Skocz do zawartości
IGNORED

Przepisy ruchu drog na drodze osiedlowej

vanvideo

Rekomendowane odpowiedzi

Był chyba przepis o tym że trzeba umozliwić właczanie sie do ruchu autobusów ruszających z zatoki autobusowej. Głowy nie dam - ale autobusiarze tak się pchają jakby taki przepis obowoązywał - chyba na zasadzie że duży może więcej :)))

Samochód skrecający w lewo możemy objechać z prawj strony o ile jest na to miejsce. Ostrozniej jest poczekać aż skręci.

Gość

(Konto usunięte)

Znowu nie kumasz ;p patałachu :)

Napisałeś że :

...wyprzedzającemu nie wolno rozpocząć manewru, gdy poprzedzający (jadący tym samym pasem) sygnalizuje zamiar skrętu....

Co jest oczywistą brednią bo w kodeksie , który podobno tak dobrze znasz , pisze :

..."Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się

tylko z jego prawej strony."

- _ czyli_ można wyprzedzać pojazd KTÓRY SUGNALIZUJE ZAMIAR SKRĘTU _

NAPISAŁEŚ w swoim poście BREDNIE i oto tu chodziło TEO KONTAKT ŁAP KONTAKT ;P

...Nic nie "trzeba", bo wyprzedzanie nie jest obowiązkowe......

Znowu nadinterpretacja/albo brak kumania:)

"Trzeba" odnosiło się do tego , że jeżeli się to już robi ( mowa o wyprzedzaniu skręcającego w lewo - żebyś znowu nie miał oczym piepprzyć) to TRZEBA to robić z lewej strony.

...Post wyprodukowałeś na tyle bełkotliwy, że nie bardzo wiem, co właściwie chciałeś przekazać...

A rozkład jazdy potrafisz "rozszyfrować" :)))

jacch:

>Napisałeś że :

>...wyprzedzającemu nie wolno rozpocząć manewru, gdy poprzedzający (jadący tym samym pasem)

>sygnalizuje zamiar skrętu....

>

>Co jest oczywistą brednią

Brednią, powiadasz? To uważaj, cytacik będzie. Źródło: Art. 24 PoRD.

"Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy [...] kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu".

Oznacza to dokładnie to samo, co napisałem wcześniej, a ty raczyłeś zakwestionować. Jak tam, złotko? Znowu zabłysnąć chcieliśmy, tylko wyszło jak zwykle? ;-p

> bo w kodeksie , który podobno tak dobrze znasz , pisze :

>

>..."Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może

>odbywać się tylko z jego prawej strony."

Oczywiście, tak jest napisane w kodeksie. Uważaj: nie "pisze", tylko "jest napisane".

>- _ czyli_ można wyprzedzać pojazd KTÓRY SUGNALIZUJE ZAMIAR SKRĘTU _

>NAPISAŁEŚ

Nie zawsze. W wielu przypadkach (w tym na uliczce osiedlowej) wyprzedzanie z prawej jest zabronione, lub fizycznie nie jest możliwe. Znów nie masz racji - patrz niżej.

>..skręcającym w lewo i uliczce osiedlowej. Jak łatwo zgadnąć, wyprzedzanie z prawej nie znajduje w

>takim przypadku zastosowania ;)...

>

>A niby dlaczego????

Z kilku przynajmniej powodów:

- brak miejsca (uliczka osiedlowa ma tylko dwa pasy, a chodnikiem ani trawnikiem jeździć nie należy - wyprzedzać z prawej nie ma po prostu którędy),

- zakaz wyprzedzania z prawej strony na drogach bez wyznaczonych pasów ruchu (na uliczkach osiedlowych takich oznaczeń zazwyczaj brak),

- zakaz wyprzedzania z prawej strony w terenie zabudowanym na drogach dwukierunkowych, które nie posiadają przynajmniej dwóch pasów ruchu przeznaczonych dla tego samego kierunku jazdy (uliczka osiedlowa ma tylko po jednym).

Wystarczy? To może poczytałbyś kiedyś przepisy?

