Skocz do zawartości
IGNORED

Szybkie instalowanie widnowsa

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Można pobawić się programem Partition Magic i poprzesuwać partycje bez utraty danych.

Jeszcze lepsze efekty daje zastosowanie tzw strippingu tzn utworzenie partycji dynamicznej na dwóch szybkich dyskach jednocześnie, wielkość partycji jest wtedy sumą pojemności dysków, przyspieszenie pracy zapis/odczyt z dysku x2

Najszybsza dla workstacji jest taka konfiguracja z 5 dyskami

2xHDD w RAID-0 Stripping dla Swap

2xHDD w RAID-0 Stripping dla Systemu operacyjnego i aplikacji (obraz systemu na DVD)

osobne HDD na dane (backup np na DVD)

kosztowo nie jest tragicznie np starsze dyski UW-SCSI 9,1GB wystarczą do takiej zabawy

(na dane zostawiamy cały dysk IDE/SATA np 200GB)

gutekbull, 23 Sie 2006, 10:22

>A tutaj ten kawałek z netu;

>

>"dla pliku wymiany zakładamy specjalną partycję o odpowiedniej wielkości (np. 1-2GB) jako następną

>partycję systemową na tym samym dysku lub ewentualnie jako pierwszą na kolejnym dysku pod warunkiem,

>że jest tak samo szybki. Partycję najlepiej sformatować jako FAT32.

>W ten sposób unikamy fragmentacji pliku wymiany oraz likwidujemy ryzyko ze zabraknie dla niego

>miejsca. Sposób ten jest powszechnie wykorzystywany w przypadku serwerów MS 2k/2k3. Aby dodatkowa

>partycja (tylko dla pliku stronicowania) nie mieszała się nam z innymi użytecznymi partycjami

>nadajemy jej np. literę Z, a dla odróżnienia od innych nazwę SWAP."

>

>Dodam od siebie, że warto zrobić jeszcze jeden krok i ustawić partycję SWAP jako pierwszą na dysku,

>a dopiero drugą systemową ustawić jako aktywną. Lepiej już chyba nie można.

Na 98 zakładałem swap o stałej wartości np 300MB, Defragmentator dysku twaredo z pakietu Nortona

ustawiał go na początku dysku.

W Xp olałem ten temat.

Zwiększyć prędkość odczytu i zapisu można poprzez stosowanie macierzy dyskowych. temat przez ze mnie nie rozpoznany. Chodzi to u mojego kolegi. Dwie saty1 120GB. w efekcie o ile pamiętam transer 160% pojedyńczego,

pojemność 0,8 zsumowanej pojemności.

Windowsy to brudasy. Te systemy o nic nie dbają, nie sprawdzają nie optymalizują ani rejestru ani katalogów TEMP. Wszystko człowiek musi robić sam.

Ciekaw jestem jak inne systemy sobie radzą.

Inne systemy to w ogóle nie mają Rejestra ! :)

Swap o wielkości 1 GB ? Powariowaliście ? Ja mam 64MB i zastanawiam się po co właściwie, skoro nie jest używany.

Billu Gejtsie, zmiłuj się nad nami ! Amen(t).

>Swap o wielkości 1 GB ? Powariowaliście ?

dysk albo partycja na swapa 1GB,

a plik swap wg potrzeb - spr w menadżerze zadań zajętość pamięci

na partycji swap można umieścic katalog TEMP ...

ja mam na sztywno przydzielone 256MB i styka (przy 1GB RAM)

Im mniejszy SWAP tym lepiej, mniej miele po dysku i szybciej działa system

u mnie standardowo windows przydzielił sobie (przy 1GB RAM) 1,5GB SWAP powiększanego do 3,5GB - złodziej.

Rozsądnie jest ustawić stałą wartość w zależności od tego co się robi na pececie, przy grach, obróbce grafiki, kodowaniu filmów, ciężko zgadnąć ale im więcej RAM tym lepiej a i osobne dyski SCSI przydadzą się, właśnie sprawdziłem na allegro i koszt takich dysków to 30zł sic!

gutekbull, 23 Sie 2006, 14:42

>Też myślałem ; zabrać mu w ogóle SWAP, ale vhyba się nie da ....?

>Ja mam tylko 768 Mb RAM.

