Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet3500PLN na wzmaka i kolumny?warto?

kil

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajne kolumny, ale czy takie cuda w takiej cenie nowe są możliwe? Strasznie to podejrzane, kolumny o połowę tańsze niż w sklepie. Sprzedający który napisał "ktury" więc za dobrze to nie wygląda :)

Pozdrawiam

Zawsze można zadzwonić. A z inych: JmLab, HGP lub z innej szkołu brzmienia Dynaudio lub Proack.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

KIL

Wpadnij do mnie - to ich posłuchasz. Cena jest możliwa i prawdziwa i mnie nie dziwi. Dziwię się że jeszcze je ten gościu ma w oferice - musiał sporo tego przywieźć. Ha! No i tym samym już wiesz na czy polega przekręt - otóż nie dostaniesz polskich papierów do nich. Po prostu koleś się dopchał do magazynów przez, które Jamo robiło wyprzedaż wychodzących modeli i w tym cały sekret.

Tylko aukcja dotyczy 570 a nie 590 - coś jest pomylone w temcie lub opisie. 590 za taką cenę?? To chyba bym 3 komplety wziął.....

Słuchając rozumu....

Witam

Doszły mnie słuchy, że JAMO 570 to nieudany model, na zachodzie w ogóle się nie sprzedawał, niedawno trafiło do wyprzedaży za ułamek ceny.

Dzisiaj przez przypadek udało mi się posłuchać KEFiQ3 i niestety porażka totalna, podłączone do denona 1500 grają jak moje onkyo tx500 z mission 73i (no może momentami troszkę lepiej)oprócz tego tak jak mówiliście nie ma szans na nagłośnienie mojego pokoju z dobrym basem.

Sprzedawca zaproponował mi Magnat Quantum 507 za ok 2400PLN (normalnie ok 3200). Nie miałem zbyt dużo czasu na odsłuch ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne, bas chyba nie ma sobie równych w tej cenie (jak na moje amatorskie ucho:) wszystko było podłączone do pma denona 1500ae. Co myślicie o Magnat Quantum 507? ( chyba nie wiele osób miało z nimi jakieś doświadczenia sądząc po ilości wątków na forum)

Pozdrawiam

KIL

Chętnie bym przejrzał to Twoje źródło o niepowodzeniu modelu 570. Z tego co ja wiem to Jamo sobie strzeliło samobóję wprowadzając serie studio. Zrujnowało nią opinię na rynku i doprowadziło do odwrócenia się klientów od tej marki. Ucierpiała na tym głównie seria DXXX i to produkty z tej linii można obecnie kupić w bardzo atrakcyjnych cenach. Wiesz co znam bardzo dobrze serię Q KEFa (poza Q7) i żaden z jej przedstawicieli nawet do tych Jamo nie podchodzi. Nie mówiąc o serii iQ, która się już KEFowi tak nie udała. Zobacz opinię SOSO o D590 - jest to dla mnie kwintesencja tego co sam o nich myślę. Zobacz na DIY mój wątek o ich modyfikacji.

Tak na marginesie to wyprzedaże mają to do siebie, że można trafić naprawdę coś taniego. Mówisz Magnat za 2400 a wart 3200. I tutaj nie widzisz nic niepokojącego, a w Jamo z 4500 na 1500 to już podejrzane? Zobacz tylko że Polska "oficjalna" cena wyprzedaży to 3.200zł. A więc nadal trzymają cenę choć to straszna kupa jest?Dziwne to okazje nie prawdaż?

Słuchając rozumu....

Magnat Quantum rzeczywiście ma dobry bas, choć jakość góry pasma nie przystaje do jakości basu. Ale Magnat "od zawsze" miał problemy z wytworzeniem dobrze grających tweeterów, podobna sytuacja występowała w poprzednich seriach Magnata - Vintage i Vector, tam też był dobry bas i nienajlepsza góra. Mimo to kolumny z serii Vintage zdobywały nagrody (Vintage 120 rekomendowano w Hifi i muzyce).

Serie Monitor, Motion i Victory Magnata, czyli wszystko co poniżej Vectora to niestety mimo szumnych nazw supermarketowa szmira grająca gorzej niż stare altusy. Solidne kolumny Magnata zaczynają się od serii Vector wzwyż.

pepeeee70, 28 Sie 2006, 16:00

>mag,

>jeszcze nie kupilem, no myslalem o jakims hd... i dalej nie wiem czy jest jakas roznica miedzy nimi

>poza tym ze im wyzszy numer tym nowszy model...

>jakies sugestie??

moge Ci tylko napisac o tym co sam mialem, czyli samsung 745, dla mnie gral dobrze, porownywalem go z kilkoma cd (nawet za 1500-2000 pln nowy) i trzymal sie dzielnie...w tej chwili jesli juz to chyba z drugiej reki taki dostaniesz bo najnowszy model to chyba cos 9xx...ja swojego sprzedalem za 350 pln (dokladnie nie pamietam) za taka kwote uwazam ze to dobry dvd jako zrodlo, jesli przy okazji masz zamiar ogladac na nim filmy to niestety nie ma polskich znakow i z tego powodu go sprzedalem

Mag

Witam

Czy DVD denon 1730 (ok 800PLN) ma szansę sprawdzić się jako żródło dżwięku stereo (w moim zestawie czyli eposure lub denon 1500ae)w porównaniu do CD z second hand za ok 600PLN?

