Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 2000zł w pokoju 13m^2

Larus

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

McGyver - AE nie wypuściłoby takich bubli poza mury fabryki, zwróć jeszcze uwage na uszkodzenie/odbarwienie krawędzi(za małe zdjęcie żeby ocenić) w tej samej kolumnie na wysokości przetworników.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 24 Sie 2006, 11:02

>McGyver - AE nie wypuściłoby takich bubli poza mury fabryki, zwróć jeszcze uwage na

>uszkodzenie/odbarwienie krawędzi(za małe zdjęcie żeby ocenić) w tej samej kolumnie na wysokości

>przetworników.

przepraszam, ze sie wtrace, ale akurat sluchalem tych AE u gonarka (tez sie nad nimi zastanawialem). jest to wada 'orginalna'- fabryczna forniru, nawet nie transportowa (przed sprzedaza), EP to potwierdzila. Podobno swego czasu (ale nie w EP) bylo dosc duzo AE oznaczonych jako 2gat i sprzedawane o pare stowek taniej. Wada dotyczyla tylko forniru a z tylu na nalepce znamionowej byla wyrazna adnotacja/stempel, ze to drugi gatunek.

• Redaktorzy

crategus - aa to przepraszam. Po prostu w EP te które były oznaczone jako gat.2 miały praktycznie niezauważalne wady czy to lakierowania, czy forniku, ale we wszystkich przypadkach umiejscowione były bądź to pod maskownicami, bądź w innych mało widocznych miejscach.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz- np :)

nie widzialem tych gat.2- slyszalem, ze takowe byly. Po odsluchu u gonarka tez mnie to zaintrygowalo, ale ep potwierdzila konkretnie tę "sztuke".

moje castle rowniez maja wady forniru na bokach, sprzedajacy zarzekal sie ze sa one fabryczne i ze byl z tego tytulu rabat w sklepie... wada jest dosc widoczna, jednak przy blizszych ogledzinach nie wyglada na wtorna-mechaniczna... tak jakby jakas bejca sie odlezala :) tez nie wiem ostatecznie co o tym sadzic, ale kto wie, moze i castle cos takiego pchnelo, badz jakos lezac na boku w magazynie fornir sie odbarwil...

Jako że zajmuję się budową kolumn głośnikowych, w tym i skrzynek, to wiem że bywa tak, że bogato usłojony fornir różnie przyjmuje bejcę w różnych miejscach. I nie sposób tego niestety przewidzieć przed bejcowaniem. Takie wady są jedynie wadami estetyki, nie ujmują fornirowi nic z trwałości.

Fr@ntz, jak nie wiesz na pewno to nie wypowiadaj się takim tonem nie znoszącym sprzeciwu. Wykazano Ci tutaj, że ten przypadek wcale nie jest taki oczywisty. Nie wszystko na tym swiecie jest takie, jakie się wydaje na pierwszy rzut oka. Miarkuj więc swoje wypowiedzi, tym bardziej że jesteś teraz moderatorem tego forum, i winieneś świecić przykładem. Od moderatora oczekuje się więcej niż od zwykłego forumowicza, tym bardziej że wybór moderatorów zapewne nie był przypadkowy lecz podyktowany spełnieniem jakichś kryteriów.

Ahhh, widzę taki wybór kolumn to ciężka praca :) Oczywiście dzięki i prosim o więcej!

Zbiorczo:

- Dynki 42: zbierają coraz więcej punktów i to będzie mój priorytet.

- Haydny za 1500 to byłoby to, ale taka cena to "już dawno temu i nieprawda" jak ja to mówię :)

- Te AE 105 SE nawet by mi pasowały (wizualnie), ale ten "kotlet" jest nieakceptowalny ;)

- Rega: ładniutkie, ale tego to już pewnie na bank bym w moich okolicach nie znalazł, a co mówiąc posłuchać...

porcupine3:

Hmm, Quady - słyszałem dużo dobrego. Ale tu znowu raczej szanse na ich posłuchanie są zerowe, a w ciemno ... ?