> w swoim poście BREDNIE i oto tu chodziło

Tak się śmiesznie składa, że moje "brednie" znajdują dokładne pokrycie w przepisach ruchu drogowego. Dziwne, nie? ;-p

>Znowu nie kumasz ;p patałachu :)

Jak czytam taki bełkot, to nawet nie próbuję. BTW, próba obrażenia mnie ma sprawić wrażenie, że masz rację? Przykro mi, ale nie tędy droga ;)

Gość

(Konto usunięte)

Oj chłopie , chłopie ty się lecz !

Napisałeś , że nie można - nie czasami itp. tylko wyraźnie _ że nie można_ , a można - tak stoi jak byk w kodeksie!!!

Nie wycofiesz sie z tego choćbyś nie wiem jak kombinował , innych łapiesz za słówka , myślisz , że ciebie nie można :p

Innych strofujesz , a sam jesteś daremny jak kupka siana!

Dalej mi się już nie chce , bo zaś będziesz udowadniał że kopernik był kobietą ;p

jacch

>Oj chłopie , chłopie ty się lecz !

>Napisałeś , że nie można - nie czasami itp. tylko wyraźnie _ że nie można_

Bo i nie można. Napisałem, że nie wolno rozpoczynać wyprzedzania, jeżeli pojazd poprzedzający jadący tym samym pasem sygnalizuje zamiar skrętu. Wynika to jednoznacznie z Art. 24 PoRD, którego właściwy fragment zacytowałem ci w poprzednim wpisie. Jeżeli to do ciebie nie dociera, albo nie jesteś w stanie zrozumieć prostego przepisu, to już wyłącznie twój problem - ewentualnie także osób, które nieopatrznie wsiądą z tobą do samochodu.

> a można - tak stoi jak byk w kodeksie!!!

Wydaje ci się. W PoRD powiedziane jest jedynie, że pojazd skręcający w lewo wyprzedzać wolno jedynie z prawej. Nie oznacza to jednak, że wyprzedzanie takie zawsze i wszędzie jest dozwolone. Przykładowo, na omawianej uliczce osiedlowej w ten sposób wyprzedzać nie wolno. Dlaczego - patrz mój poprzedni wpis.

>Nie wycofiesz sie z tego

Bo i nie mam się z czego wycofywać.

Nie martw się, po tobie żadnego wycofywania się nie spodziewam - wszyscy wiemy, że nie jesteś w stanie przyznać się do błędu. Nawet gdy dotrze już do ciebie, żeś bzdury znów powypisywał, nie zdobędziesz się na przyznanie mi racji - prawda? Zamiast tego zaczniesz się miotać, wyzywać, i przez kilka wymyślać bajeczeki w rodzaju "ja tak wcale nie uwazałem, tylko celowo udawałem" ;) Cóż, potrafisz w tym być nawet śmieszny ;)

Vanvideo:

Miałem kiedyś podobną sytuację, ale nie na drodze osiedlowej. Normalnie jest tak jak napisał Teo: jeżeli kierunek włączyłeś wcześniej niż gość zaczął cię wyprzedzać to wina jest jego - jeżeli później to twoja. I to jest najgorsza sytuacja bo jest twoje słowo przeciwko jego słowu. U mnie niestety zakończyło się to uznaniem mojej winy - gość jechał z żoną i oboje zeznali, że nie włączyłem kierunku (co nie było prawdą)...

Czy po ustawieniu geometrii zgadzają ci się WSZYSTKIE kąty zawieszenia? Bo niestety przy uderzeniu w koło lubią się przestawić punkty mocowania zawieszenia...

Gość

(Konto usunięte)

....Bo i nie można. Napisałem, że nie wolno rozpoczynać wyprzedzania, jeżeli pojazd poprzedzający jadący

>tym samym pasem _______sygnalizuje zamiar skrętu_______. Wynika to jednoznacznie z Art. 24 PoRD, którego właściwy

>fragment zacytowałem ci w poprzednim wpisie. Jeżeli to do ciebie nie dociera, albo nie jesteś w

>stanie zrozumieć prostego przepisu, to już wyłącznie twój problem - ewentualnie także osób, które

>nieopatrznie wsiądą z tobą do samochodu.....

