Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 2 tys. zł

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie. otóż na nowo planuje zakup sprzętu, tym razem do odsłuchu stereo. posiadałem do tej pory pioniera vsx 514 + quadral qlx 165 (kino domowe) ale wyleczyłem sie z tego, ponieważ jak się okazało 90% to słuchanie muzyki a tylko 10% oglądanie filmów. no a jak się sami orientujecie słuchanie muzyki na takim sprzęcie to katowanie uszu. więc pozbyłem się tego i teraz mam budżet do 2000 zł na zakup czegoś nowego. wiec tak, zalezy mi ciepłym dźwięku, nie meczącym ale głebokim i szybkim basie. nie lubię zbyt mocnych, kłujących w uszy wysokich tonów. słucham różnej muzyki, na pewnie nie metalu, ani techno, ani jazzu. raczej rock, pop, trochę muzyki elektronicznej. pokój 20 m2. biorąc pod uwagę nie dawno zakończoną inwestycję rozbudowy domu, nie musi być to sprzęt nowy ale zależy mi na tym aby dobrze się prezentował bo żona schowa klocki do szafy :)

bardzo prosze o poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/27773-stereo-do-2-tys-z%C5%82/

no tak. potwierdza sie ze zestaw kina domowego do słuchania muzyki w stereo to nie porozumienie. chyba ze wydamy pare ładnych tysięcy to wtedy osiągniemy jakies minimum. ale te tysiące trzeba miec. nie ukrywam ze miałem juz swoje typy co do kolumn stereo:

1. TANNOY FUSION 3

2. Eltax Liberty 5 (czytałem o ni ch i mają dobrą opinie)

3. JAMO S 708 (przyzwoita cena i teoretycznie dobry bas, ale nie słyszałem ich)

wzmacniacz:

1. Cambridge Audio A300 v.2 ( jest na allegro za 450 zł)

2. NAD 304 (na allegro za 399 zł)

3. CAMBRIDGE AUDIO Azur 340 (był uzywany za 600 zł ale poszedł, moge poczekac bo moze sie trafi, nie spieszy mi sie)

4. KENWOOD KA-4040R

5. TECHNICS SU-A800 (lub troche nizsze modele)

Czy ewentualnie z tych propozycji mozna cos wybrać przyzwoitego ?

Witam,

Ignac kup sobie miniwieżę,

kolumny upatrzyłeś sobie the best, źródło nie ważne, kable też ale wzmacniacz za 1200zł.

OK twój wybór.

Jeżeli chcesz coś za niewielkie pieniądze, co naprawdę gra napisz do mnie.

[email protected]

609769307

Noru - Struss ? ups. Dla mnie troche nie po polskiemu :) he. nie znam tego sprzętu wogóle. możesz mnie nakierować gdzie można o tym poczytać i zobaczyć to cudo ? No i Tannoy M2, czy to jakoś mozna porównać do Fussion ? Bo jeżeli nie to pozostaje szukać M2 z drugiej ręki, chyba.

>Noru - Struss ? ups. Dla mnie troche nie po polskiemu :)

Hehe tak się skłąda, że topolski sprzęt akurat:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

za dużo na rynku zagramanicznych sprzętów :). pogubić się mozna. no i w tym gąszczu jak tu znaleźć polski sprzęt. a quadral niemiecki tez produkowany w polsce. zresztą jak wiele innych kolumn.

w każdym razie w ofercie nie mają modelu 140 II. chyba wiec chodzi o uzywany ?

Tak

zarówno struss jak i m2 będą używane bo za sprzet takiej klasy nowy musiałbys zaplacic mysle spokojnie kolo 4000zł :)

Tannoy M2 z jasnymi przewodami grają o wiele lepiej od Fussion czy wielu monitorów z tego przedziału cenowego a w połączeniu z jasnym ale ciepłym i dynamicznym Strussem idealnie będzie sie komponowalo.

M2 trafiaja sie na Allegro tylko jak będziesz kupował to kupuj tylko Made in UK a nie Hungary czy Europe i najlepiej Shadow....czyli Tannoy M2 Shadow (made in UK) :)

No a Strussa 140 i do tego mk2 będzie ci cieżko znalesc bo malo kto chce sie ich pozbywac pozatym wogóle nie za dużo ich wyprodukowano.