Da się i bedzie działać, tyle że przy wykorzystaniu całego RAM możesz spodziewać się niemiłej zwiechy lub bzdurnych komunikatów że nie może czegoś zapisać, w jednej z wersji Worda nie można było pracować bez SWAPa

guzia=> nie zupełnie masz rację , wydaje mi się ,ze to kwestia obciążenia komputera uruchomionymi aplikacjami,

a u mnie np. cały czas chodzi w tle i ściąga DC++, używam czasami jeszcze Skypa do rozmów i normalnie przeglądam strony ,także sam RAM mógłby mi wieszać laptopa ?

foxbat, 23 Sie 2006, 10:49

>liberas, 23 Sie 2006, 10:47

>No pomerdales ;) Dokladnie odwrotnie :)

No właśnie, a wydawało mi się, że im bliżej zewnętrznej krawędzi tym szybciej dany punkt na talerzu się obraca, przez co szybszy dostęp do danych jest i też głowica nie musi tak skakać wyżej - niżej ze względu na większą powierzchnię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zrób sobie płytkę z instalacją nienadzorowaną, dorzuć tam cały soft jaki wrzucasz do Windowsa po normlanej instalce, usuń zbędne bajery które usuwasz po instalacji, skonfiguruj jak ci się podoba, i będzeisz miał system instalujący się w 25-30 minut, bez potrzeby konfigurowania przez następne 2h po instalacji.

mciej => aż taki zdolny nie jestem, wprawdzie raz mi się udało zgrać Windowsa xp z poprawką 2 w jedną całość i to już był sukces, nie muszę teraz ściągać wszystkiego z ich strony ;-)

guzia, 22 Sie 2006, 20:50

>Krzemień jakim narzędziem wrzucasz usługi na swapa?

Żadnym :-)

'Nieużywane' (uśpione) same tam lądują i nie zajmują RAMu. To chyba oczywiste...

liberas 23 Sie 2006, 10:47

>czemu swap jako pierwszą? Nie powinna być jako ostatnia, z tego względu, że dane są zapisywane na zewnątrz talerza więc chyba zewnętrzna część powinna być >szybsza, tak jak przekładnia od roweru. Czy coś poplątałem?

Najszybszy _dostęp_ do danych jest na samym początku dysku. Talerze kręcą się ze stałą prędkością, więc jeżeli głowica znajduje się na początku dysku, to dostęp do kolejnych ścieżek jest szybszy niż na krawędziasch talerza.

dudivan 23 Sie 2006, 14:24

>Zawsze wydawało mi się że im więcej pamięci tym mniej potrzeba swapu. Ale może mi się tylko wydaje.

Dokładnie tak jest. Prfzymajmniej w Windows ;-)

guzia 23 Sie 2006, 15:43

>samo wyczerpanie zasobów RAM z plikiem wymiany ustawionym na zero może zwiesić kompa

Oczywiście, że tak. Wystarczy gwałtowny wzrost zapotrzebowania na RAM i w momencie ustawionego 'na sztywno' pliku wymiany sytuacja może zakończyć się brakiem pamięci i zawieszeniem komputera. Dlatego jestem za SWAPem regulowanym przez system - z uwagi na różne niekontrolowane różności, które zdarzają się podczas pracy z wymagającymi wielkich ilości pamięci aplikacji (Adobe Studio, AutoCAD itp.).

gutekbull 23 Sie 2006, 19:54

Jeżeli byś chciał to powtórzyć (oraz dla wszystkich innych) podaję linka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może wie, który wpis w rejestrze trzeba zmodyfikować, żeby podczas logowania do Win2000 nie wyświetlał się checkbox "Zaloguj za pomocą połączenia telefonicznego"?

Czy do PIII 500 (chodzi jako 560) i 384RAM na XP warto dołożyć trochę pamięci (jeszcze SDRAM) czy się nie kalkuluje? Czy poczekać i zaoszczędzić kasę na wymianę płyty+procek?

Tylko na razie nie zamierzam jeszcze wymieniać sprzętu.

Pomijając szybkie stawianie systemu, które za zwyczaj zajmuje mi pół dnia... :)

Chciałbym przestrzec wszystkich nieświadomych użytkowników Windows XP - nie gromadźcie WAżNYCH DOKUMENTóW na P U L P I C I E oraz w "MOJE DOKUMENTY" - jeśli folder ten nie był przeniesiony na inny dysk...

Otóż po katastrofie windowsa i sytuacji gdy nie można naprawić tej uszkodzonej instalacji - nie ma możliwości odzyskania wszelkich danych zapisanych w folderach administracyjnych, a tam też znajdują się Pulpit i domyslnie Moje Dokumenty. Foldery te są zabezpieczone prawami dostepu przez system NTFS i nie da się do nich wejść podłączając dysk do innego kompa!