I faktycznie są śliczne.

jacm:

Dzięki za link do wątku - chyba przez miesiąc bym się nie przebił ;) A tak w skrócie jaki koszt takich potworków ?

Co do równowagi tonalnej monitorów, mógłbyś napisać mi jeszcze czego słuchałeś przed wyborem Hyperionów ? Miałbym jakieś odniesienie. Co do słuchania godzinami, to by pewnie nie przeszło w sklepie i tak...

I jeszcze kwestia mojego wzmacniacza:

Ma ktoś może jakieś zdanie na temat Kenwooda KA-5090R ? To drugi od góry model ze starej jeszcze serii Kenwooda.

Z Tannoyami to on "robi co chce" - porównywałem z jakimś amplitunerem kiedyś. Czy proponowane tutaj kolumny zagrają z nim przynajmniej poprawnie ? Niestety na odsłuch w domu albo targanie wzmacniacza ze sobą raczej nie mam szans.

A co do kolumn jeszcze:

Jakie macie zdanie o bardzo ostatnio chwalonych Usherach S-520 ? Warto to posłuchać czy za małe i od razu odfajkowac ?

W ciemno to nie ma co, chociaz.... ;)

Prownywalem je bezposrednio z Dynaudio 42 i dla mnie Qaudy zagraly lepiej. Dynki dla mnie byly zbyt zamulone, średnica ocieplona, a góra lekko wycofana. Fakt, bas moze i byl wiekszy niz w Quadach ale nie samym basem czlowiek zyje :) A to czy chcesz sluchac ocieplonego glosu np. Bruca Dickinsona to juz Twoj wybor...

• Redaktorzy

McGyver - swoją wypowiedź opierałem na:

1. doświadczeniu z ponad kilkunastoma parami AE jakie mi było słuchać, oraz za przeproszeniem poznać organoleptycznie

2. skończonemu Wydziałowi Technologii Drewna na SGGW.

Natomiast jeśli zajmujesz się "się budową kolumn głośnikowych, w tym i skrzynek" i czerpiesz z tej działalności korzyści majątkowe, to doskonale zdajesz sobie sprawę, że wypuszczenie takiego "zbuka" poza zakład nie najlepiej świadczy o producencie. Istnieje coś takiego jak kontrola jakości, ale to Ciebie chyba nie dotyczy, skoro tłumaczysz się tym, że

"> bogato usłojony fornir różnie przyjmuje bejcę w różnych miejscach. I nie sposób tego niestety przewidzieć

>przed bejcowaniem. Takie wady są jedynie wadami estetyki, nie ujmują fornirowi nic z trwałości". Przecież kolumny sa z reguły najbardziej widocznym i reprezentacyjnym elementem toru audio. I przynajmniej dla mie względy estetyczne są równie ważne jak i pozostałe. A jeśli jesteśmy przy świeceniu przykładem sugeruję zastanowić się nad własnym postępowaniem, którego akurat w tym wątku nie mam zamiaru komentować.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 24 Sie 2006, 15:21

>McGyver - swoją wypowiedź opierałem na:

>1. doświadczeniu z ponad kilkunastoma parami AE jakie mi było słuchać, oraz za przeproszeniem poznać

>organoleptycznie

Czyli nie miałeś styczności z całą produkcją AE, a jedynie z jej niewielkim promilem.

>2. skończonemu Wydziałowi Technologii Drewna na SGGW.

Nie neguję.

>Natomiast jeśli zajmujesz się "się budową kolumn głośnikowych, w tym i skrzynek" i czerpiesz z tej

>działalności korzyści majątkowe, to doskonale zdajesz sobie sprawę, że wypuszczenie takiego "zbuka"

>poza zakład nie najlepiej świadczy o producencie.

Jeżeli jest to wyraźnie oznaczone jako produkt niepełnowartościowy, i z tego tytułu wyraźnie tańsze, to nie widzę powodu do robienia z tego afery. Co innego gdyby produkty pełnowartościowe bywały obarczone takimi skazami.

