Skocz do zawartości
IGNORED

Kolce czy podkładki absorbery???

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys dosc trafnie opisal to Jozwa. Mniejwiecej brzmialo to tak: Twarde utwardza, miekkie rozmiekcza.

I takie sa moje obserwacje w sporym uogolnieniu.

Poza samopoczuciem, z moich obserwacji, ma to wplyw rowniez na dzwiek :-)

larson3

"Poza samopoczuciem, z moich obserwacji, ma to wplyw rowniez na dzwiek :-)"

Gratuluje słuchu nietoperza.... mnie nie przekonują kolce, klapki i świecidełka ani inne dodatki, które jak zapewniają producenci maja wpływ na dźwięk.... a na pewno nie słyszę różnicy czy moj CD stoi na kolcach czy na gumkach....Może i jestem głuchy :)

Trzeba być rzeczywiście głuchym, żeby nie usłyszeć różnicy pomiędzy cd i/lub wzmacniaczem stojącym na stosie gazet tudzież granitowej podstawie. Zachęcam do sprawdzenia wpływu rodzaju miękkości podłoża pod kablami głośnikowymi (np. poduszki kontra szklanki). To po prostu słychać. Dobrej zabawy.

Legendarne akcesoria firmy Cardas poprawiające brzmienie w niebywałym stopniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100007560 1170298432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zydelku, czyżby to był przypadek, że będąc producentem umieszczasz równocześnie ogłoszenie i zakładasz temat dotyczący produktu? Poprzednio był świetny interkonekt Twojej produkcji, teraz podkładki. Może wyłożysz parę złotych na wątek sponsorowany? Tak będzie bardziej elegancko.

Wielu forumowiczów ma pretensje do producentów za krypto- albo i jawną reklamę. Ostatnio "spostponowany" został Stryjecki, mimo, że reklamował się bardziej finezyjnie.

Ukryta Zawartość

Inżynier- nie zauważyłem bym coś w tym wątku sprzedawał:):) a Ty? Ja mimo, że do czytania zakładam drugie oczki (okulary) nic niestety nie wyczytałem.

Czy dostrzegasz coś zdrożnego w chęci poznania opinii? Jeśli tak to proszę, rozwiń swą myśl.

Pozdr.

larson3, 17 Sie 2006, 22:07

>Kiedys dosc trafnie opisal to Jozwa. Mniejwiecej brzmialo to tak: Twarde utwardza, miekkie

>rozmiekcza.

>I takie sa moje obserwacje w sporym uogolnieniu.

>Poza samopoczuciem, z moich obserwacji, ma to wplyw rowniez na dzwiek :-)

:) Tylko ze to nie zupełnie tak do końca:)

Zanim wyrażę swoją opinię w tym temacie pisemnie:)

Nadal interesują mnie Wasze opinie na ten temat.

Zydelku jak dojade do pracy postaram sie przy okazji Twojego watku (mam nadzieje nie robiac przy okazji Tobie reklamy ;-)) opisac z grubsza spottkanie kilku audio-fascyntow, ktore odbylo sie w celu przetestowania kilku rodzajow podkladek antywibracyjnych oraz kolcy. Bez podawania firm zeby niewzbudzac niezdrowych emocji wsrod niektorych forumowiczow.

Zydelek -->

Ostatnio próbowałem ustrojstwa marki Xindak - metalowe kuleczki + drewienko podstawione pod odwarzacz CD.

Zmiany ... jeśli można o nich mówić oczywiście ;)

Napiszę tak ... mózg zarejestrował zmiany słuch nie :)

Wydatek rzędu 150 PLN przy moim odtwarzaczu (CEC51XZ) i moim słuchu to wyrzucenie pieniędzy w błoto !!!

zdezintegrowany_3PO

Czyli nie zadziałało.

I o to chodzi.

Chopy nie bujcie sie rozwinać myśli i przelać ich na "papier" (stronę Lukar audio).

Jeśli kazdy będzie miał podejście ogólnikowe, to nie będzie zabawy w odkrywaniu nowych sposobów modelowania brzmienia.

Wiadomym jest przecież, że jedne ustrojstwa działają na plus inne na minus, inne wogle, a inne nie współmiernie do poniesionych nakładów na ten cel.

Ja "szukam" złotego środka do swojego systemu, który jest zbudowany od A do Z. Teraz mam radochę z eksperymentów jak w temacie. Nie pozbawiajcie mnie tej radochy i pozwólcie się nią podzielić z innymi forumowiczami :)

Zydelek -->

W przypadku tego typu ustrojów jak absorbery, magiczne gumki, żelazne sztaby itp.itd. konieczne są ślepe testy ... w przypadku oczywiście gdy słyszysz różnicę :)

Osobiście z moim CD i Xindakiem nie usłyszałem różnicy więc zrezygnowałem ze ślepego testu :)

Wiem jednak że efekt uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju źródła .. w KAIM testowaliśmy tremblery i ich wpływ na CD AA Lector IV był zaskakujący :)

zdezintegrowany_3PO

podstawowa zasada to wytłumić drgania, a w jaki sposób, to niech każdy rozwiąże ten problem jak może ;))

kwestia tylko kaski :))

>Zydelek

Jacku, ostatnio miałem okazję posłuchać u Maćka z Mrągowa (chyba wiesz o kim mówię), facet ma sporo doświadczenia - nie tylko na czym postawić klocek ale też w jaki sposób? Myślę, że miałby troszkę do opowiedzenia dla Ciebie - jeśli jeszcze z nim nie rozmawiałeś ;))

A niby dlaczego "Kolce czy podkładki absorbery"?

