Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Canti

Z chęcią zobaczę fotki ;)

Jeśli byłoby więcej chętnych można zrobić zamówienie na PCB pod trafka zalewane TEZ4 (wychodzi po ok 10zł powyżej 5 osób). Nie powinny brzęczeć jak zwykłe, ale bez PCB będzie ciężko z porządnym i estetycznym montażem. Mnie ogranicza wielkość obudowy, więc w grę wchodzi właściwie tylko TEZ4. Jak nie będzie chętnych to bardziej widzi mi się toroid.

dac gral cala noc, poprawa jest ale ciezko ja sprecyzowac bo wczoraj wiele nie sluchalem i padniety bylem :)

male trafko troche sie nagrzalo ale nie powinno byc problemow

wrzucam tez obiecane fotki, wybaczcie jakosc, ale mam pod reka tylko gowniany aparat pentagrama sprzed 100milionow lat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9167-100009632 1248271419_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elementy już do was jadą. Kupiłem po prostu komplet SMD 1206.

Właśnie skończyłem lutować mojego DAC-a, żeby sprawdzić czy wszystko jest OK. Niestety nie - zamiast rezystorów 2,7K jadą do was 27K - to był błąd w BOM, nikt tego nie zauważył - niestety jeśli ktoś nie ma na podorędziu to czeka go wycieczka do sklepu elektronicznego, rezystory to grosze więc nie ma sensu rozsyłać tego po Polsce. Dodatkowo wczoraj pakując elementy zauważyłem, że 10uF/50V jest przyduże na planowane miejsce - myślę, że będzie trzeba po prostu podgiąć nogi i wejdzie, no ale to już wytestujecie sami - ja ich nie brałem dla siebie bo miałem 'na stocku' inne.

DAC-a niestety dzisiaj nie odpalę bo nie mam już sił na szukanie trafa w 'śmietniku'.

2k7 znalazłem na półce... więc raczej pochodzi ze standardowego typoszeregu. W poprzednim poście zabrakło jednego zera - chodzi o 100uF.

Dowody rzeczowe na zdjęciu... a teraz idę już spać...

Cooger

Co wsadziłeś na wyjściu ?

Nawiązując do tematu przeróbki wersji zbalansowanej na dwa osobne wyjścia RCA ... czy ktoś sprawdzał to rozwiązanie w praktyce i zachowanie przy podłączonych jednocześnie dwóch różnych urządzeniach ?

Tak sobie składam DACa, dumam i wymyśliłem, że jeżeli przetworniki pracują w trybie różnicowym i mają takie same DC na wyjściu to biorąc sygnał z wyjścia +, a masę z wyjścia - to przy odpowiednio dobranych układach możemy pozbyć się składowej stałej i kondów jednocześnie. Jedyny minus jaki wymyśliłem to rozdzielona masa (no i oczywiście konieczność parowania układów). Co o tym myślicie?

Przy 2 całkowicie osobnych monoblokach OK. Jednak jeśli podłączałbyś inne źródła to musiałbyć odłączać również masy tych źródeł (wyjść -L, -R DACów). Ale w innnym przypadku te masy (czyli wyjścia -L, -R) się połączą i będzie między nimi zwarcie, przesłuch.

Lepiej jednak byłoby użyć kondensatorów, opampa do desymetryzacji i eliminacji skłądowej stałej lub pary triod w układzie wzmacniacza różnicowego, a sygnał pobierać asymetryczne z anody jednej z nich (i tu bez kondensatora na wyjściu się nie obędzie już).

Hmm no tak, o tym nie pomyślałem, masz całkowitą rację.

Działa już komuś karta? Ja czekam na rezystory DALE i BG STD. Pod TDA myślę, że rozsądnie jest wlutować podstawki.

Dac wczoraj ruszył bez komplikacji. Wlutowałem narazie "powierzchniowo" rezystorki 1k5 i 2k7, zostaną wymienione na coś lepszego. Royal Ohmy na zasilaniu zostaną. Reszta systemu jest dość kiepska, więc rozpisywanie się na temat dźwięku nie byłoby na miejscu. Powiem tylko z grubsza, basu troszkę maławo, jednak punktowo i nisko, piękna perkusja, gitara, wokale poprawne. Myślę, że te cerafiny na wyjściu są całkiem ok.

Dziękuję Cooger za części, dojechały już jakiś czas temu, ale na wakacjach byłem.

Dziś oddałem wszystko do elektronika, żeby ładnie przylutował mi części, sam SMD nie chcę ruszać, a za resztę nie chciał już dużo, więc uznałem 35 zł za przylutowanie wszystkiego za dobrą cenę.

Nawet zgodził się miernikiem ręcznie dobrać rezystory 2700 Ohm żeby miały tolerancję poniżej 1% ;).

Całość będzie na poniedziałek, niedługo potem przyjadą mi kolumny i wzmacniacz, wtedy zobaczymy co "powie" DAC.

Zastanawiam się co ma na celu zasilanie każdego TDA1543 z osobna (U3 i U4), czy w przypadku wyjścia zbalansowanego nie pogorszy to sprawy, przecież sygnał "+" wychodzi z jednego DAC a "-" z drugiego, czy nie lepiej będzie zasilić je z jednego stabilizatora, wtedy napięcia na każdym TDA będą identyczne, pytam pod kątem zastosowania stabilizatora mini TT by Bodo_z, będzie zasilał 4 szt. TDA1543, da radę?

Złożyłem właśnie tego DAC-a i niestety mam problem z uruchomieniem, Windows XP twierdzi, że urządzenie USB uległo awarji, na początku wątku był opisany ten problem, ale nie padło rozwiązanie, napięcia są oczywiście ok, luty sprawdzone, przed rokiem złożyłem ten układ na generatorze i ruszył bez problemu, podejżewam, że padła PCM, choć jeden z forumowiczów wymienił PCM a problem pozostał, miał ktoś podobny przypadek?

Jedyne co przychodzi mi do głowy to padnięty PCM, niestety nie kupiłem w grupowym zamówieniu, tylko kiedyś na allegro, zastanawiam się jak go wylutować bez narzędzi do SMD:-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.