>Istnieje coś takiego jak kontrola jakości(...)

Ano zapewne istnieje i w firmie AE, skoro te kolumny zostały oznaczone stempelkiem "II gatunek" i przecenione.

>(...), ale to

>Ciebie chyba nie dotyczy, skoro tłumaczysz się tym, że

>" bogato usłojony fornir różnie przyjmuje bejcę w różnych miejscach. I nie sposób tego niestety

>przewidzieć

>>przed bejcowaniem. Takie wady są jedynie wadami estetyki, nie ujmują fornirowi nic z trwałości".

Waść raczysz żartować. Ja się tłumaczę? A to niby z czego? Czy to ja wyprodukowałem owe kolumny AE? A może ja je sprzedaję? Proszę mi tu nie wmawiać.

>Przecież kolumny sa z reguły najbardziej widocznym i reprezentacyjnym elementem toru audio. I

>przynajmniej dla mie względy estetyczne są równie ważne jak i pozostałe.

Pełna zgoda z powyższym stwierdzeniem. Dlatego też ja kolumn nie bejcuję, dobieram forniry o naturalnym zabarwieniu takim, jakie jest potrzebne. Czasem takie forniry są drogie, ale cóż... estetyka jest istotna.

>A jeśli jesteśmy przy

>świeceniu przykładem sugeruję zastanowić się nad własnym postępowaniem, którego akurat w tym wątku

>nie mam zamiaru komentować.

Fr@ntz, jeżeli masz coś do mojego postępowania, to napisz wprost, albo zamilcz. Uciekanie się do tego rodzaju niejasnych aluzji jest niegodne moderatora, który winien być obiektywny i bezstronny. Jeżeli moderator taki nie jest, to żaden z niego moderator, raczej cenzor, i to w pejoratywnym znaczeniu tego słowa.

McGyver

Już nie raz pisano Ci wprost że używasz tego forum do prowadzenia dzaiałalności zarobkowej. Mowiono Ci to nie raz i nie dwa. W związku z tym powinieneś dwa razy pomyśleć zanim znowu zaczniesz sobie robić kryptoreklamę w którymkolwiek wątku.

Możesz pisać ile chcesz na tematy techniczne, w tym aspekcie Twoje wpisy będą napewno bardzo cenione. Ale wszelką kryptoreklamę sobie daruj, wtedy jestem pewien że i przytyki nie będą się zdarzały.

a ja dalej zachodze w glowe skad ten upor by nie dzialac i skuteczniej, i otwarcie, i nie tak "sekciarsko" z wyrafinowaniem i konsekwencja wykorzystujac czyjes forum dla wlasnych, jakze zacnych przeciez, celow zarobkowych :)

cos niesamowitego. no ale coz...

lolo, 24 Sie 2006, 16:34

>McGyver

>

>Już nie raz pisano Ci wprost że używasz tego forum do prowadzenia dzaiałalności zarobkowej. Mowiono

>Ci to nie raz i nie dwa. W związku z tym powinieneś dwa razy pomyśleć zanim znowu zaczniesz sobie

>robić kryptoreklamę w którymkolwiek wątku.

Lolo szanowny, a gdzie tu widzisz kryptoreklamę? Czy doradzenie koledze forumowiczowi by zwrócił uwagę na interesujące ogłoszenie o sprzedaży dobrze grających kolumn, i to wcale nie moje jest kryptoreklamą? Czy nie jest to raczej dzielenie się swoją wiedzą, doświadczeniem i osłuchaniem? Może mi to wyjaśnisz, co?

>Możesz pisać ile chcesz na tematy techniczne, w tym aspekcie Twoje wpisy będą napewno bardzo

>cenione.