Pozdrawiam

> kil

Strasznie gonisz w piętkę - raczej będzie gorszy od paro letniego CD w tej cenie. Chyba, że kiedyś kupisz DAC-a.

Wracając do Jamo - bierz i się nie zastanawiaj za tę cenę nie kupisz nic lepszego.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

KIL

coraz bardziej jestem przekonany że nie wiesz czego chcesz.... sorry ale takie mam wrażenie

Exposure czy Denon - to dwa różne brzmienia

to dvd Denona to w stereo porażka sama w sobie - już Yamaha S550 którą masz chyba jest lepsza

przemyśl jeszcze raz i w końcu czegoś posłuchaj bo z samego czytania i pisania nic dobrego Ci nie wyjdzie

a pieniążków będzie Ci dłuuuugo jeszcze szkoda

Słuchając rozumu....

kil

Daj sobie spokój z DVD. Zresztą moim zdaniem, daj sobie spokój z klockami poniżej 2 tys (za nowe). Moim zdaniem nie warto ładować się w zestawy superniskobużetowe ? to gra na niewiele lepszym poziomioe niż miniwieżyczki w jednej obudowie.

Chłopie, powoli, poczekaj. Skąd u Ciebie ten ocierający się już o jakąś abberację pośpiech? Ty wszystko chcesz kupić już, teraz, dziś, najpóźniej jutro. Odpowiedz sobie na pytanie: chcesz mieć wszystko na dziś w danym budżecie? Jeśli tak, to najprawdopodobniej będzie to raczej lekko gówniane, bo ciągle będziesz zmuszony do kompromisów. Natomiast jeśli zależy Ci na jakości, to zrezygnuj z tej szaleńczej gonitwy, zbierz trochę więcej pieniędzy i kupc coś lepszego, najlepiej z drugiej ręki. Taka moja rada, ale zrobisz jak zechcesz.

Stempur

Dzięki za rady

stempur

Jak już zapewne zauważyłeś, dzięki wam zmieniłem zapatrywania za wzmacniaczy typu nad320bee lub ca540 na exposure, primare czy denon1500. Szczerze mówiąc uratowaliście mnie przed niezłum bagnem (już byłem zdecydowany-do czasu odsłuchów-niedługich i porownania)W międzyczasie mój budżet urusł z 3500 do 4500. Cały problem polega na tym, że mam postawiony warunek, albo wzmacniacz z głośnikami jednocześnie albo nic. Jestem w pełni świadom o co Ci chodzi i uważam to za słuszne, ale niestety nie jestem w stanie zrobć jak mi doradzasz i stąd moje pytania.

Pytanie o dvd było z ciekawości, ponieważ na dzień dzisiejszy nie zamierzam kupować takowego (zastanawiałem się nad dyskusją kolegów którzy podłączaję dvd samsunga do exposure 2010). Docelowo kupię cd second hand oraz może tego denona.

Już dawno dałem sobie spokój z klockami poniżej 2tyś (za nowe)

Sam nie wiem czy Magnat quantum 507 jest dobrym rozwiązaniem, rozważam jeszcze odsłuch WHARFEDALE DIAMOND 9.6. (2800PLN). Co do JAMO 570 (3200 w sklepie i 1500 na allegro) to się zastanawiam a szczerze mówiąc boję zakupu, nie mam pewności czy są sprawne, z resztą próbowałem skontaktowac się ze sprzedawcą i jak do tej pory nie odpowida na maile - dość dziwne.

Pozdrawiam

Kil

weź skocz do sklepiku za rogiem i podłącz dvd i budżetowe cd, wówczas odpowiedz powinna przyjść sama. Podobno dvd samsunga model 950 naprawde dobrze sobie radzi -oczywiście w porównaniu do budżetowych cd. Podobno wiele odtwarzaczy poległo.

Ale napewno warto sprawdzić swoim uchem jak masz możliwość.

Porównywałem kiedyś tanie dvd, z cd vincenta (najtańszy model -chyba s2) różnica była słyszalna, ale nie aż taka drastyczna, a kwotowo strasznie aż o 2 klocki.

Zaufaj swojemu słuchowi i jak nie będzisz słyszał róznicy to poco przepłacać, chyba że dla własnej satysfakcji i spokoju :) -a to czasem bardzo ważne ;)

Koledzy dobrze radzą. Porównaj sobie w sklepie DVD za 800zł z jakimś odtwarzaczem CD za 2000zł, pamiętając że grający na tym poziomie odtwarzacz CD będziesz w stanie kupić z drugiej ręki za kilkaset złotych.

Posłuchaj sobie również tych Jamo D570 lub D590, możesz też zapytać o zdanie np. forumowicza Habakuka który te kolumny ma, i porównywał z innymi.

