Skocz do zawartości
IGNORED

Niskotonowe STX 12 i 15

dogon

Rekomendowane odpowiedzi

Mój dobry znajomy zrobił dosyc potezne zestawy głosnikowe w oparciu o głosniki:

wysokotonowe wstegi Gradienta GRT195 [podział od 6000 Hz ],

najnizsze sredniotonowe [ w układzie niejakiego D'apolitto ] firmy PHL [ podział 200 do 6000 ],

i niskotonowe po dwie sztuki 15" [na dole i samej górze ] firmy STX.

STX sa dosyc spore i smiesznie tanie.

Byłem u niego i prawde pisząc byłem mocno zaskoczony, poniewaz to grało i to naprawde bardzo przyzwoicie.

Cena za basy po 140 Zł /szt ! Mimo że bawie sie dosyc drogie zabawki to ten zestaw mnie zaciekawił, tym bardziej ze zdania o tych głosnikach sa mocno podzielone.

Więc jak to jest z tymi STX niskotonowymi?

https://www.audiostereo.pl/topic/27397-niskotonowe-stx-12-i-15/

ja polecam te najwieksze. za te pieniadze sa ok. Sam zbuduje na nich system z mfb ale mozna zrobic fajna kolumne w tandemie za male pieniadze. W tandemie fr nie wzrosnie zbyt duzo skutecznosc nadal na znosnym poziomie i bedzie to schodzic bardzo nisko. Do tego sloma na wytlumienie dudnienia i super sprawa. Firma stx podaje wszystkie wazne parametry T-S wiec mozna sie pobawic w symulacje.

Parametry stx'ow z zeszlego roku zgadzaly sie z tym co producent podaje. Zdecydowanie najlepszym woferem (moim zdaniem) i najnizej schodzacym jest 27-150-8, na dodatek jest szybki i nie przymula. Mozna smialo pakowac w niego kolo 200W. Ponizej dla przykladu TS 32-300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Tak prawdę pisząc to parametry tych STX są naprawdę całkiem nie złe.

Osobiście bardzo mnie zaciekawiły te 15", bas ma barwe i dynamikę oraz swobode , tego nie doswiadczyłem od przesławnych 21cm Skana, nawet nie ma co porównywac.

Wielkośc membrany robi swoje.

Tak.

Około 150 litrów objętości dla pary niskotonowych, i po 5 litrów dla średniaków.

Wlasnie jestem u mojego kolegi który je sobie zrobił.

Niskotonowe maja kanał B.R. średnicy 10cm i długości około 25...30 cm [ jest strojony ].

Akurat zagrałem sobie ze swojego wzmacniacza płytkę F.G.T.H. Welcome to the pleasuredome [uS v].

Gra naprawdę bardzo dobrze, z pewnością znacznie lepiej od B&W 802 tego samego kolegi.

Siedzi obok mnie i sie usmiecha, nawet jak sprzeda swoje BW za 1/3 ceny to i tak będzie do przodu.

Ta wstęga Gradient jest naprawdę fajna, i za smieszna kasę.

Mówicie o 12" i 15" a co powiecie na 27-150-8-SS!! Genialny do OZ. Xmax=9.6mm fs=23 qts0,42 cewka=50mm

.Mówiac krótko "bajer" i to za 66zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykro mi ale tylko tyle wiem.

Sama obudowa jest ze sklejki i różnych gatunków drewna.

Bardzo solidnie wykonana, składana na tzw.jaskółcze ogony.

Godzinke temu słuchalismy przełaczając specjalnym przełacznikiem raz DIY z STX i B&W802, i BW zagrały znacznie gorzej, praktycznie pod kazdym wzgledem.

Przeraziła nas dysproporcja cenowa, praktycznie 1/20 .

Kolega podmienił [ wymienne deski frontowe] średniotonowe PHL na sredniaki Peerles'a i tez zagrało bardzo dobrze, moze nie tak soczyście jak z PHL ale bardzo przekonywująco.

Na jutro zaprosilismy pewnego pana który jest zakochany w swoich Skanach DIY, chce zobaczyc jego minę.

dogon, sadysto;)

A tak serio dobrze, że ktoś jeszcze podjął temat basowców stxa.

Senicz pełen szacunek za pierwszy sygnal. Trzeba być nie lada kozakiem, żeby polecać i bronić stx. Przyznam, że sam nie wiedzialem co o tym myśleć. Ale skoro potwierdzają sie opinię na temat tych głośników, to tylko ukłony.

Jeszcze trochę i nie pozostanie nic innego jak tylko zakup głośników od mistrza Waldemara;)

A te wstęgi w jakiej cenie? Jest jakiś link do sklepu/parametrów?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

OK, znalazłem.

dogon, mówisz, z eta wstega dobrze brzmi? Cena 50parę euro...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dlaczego sadysto ?

W internecie jest sporo informacji o STX, jedynie problem polega na tym ze ludzie którzy kupili niskotonowe STX nie maja odpowiedniego sprzętu by cos z nich usłyszeć więcej, skoro często twierdza ze Tonsil są lepsze.

Faktem jest że nasze systemy [ moje i kolegi ] są mocno powyżej kilku tysięcy $ za segment, co nie umniejsza faktu ze cos co kosztuje stówę gra, a według wszelkich zasad paskowych nie powinno!

