Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nos-a PD w wersji premium i tak się zastanawiam nad tymi kondkami BGN 4,7u na wyjsciu. Czy jedyną funkcją jaką spełniają to blokowanie DC na wyjsciu ??? czy mają jakąś jeszcze funkcję ???. Dlaczego taka wartość pojemności a nie inna . Jeżeli mam we wzmaku na wejsciu kondek to tych w dac-u nie musi być ??? . Dzięki z góry za odpowiedź . Narazie mam je wywalone z dac-a ale pytanie czy może tak być .

>Mam nos-a PD w wersji premium i tak się zastanawiam nad tymi kondkami BGN 4,7u na wyjsciu. Czy

>jedyną funkcją jaką spełniają to blokowanie DC na wyjsciu ??? czy mają jakąś jeszcze funkcję ???.

>Dlaczego taka wartość pojemności a nie inna . Jeżeli mam we wzmaku na wejsciu kondek to tych w dac-u

>nie musi być ??? . Dzięki z góry za odpowiedź . Narazie mam je wywalone z dac-a ale pytanie czy może

>tak być .

Tak się składa, że kondki muszą tam być ze względu na składową stałą, ale jeżeli masz na wejściu wzmaka to może być bez , ale Peter tworząc DACa użył takiego , a nie innego zestawu elementów chcąc uzyskac taki , a nie inny efekt. Wiesz jaki- bo masz tego DACa. Mam juz od jakiegos czasu również przetwornik z tego wątku i nie gra tak dobrze jak jego pierwowzór. Bo zamiast BGN, BGstd są Panasy FC, a rezystorki to już nie Caddocki , czy Rikeny. Nie ma tego drajwu, energii, bezpośredności to już nie to. Jest dobry, ale nic ponad to.

Wywaliłem te kondki i pierwsze wrażenie to wieksza ilość szczegółów . Mam wstawione tam podstawki do prób z kondkami więc zobaczymy co się sprawdzi w mojej konfiguracji. Myślę że ważne jest z jakim sprzętem towarzyszącym to się zgrywa . U jednych lepiej będzie z BGN na wyjsciu . U innych z lampką za Rikenami a znowu u innych ani w jednej lub w drugiej opcji . Czyli warto eksperymentować .

• 3 tygodnie później...

Co myślicie o konwersji I/V na OPA1632 ? było to poruszane w tym temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nikt nic konkretnego na ten temat nie powiedział. Jakieś doświadczenia ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie uruchomiłem desymetryzator na OPA1632. W I/V siedzi 2K8 Case, a jako Vref 1K5 Dale RN65. Wokół OPA rezystory 44K2 Case. Zasilam całość z pojedynczego zasilacza na LM317/337 (docelowo TT). Niestety, na wyjściu jest offset 10mV w lewym i 50mV w prawym kanale. Wstawiłem jakieś ruskie foliówki 4u7. Jeśli chodzi o dźwięk ... na pierwszy rzut ucha jak gdyby ciężej, mocniej ... jednak dużo więcej szczegółów. Więcej dobrze kontrolowanego basu, wszystko zrównoważone. Do TDA w SE nie wracam ;) Jutro walczę dalej z offsetem aby wywalić kondy.

Moje pytanie - jaki jest dopuszczalny offset na wyjściu ?

Myślę, że nie powinieneś przejmować się tym offsetem, jeżeli w dalszej części toru masz kondensator, ja nie stosuję konda, sygnał trafia na pre (o zasilaniu bateryjnym z Elektora) a tam na wyjściu jest jedyny kondensator w torze sygnału (oryginalnie było DC servo) i wszystko jest ok.

Dalszą poprawę dźwięku uzyskasz wstawiając super stabilny kwarc np. z OMIG-u, kilka razy proponowałem w tym wątku grupowe zamówienie, ale jakoś temat nie chwycił, więc próbuję dalej:).

ManieX

Po pierwsze dzięki za wskazówki i pomoc. Kwarc sobie odpuszczę. Jeśli chodzi o offset chciałbym go sprowadzić jak najbliżej zera i wywalić kondy całkowicie. Dlatego pytałem jaki offset jest jeszcze dopuszczalny.

Coś musi być u mnie nie tak. Parowałem rezystory z dokładnością do jednego miejsca po przecinku wokół OPA, multimetr nie pozwala na większą dokładność. W I/V mam wahania od 2K75 do 2K76. Jednak ciągle mam ok. 10mV w jednym kanale i ok. 50mV/35mV w drugim. Poza tym w kanale 10mV na wyjściu minusowym OPA nie odwraca fazy (?). Nawet przy takim doborze rezystorów wartość nie powinna być raczej tak wysoka ? Może to wynikać ze wspólnego zasilania dla obu kostek ?

Muzg

Nie wydaje mi się, że chodzi o offset WO. OPA nie powinny mieć tak wysokiego, poza tym jak wspomniałem na "-" jednego OPA jest faza zamiast przeciwfazy. Pomierzyłem miernikiem ścieżki i nie znalazłem nic. Może układy uwalone. Spróbuję jeszcze zasilić je osobno.

Jak jeden układ zachowuje się inaczej jak drugi to albo masz walniętą kość, albo błąd w montażu. Cudów nie ma ;) Dobrze je odsprzęgasz? TDA podają równy offset? Oglądałeś to na oscyloskopie? tylko się trybu non-oversampling nie przestrasz ;)

Oscyloskopu nie posiadam niestety. Teraz pomierzyłem offset na TDA. Wszędzie 4,16V oprócz XLR_R + tam, ok. 4,25V. Prawdopodobnie to jest przyczyną. Tylko co z odwróconą fazą ? tzn. plusowym offsetem na "-" za OPA ? Cholera chciałem wywalić kondy ...

Jeszcze spróbuję zamienić rezystory w I/V może to coś da. Choć tam różnica wynosi 0,02 K więc nie wiem czy ma to sens. Jednak będę zmuszony wsadzić kondy na wyjście albo zrobić dc servo.

Bez zwory mam 300mV na wyjściu w jednym kanale. Wspominałeś jeszcze coś o odsprzęganiu ? parowanie TDA to już kosztowna zabawa. A jeśli chodzi o ewentualny kondensator na wyjściu co tam wstawić ? mam narazie 100n i daje radę.

Odsprzęganie miałem na myśli WO (mógł się wzbudzać, ale sprawa wyjaśniona). Tego typu układy powinny pracować z kondensatorem na wyjściu lub DC serwem. Dryft temperaturowy, offset elementów sprawia, że pojawia się DC, którego ciężko jest się pozbyć. Aby dodać DC serwo musiałbyś jeszcze dodać jakiś bufor lub inny układ na wyjściu do którego będzie podpięte. Kondensator musi być znacznie większy (wyjściowy). Jego wartość zależy od rezystancji obciążenia. 4,7uf jest bezpieczną wartością.

Nic, trzeba będzie narazie grać na kondach, a z czasem kupić pare tadków i sparować. Nie wiem jak z równoległym połączeniem i dc servem, ale z desymetryzacją na OPA gra o klasę lepiej niż na pojedynczej kości i szkoda pakować przy kilku mV kondensator na wyjścia.

Może posiada ktoś więcej kości TDA i mógłby sparować ? ewentualnie wie kto mógłby to zrobić/gdzie kupić ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.