Art. 24 pkt.5 kodeksu drogowego:

Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który __sygnalizuje zamiar skręcenia__ w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

A teraz krótkie zwięzłe pytanie , które nawet ty powinieneś zrozumieć i odp.

Więc można wyprzedzać pojazd który sygnalizuje zamiar skrętu , czy nie można?

....Nie oznacza to jednak, że wyprzedzanie takie zawsze i wszędzie jest dozwolone...

Gość

(Konto usunięte)

...Nie oznacza to jednak, że wyprzedzanie takie zawsze i wszędzie jest dozwolone....

A gdzie ja tak napisałem????

.....skręcającym w lewo i uliczce osiedlowej. Jak łatwo zgadnąć, wyprzedzanie z prawej nie znajduje w

>takim przypadku zastosowania ;)...

>

>A niby dlaczego????

Z kilku przynajmniej powodów:

- brak miejsca (uliczka osiedlowa ma tylko dwa pasy, a chodnikiem ani trawnikiem jeździć nie należy - wyprzedzać z prawej nie ma po prostu którędy),

A u mnie na osiedlowej uliczce jest dużo miejsca ;p - jak i na wielu innych uliczkach.

- zakaz wyprzedzania z prawej strony na drogach bez wyznaczonych pasów ruchu (na uliczkach osiedlowych takich oznaczeń zazwyczaj brak),.....

Znowu plama:)))

Ten przepis dotyczy "zwykłego" tzn. jadącego prosto samochodu :p

A brzmi on tak:

...Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej,

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku....

jacch:

> A teraz krótkie zwięzłe pytanie , które nawet ty powinieneś zrozumieć i odp.

> Więc można wyprzedzać pojazd który sygnalizuje zamiar skrętu , czy nie można?

Zależy to od okoliczności:

Jeżeli oba pojazdy poruszają się tym samym pasem ruchu, i poprzedzający sygnalizuje zamiar skrętu (wyprzedzania, zmiany pasa ruchu), wyprzedzania rozpocząć nie można. Podstawa: Art. 24.1.3.

Jeżeli zaś pojazdy poruszają się odrębnymi pasami ruchu, i w danym miejscu wyprzedzanie jest dozwolone, fakt sygnalizowania zamiaru skrętu przez pojazd poprzedzający nie oznacza zakazu rozpoczęcia wyprzedzania.

Czy zrozumiałeś różnicę? To teraz przewiń ekran o parę wpisów do góry, i sprawdź, jakiej sytuacji dotyczyła moja uwaga, którą raczyłeś zanegować. Dla ulatwienia, przytoczę: "wyprzedzającemu nie wolno rozpocząć manewru, gdy poprzedzający (jadący tym samym pasem) sygnalizuje zamiar skrętu".

Zwracam uwagę na słowa "jadący tym samym pasem", oraz na wspomniany już wielokrotnie Art. 24.1.3 To są zaś twoje reakcje na cytowane twierdzenie, zawarte w poprzednich wpisach:

> Ot chyba nie.

> Co jest oczywistą brednią

> NAPISAŁEŚ w swoim poście BREDNIE

Tak się śmiesznie składa, że te "brednie" stanowią wierne powtórzenie treści przepisu z ustawy PoRD. Powiem krótko: jeżeli przepisy ruchu drogowego są dla ciebie bredniami, to nic na to nie poradzę. Żal mi jedynie ludzi, którzy mogą z tego powodu ucierpieć.

Co do wyprzedzania z prawej:

Pojazd skręcający w lewo można wyprzedzić z prawej JEŻELI pojazdy poruszają się różnymi pasami ruchu (więc nie znajduje zastosowania Art. 24.1.3), ORAZ takie wyprzedzanie jest dozwolone przez inne przepisy, w tym Art. 24.10 (jezdnia jednokierunkowa, lub wyznaczone pasy ruchu i odpowiednia ich liczba). Jeżeli warunki te nie są spełnione, wyprzedzać z prawej nie wolno (tutaj kłania się Art. 24.3 PoRD).