Oczywiście sytuacja nie jest jeszcze bez wyjścia, można tam się dostać z poziomu DOSa np. Volkov Commanderem (czy spod Linuxa to nie wiem?), ale wtedy foldery z polskimi literami są nadal nie do uratowania, natomiast pliki zdjęciowe JPEG mogą także skopiować się jako uszkodzone - loteria po prostu.

(zdarzenie wzięte z własnych bojów z komputerami znajomych)

Wiem, że przeciętny wyjadacz - informatyk sobie jakoś poradzi, ale przeciętny Kowalski - komputerowiec raczej nie bardzo, a w serwisie za odzysk też policzą sobie sporo!

Pozdrawiam

LeStat, 30 Sie 2006, 02:05

>Czy do PIII 500 (chodzi jako 560) i 384RAM na XP warto dołożyć trochę pamięci (jeszcze SDRAM) czy

>się nie kalkuluje? Czy poczekać i zaoszczędzić kasę na wymianę płyty+procek?

Zakładając, że nominalnie pracujesz z zużyciem 200-300 MB RAM (do sprawdzenia Task Manager'em) i jJeżeli masz dostęp do pamięci za grosze, to dołóż, jeszcze nie spotkałem systemu, w którym byłoby jej za dużo ;-)

Natomiast w każdym innym wypadku warto poczekać i zamienić 'bebechy'.

MareG, 30 Sie 2006, 09:39

>Otóż po katastrofie windowsa i sytuacji gdy nie można naprawić tej uszkodzonej instalacji - nie ma

>możliwości odzyskania wszelkich danych zapisanych w folderach administracyjnych, a tam też znajdują

>się Pulpit i domyslnie Moje Dokumenty. Foldery te są zabezpieczone prawami dostepu przez system NTFS

>i nie da się do nich wejść podłączając dysk do innego kompa!

Ależ oczywiście, że się da, nie siej defetyzmu ;-)

Wystarczy po prostu przejąć uprawnienia (a w zasadzie ownership) do folderów i podfolderów z pozycji konta Administratora (prawy przycisk na danym folderze, zakładka Security).

gutekbull, jesli dobrze zrozumialem mowimy o laptopie.. co to za lap? nie ma tam rescure cd? czy czegos podobnego??

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Krzemien, 30 Sie 2006, 10:13

Kiedyś miałem okazję kupić tanio pamięć, ale nie wziąłem, bo do Win98 te 384 MB RAM w zupełności wystarczały.

Teraz XP działa trochę mułowato na tym moim sprzęcichu. Zachowałem jeszcze na innej partycjii starego Wina, a na innym dysku mam nawet Linuxa!

Narazie nowy XP wyposażony we wszystkie aktualizacje działa bardzo stabilnie. Stary Win natomiast zaczął działać bardzo debilnie. Już miałem go dosyć, miał ciągle jakieś problemy, a to że coś mu brakuje, jakieś dziwne komunikaty, niepoprawnie się zamykał itp.

Spróbuję dokupić okazyjnie trochę SDRAMu. 256 MB chyba wystarczy? Ale wymiana bebechów i tak mnie nie ominie, choć do internetu i programów biurowych czy nawet do obróbki zdjęć i niektórych gierek w zupełności wystarczy.

Tak jak pisałem wcześniej: sprawdź jakie masz w tej chwili zużycie, żebyś wiedział czego się mniej więcej spodziewać. Myślę, że 640 MB będzie wystarczające dla takiej maszyny (o ile nałogowo nie obrabiasz np. wielgachnych zdjęć).

foxbat=> to HP PAVILION ZV6000 , ale kupiony w Holandii z AMD 64 3200 i 768 RAM coś tam miał jakieś płyty,

ale po Holendersku i Angielsku ,a to mi nie robi różnicy ;-(

I poniewż mam wieczne problemy ( trzeba się przyznać ,uwielbiam grzebać ,a wiedzę posiadam ubogą ;-)

GoBAC jak jest potrzebny to daje d............. muszę się inaczej zabespieczyć .

I jeszcze jedno pytanie używam ; NOD32 i Kerio. I mam taki problem NOD ładnie wyłapuje wirusy ,podaje komunikat i ...........puszcza na dysk ??? Domyślam się ,że to kwestia ustawień, ale w ochronie rezydentalnej nie ma opcji usuń ? Co trzeba zrobić, aby nie puszczał wirusów na dysk jak je widzi tylko usuwał ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.