No i tak jak radzi Stempur, nie podejmuj decyzji pochopnie, zanim wydasz pieniądze rozważ wszelkie za i przeciw.

witajcie,

ja juz mam zamowiony caly zestaw, czyli exposure 2010 + podlogowki od Gypsiego, jeszcze kwestia zrodla,

czy warto kupic jakis dobry cd z drugiej reki i dac go do tuningu?

wiadomo jak jest z uzywanymi cedekami...ze niby to sie psuje i nic pewnego...a nowe do 1000 to zadna rewelka i niewiele sie rozni od dvd w tej cenie... a 2000 czy 3000 pln za cd to nie dam...

mozecie kogos polecic co robi cedeki, tzn tuninguje?

a swoja droga to co sie najczesciej psuje w cd , naped? wiec moze taki tuning man go wymienie i bedzie jak nowy , dobrze glowkuje?:)

dzieki za odp,

pozdro

Jak to możliwe, że u nas JMLab Chorus s726 kosztują 4900PLN a w niemczech można je kupić za 450Euro.

Co myślicie o zakupie kolumn np w Niemczech? Różnica w cenie kolosalna. Jamo d570 u nas na allegro 1500PLN a w Niemczech 200Euro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Kil

Mam do sprzedania caly system. Wzmak, glosniki, kable, przetwotnik, transport, cokoly, kolce , kable. Wszystko zestawione bardzo ladnie. Mozna tego posluchac u mnie w domciu w Olsztynie:) Sprzet taki jak w O Mnie. Moze wpadlbys posluchac, moze to bedzie twoj dzwiek akurat?

Właśnie szukam jakiś "tyłów". Najlepiej JM Lab, bo takie mam fronty i centralny.

Rożnice między Polską a Niemcami są dość znaczne, ok 30%

Dla przykładu:

JM Lab Chorus 706 s Classic: cena 150 euro x 2 sztuki= 300 euro x 4 zł= 1200 zł + (ew. transport)

Ukryta Zawartość

Oczywiście ta cena nie jest czymś wyjątkowym - normalna cena europejska.

Cena w Polsce 1790 zł

Ukryta Zawartość

Sklep w Berlinie, tak więc, nie na końcu świata.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Jestem dalej na etapie poszukiwania kolumn, jednak nie do exposure (sprzedający zawalił) tylko do denona pma1500ae. trochę słuchałem i natknąłem sie na B&W DM603 S3. Co myślicie o takim połączeniu?

Oprócz tego ciągle rozważam jamo D570, niestety nie mogę posłuchać jak to gra. Czy takie połączenie dobrze zagra, a jeżeli nie to czy jest szansa na zmianę brzmienia zestawu np. przez zakup "ciepłego" źródła, kabli, IC. Czy lepiej odpuścić takie ryzykanckie połączenia?

Pozdrawam

kil

Tak jak Ci obiecałem. Dam znać jak brzmi Denon 1500AE z D570 i w stosunku do Clona (dziś wieczorem będę go miał na 100%). Przynajmniej mojego Clona bo tego na 3875 uważam za bardziej sterylnego i zimnego w brzmieniu. Ja Ci powiem jak brzmi z Clonem, a kolega o nicku Meteuszek może Ci powiedzieć jak wg niego brzmi D590 z Clonem ale na 3875 (ma taki zestaw). Jeśli u niego nie jest za sterylnie to na pewno nie byłoby źle i z moim Clonem. Więc jeśli Denona nie uznam za zimnego wzmaka to na pewno spisze się on z D590. Ale to wszystko będzie na podstawie tego co inni słyszą i mówią. Tobie może podobać sie inaczej...

Ale zakręciłem. Za długo już w pracy chyba siedzę.....

Słuchając rozumu....

>kil

Dorzucę swoje trzy grosze.

>larson3

>Dlatego radzilbym Ci kompletowac sprzet powoli

Z tym się zgadzam w 100 %. Kupisz coś tańszego, za rok posłuchasz u kolegi sprzętu z wyższej półki i wszystko zacznie się od nowa.

Odpuściłbym sobie nówki poniżej 2 kzł tzn. Nad-y, HK, CA. To nie gra tragicznie, ale nie gra też dobrze. W co warto się pakować ? Dobry wzmacniacz, można spróbować z Exposure. Ja posłuchałbym Music Hall, jest nawet na allegro, ale może uda Ci się dostać go gdzieś taniej (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Poza tym MF. Czasmi można dostać np. X-150 z drugiej ręki. Warto.

Kolumny - posłuchałbym Celestion F 28

Co do źródła. kil i pepeeee70 nie dajcie się podejść z DVD. Jeśli już to dobry dźwięk zaczyna się od Denona 3910. Lepiej poszukać dobrego CD. Te tańsze nówki grają, nie mówię że nie. Jeśli jednak do dobrego, analitycznego wzmaka podłączysz np. Azur 640C V2 lub coś koło tego i potem zmienisz CD na np. MF X Ray V3 to nie ma żadnego porównania. Powtarzam żadnego. Przetestowałem to nie jeden raz. Szkoda pieniędzy.

p. deep

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.