Skocz do zawartości
IGNORED

PVC - relay volume control

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki

czyli mogę wykożystać układ jak przy potencjometrze i takich samych przekaźnikach?

i jeszcze czy taki impulsator się nadaje do głośności w pvc?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>zybel, 3 Wrz 2007, 19:51

>czyli mogę wykożystać układ jak przy potencjometrze i takich samych przekaźnikach?

oczywiście , że nie. Na płytce selektora są inne przekaźniki niz na płytce PVC !!!

zybel, jak masz problem z kontaktem do veterana to napisz do msfalcona, może ma płytki, a na pewno ma schemat i spis elementów.

Oni we dwójke zrobili kompatybilne rozwiązania.

prace trwają ;) niedługo zobaczymy co to warte ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj , dużo warte.

Przerobiłem już dwie wersje : 100K i 12K.

Skutek jest taki że pre lampowe poszło won !

I to wszystko na miniaturowych Beyschlagach 0,4W.

Z Twoimi Caddockami będzie dynamit !

Całe szczęscie że mam jeszcze zapasową PCB na coś extra.

Na stronie Placette, RVC oznacza Remote Volume Control:

Ukryta Zawartość

Zawsze sie zastanawialem co Veteran mial na mysli piszac PVC, moze Polish Volume Control? ;-)

Ukryta Zawartość

Matthew, 10 Wrz 2007, 09:30

>chciałbym użyć te PVC na wejściu preampa lampowego ale jak zagra samo to kto wie czy nie

>zostanie... ale moje kolumny + aleph to chyba nie najlepsze połączenie :(

Zazwyczaj w pre lampowym na wejsciu stosuje się od 50K do 250K.

Czy nie uważasz że Twoje 10K to mało ?

Moja wersja PVC 100K na wejscu pre lampowego nie sprawdziła się , był bardzo duży brum .

Układanie kabli nie pomogło , może ekranowanie sygnału coś by dało , miałem jednak wrażenie że problem

leży w zupełnie innym miejscu . Czyżby zakłócenia od wyświetlacza o których wspominał Yogi?

Po raz kolejny musiałem zweryfikować poglądy co do pasywek.

Na początku byłem ich wielkim zwolennikiem.

W następnym etapie okazało się że nie ma nic lepszego dobry aktywny preamp .

Obecnie dzięki PVC znowu wszystko stanęło na głowie.

Reasumując bez wchodzenia w szczegóły , wszystko zależy od doboru poszczególnych klocków ,ich wzajemnego dopasowania elektrycznego . W jednych systemach lepsza jest pasywka w innych preamp aktywny , oto cała gówniana prawda :)))

>zorro

>W jednych systemach lepsza jest pasywka w innych preamp aktywny , oto cała gówniana prawda :)))

Otóż to.

Wczoraj słuchałem mojego Zena na pasywce Andy'ego, źródłem był CD ze stopniem Ł. Fikusa. Zestaw się fajnie zgrał, lepiej niż Zen z aktywnym pre, tym które teraz mam. Oczywiście nie mówię, że z Zen z lampą nie zagra, ale z tą akurat wypadł chyba słabiej od pasywki.

>buble_corp, 10 Wrz 2007, 18:35

Straciłem cerpliwosć do tego przydzwięku i zdemontowałem rezystory , teraz żałuję że tak szybko poddałem się.

>magazynier, 10 Wrz 2007, 18:50

Doszedłem do wniosku że jeśli wyjscie z CD potrafi napędzić bezpośrednio koncówkę bez kompresji dynamiki ,

utraty przejrzystosci ,kontroli basu , to przedwzmacniacz aktywny może służyć tylko jako element do koloryzacji dzwięku ;)

Taki efekt można osiągnąć przecież łatwiej i taniej za poprzez tuning elementów , wymianę okablowania , wcale przy tym nie wydłużając scieżki sygnału.

ok dzięki zorro, zatem chyba zrobię PVC jako osobny klocek...

preamp nr3 nie do konca pędzi alepha albo mam po prostu źle go zrobionego, jest miodnie ale za miękko, bez werwy :/

magazynier, 10 Wrz 2007, 18:50

>Wczoraj słuchałem mojego Zena na pasywce Andy'ego, źródłem był CD ze stopniem Ł. Fikusa. Zestaw się...

Ten stopień w CD to SRPP - a jak pamiętamy to dość niska impedancja wyjściowa tego stopnia. (Łukasz najczęściej robił na 6N6 - a to lampa całkiem mocna jak na to zastosowanie - 6 W).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.