Skocz do zawartości
IGNORED

PVC - relay volume control

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

do PVC schematy znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rel_vol_sch.pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze względu na pracę praktycznie nie mam czasu na hobby - dzisiaj przysiadłem nad korespondencją sprzed miesiąca ;)

Odnośnie projektu, to całość została pomyślana najprościej jak się da. Masy na druku są w porządku. Problem leży w zbyt małej wartości wzmocnienia tranzystorów sterujących przekaźnikami (rozrzut tego parametru jest stosunkowo duży) oraz niewielkiej wydajności wyjść układu PCF8574 w stanie wysokim. W czasie testów używałem BC847C i układów TI – nie zauważyłem żadnych problemów. Tranzystory do zestawów kupowane były w dwóch miejscach i podejrzewam, że może to nie być seria którą zamawiałem.

Jak tylko znajdę trochę czasu (może nadchodzący weekend) sprawdzę, czy uda sterować tranzystorami „do masy” i te, których używam u siebie na Darlingtony (powinno pomóc, ale z dużym hfe wiąże się pewne ryzyko…).

Przez minutę szukałem odnośnika pozwalającego na dodanie wpisu na forum. Trochę się pozmieniało.

Jeżeli ktoś szuka wyświetlacza to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szykuje wprowadzenia modułów VFD ze zintegrowanym sterownikiem w niewielkiej cenie (rozmiar nie będzie duży, ale czytelność takiego wyświetlacza bije na głowę klasyczne LCD).

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście veteran niestety ma racje, układ jest z założenia zrobiony "może się uda". Prąd z wyjścia PCF w stanie wysokim jest w granicach 30-300uA (PCF z założenia powinien sterować stanem niskim) a wzmocnienie hfe tranzystorów BC847C czyli najlepszych z serii wynosi 420-800. Czyli wszystko zależy od sumy błędów, rosyjska ruletka. Wyjścia są dwa: albo selekcjonować tranzystory na najwyższe hfe (co może pomóc a nie musi bo pytanie na jaki PCF trafiliśmy) albo zastosować darlingtony. No chyba żeby zrobić rzeźbę i dać tranzystory PNP tyle że wtedy PVC działał by chyba nieco odwrotnie.

Nie wiem czy w PVC zastosował veteran tranzystory przewlekane czy smd. W pierwszym przypadku można zastosować BC517 w drugim BCV27 i jedne i drugie do dostania w TME. No i trzeba sprawdzić rozkład końcówek bo nie wiem czy są wymienne pin to pin.

Czy teoretycznym rozwiązaniem tej sytuacji może być danie przekaźników na większe napięcie (pobór prądu powinien być wtedy mniejszy) czyli np. TQ2-12V?

Pytam bo w płytce msfalcona można dać na inne napięcie a że przekaźników nie kupiłem a z tego co pamiętam on brał 12V to wolał bym się nie wpakować w kłopoty z 5V'towymi.

Miałem pomysł, aby wafla z przekaźnikami zasilić napięciem 7V.

Skoro układ daje około 3V na przekaźnik (2V zostawały na tranie) to takie 7V by pomogło.

PCF ma wytrzymać 7V.

Ostatecznie tam gdzie musiałem zrobiłem darligtony.

Na razie działa.

Może trochę nie na temat 12V, ale może Ci pomoże... powodzenia

Jeśli msfalcon zastosował ULN-a to nie ma sprawy powinno być OK. Ja komentowałem układ veterana. Można zastosować przekaźniki na 12V ale myślę że pewniejszym rozwiązaniem będzie jednak zastosowanie darlingtonów.

Bacek, 15 Lis 2007, 18:50

>Tylko się zastanawiam czy do niego brać przekaźniki 5V bo tańsze, czy nie ryzykować i brać 12V.

Nad czym się zastanawiasz?

TQ2-12V są droższe od TQ2-5V o równo 81 groszy na sztuce?

Dostępne u piekarza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem część wykonawczą regulacji głośności. W przypadku BC847C nie występują u mnie żadne problemu (hfe na poziomie 470). Pomierzyłem również te 'mniej pewne' tranzystory - tutaj rzeczywiście wzmocnienie nie przekracza 100.

Wlutowanie darlingtonów rozwiązuje problem (użyłem BCV27). Zbieranie 'śmieci' przez bramki tranzystorów zdarza się tylko w przypadku, gdy nie są do niczego podpięte, co w normalnych warunkach (PCF8574) się nie zdarzy.

Za chwilę popróbuję jeszcze tranzystorów PNP wlutowanych 'na plecach' (tylko wtedy rozkład wyprowadzeń umożliwia ich prawidłową pracę) ze zmienionym programem sterującym - negacja stanów na wyjściach uP oraz PCF8574.

Jedyna modyfikacja polega na odwróceniu tranzystora na plecy i przylutowania odwrotnie - wymusza to rozkład wyprowadzeń BC857C. Nie mam pod ręką żadnych FETów w SOT23, ale warto spróbować. Pamiętaj tylko, że rezystancja cewki przekaźnika jest stosunkowo niewielka.

>Veteran

jaka jest szansa na kit do PVC Twojego projektu? Byłem na liście chętnych, ale jakoś zostałem pominięty w zamówieniu. Nadal w szufladzie leżą przekaźniki, rezystory i wyświetlacz

no więc polutowałem sobie nowy zestaw z darlingtonami, rezystory jak dla 10k i mam taki problem, w obu kanałach trany podają napięcia n aprzekażniki w obu są identycznie rozłożone rezystory a w jednym input impedance jest 10k dla wszystkich ustawień a w drugim dla części jest 11,25k nawet po odłączeniu zasilania, czy ktoś ma pomysł gdzie mogłem strzelić babola ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.