Owszem, dawniej dokonywałem wielu wpisów które możnaby uznać nie tylko za kryptoreklamę, ale nawet za otwartą reklamę. Jeden taki wpis nawet został usunięty przez Lukara. Słownie- JEDEN. I tyle, więcej interwencji nie było. Od kilku kwartałów jednak niemal wyłącznie na tematy techniczne. Czasem dorzucę coś o muzyce. Ale panowie tropiciele teorii spiskowych gotowi są dopatrywać się kryptoreklamy w każdym, nawet zupełnie niezwiązanym z kolumnami wpisie McGyvera. Wystarczy że McGyver napisze cokolwiek. Weźcie się lepiej zajmijcie działalnością trolli, którzy nic lub prawie nic nie piszą o audio (i to bynajmniej nie na bocznicy) za to potrafią bardzo skutecznie rozpieprzyć każdy wątek w którym biorą udział wpisując w nim pierdoły nie na temat, robiąc sobie kpiny z różnych osób, lub też wręcz obrzucając rozmówców inwektywami.

>Ale wszelką kryptoreklamę sobie daruj, wtedy jestem pewien że i przytyki nie będą się

>zdarzały.

Patrz wyżej. Przytyki zdarzają się często zupełnie bez powodu. Tak z przyzwyczajenia i rozpędu. Jeżeli szanowni moderatorzy uznają któreś z moich wpisów za reklamę, to czemu ich nie usuną zamiast robić aluzje, co? A może nie ma jednomyślności, może nie wszyscy z grona moderatorów są skłonni wszędzie węszyć to czego nie ma?

McGyver wiesz o co chodzi. Nic więcej tłumaczyć nie muszę i nie chcę. Szanuję Twoją wiedzę, ale jeśli chcesz dalej sprzedawać za pomocą tego forum i reklamować swoją osobę rozważ wykupienie sponsorowanego wątku. Pieniądze zgodnie z ostatnią deklaracją Lukara pójdą i tak na Pajacyka.

Wszystkie wpisy w tej sprawie są off topic. Dlatego więcej ich nie będzie.

Larusa przepraszam.

• Redaktorzy

Sugeruję zakończyć te popisy i wrócić do tematu. Swoim wpisem jedynie zwróciłem uwagę na widoczną i rażącą wadę w wyglądzie kolumn, nie wspominając nic o wpływie na brzmienie, więc darujmy sobie dalsze dywagacje. Zresztą sam zainteresowany również nie wyraża chęci posiadania kolumn "drugiej kategorii", co chyba powinno wystarczyć.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

lolo, 24 Sie 2006, 17:50

>McGyver wiesz o co chodzi.

Właśnie że nie wiem, ponieważ z Twoich insynuacji wynika jedynie, ze chciałbyś widzieć to, czego nie ma.

>Nic więcej tłumaczyć nie muszę i nie chcę.

Że nie chcesz, to wiem, bo nie potrafisz. Argumentów brak, poza pobożnymi życzeniami. Ale czy naprawdę nie musisz? Jesteś moderatorem tego forum, więc niejako tu na forum występujesz jako osoba publiczna. Swoje oskarżenia winieneś więc poprzeć dowodami.

>Szanuję Twoją wiedzę, ale

>jeśli chcesz dalej sprzedawać za pomocą tego forum (...)

Przejrzyj zakładkę "ogłoszenia". Sprzedaję za pośrednictwem ogłoszeń. W regulaminie nie ma zapisanych żadnych ograniczeń w tym zakresie.

>i reklamować swoją osobę rozważ wykupienie

>sponsorowanego wątku. Pieniądze zgodnie z ostatnią deklaracją Lukara pójdą i tak na Pajacyka.

>

>Wszystkie wpisy w tej sprawie są off topic. Dlatego więcej ich nie będzie.

Sądzę że dalszych wpisów na ten temat nie będzie również z powodu braku argumentów, za wyjątkiem tych wyssanych z palca.

>Larusa przepraszam.

Ja również Larusa przepraszam, i deklaruję że jeżeli moja wiedza będzie dla niego w jakimkolwiek stopniu użyteczna, to się nią podzielę publicznie na forum.

kiedyś marudziłem na forum o swoich Northridge E60, że mają kulawy bas. Wygłuszyłem pokój, radykalnie zmieniłem ustawienie pudeł i...... jazda że hej! Spróbuj je przesłuchać, bo myśle, że naprawdę są warte swojej ceny (ok. 1,6 kzł)

Może i grają troszkę efekciarsko, ale co tam.