Pojąłeś, złotko? To zajrzyj może od czasu do czasu do przepisów - naprawdę nie rozumiem, dlaczego po raz kolejny muszę uczyć cię rzeczy podstawowych.

> A u mnie na osiedlowej uliczce jest dużo miejsca ;p - jak i na wielu innych uliczkach.

Szerokość uliczki nie wystarczy - jeżeli jezdnia dwukierunkowa nie ma wyznaczonych przynajmniej dwóch pasów ruchu dla danego kierunku jazdy, wyprzedzanie z prawej nie jest dozwolone.

>> zakaz wyprzedzania z prawej strony na drogach bez wyznaczonych pasów ruchu

> Znowu plama:)))

> Ten przepis dotyczy "zwykłego" tzn. jadącego prosto samochodu :p

> Ten przepis dotyczy " zwykłego wyprzedzania" tzn. wyprzedzania jadącego prosto samochodu :p

Ten przepis dotyczy absolutnie każdego wyprzedzania, w tym zarówno pojazdu jadącego prosto, jak i sygnalizującego skręt. Jeśli twierdzisz inaczej, podaj podstawę prawną. Miłego szukania.

W jednym się z tobą zgodzę: plama. Znów, słonko, głupotę strzeliłeś - co w sumie nie dziwi, nie pierwszą i nie ostatnią. A w jaki sposób będziesz próbował się z niej wykręcić, poobserwuję z przyjemnością ;)

Teo, ogranicz się może do objaśnień i interpretacji przepisów (chylę czoła za wiedzę), a wycieczki osobiste daruj sobie. Niepotrzebnie zamulacie (wraz z jacch'em) wątek. Trochę szacunku dla założyciela i czytających, proszę. Nie daj się prowokować.

jacch, jeśli nie masz nic do powiedzenia, poza pyskowaniem, to zamilcz. Oczywiście pytania merytoryczne możesz zadawać i przypuszczam, że Teo chętnie udzieli Ci kompetentnych wyjaśnień.

Gość

(Konto usunięte)

Art.24.pkt 5

"Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, ___może odbywać się tylko z jego prawej strony____"

Art.24 pkt.9

" Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem, że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym. ____Dopuszcza___ się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku "

Jeśli nie dostrzegasz różnicy " może odbywać się " , a " dopuszcza się " to twój problem , bo te art. dotyczą innych manewrów.

Art 24.pkt 3

....Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu...

Nie domyślasz się , że wyprzedzanie samochodów jadących prosto , albo skręcających w prawo/lewo jest obwarowane różnym przepisami?

A na koniec argument ostateczny !!!!!!!!- zadzwoncie sobie na 911 i poproście z wydziałem ruchu drogowego - ja to dla pewności dzisiaj zrobiłem , a potem przejdziemy do przepraszania jacch-a.

To że teo - ś ma problemy ze zrozumieniem pisanego , już dawno pisałem!!!

Inżynier , jak chcesz komuś dupe lizać to rób to na PW.

Gość

(Konto usunięte)

A tak na marginesie :

....Zależy to od okoliczności:

Jeżeli oba pojazdy poruszają się tym samym pasem ruchu, i poprzedzający sygnalizuje zamiar skrętu (wyprzedzania, zmiany pasa ruchu), wyprzedzania rozpocząć nie można. Podstawa: Art. 24.1.3.....

art. 23 pkt 3 na który się powołujesz:

"Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, ____5____ i 10.

Art 24 pkt.___5___

"Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony."

Gość

(Konto usunięte)

Coś mi się źle powklejało poniżej to co miało być:

A tak na marginesie :

>

>....Zależy to od okoliczności:

>

>Jeżeli oba pojazdy poruszają się tym samym pasem ruchu, i poprzedzający sygnalizuje zamiar skrętu

>(wyprzedzania, zmiany pasa ruchu), wyprzedzania rozpocząć nie można. Podstawa: Art. 24.1.3.....

art. 23 pkt 1.3 na który się powołujesz:

...Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, __zmiany kierunku jazdy___ lub zmiany pasa ruchu.

