraja znakomicie, no i Maryja, o zgrozo, to odbiera nawet bez anteny. :) Wspomniane zle odbierajce stacje nadaja z Łodzi, na Łódź jest rowniez skierowana antena, do Łodzi nie jest daleko, wiec teoretycznie powinienem lapac wszystko bez szumu. W praktyce nie jest za wesolo. Dlaczego? Czy moze kabel idacy z dachu jest za dlugi, czy jego rozdwojenie zle wplywa na sygnal, czy antena jest do niczego? Jesli ja wymienic to na jaka? Bede wdzieczny za pomoc.

ps. Znalazlem cos takiego, lecz nie wiem czy to wogole warte jest zachodu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

OT -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27316-problemy-z-dobrym-odbiorem-sradiowych/

Antena "name" czy "noname" - nie ma znaczenia. W końcu to tylko parę kawałków rurki.

Miedziana rurka "name" ? :)

Jaka to antena - sam dipol (pętla) czy wieloelementowa (z reflekorem i direktorami) ?

Z opisu wynika że fider (kabel) jest koncentryczny czyli o impedancji falowej = 75 Ohm. Jeśli jest dołączony do dipola pętlowego (samego) to występuje brak dopasowania, ponieważ taki dipol ma imp. 300 Ohm,

Ponadto występuje brak symetrii (fider jest niesymetryczny). Niezbędne jest zastosowanie transformatora-symetryzatora 300-75 Ohm zamontowanego *przy antenie*.

Także zasilanie dwóch odbiorników z jednej anteny wymaga układu dopasowującego.

Ten kabel antenowy to koncentryk?

Ja miałem kiedyś doświadczenie ze starym kablem koncentrycznym, chciałem podłaczyć za pośrednictwem leciwego już kabla TV. Niestety... obraz był tragiczny, praktycznie nic nie było widać. Pomogła wymiana kabla. Mam w domu rozgałęźnik na kabel koncentryczny (na dwa TV) i z jakiś względów jedna strona działa dużo lepiej niż druga...

Ukryta Zawartość

Mozna troche poczytac na stronie lub zadzwonic do firmy. Zdaje sie ze prowadza baze danych. Kto, gdzie z jakiej anteny korzysta i czy jest zadowolony. Znaja się na rzeczy.

Ukryta Zawartość

Jasne,ja tylko tak sporadycznie używam tunera.Na kolumnach nie da się tego słuchać (chodzi mi o jakość),czasem

można trafić trochę dobrej muzyki ,fakt ;i nie nadawanej z kompa (formaty stratne o niskiej przepływności).

Poza tym dobija nadmiar idiotycznych reklam i nadawanie wkółko tych samych "przyjemnych" utworów,albo;--

za przeproszeniem "nowości muzycznych".Poziom ZERO,krótko mówiąc,ale tunera się nie pozbęde w nadziei na zmiany.Ludziom chyba ,w końcu znudzi się ten chłam.Pozdrawiam,udanego odbioru.

>nowmar

Bardzo Ci wspolczuje, ze na slasku brak jest stacji, ktore nadaja "normalna" muzyke.

Mam to szczescie, ze jestem w zasiegu Jazz Radia, ktore nie ma wiekszosci wymienionych przez Ciebie wad.

Dorzuce tutaj niektore audycje z Trojki i Biski i juz naprawde jest czego sluchac w naszym eterze.

Tak wiec w moim przypadku kazda inwestycja w poprawe jakosci brzmienia tunera jest jak najbardziej uzasadniona.

Tym bardziej, ze niektore koncerty i audycje zdarza mie sie nagrywac ;)

• 1 rok później...

Nie chcąc zakładać nowego tematu zapytam tu.

Mam tuner Marantz st-57 (kupione w Niemczech).

Wydawałoby się, że w Warszawie stacji radiowych jest bardzo dużo, a ja mam problem z ich wyszukaniem.

Obecnie mam tuner podłączony do gniazda radiowego od kablówki aster. Tu też powinno być chyba dużo różnych stacji, a ja odbieram zaledwie 7( rmf, zet, trójka, jedynka, bis, maryja, i coś jeszcze).

Jak odłądczę od gniazda to ilość znajdowanych stacji jeszcze maleje o 2 czy 3.

O co chodzi?? Przecież jest jeszcze wiele innych rozgłośni dostępnych w eterze, a i na kablówce powinno być więcej?

maciek36', 17 Sty 2008, 10:11

>

>Obecnie mam tuner podłączony do gniazda radiowego od kablówki aster.

Aster wycofuje sie etapami z radia w kablu. Niedługo nie będzie już ani jednej stacji. Możesz zadzwonić do operatora i sprawdzić, które stacje retransmitują w Twoim mieście przez kabel.

W tej sytuacji potrzebna Ci antena indywidualna...

czyli takie stacje jak np. tok fm, złote przeboje, eska, radiostacja/planeta mają taki słaby sygnał, że w Warszawie(gdzie obecnie mieszkam sobie) bez anteny ich nie złapię??

Zawsze kabel atenowy w tunerze wystarczał, bez podłączania drugiej końcówki do samej anteny.

witam, mieszkam 10 km od szczecina, i mam problem z odbiorem stacji a jest to spowodowane tym ze miejscowosc moja jest oddzielona wzniesieniem i lasami od nadajnika, jaka antene polecili byscie w tej sytuacji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.