• Redaktorzy

wiem, że miały być podłogówki, ale te ALRy są po prostu prześliczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ja również polecam Quad 11L i to z czystym sumieniem. Niedawno porównywałem ( w tym samym pomieszczeniu z ta sama elektronika i na tych samych płytach ) z Dynaudio 42, Usher s-520, Sonus Faber Concertino, i jakis model małych Harpii. Wyniki:

-małe Harpie - totalna tragedia, dźwiek jak z głosnika komputerowego, zero dynamiki, barwy, brak basu.

-Ushery - rewelacyjna góra, przyz woita dynamika, szczegółowosc, niezła srednica i bas, słowem baaaardzo godne polecenia.

-Dynaudio - ciemnizna, schowane wysokie, muł na srednicy i nie mam pojęcia czym ludmzie tak sie zachwycaja, dla mnie słabiutko - ushery rozjezdzaja je na miazge

-Sonusy - najlepsze z odsłuchiwanej piatki, rewelacyjne wokale, srednica, rownowaga tonalna, skala dzwieku, tylko ta cena.....4000zł:(

-Quad - przepiekne wykonania, lakier fortepianowy ( cudny mebel ), do niczego nie mozna sie doczepic, wszystko na bardzo wysokiem poziaomie, za ok 2000zł nie ma lepszych monitorków i tyle.

Ja rozważyłbym jeszcze AE Evo One - moim zdaniem stawiam je na równi z Usherami s-520 w cenie do 1500zł

Pozdr

Larus, albo tańsze i nieco słabiej spisujące sie w rocku Usher S520.

Wiem, wiem miały być podłogówki, ale fajne podłogówki np VA Bach są sporo droższe.

Dynki42 słuchane przy Quadach brzmią wręcz kluchowato i antyrockowo, za to Melua(fajna muza) i mniej zadziorne klimaty zabrzmią na nich pewnie bardzo fajnie. W kazdym razie obie konstrukcje maja duzo lepsza górę i nas od Tannoya(zwłaszcza Quad). I spoo lepszą(w sensie żywszą) średnicę. Chociaż uważam, ze ta z M1 jest bardzo fajna, lepsza np. niż z M2.

Pozdrawiam

Witam lancaster.....taaa, normalnie jakbysmy tam b yli:)

Widziałes te klony Totemow Mite stuuf na allegro? Ktos z Poznania z Kopernika sprtzedaje. Zastana wiam sie czym by z ciekawosci nie posłcuhac, moze sobie kupie jako drugi zestaw?:P

A jak tam Twoje klony Mite?

Pozdr

Całkiem fajnie graja, będzie okazja to posłuchamy. Mialem niedawno okazje porównać z M2, bo mi kolega jar zrobił lekką jazdę;)

Spoko, naprawdę fajne kolumny, na niektórych plytach wszystko ładnie widac.

Bassreflex z tyłu, wiec 40cm od tylu i boku obowiazkowe, z tyłu najlepiej więcej.

Są bardziej w klimacie Quadów niż S520 tak bym to ujął. Mniej miękkości, ale ogólnie dobrze doświetlone z super jak dla mnie wokalami.

Narazie zostają, aż nie zrobię czegoś lepszego, a planuję....;)

Pozdrawiam

Jeżeli z Kopernika, to chyba wiem kto:) Kolega faktycznie zrobił tych kolumn kilka par(dla siebie i znajomych).

Słuchalismy kilka razy i nie powiem całkiem fajnie grało.

Jeżeli to Rafał...

Pozdrawiam

Albo....:

Ukryta Zawartość

Przyznam, ze nie słuchałem, ale ponoć wybitne i do małych pomieszczeń jak znalazł.

Tylko nie wiem, czy w grę wchodzi DIY(jak autor watku sie w tym czuje)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.