Nie można jeśli sygn. skręt w prawo , bo jeśli w lewo:

Art 24 pkt.5

"Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać

się tylko z jego prawej strony"

Te przepisy mają zastosowanie jeśli jedziemy po drodze z jednym pasem ruchu w jednym kierunku.

A jeżeli po drodze z wyznaczonymi wiecej niż jednym pasem w tym samym kierunku to obowiązuje nas przepis;

Art.24.pkt 9

.... Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z ___ wyznaczonymi pasami ruchu__, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

jacch:

Wkleiłeś wiele pomieszanych przepisów, kilka nawet wielokrotnie. Gratuluję, polecenia kopiuj/wklej opanowałeś, chociaż średnio nad tą umiejętnością panujesz ;) Pytanie tylko, co ma z tej sieczki wynikać? Gdybyś był w stanie jasno i wyraźnie wyrażać, co tak właściwie chcesz przekazać, byłoby znacznie lepiej.

Pomogę ci trochę. Jezdnia dwukierunkowa, o dwóch pasach ruchu, dwa samochody jadą jeden za drugim. Pierwszy sygnalizuje zamiar skrętu w lewo, i zaczyna zjeżdżać do osi jezdni. Czy drugi może zacząć wyprzedzać go z prawej? Załóżmy, że jezdnia jest na tyle szeroka, że jest miejsce na manewr.

Nie musisz wklejać kilobajtów losowo dobranego tekstu, wystarczy "tak" lub "nie" ;)

>Teo

A jeżeli ów skręcający pojazd zatrzymał się np.: ustępując pierszeństwa pojazdom z naprzeciwka to mam prawo przejechać z jego prawej strony? To dość często spotykany manewr. Rozumiem, że nie będzie to wówczas wyprzedzanie ale ominięcie lecz czy konsekwentnie nie jest to przypadkiem zabronione? Sytuacja taka stwarza analogiczne potencjalne zagrożenia, dlatego pytam.

Gość

(Konto usunięte)

.... Jezdnia dwukierunkowa, o dwóch pasach ruchu, dwa samochody jadą jeden za drugim.

>Pierwszy sygnalizuje zamiar skrętu w lewo, i zaczyna zjeżdżać do osi jezdni....

rozumie , żę każdy z pasów jest w innym kierunku.

Tak ma prawo , o ile ma dobrą widoczność i nie ma tam znaków zakazujących wyprzedzania.

Dzwoniłeś na policje ?

Gość

(Konto usunięte)

Pytanie tylko, co ma z tej sieczki wynikać? Gdybyś był w stanie jasno i wyraźnie wyrażać, co tak właściwie chcesz przekazać, byłoby znacznie lepiej.

Teo nie potrafisz zrozumieć prostego w sumie kodeksu drogowego!

Nie używaj więc jako argumentu tego , że czegoś nie zrozumiałeś:)))

Piotrek_PP:

>>Teo

>A jeżeli ów skręcający pojazd zatrzymał się np.: ustępując pierszeństwa pojazdom z naprzeciwka to

>mam prawo przejechać z jego prawej strony? To dość często spotykany manewr. Rozumiem, że nie będzie

>to wówczas wyprzedzanie ale ominięcie lecz czy konsekwentnie nie jest to przypadkiem zabronione?

Jak sam napisałeś, będzie to omijanie, a nie wyprzedzanie - a jeśli omijasz, to zakazy dotyczące wyprzedzania nie mają zastosowania. Przeciwskazań brak, o ile oczywiście nie zajeżdżasz drogi pojazdom jadącym po pasie ruchu po twojej prawej (jeżeli taki jest), nie zjeżdżasz na część jezdni wyłączoną z ruchu, nie przekraczasz linii ciągłej dzielącej jezdnię od pobocza (jeżeli z prawej masz pobocze) i tak dalej, i tak dalej.

Wszystko powyższe "moim zdaniem", naturalnie - chcesz mieć pewność, sam zajrzyj do przepisów ;)

jacch:

>.... Jezdnia dwukierunkowa, o dwóch pasach ruchu, dwa samochody jadą jeden za drugim.

>>Pierwszy sygnalizuje zamiar skrętu w lewo, i zaczyna zjeżdżać do osi jezdni....

