Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wysokotonowcem

Djeight

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem jest taki, Słuchałem ostatnio piosenkę Ram Jam - Black Betty1 u siebie na sprzęcie i zauważyłem niepokojące objawy w 2 kolumnach i nie w JVC tylko w moich Tonsilach objaw ten jest dobrze słychać w tej piosence, czemu a no slychać na szczytach kiedy gitara gra , objawia się to tym że słychać grzechotanie w kopółce GDWK 9/80 takie jakby cewka się rozwineła i stukała o kopółkę , z zaniepokojeniam rozebrałem kopółki myśląc że coś nie trybi w kopółce i co znalazłem , nic , wszystko jak nowe cewka się świeci jak nowa żadnych przypalonych czarnych miejsc niegdzie sie nic nie odkleja itp.

Szukałem dalej i nie wiem czy to przyczyna jest taka, ale sądze że orginalna zwrotnica ma zły podział , kopółka według wykresu przenosi w tej kolumnie od 3kHz a do tego miejsca przenosi basowiec , w basowcu jest wszystko ok , nic nie skrzeczy ,

Według danych niżej wymienionych odpowiednie pasmo podziału to 4,8kHz czyli dużo więcej niż jest u mnie w kolumnie , czy to może być ten problem??

Mam jeszcze drugą teorię ale nie jestem pewien co do niej jak do tej pierwszej

Kondensatory w zwrotnicy zmieniły pojemności [zestarzały się] mają już 24 lata i możliwe ze pora na ich wymianę.

Parametry głośnika GDWK 9/80

Impedancja 8 ohm

Rezystancja cewki 6,3&nbspohm

Pasmo przenoszenia 4 - 20 kHz

Częstotliwość rezonansowa FS 1,1&nbspkHz

Zalecana częstotliwość podziału 4,8&nbspkHz

Moc nominalna (moc przed filtrem/moc za filtrem) 80/2,5 W

Moc maksymalna 160/5&nbspW

Efektywność 90&nbspdB

Indukcja w szczelinie 1,16 T

Energia w szczelinie 95,6&nbspmJ

Średnica rdzenia cewki 25&nbspmm

Wysokość szczeliny 3&nbspmm

Szerokość szczeliny 0,745 mm

Wysokość cewki 1,9&nbspmm

Materiał magnesu ferryt

Wymiary magnesu 70/32/10 mm

Masa magnesu 0,15 kg

Masa głośnika 0,6&nbspkg

Membrana kopułkowa z laminatu

Proszę o szybką pomoc w tym temacie

Dziękuje i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/27349-problem-z-wysokotonowcem/
  • 1 miesiąc później...

czesc

mam podobny problem z tym glosnikiem. Wlasnie przy niektorych utworach pojawiaja sie w nim roznego rodzaju dziwne dzwieki typu jakies skrzeczenie. Umnie gra on w parze z 2 x GDN 16/30, problemem moze byc zwrotnica ale nie kondensatory tylko pasmo podzialu i brak tlumienia na tym glosniku. Jak cos wykombinuje to napisze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.