Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

no, jeżeli będzie organizowane kolejne zamówienie chętnie wezmę płytkę. A jakby ktoś podjął się zamówienia na części to też chętnie przygarnę :). Czyli ilość zainteresowanych rośnie...

Zbadajmy zatem zapotrzebowanie w postaci tradycyjnej listy, później zaobczymy co z tym zrobić, może ktoś się podejmnie organizacji

1. ManieX - PCB 2 szt., części 2 komplety

Przypuszczam, że nie wiele z tego wyjdzie. Nie ma kontaktu z twórcą projektu, ale zapiszę się też.

>1. ManieX - PCB 2 szt., części 2 komplety

>2. fuxik - PCB 1 szt., części 1 komplet

>3. Amnes - PCB 1 szt., części 1 komplet

>4. Keisan - PCB 1 szt., częsci i komplet

• 2 tygodnie później...

mam pytanie ile wynosi calkowity koszt takiego dac'a?? orintacyjnie tak.. potrzebowalbym dac zeby polaczyc przez usb komputer do wzmacniacza (RCA)

i jak by bylo lepiej, usb-> dac-> wzmacniacz czy karta z wyjsciem optycznym (cyfrowym)-> dac-> wzmacniacz??

nigdy nie mialem doczynienia z dac'ami i prosze mi wybaczyc te laickie pytania.

• 5 tygodni później...

Znalazłem taki oto schemat DACa na PCM2706 i TDA1543

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz opis

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś mógłby umieścić schemat DACa msfalkona byłbym wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można by zaprojektować DACa na tych dwóch scalakach (PCM2706, TDA1543) w oparciu o schemat powyższy i msfalcona, czyli wersję niezbalansowaną z zasilaniem zewnętrznym i dodatkowo separacją galwaniczną układu od komputera. Z tego co widzę PCB u msfalcona nabyć raczej nie można, a sprowadzanie z azji nie jest zbyt zachęcające. Nie zgłębiałem zbytnio tematu, lecz wydaje mi się, iż byłaby to ciekawa alternatywa, chociażby z powodu ww. separacji i możliwości zbiorowego zamówienia PCB.

Pozdrawiam.

Ja proponuję porzucić koncepcję lampki w tym projekcie, wykorzystać natomiast I2S do TDA1543 na analog oraz wyprowadzić S/PDIF, zastosować zasilanie zewnętrzne oraz separację galwaniczną i zrezygnować z regulacji głośności w DACu. Ot taka minimalistyczna wersja jak w przypadku PCM2702, tylko na tych kostkach ;)

Jeżeli rzeczywiście ten pomysł wypali, to ze zbiorowym zamówieniem PCB nie powinno być problemu, myśle ze kilka zainteresowanych osób się znajdzie, ja bym chętnie nawet dwie takie płytki przygarnęła o ile koszta nie będą kosmiczne ;)

A więc założenia:

- wejście wyłącznie USB

- wyjście analogowe przez TDA1543 niezbalansowane

- wyjście SPDIF

- zewnętrzne zasilanie

- separacja galwaniczna z komputerem

- rezygnacja z bajerów typu wbudowana regulacja głośności, mute, wyjście słuchawkowe itp.

Całość wyobrażam sobie tak

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o projekt PCB trzeba zapukać do któregoś z forumowych kolegów, może podejmie się projektu. Ja niestety nie mam w tym doświadczenia.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

a dlaczego zakładać z góry ograniczenia? ja bym wolał uniwersalne PCB, a jak ktoś będzię chciał zrezygnować z niepotrzebnych mu funkcji, nie wlutuje po prostu odpowiednich elementów

- wejście USB, Coaxial SPDiF, Optyczne TosLink

- wyjście analogowe przez TDA1543 niezbalansowane

- wyjście SPDIF

- zewnętrzne zasilanie

- separacja galwaniczna z komputerem

- rezygnacja z bajerów typu wbudowana regulacja głośności, mute, wyjście słuchawkowe itp.

- I/V do wyboru, na rezystorach, lampie

No galwaniczna izolacja USB to nie w kij pierdział, przymierzałem się do tego jakiś czas temu i odpuściłem, za dużo komplikacji. Ale może koledzy mają jakiś patent opracowany? Chętnie bym podpatrzył :)

@ fuxik

Przepraszam najmocniej, koleżanki też :)

Co do płytki mogę pomóc w projektowaniu, jest tylko jedno ograniczenie, używam Eagla wersji light więc rozmiary płytki są ograniczone.

gaballus, nie ma za co ;). Niestety w dziedzinie DIY jestem bardziej niż początkująca, dlatego mogę jedynie trzymać za was kciuki, żeby wyszedł z tego dobry projekt :).

