Skocz do zawartości
IGNORED

PASS XONO DIY

uwe300

Rekomendowane odpowiedzi

zacząłem lutować tranzystory i widzę, że mam 2 pary dobieranych IRF-ów, ale jedna para to 2x610, a druga para to 2x9610. Powinno być chyba tak, że jedna para to 2x610 (inwerter), ale druga to 1x610 i 1x9610. Matthew, jak jak było u Ciebie?

Matthew, tak dla zachęty -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (xono w najdroższym systemie świata za 1.000.000 euro)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mogłem wreszcie posłuchac ono, ale po kolei. Miałem pewien problem z szumem w jednym kanale. Tzn. w głośniku niskotonowym przy mocno odkręconej gałce na tle szumu słyszalne były nieregularne "trzaski". Przełożyłem prawie wszystkie trany z dobrego kanału (męka!), również sk389, ale na szczęscie miałem go jeszcze wtedy w podstawkach. Winowajcą okazał się któryś z 2sc1844 ze źródła prądowego. Nie lutowałem MC, więc miałem jeszcze dwa wolne. Po wymianie oba kanały zachowują się tak samo. Poziom szumu jest b. mały (MM). Przy gałce odkręconej na głośny poziom dzwięku szum w głośnikach jest bardzo mały. Co do dzwięku - słuchałem na razie jednego kanału, wersja RCA (nie XLR)wzmacniacz - Creek (bo "poważne" klocki w renowacji, alephy 2 wymiana PCB, P1.7 dokładam PVC) - mogę powiedzieć, że to jest świetnie grający preamp ;)

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy później...

Panowie- jak grają Wasze Passy?

Były jakieś trudnoości w składaniu wzmacniacza?

Pytam bo jestem na ukończeniu lutowania a boję się odpalic bez konsultacji.

Rozumiem, że wszyscy słuchają swoich ulubionych winyli ale na chwilę proszę oderwac sie od muzyki i podzielic się wrażeniami :)

• 2 lata później...
  • 3 lata później...

witam, czy ktoś kto zbudował ten przedwzmacniacz może podzielić się ze mną danymi na temat wzmocnienia prądowego (hFE) poszczególnych tranzystorów?

wielu usherów pisało w tym temacie przez 13-cie stron, jakoś nie chce mi się wierzyć że ci wszyscy tu piszący wyparowali i dlatego nie mogą odpowiedzieć.

chcę zbudować ten przedwzmacniacz, zdobycie oryginalnych tranzystorów jest niemożliwe wiec muszę użyć jakichś innych i dlatego potrzebne mi są przybliżone wzmocnienia tychże.

ten pre nie wymaga konkretnych wzmocnień tranzystorów, a jedynie sparowania tranzystorów równo w obu kanałach , czasami w czwórkach,

wynika to z faktu , że w otwartej pętli ma spore wzmocnienie,

a finalnie wzmocnienie ustala pętla sprzężenia zwrotnego,

oczywiście jeżeli się sparuje tranzystory to nieco zmniejszają się IMD i THD,

fety wejsciowe sa niekrytyczne bo pracują z prądem nie większym niż 2mA na tranzystor,

potem kaskoda, więc warto sparować cztery sztuki dla obu kanałów razem,

następnie 9610 - jak dasz radę do dobierz prądy i napięcia,

potem układ wyjściowy w klasie A więc można dobrać, ale bez specjalnej konieczności,

większe znaczenie połozyłbym na zakup rezystorów jednoprocentowych, lub lepszych,

oczywiście to dla MM,

jeżeli natomiast chcesz zrobić pre do MC, to musisz dobrać fety wejściowe - całe 8 sztuk dla obu kanałów i bjt w kaskodzie,

tutaj dokładny dobór rezystorów jest bardzo ważny,

lustro dla przeciwfazy możesz pominąć, no chyba, że masz CAŁY tor zbalansowany, ale szczerze w to wątpię, bez obrazy.

układ jest rewolucyjny jak na tamte czasy, dzsiaj można to samo zrobić z bardziej dostępnych elementów i więcej wyciągnąć z układu, bo jest to w istocie podstawowy układ opampa, lecz z mniejszym wzmocnieniem niż opamp, stąd też bardziej miękkie brzmienie,

super ważne jest dopasowanie wkładki, czyli takie ustawienie przełączników wejściowych jakie wymaga wkładka.

no i na koniec - to ciekawe , że szczęśliwi posiadacze xono milczą

to w erze dzisiejszych pre riaa na scalakach naprawdę zacny sprzęt .

mam nadzieję, że skoro tak wywołujesz do tablicy to sam opiszesz wrażenia odsłuchowe i historię składania / uruchamiania.

pozdr

Dzięki Waldi, z mojego doświadczania wynika że hFE tranzystora to sprawa kluczowa, gdyby tak nie było producenci nie grupowaliby te trany na grupy i możnaby było "pchać" do układów cokolwiek.

Nie uśmiecha mi się kupno jednego tranzystora z jakimś tam hFE za ponad 2.5 euro by później okazało się że jest źle i stąd moje pytanie.

Chodzi mi tylko o trany bipolarne i o ich grupę: 100-200, 200-400, 400-600 ?

• 3 tygodnie później...

no nie widze jakoś, gdy do masy 7815 dołączymy diodę lub rezystor podwyższamy napięcie stabilizujące, za cholere nie wiem po co są tam te dwa R1 i R2 no chyba że ktoś zamiast LM317/337 wstawił 78/79

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.