>

>rozumie , żę każdy z pasów jest w innym kierunku.

"Rozumiem", a nie "rozumię". No chyba, że ma to być "umię i rozumię" takie samo, jak w przypadku matematyki ;)

>Tak ma prawo , o ile ma dobrą widoczność i nie ma tam znaków zakazujących wyprzedzania.

Serio? A co się stało z Art. 24.1.3 ("Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy [...]kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował [...] zmiany kierunku jazdy")?

Ten przepis nagle przestał obowiązywać?

>Dzwoniłeś na policje ?

Po co? Mam ich ostrzec, że będziesz wsiadał za kierownicę? ;)

Gość

(Konto usunięte)

......Serio? A co się stało z Art. 24.1.3 ("Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić

>się w szczególności, czy [...]kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie

>zasygnalizował [...] zmiany kierunku jazdy")?...

Oto pten przepis:

"Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,

2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania,

3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu"

I co on ci mówi ????

BO mnie , że MAM SIĘ UPEWNIĆ !!!!

I jeśli np. będzie skrę cał w prawo lub wyprzedzał inny pojazd nie mogę go wyprzedzać!!!

A jeśli w lewo to art.24 pkt 5 :)

Dzwoniłeś na policje ?

>

>Po co? Mam ich ostrzec, że będziesz wsiadał za kierownicę? ;)

Boisz się ? Wtedy nie będzie już wątpliwości.

jacch:

>......Serio? A co się stało z Art. 24.1.3 ("Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem

>upewnić

>>się w szczególności, czy [...]kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie

>>zasygnalizował [...] zmiany kierunku jazdy")?...

>I co on ci mówi ????

>BO mnie , że MAM SIĘ UPEWNIĆ !!!!

Owszem, przed wyprzedzaniem masz się upewnić. Patrzysz i widzisz, że pojazd przed tobą sygnalizuje zamiar skrętu. Czy to oznacza, że "upewniłeś się, że jadący przed tobą NIE zasygnalizował zmiany kierunku jazdy"?

A może właśnie upewniłeś się o czymś zupełnie przeciwnym? ;-p

>I jeśli np. będzie skrę cał w prawo lub wyprzedzał inny pojazd nie mogę go wyprzedzać!!!

A gdzie w zacytowanym wyżej artykule powiedziane jest, że nie dotyczy on wyprzedzania skręcających w lewo?

>A jeśli w lewo to art.24 pkt 5 :)

Nic z tego. Artykuł ten nie oznacza, że wyprzedzanie z prawej pojazdu skręcającego w lewo dozwolone jest zawsze i wszędzie. W szczególności, musi być dozwolone a) wyprzedzanie w ogóle, b) wyprzedzanie z prawej. W omawianym przypadku (jeden pas ruchu w każdym kierunku) nie jest dozwolone ani pierwsze (bo Art. 24.1.3), ani drugie (bo droga nie spełnia warunków okreslonych w Art. 24.10).

Gość

(Konto usunięte)

......Nic z tego. Artykuł ten nie oznacza, że wyprzedzanie z prawej pojazdu skręcającego w lewo dozwolone

>jest zawsze i wszędzie....

Jak najbardziej !Kto twierdzi inaczej?

..... W szczególności, musi być dozwolone a) wyprzedzanie w ogóle, b) wyprzedzanie

>z prawej. ...

I tu się znowu zgadzamy:)

....W omawianym przypadku (jeden pas ruchu w każdym kierunku) nie jest dozwolone ani pierwsze

>(bo Art. 24.1.3)...

Jeszcze raz ten art:

"Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,

2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania,

3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

I powiedz mi czego on ci zabrania !!!Wyprzedzać z prawej ???

...ani drugie (bo droga nie spełnia warunków okreslonych w Art. 24.10)...

Pewnie chodzi o Art. 24.9.

Jeśli na "zwykłej' drodze nie moge wyprzedzać z prawej , bo według ciebie taki manewr można wykonać tylko na drodze z wieloma pasami ruchu , a to reguluje 24.9 , to po co przepis 24.5 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.