Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Orientacyjnie trafo na toroidy.pl:

9V - ok 400mA

5V - ok 400mA

o rozmiarach- srednica: 55mm, grubosc 25mnm, to przy 2 sztukach 50zl + VAT. Wydajnosc pradowa mozna troche podniesc, bo najmniejsze jakie robia to 15VA. Jakby zamowienie doszlo do skutku i moznaby trafo wyslac razem z czesciami to pisalbym sie na 2 sztuki.

A jest sens kupować takie trafa?

Zauważyłem, że na tym forum jest moda na te transformatory z toroidy.pl. Z tego co tu czytam, są one dobrej jakości, zaś właściciel firmy jest elastyczny i dostosowuje ładnie toroidy pod zamówienie.

Ma to sens zdecydowanie przy składaniu wzmacniacza, gdzie transformator musi mieć obciążalność po 300VA i więcej. Wtedy jest pewność, że ten nie będzie buczał, trząsł się, będzie trzymał parametry i nie siał polem elektromagnetycznym.

Ale tutaj, do tego DAC potrzebne są standardowe transformatory 9V i 5V, o małej obciążalności, łatwo dostępne na rynku i dostępne w dużo niższej cenie. Uważam, że zamawianie ich z toroidy.pl to overkill. Chętnie podejmę dyskusję.

pingwing

Prawda jest taka, że najlepszy do tego projektu transformator to kilkuwatowy, zalewany z listwą zaciskową i napięciami 6V i 9V. Tylko takie ciężko zdobyć. Jeśli są zalewane to do druku (dodatkowe PCB), jeśli podwójne odczepy i zalewane to 2x9V i kilkadziesiąt watt. Toroid to pewnie w tym przypadku przerost formy nad treścią, ale co zrobić. Ja np. mam możliwość zakupienia w pobliskim sklepie transformatora TS12/006 2X9V-2X0,65A zwykły EI za ok 20 PLN. Jednak nikt nie napisał jak będą się zachowywać przy tym napięciu stabilizatory 5V i 3,3V w małej, zamkniętej obudowie, a szczególnie o "sianiu".

regulatory wytrzumuja wg specyfikacji do 30V wejsciowego napiecia

oprocz tego maja zabezpieczenia przed przeciazeniem i przegrzaniem wiec sa prawie niezniszczalne

jak dasz odpowiednie chlodzenie to do 100ma wytrzymuja

wiec trzeba sie tylko martwic o temperatury aby sie nie wylaczaly

jesli ktos bedzie w stanie dac logiczne powody dla ktorych warto z toroidow wziasc transformatory do takiej aplikacji to sie dopisze do listy

Po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że optymalne będzie trafko TS12/006 2x9V 2x0,65A 12W do druku z otworami. Tanie, dostępne i można toto zamocować do obudowy za pomocą dystansów na epoksydzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Coz, generalnie z punktu widzenia wydajnosci elektrycznej sam uzywam traf do druku 9V 300mA i 5V 400mA (bodajze). I wlasnie dlatego chce zmienic je na cos z ekranowaniem i najlepiej w jednym trafie. Le33 przy zasilaniu z 9V AC wyprostowanego grzeje sie dosyc konkretnie w tej aplikacji, stad trzeba to napiecie obnizyc jednak gdzies wczesniej. Majac do wyboru - chrzanic sie samemu z robieniem ekranu albo miec to w jednym malym trafie - wole to drugie. Dla mnie wazny tez jest rozmiar - musialem sie sporo napocic, zeby zmiescic to wszystko do obudowy, ktora sobie zaplanowalem (i niestety zrezygnowac z ekranowania). Teraz chce zrobic drugi taki DAC i wsadzic go do takiej samej obudowy (koszt obudowy z anodowanego Alu wyszedl mi jakies 8E, za wieksza musialbym zaplacic ponad 16E + dodatkowe koszty przesylki), wiec z mojego punktu widzenia juz z tylko ekonomicznego punktu widzenia oplaca mi sie zamowic z Toroidow.

Mi na miejscu nie zależy, planuję kupić z allegro jeden 9V zalewany, ekranowany i drugi 5V podobny, podłączyć je skrętką do płytki, odsunąć trochę, bo odległość tu liczy się kwadratowo (q1*q2/r^2 chociażby) i uważam, że tak będzie najlepiej i dalej taniej niż z toroidów.

Ukryta Zawartość

taki jest fajny i tani

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten jest ok na 9V

a zastanawiam się nad tym na 5V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem, czy nie jest trochę za słaby.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pingwing

Troszkę mały.

Zastanawialiście się nad budą do DACa ? znalazłem z hammonda 160x78x43, wewnętrzna 70 szerokości, 40 wysokości. Do tego nadaje się idealnie toroid, np. w TME TST10W/2X8V 37zł netto, ewentualnie płaski, zalewany, do druku np. TPZ6/2X9V 2x0,33A H=22mm lub TPZ10/2X9V 2x0,55A H=28mm z uzw. pierw. 2x110V. Jedno jak i drugie ciężko dostać.

kodi

Za ten transformator z toroidów musisz zapłacić w sumie ok. 80 zł z przesyłką. Nie wiem więc czy jest sens skoro zalewane 30W 2x9V gabarytów toroida można dostać za ok. 3 dyszki (TPZ30 2x9V na blachach UI H=35mm). Siać takie coś nie powinno, o brum też bym się nie martwił. Jedynie co to problem z mocowaniem (TPZ30 ma jakieś otwory, ale w data sheet nie są opisane).

Ostateczne rozwiązanie dla mnie - dwa małe trafka zalewane po 4W na PCB wsuwanej w obudowę hammonda (160x78x43, 70x40mm wewnętrzna). Czy ktoś byłby chętny na obudowę + PCB zasilacza pasujące do niej ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) taki na 9V jest świetny wg. mnie, gość napisał, że ma 3 szt.

Ukryta Zawartość

Skrobnąłem takie małe PCB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej chwili czekamy już tylko za Panasonicami od javoreczka a pozostałe elementy są segregowane i pakowane.

Co do transformatorów to nie da się dobrać czegoś normalnie montowanego z Telto ? Przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie przymierzyłem jeden z kondensatorów SMD do płytki... kilkukrotnie prosiłem o potwierdzenie wielkości elementów SMD użytych w tym projekcie... 0805 które przyjechały są według mnie o rozmiar za małe... to jest 1206... załamię się chyba :(

Wlasnie zlozylem swoja karte, plytke mialem z poprzedniego zamowienia i tak akurat sie zlozylem ze dopiero teraz zlozylem.

muse es na wyjsciu

kwarc z omigu zamiast generatora

nippon LXV i BYW29E w zasilaniu

beyshlag rezystory

black gate std za regulatorami

oscon 100uf dla pcm`ki

Gra b.fajnie, lepiej niz pcm2702 na premium elementach.

Co do transformatorow, poczytalem sobie dokumentacje i najmniejsze mozliwe trafa 5V zupelnie starczaja, sam uzylem trafa 5V 1.2VA

takie malutkie

Ukryta Zawartość

oraz toroid dla 9V bo akurat nie bylo mniejszych w sklepie

Wszystko gra cacy wiec nie ma co szaleć z transformatorami.

Jeśli chcecie to jutro wrzuce fotki.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.