Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba znalazłem (tzn. kolega Jaro_747) rozwiązanie likwidacji offsetu na wyjściu bez dodatkowych układów i parowania TDA. Jest to jednak możliwe tylko w przypadku wykorzystania RCA. Mianowicie kolega zaproponował podanie napięcia na Vocm. Odłączyłem więc Vocm od masy i zacząłem kręcić potkiem ujemnego zasilania OPA. Co się okazuje istnieje możliwość sprowadzenia stałego do 0V. Jutro sprawdzę patent z podaniem na Vocm napięcia. Nie wiem jeszcze jaki ma to wpływ na dźwięk i działanie OPA ale działa.

Wywaliłem kondy z wyjścia i zostawiłem przy OPA jedynie rezystory wejściowe i w sprzężeniu. Vocm jest regulowany dodatkowym PRkiem. Offset waha się między 2-3mV. Jeśli chodzi o brzmienie ... jest bardzo dobrze. Basu ubyło ilościowo, lecz stał się wyraźniejszy. Scena szersza, większy detal. Na tym kończę zabawę z tym DACiem. Wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc.

Myślałem o tym. Czy taki układ będzie dobry (w ramce) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie wartości zastosować i jakiego op-ampa ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przesłuchałem pare płyt i dochodzę do wniosku, iż bez kondów bas jest wyraźniejszy lecz jest go po prostu za mało. Stopa chodzi cacy. Bez odsprzęgaczy TDA pokazuje dopiero klasę na średnicy. Istnieje jakieś panaceum ?

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Niestety zmuszony jestem odgrzać stary już temat.

Mam problem z USB DAC. Mianowicie działa on przez jakiś czas po czym nagle :

- albo głos staje się bardzo gruby, słychać pogłos, coś jakby głos robota (chyba problem z kodowaniem),

- albo czasami po prostu się wyłącza. Odtwarzacz zatrzymuje i nie działa. Windows nie wykrywa urządzenia.

Po wyłączenia z zasilania lub przełączeniu na inne wejście USB od czasu do czasu ponownie działa, po czym problem się powtarza.

Bardzo proszę o wskazanie gdzie może leżeć problem? Na co powinienem zwrócić uwagę? Czy należy coś wymienić? Jeśli tak to jak sprawdzić czy dany element nadaje się do wymiany?

Z góry dziękuję za pomoc!

• 1 miesiąc później...

Witam. Może tak od początku: Dac kiedyś zmontowałem i działał, ale teraz zachciało mi się trochę pogrzebać i postanowiłem zrobić hybrydę dac Petera + wejście USB. Przełączanie między wejściami odbywa się przekażnikami, czyli automatycznie wejście SPDIF jest odcinane w momencie podpięcia komputera ( na Vbus gniazda USB pojawia się 5V co włącza przekaźniki odcinające zasilanie CS 8412 i jednocześnie zasila PCM 2707). TDA 1543 jest podłączone jednocześnie do CS i PCM i tu nie ma przełączania. Problem polega na tym , że SPDIF gra , a z USB nie chce. Komp wykrywa PCM prawidłowo i nic więcej. Gdzie może tkwić problem? Dodam jeszcze, że aplikacja PCM jest taka sama jak ta z tego wątku z pominięciem układu odwracania fazy na 74ACT86. Dzięki za pomoc jakby komuś coś do głowy przyszło. Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Sprzedam płytke Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC RCA z polutowanym ukladem oraz zestaw części z zamówienia grupowego. Cean za całość 140pln z wysyłka. Info na PW.

• 1 miesiąc później...

witam

nie mam czasu przeczytać teraz całego tematu. z tego co rozumiem jeśli chce używać dac-a z wyjściem symetrycznym to zworki Z1 mam nie zakładać tak ?? bo założona spowoduje że na wyjściu - w miejscu sygnału symetrycznego będzie sygnał w takiej samej fazie jak na wyjściu + tak ??A jak jej nie bedzie to sygnał będzie odwrócony w fazie...??

• 2 tygodnie później...

Od kilku dni bawię się owym NOSem i mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie. Dałem dziś 2 szt. TDA1543 piętrowo i nie działa to tak jakbym chciał, dźwięk się tnie, przerywa i jąka.

Zgaduje ze trzeba zmienić wartości rezystorów konwersji I/V, tylko na jakie wartości?

Wszystkie trzy rezystory tyle razy mniejsze, ile jest kości równolegle (w stosunku do jednej). Najłatwiej to sobie wyobrazić tak, jakbyś łączył równolegle układy i rezystory. Za każdym razem, gdy dołożysz układ, dajesz kolejny rezystor równolegle, a że każdy takiej samej wartości, rezystancja wypadkowa maleje tyle samo razy. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.