Nie od dziś jest wiadomo że duży głośnik średniej klasy zawsze zagra naturalnej i ze swoboda niż ten świetny o połowę mniejszy. Osobiście od kilku lat omijam sprzedawców starających sie wciskac kit że małe , ładne i nowoczesne jest super, a stare i duże jest do bani.

lancaster, no ja az do czasu az moj ulubiony guru sie w tym temacie nie wypowie to uwazam ten temat za typowa miejska legende ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Dogon -> Wstaw zdjęcie tego czegoś co rozwaliło jedyne i.....:)

A jeżeli to żart to miej na uwadze fakt, że niszczysz komuś własny porządek świata...:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja przekopalem segment stxa dosc doglebnie, 15" nie sa za specjalne, jak juz wczesniej wspomnialem 27-150-8 jest najlepiej grajacym basowcem. Jak juz ktos sie bedzie chcial tluc kolumny na stxsie to polecam wlasnie tego. Odnosnie parametrow katalogowych to razem z BSW trzymaja najlepiej. Jezeli ktos posiada zdolnosc oceny brzmienia po wygladzie i cenie to bardzo mu zazdroszcze :P

Ukryta Zawartość

post-8025-100008235 1170297524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Dajcie sobie ludzie spokój z tekstami ala prowokacja czy lustracja.

Albo z czegoś dźwięk wychodzi albo nie.

Jeżeli komuś śni sie B&W802 jako ideał no to jego problem, dla mnie cudem świata z pewnością nie są.

Ja słyszałem jak dotąd tylko te 15" basy, i są bardzo dobre, a ich cena śmieszna.

Zdjęcie umieści mój Guru/kolega , to jego interes skoro dojdzie do wniosku że mozna sobie dorobić hobbystycznie.

Po prostu, mój kolega zaimplementował wstęgi Gradienta, wraz z średniotonowcami PHL [na zmianę z Peerlesami w ukł.D'appolito] i po dwa basy 15" STX na stronę, i to co usłyszałem mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Gra!

Ja nie mam wiedzy praktycznej o tych niskotonowych STX i się pytam bywalców tego diy.

To chyba jakaś prowokacja.

Stx jak stx próżno się spodziewać jakiejś super jakości, 15" stx-a to akurat żadna rewelacja, jedyne co ciekawie zagra to 30-300-4-AP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

optymalnie te stx najlepeij w systemie aktywnym ze wzm tak ze 200w dobrych wat w obudowie dosc malej silnie wytlumionej np. sloma z korekcja od 120hz bo pewnie od tej f zacznie sie spadek na f i podzialem do grania 200 w dol. te 200hz wystarczy aby uzyc jakiegos malego cudownego sredniaka a wyzej co sie chce. Ten sredniak to najlepeij max 10cm i wtedy podzial moze byc na 2-5k wiec gorka to juz na czym sie chce nawet na 19mm lub na wstedze wlasnej roboty lub kupionej. Wydaje sie ze stx tak zaaplikowany da wiecej radosci niz drogi 12" za 1000zl. Bo wtej cenie bedziemy mieli cale dwa kanaly super glosnikow. jesli juz by sie robilo aktyw na basie to mozna i dodac jeszcze jeden lampaik lub lm3886 lub dwa dodatkowe wzm na sred. i gore i zwrotniceelektroniczna a wtedy nikt wam nie podskoczy. jesli anplit. tego stx nie bedzie zbyt duza np. 5mmp-p to zagra on super co zduza powierzchnia membrany da super muze.

Tak apropo STX, może nie ma on marki wartej dużą kasę [wielu producentów ceni sobie markę a nie materiał wykonania głośnika] , ale można spokojnie kupić głośniki niskotonowe, przypominam że włąsnie niskotonowe głośniki wprowadzają najmniejsze zniekształcenia[ wykluczając niesprawny bądż żle wycentrowany głośnik] i śmiem twierdzić że jako niskotonowy STX jest również dobrą propozycją [ nie mówię o nisko-średniotonowym ] poszczególne głośniki w zestawie powinny dawać jak najwiernieszy przekaz , jeżeli jednak głośniki są słabo ze ssobą zgrane[dziury w paśmie] albo są na pograniczu swoich rezonansów to nawet Seas czy Peerlees nie zagra,

Lepiej zainwestować w dobrego średniotonowca i wysokotonowca niż w niskotonowy ,

Swego czasu posiadałem głośnik 30cm jakiejś tandetnej firmy 888 , grał słabo , potem zaczełem szukać przyczyn, obódowa miała 70litrów i bass reflex i dalej nic , w końcu skusiłem się przerobić obódowe i eksperymentalnie za pierwszym razem trafiłem , we wnętrzu obudowy zrobiłem swego rodzaju przegrodę oddzielającą otwór bass reflexu i komorę głośnika od siebie , zostawiłem tylko szparę o długości 40cm i szerokości 5cm i co się okazało , trafiony, kolumna w niskim paśmie pokonała firmową kolumnę JBL[ślepy test przyjaciół ] podłaczaliśmy pod ten sam wzmacniacz puściliśmy ten sam utwór w tym samym samochodzie i wyszło szydło z worka że nie ważna w basie marka tylko dopasowanie .

Mój subwoofer na STX-ie, który kiedyś tu opisałem, przeszedł z powodzeniem próbę czasu i nadal jest przeze mnie używany. Już na etapie projektowania, paru znajomych przepowiadało klapę, jednak mimo drobnego mankamentu, jakim jest trochę zbyt rozwlekły bas, w swojej cenie i wielkości nie ma rywali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze fotka dla ciekawych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.