Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Fusion/Mercury 4 - złe wrażenie?

bigmama

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś ma czas, chęć i jest z Pomorza Zachodniego( Koszalin) to zapraszam na odsłuch M4 by Mac. do siebie.

Wzmak nie jest rewelacją(o mnie) ale doskonale współgra z M4. Jestem z nich bardzo zadowolony i od oryginałów różni je na plus niemal wszystko, począwszy od basu a skonczywszy na klarowniejszej i jaśniejszej górze.

Jak dla osoby z mocnymi ograniczeniami finansowymi(taką jestem niestety) jest to zestawienie idealne. Mogę z czystym sumieniem polecić.

bigmama, 16 Sie 2006, 15:43

>Dzięki McGyver! Z chęcią bym wpadł jak znajdę chwilę czasu. Gdzie dokładniej mieszkasz?

Wprawdzie nie bardzo wiem za co mi dziękujesz, ale to miło. Mieszkam w Sosnowcu. Zapraszam. Szczegóły na PW.

• 3 tygodnie później...

Witam,

mam krótkie pytanie do McGyvera.

Ile kosztowałaby u Ciebie przeróbka tannoyów Fusion 4 aby grały lepiej ? (nowa zwrotnica itd.)

.... i co generalnie myślisz o tych głośnikach ?

Pozdrawiam

Generalnie o Tannoyach F4 myślę dość pozytywnie. Moje zdanie jest takie: po dłuższej obecności na rynku kolumn z serii Mercury M, i pojawieniu się powtarzających się opinii o tym, że są zbyt spokojne, lub też wręcz że są zamulone, ululane (poniekąd zgadzam się z tą opinią) Tannoy chcąc uwzględnić głosy krytyczne stworzył serię Fusion, i... przegiął w drugą stronę. Seria F gra znacznie żywszym dźwiękiem, czasem nawet zbyt żywym, popadającym w natarczywość. I nie jest to kwestia przetworników, głośniki są generalnie te same z kosmetycznymi zmianami (inne obrysy koszy wooferów, tweeter z tą samą membraną ale z magnesem neodymowym zamiast ferrytowego). Jest to wyłącznie kwestia aplikacji. A zwrotnice są zbudowane z tak samo kiepskich komponentów jak były w serii Mercury M.

Zatem skoro z tych samych przetworników w różnych aplikacjach można uzyskać tak odmienne rezultaty, to można zrobić z nich również coś, co celuje w złoty środek. Same przetworniki są dość przyzwoite, w tej klasie cenowej inne firmy z reguły stosują gorsze glośniki (szczególnie tweeterek jest bardzo sympatyczny, to ta sama jakość co tweetery Logic by Vifa TC25 które m.in. są stosowane z upodobaniem przez Audio Physic w modelach Yara, Spark, Tempo, Step, choć rzecz jasna w znacznie lepszej aplikacji niż w Tannoyach).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.