Na wzmacniaczu i kolumnach nie powinno sie oszczedzac a pozniej to juz mozna kombinowac z CD-kiem i kablami.

Noru - ok. są na allegro Tannoy-e M2 ale made in europe. zainteresuje się nimi. zastanawiam sie jeszcze czy w związku z malą dostępnością tych modeli nie skusić sie na te co opisałem powyżej, czyli Eltax Liberty 5 lub te JAMO. no i wzmacniacz, moze jakis inny bardziej dostepny.

duza klarowność. dzieki. no i został jeden temat, otóż tzw źródło czyli CD. narazie dysponuje czymś co odtwarza płyty CD ale jest tak naprawdę odtwarzaczem DVD - THOMSON DTH 211. no mam jeszcze nagrywarkę PHILIPSA PDR 560, nawet nowa jest, bo kupiona z wyprzedaży w sklepie za 100 zł z gwarancją. pytanie więc w co się pchać żeby była róznica, między tym co mam a tym co ewentualnie kupię (mowa oczywiście o CD). budżet około 200 - 300 zł.

jeszcze jedno. wypatrzyłem na allegro denona PMA 655R, aukcja zaczyna sie od 800 zł, ale nie widze chetnych wiec moze na tym sie skonczy. czy byłby to dobry zakup ? w kwestiach budzetowych mieszcze sie w 1800 zł (wzmak 800 i para Eltax Liberty 5 za 1000 zł).

Frantz Ci dobrze pisał kup CD Philipsa na kości TDA 1541

np :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie on chce kupic cos do słuchania a nie do przeróbek :)

Za 300zł kupisz już bardzo przyzwoite CD np. NAD, Denon, Yamaha z tanimi i łatwo dostępnymi laserami :)

Co do kolumn to mnie osobiście tanie modele Jamo jakos nieprzypadły do gustu a od Eltaxów trzymam sie z daleka bo paru w zyciu słuchałem i wydawaly mi sie tandetne jak supermarketówki...albo trafiłem na zle modele albo takie wlasnie sa :)

W ilu chcesz sie zmiescic za wzmak,cd i kolumny razem ??

• Redaktorzy

do posłuchania starczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i bez przeróbek gra dobrze

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

jak ma być przyszwoite to skreśliłbym Yamahe bo go zabije bułkowaty bas i kiepska góra a jak bez przeróbek to i denona bym skreślił bo mu system zmuli . Co do nada sie nie wypowiem bo cd taniego tej firmy nie słuchałem .

• Redaktorzy

A tu masz Arcama 8-kę (tez przyjemny piecyk)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jestem w szoku...Tannoy M2 po jednym dniu na aukcji osiągnoł cene ponad 500zł...to są chyba jedne z najmniej tracacych na wartosci kolumny :)

Wiecej niz 600zł razem z kosztami przesyłki niewardo za nie dawac bo powyzej 600zł za uzywane mozna juz szukac jakis innych okazji :)

Ze Strussem S z ogłoszenia daj sobie spokuj bo był dłubany i jest troszeczke niepraktyczny po tej przeróbce :)

Arcam 8 to faktycznie calkiem niezły wzmacniacz tylko brakuje mu troszeczke mocy i pradu do wymagajacych kolumn.

Najgorszy przy kupnie sprzętu jest pospiech...tzeba sie uzbroic w cierpliwosc i czekac na okazje :)

Zerkam praktycznie codziennie na Allegro i jak cos sie pojawi to dam ci znac...no chyba że ja trafie okazje na kupno NAD S300 z dobrej cenie to wtedy moge ci sprzedac swojego Strussa ale to chyba niewiem jakie musiałbym miec szczescie :( ...bo boluje na S300 w przyzwoitych pieniądzach juz od roku i nic :(

No ale zobaczymy...

jasne. pośpiech nie wskazany. mam zle doświadczenia z zakupu pierwszego zestawu jakim był pionier vsx 514 + quadral qlx. generalnie z cd-ka sprzęt dość dobrze grał jak na swoją niską klasę ale radia nie dało się słuchać. zresztą jak pózniej się okazało to 90% słuchałem muzyki wiec zakup kina był nietrafiony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.