Najlepiej kolce wbić w podkładkę, na kolec (stożek) drugą podkładkę i na to sprzęt.

Robię tak od lat.

Oczywiście podkładki muszą być różnej gęstości, np. na dół twarde drewno

egzotyczne, góra filc (u mnie najlepiej sprawdza się filc z wikuni (Vicugna vicugna)).

Ważny jest też materiał stożka i proporcje, ale tu do właściwych parametrów dochodziłem

latami eksperymentów.

Jestem Europejczykiem.

Dajcie mi sie obrobic z robota :-) Po 13.00 opisze co i jak bylo. Co bylo slychac a co nie. Co moglo byc sugestia a co nie. Mam nadzieje, ze komus przyda sie kilka moich obserwacji. Moze dolaczy sie ktorys z kolegow bioracych udzial w odsluchach ktore, nie nalezy o tym zapominac, byly tez fajna zabawa. I o to tez w tym chodzi :-)

Przeniose swoj wpis z innego watku...

i pochwale sie swoja platforma a'la troks... pieknie lakierowana (choc troche zle dopaswalem odcien czerni), audiofilska az piszczy ;-)

pierwsze co widac (ale nie slychac) to poprawa wizualna.

dzwiekowo... coz. slychac bylo poprawe w sytuacji kiedy cd zamiast zwyklych nozek dostalo kolce, dodanie platformy tez troche poprawilo dzwiek - byl pelniejszy i bardziej detaliczny, ale... u mnie kolumny i sprzet stoi na jednej komodzie i gdy glosnosc wchodzi powyzej godz. 9 drgania sa wyczuwalne na sprzecie.

jednak lepsze rezultaty jak sama platforma dalo postawienie cd na wzmacniaczu. ten stanowi zdecydowanie lepsza izolacje od drgajacego blatu niz platforma... biorac pod uwage koszty jakie ponioslem - mozna sie bylo na taki 'gadzet' zdecydowac, 'oryginaly' za grube setki chyba nie sa warte zachodu... (no chyba, ze ktos ma cd w cenie samochodu, to wtedy podkladki z egzotycznego drzewa to groszowa sprawa ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zdezi

Zaczynam się o Ciebie niepokoić, poważnie. Nie słyszysz różnic w sieciówkach, nie słyszysz w podkładkach antzwibracyjnych. Jak tak dalej pójdzie, to okaże się, z=że nie słyszysz różnic w....

Tylko się nie obrażaj zaraz, przecież wiem, że tak tylko prowokujesz nas tu, żeby kolejny fajny wątek razkręcic :-)

Pozdrawiam Stempur

PS. Na piwo jakieś trzeba iść, bo ostatnio było sympatycznie

stempur, 18 Sie 2006, 11:42

>zdezi

>Zaczynam się o Ciebie niepokoić, poważnie. Nie słyszysz różnic w sieciówkach, nie słyszysz w

>podkładkach antzwibracyjnych. Jak tak dalej pójdzie, to okaże się, z=że nie słyszysz różnic w....

>Tylko się nie obrażaj zaraz, przecież wiem, że tak tylko prowokujesz nas tu, żeby kolejny fajny

>wątek razkręcic :-)

oooo !!! stempur :)

A już myślałem że mi ignora wcisnąłeś ;)

No widzisz ... głuchy jestem jak pieniek :) .... ale na pocieszenie Ci powiem, że ostatnio słuchałem stolików :)

I o dziwo grają :)

pifko ... jak najbardziej :) ... tyle, że tym razem będę sam ;) .... moja 2 połówka do tej pory pyta mnie co to jest ta aliwkota :)

zdezintegrowany_3PO

No i jak w wielkiej rodzinie! Wszyscy sie kochaja ;-)

Zdezi Ty zaluj, ze nie bylo Cie na testak podkladek u mnie. Oj dzialo sie... zwlaszcza po testach. Umieszcze kilka fotek orientacyjnie :-))))))

...jak Stempur pozwoli ;-)

Larson, fotki jak najbardziej. Ale te z testów. Tych po testach to już nie. I na fotach z testów podkładki, a nie słuchacze - aż taki próżny nie jestem, żeby swoją buźkę na forum umieszczać.

Pozdrawiam Stempur

larson, stempur -->

napiszcie co testowaliście ... konkretnie i z jajem ;) jak na audiofila przystało :)

no i zdjęcia koniecznie :) ze stempurem naszą audiofilską gwiazdeczką w szczególności ;)

zdezintegrowany_3PO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.