Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Fusion/Mercury 4 - złe wrażenie?

bigmama

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zastanawiam się nad zakupem zestawu tannoy mercury F4, ale zniechęciły mnie odsłuchy w media markcie(o ile to ma coś wspolnego z odsłuchami).Grały kolumny bardzo słabo, brak przestrzeni(słuchałem akurat fusion 4), krzykilwa góra i brak szczegółów, nosowo, jakby ktoś je zatkał(kolumny były nowe). Chciałem kupić te kolumny ze względu na cenę (zestaw nowy 5.0 1800zł). Dużo pochlebnych opini rozbudziło mój apetyt, który szybko zgasł. Mam pytanie-czy ryzykować zakup tego zestawu(lepiej Fusion-wysoka góra, czy Mercury?)i mieć nadzieje ,że w moim 23m2 pokoju, napędzane przez denona 2802 zmienią swój wizerunek? Proszę o wypowiedzi użytkowników tych kolumn.Słucham w 80% muzy i 20% kino.Muzyka różna-ska, rock, stary jazz, triphop...

Pozdrawiam

denon 2802 to niezly klocek

co do kolumn zeby to zagralo kupil bym cos co kosztuje przynajmniej dwa razy tyle co ampli inaczej to nie ma sensu _ nie zagra

pozatym jesli sluchasz muzy zastanow sie nad stereo.Ja mam osobno kino osobno stereo i tak powinno byc

tannoy + denon = pomyłka

u mnie nigdy żaden denon nie zagrał z tannoyami dobrze ( miałem coś podobnego do Ciebie tj AVR 3802 i grał z Tannoy M5) nie byłem zadowolony a bas był suchy i płytki, nie było uderzenia. Wg mnie poszukaj czegoś używanego a o Tannoyach zapomnij. Mam teraz Tannoy Revolution 3 i grają super ale już nigdy z Denonem ( na oczy nie chcę widzieć tej firmy) a poza tym one z 2 ręki są droższe niż nowe Fussion 4. Tak czy siak do Denona bardzo pasują praktycznie wszystkie kolumny Mission. Do 2802 polecam Ci Mission M33 albo M34. Albo ze starszych M74 lub 703, 704.

Dzięki za odpowiedź...zastanawiam się czy jednak nie kupić najpierw kolumn do stereo, a kiedyś dokupić resztę, bo głównie o muze chodzi. Czy brać pod uwagę jak pójdę na kolejny odsłuch PARADIGM PERFORMANCE LEGEND V3 i Acoustic Energy Evolution3?

>co do kolumn zeby to zagralo kupil bym cos co kosztuje przynajmniej dwa razy tyle co ampli inaczej

>to nie ma sensu _ nie zagra

??? Przeciez to konkretne glosniki graja a nie ich cena.

sam mam w kinie denona 2105 ( wiem ze nizsza polka nie 2802)do nich na frontach sa Diy na vifa XT i seasik

doprawy powiadam :) te ampli moj GC zjada na sniadania jakoscia spokojnie

sluchalem 2805 i na tym stereo bylo juz calkiem mile

zgoda ze glosniki nie graja ale cena jest poniekad wyzmacznikiem klasy grania

raczej oczywiste jest ze kolumna za 1 tys zagra gozej niz kolumna za 3 tys choc nie zawsze ( choc mozna pewnie znalezc perelki za nie duze pieniadze i gajace calkeim niezle)

Możeliwe, że brzmienie Tannoya to po prostu nie twój gust. Ja jestem zachwycony każdymi Tannoyami jakie miałem i jak do tej pory nie znalazłem niczego co brzmi lepiej jak dla mnie. Podobnie brzmienie denona mnie się podoba. M4 nie miałem, nie miałem też M1. M1 bym może unikał, bo basu pewnie będzie tam mniej niż w M2. M5 mają ponoć basu więcej niż seria 4. Pytanie co kto lubi...

Iceman, 14 Sie 2006, 17:34

>> M5 mają ponoć basu więcej niż seria 4.

Oj, zeby nie przedobrzyc. M4 ma basu wystarczajaco duzo jak na pomieszczenie do 20 m2. Przy czym ja nie jestem zadnym basolubca, po prostu slucham muzy. M4 to kolumny z wieloma zaletami i w zasadzie bez wiekszych wad poza jedna: wstrzemiezliwa gora i niewystarczajaca rozdzielczosc, przy czym bolaczka ta w moim odczuciu zaczyna dokuczac przy sluchaniu specyficznych rodzajow muzyki, tj. glownie heavy. Po uruchomieniu JMlab 826 odczulem w tym zakresie naprawde spora roznice...

sluchalem starszej wersji M1-m4

zadnej z nich nie mozna odmowic basu,choc jest troche pudelkowaty( obudowy z cienkiego MDF)

generalnie nie podobala mi sie gora kolumny byly zamulone i malo selektywne

tdrozd, 15 Sie 2006, 09:02

>sluchalem starszej wersji M1-m4

>zadnej z nich nie mozna odmowic basu,choc jest troche pudelkowaty( obudowy z cienkiego MDF)

>generalnie nie podobala mi sie gora kolumny byly zamulone i malo selektywne.

Zgadzam się z Tobą w 100%. Może jednak wpadniesz do mnie posłuchać tych samych M4 których słuchałeś, ale już po modyfikacji? Bas nie jest pudełkowaty i nie ma ani śladu zamulenia. To już inne kolumny, choć nadal wyglądają tak samo.

>Zgadzam się z Tobą w 100%. Może jednak wpadniesz do mnie posłuchać tych samych M4 których słuchałeś,

>ale już po modyfikacji? Bas nie jest pudełkowaty i nie ma ani śladu zamulenia. To już inne kolumny,

>choć nadal wyglądają tak samo.

McGyver, gdzie mozna posluchac tych zmodyfikowanych m4 z poprawiona gora?

JarlBjorn, 16 Sie 2006, 12:27

>McGyver, gdzie mozna posluchac tych zmodyfikowanych m4 z poprawiona gora?

Na razie stoją u mnie (górny Śląsk), dokąd nie wrócą do właściciela zamieszkującego w Warszawie. Poza tym jest jeszcze kilka par identycznie zmodyfikowanych M4 w Polsce, ostatnio jedna trafiła w okolice Nowego Targu. A poprawiona jest nie tylko góra. W skrócie, skorygowałem strojenie skrzynek żeby zlikwidować wspomnianą wcześniej "pudełkowatość" basu, poprawić jego zejście, kontrolę i wyrównanie, i wykonałem całkiem nowe zwrotnice na znacznie lepszych komponentach dzięki czemu zniknęło zamulenie w całym paśmie, a góra stała się wyraźniejsza, detaliczniejsza, a jednocześnie gładsza, bez przybrudzeń.

>Na razie stoją u mnie (górny Śląsk), dokąd nie wrócą do właściciela zamieszkującego w Warszawie.

McGyver, dzieki za odpowiedz. Tzn. ze jednak kiedys bedzie mozna posluchac ich w Wawie, o ile oczywiscie tenze wlasciciel sie zgodzi? Wycieczka na G. Slask nie wchodzi niestety w gre...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.