Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD8xx

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Przelutowałem zegar na SAA7310 i odciąłem połączenie zegarowe z filtrem (SAA7220). Zmiana kolosalna. Dźwięk się mocno rozjaśnił i cała zabawa z balansem tonalnym i doborem kondensatorów rozpocznie się na nowo.

Bas niestety sporo stracił, natomiast reszta zyskała. Niestety coś stało się z męskimi wokalami - wycofały się wgłąb sceny. Może tak miało być, ale niestety namacalność wokali sporo straciła. Również niektóre "przeszkadzajki" są wycofane. Zyskała dolna średnica i sama góra pasma - jest jej zdecydowanie więcej. Co do jakości nie wypowiadam się - muszę jeszcze posłuchać.

Nie wiem ile z tych zmian przypisać różnicy w zasilaniu filtra i dekodera, a ile skróceniu drogi sygnału zegarowego. Nie umiem również powiedzieć nic na temat różnic pomiędzy stopniem kształtującym sygnał zegarowy w dekoderze i w filtrze. Miałem nadzieję, że w dekoderze jest on lepszy...

Rezystor 220k pomiędzy wejściem i wyjściem zegarowym w filtrze zostawiłem, pomimo, że Elso twierdzi, że można wylutować nie ryzykowałem.

Jeszcze jedna uwaga - jak ktoś nie ma dużo wprawy, to niech się nie zabiera za lutowanie SMD. Jestem albo fajtłapa, albo za dużo wypiłem, ale 20 minut zajęło mi dolutowanie koncentryka do nóżek dekodera (plus rezystorek). Mam nadzieję, że nie odpadnie :) Nóżki tego filtru mają mniejszy raster niż np. opampy dostępne w SMD - stąd moje problemy.

>Rekin

>Jedyne czego nieco brakuje to trochę więcej "mięsa"<

Miałem 1543 ala Peter w CD650(CDM2+7210) potem zmieniłem na SDPIF z SN i CS i miałem wrażenia że bardziej

"mięsne" jest to drugie rozwiązanie.

>jagusz

Niestety to co napisałem jest już nieaktualne - teraz walczę z czymś innym. Przez całą noc grał sobie filip i teraz jest znów inaczej. Basu przybyło, środek i góra wygładziły się bardziej tracąc nieco na drapieżności. Niestety dźwięk stał się zbytnio "techniczny". Jest ogólnie zbyt twardo z akcentem na średni bas - punktowy i sprężysty do bólu, niestety razem z super pozbieranym środkiem (nie za długo wybrzmiewające instrumenty) daje to wrażenie właśnie twardości/techniczności.

Dużo pomogło dodanie przy przetworniku równolegle do BG-N 10uF jeszcze jednego 10uF - tyle, że ruskiego MGBO.

Jest bardziej subtelnie na średnicy, ale pewnie jutro to co napisałem będzie można znów wrzucić do śmieci.

Oddzielny DAC z odbiornikiem jest w trakcie tworzenia. Właściwie dwie jego wersje - zbalansowana i niezbalansowana. Zobaczymy na ile czas pozwoli.

Dodatkowe pytanie:

Czy ktoś wsadzał zamiast TDA1543 wersję TDA1543A przy zasilaniu +8V. U mnie nie chce działać i nie wiem, czy to cecha osobnicza(uszkodzenie), czy gatunkowa tej kostki???

>morris

Wszystkie elementy z wyjątkiem rezystorów w I/V i przetwornika, oraz LT1084 były "grane" przez conajmniej 2-3 miesiące w innych urządzeniach. Trochę faktycznie za szybko, ale dzisiaj wieczorem kończy mi się czas na grzebanie w tej tematyce - praca niestety. Będę mógł wrócić do tego procederu prawdopodobnie dopiero w połowie września (niestety również tylko na 2-3 dni).

• 1 miesiąc później...

witam

Mam pytanie dotyczace kostki SAA7310.

Nie do końca wiem jak sie zabrać za liczenie nózek w tym scalaku.

2 fotki: datasheeta i układu w urządzeniu.

Obstawiam, że "index corner", to ten oznaczony na scalaku wklęsłą kropką i scalak na zdjeciu jest odwrócony dokładnie tak jak na rysunku.

Proszę o potwierdzenie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3044-100006170 1170300431_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne pytanko:

Zrobiłem NOSa, ale na poczatku utworów po właczeniu płyty i wyszukiwaniu kolejnych utworów pilotem pojawiaja sie zniekształcenia...

Przeróbki dokonałem przy użyciu poniższego schematu, a pin 18(mute, w 7210 mute jest na pinie 11) SAA7310 połączyłem z pinem 23(jak na rysunku) SAA7220.

Co tu zrobić, zeby nie było tego problemu?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

>Lancaster

Pin23 SAA7220 należy połaczyć z pinem 18 SAA7310, zakładam że ten ostatni jest w obudowie 44pinowej QFP.

Jeżeli połączyłeś do 11 tak jak w SAA7210, to MUTE nie działa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.