Jestem za tym, żeby w dacu było więcej dostępnych opcji, z których przy montażu będzie można ew. zrezygnować, ale też bez przekombinowania. Przecież jedną z zalet projektu msfalcona była cena.

frobe4

Po cholere Ci ta lampa ? wiesz jak to komplikuje układ ? a poza tym gdzie tam widzisz wejścia SPDIF, coax czy analog ? chodzi o zaprojektowanie jak najmniejszej i najtańszej PCB stricte pod PC oraz ograniczenie się do najważniejszego, czyli wyj. analog i ewentualnie cyfra. Kość 2706 w połączeniu z 1543 jest porównywalna do 2702, o 2902/06 bym zapomniał, chociażby ze względu na komplikacje z wykrywaniem wejść. Separacja optyczna ? trzeba poszukać na elektroda.pl

Pozdrawiam.

Tak wiec calosc oprócz sekcji TDA1543 bysmy zostawili z zastosowaniem latwo

dostepnych, dobrych stabilizatorów. Sekcję TDA wziąć mozna z NOS DACa Petera

lub AW-D3, nie przygladalem sie podobienstwom/róznicom. Nie wiem co to za

dlawiki L1 i L2, przypuszczam, iz chodzi o separację od sieci/filtrację (czy mają sens?), dobrze byłoby wszystkie elementy oprócz PCMa zastosować przewlekane i pokombinować nad zasilaniem.

Jeśli rozdzielać to zastosowałbym 2x9V co zmniejszyłoby całość i

ułatwiło zakup odpowiedniego transformatora. Nie wiem jednak jak będzie

wyglądała sprawa ze stabilizatorami na 5V i 3.3V (grzanie). A może dwa trafka montażowe na dodatkowej małej PCB z bezpiecznikiem jak tu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli już implementować SPDIF/coax (może się przydać w przypadku kiedy będzie to nasza główna karta, a dodanie nie

zwiększy zbytnio kosztów i komplikacji) to zastosowałbym jumper do przełączania między analog/cyfra jak tu

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Tak wiec calosc oprócz sekcji TDA1543 bysmy zostawili z zastosowaniem latwo

>dostepnych, dobrych stabilizatorów. Sekcję TDA wziąć mozna z NOS DACa Petera

>lub AW-D3, nie przygladalem sie podobienstwom/róznicom.

Sekcje TDA1543 są w zasadzie identyczne u Petera i Msfalcona, myślę że nie ma co tutaj kombinować tylko trzeba korzystać ze sprawdzonego rozwiązania.

Stabilizatory AN8008 są już nieprodukowane i raczej niedostępne, można w ich miejsce pin to pn włożyć LM7808, ale może są jakieś propozycje dobrych, niskoszumnych LDO?

>Nie wiem co to za dlawiki L1 i L2, przypuszczam, iz chodzi o separację od sieci/filtrację (czy >mają sens?)

to są tzw. dławiki skompensowane bez problemu do dostania

Ukryta Zawartość

można też zrobić w to miejsce pre stabilizatory (gdzieś widziałem takie rozwiązanie) płytka mogła by być uniwersalna, każdy by zamontował co by mu pasowało, nawet kawałek drutu w to miejsce ;)

>dobrze byłoby wszystkie elementy oprócz PCMa zastosować przewlekane i pokombinować nad zasilaniem.

Tutaj się nie zgodzę, jeśli można. Zrobiłbym tak jak u Msfalcona czyli elementy około PCM smd, kondensatory odsprzęgajace smd, tylko rezystory przy TDA przewlekane.

>Jeśli rozdzielać to zastosowałbym 2x9V co zmniejszyłoby całość i

>ułatwiło zakup odpowiedniego transformatora. Nie wiem jednak jak będzie

>wyglądała sprawa ze stabilizatorami na 5V i 3.3V (grzanie)

Zasilanie imho zdecydowanie oddzielne dla sekcji cyfrowej i analogowej (tzn TDA), tutaj też wersja Msfalcona jest dopracowana i myślę że nie ma co zmieniać tego. Ja u siebie stosowałem trafko 6V i 9V można zastosować i trafko z dwoma odzielonymi uzwojeniami na 9V i najwyżej zwiększyć trochę rezystory szeregowe w zasilaczu (moc tychże też)

>A może dwa trafka montażowe na dodatkowej małej PCB z bezpiecznikiem jak tu ? >

Ukryta Zawartość

Mam zaprojektowaną płytkę pod dwa trafa zalewane, filtr i bezpiecznik, może to być jako dodatkowa płytka, raczej nie łączyłbym na stałe z główną (różne trafa ludzie mają)

>Jeśli już implementować SPDIF/coax (może się przydać w przypadku kiedy będzie to nasza główna >karta, a dodanie nie

>zwiększy zbytnio kosztów i komplikacji) to zastosowałbym jumper do przełączania między >analog/cyfra jak tu

Ukryta Zawartość

jest to do zrobienia :) Pomyślałbym tylko nad transformatorem na SPDIFie.

Przełącznik można wtedy wyprowadzić na obudowę

Jeszcze ważna rzecz, czy układ zostaje zbalansowany czy rezygnujemy z tego?

Jeśli rezygnujemy to może załozyć nowy wątek i tam rozwijać ten układ?

Czekam na sugestie i sygnały czy bedzie zainteresowanie reaktywacja projektu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.