Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

> Zbig, 10 Lis 2006, 00:45

" ...dobre kolumny 3-drożne, łączące dynamikę i rozciągnięcie basu z realistyczną barwą i

efektowną stereofonią zaczynają się w okolicach 10kzł. "

Zgadza sie..., jesli ze sklepu. A z takimi zaletami jakie wymieniasz, to chyba duuuuu...zo wyzej jak 10 kzl. Mozna jednak miec 3 drogi z takimi aspektami dzwieku ponizej 10 kzl. :-)

A pewnie że mam radochę!!!!!

Zagoszczą u mnie dłużej.... albo Beethoveny, albo Thiele, albo Sparki :-)

Posłucham ich w domu wszystkich po kolei i wybiorę. A ogłoszenie wystawilem juz teraz, bo rynek jest jaki jest.

Pozdrawiam Stempur

• 2 tygodnie później...
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Mój wpis nie będzie obiektywny (a który jest) ale jestem przekonany,że obcując dłużej z Thielem nie będziesz miał złudzeń ,z trójki którą wybrałeś do finału,Thiel jest po za konkurencją, a jak w przyszłości zdecydujesz się na lampkę to otworzy się przed Tobą audiofilskie niebo.

jamówię, z tym niebem to bym nie przesadzał, toż to kolumny za 10 tys, żeden tam jeszcez hi end. Natomisat wyboru dokonaM świadomie, po odsłuchaniu w domu trzech wybranych już zestawów. Nastąpi to w grudniu mam nadzieję i oczywiście zdam rekację.

Pozdrawiam Stempur

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Drogi stempurze,doskonale wiesz,że nie kasa a synergia poprzedzona umiejetnym doborem komponentów stanowi owo audiofilskie niebo.Jewstem jak najdalej od twierdzenia,że hajend zaczyna sie od jakiejś tam kwoty.

Ale pewnie o tym także wiesz

>>>jamówię

No właśnie. Zakładając, że stempur nie chce wymienić całej elektroniki, nie jest wcale powiedziane, że w Jego systemie Thiele spiszą się najlepiej i właśnie z nimi osiągnięta zostanie synergia. A że nie zawsze Thiele spisują się najlepiej świadczy to, że je jeszcze nigdy nie słyszałem zniewalająco dobrze grających Thieli :( A słuchałem w różnych zestawieniach. Za to np. inne zawsze wypadały przynajmniej dobrze*.

* Totem One :-)

jamówię, 23 Lis 2006, 11:47

>>>>głaz

>

>No właśnie a ja na co dzień słucham kapitalnie brzmiących ((:

A dobierales je do istniejacego juz zestawu elektroniki? (a propos - jakiego) bo z tego co wiem Stempur szuka kolumn ktore moze nie idealnie ale doskonale wpisza sie w jego istniejacy juz system. I w tym jego systemie dajmy na to Vienny lub nawet AP moga stworzyc synergie i odsadzic konkurencje.

Pozdrawiam

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Śledzę wątek stempura od samego początku i w zwiazku z tym kibicuję mu aby w grudniu cieszył się wymarzonym dzwiękiem.

Najpierw grały z tranzyztorem,który po jakimś czasie został zastąpiony lampą,więc u mnie kolumny już były a wzmacniacz idealnie je dopełnił.

Kiedys na AS mój model Thieli grał z elektroniką Jadis i wtedy dotarło do mnie że te kolumny z lampą graja najlepiej.MF stempura trochę lampę udaje,efekt może więc być doskonały.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>Zbig

No faktycznie nie miałem okazji ale rozumię że zagrało wybitnie?Ty zdaje się poełniłeś na temat tego modelu opinię?CZy w HI-FI Clubie słuchałeś tego właśnie z Brystonem? czy Macami? a może z Electrocompanientem?

No, ja przez dlugi czas opieralem sie dzielnie Thiel'om, ale powoli przechodze na ciemna strone...cos mi sie wydaje, ze za jakis czas skoncze z Thiel CS 6 ...

Problem z Thielami jest taki, ze sa kaprysne, wymagaja duzo pradu, a jesli nie mozna dostarczyc go duzo, to musi byc doskonalej jakosci :-) Zeby nie wiem co, szczegolnie nizsze modele sa nieco osuszone na srednicy, tylko k...wa jak juz sie czlowiek troche przyzwyczai do swobody, dokladnosci i spojnosci dobrze zasilanych Thieli, to sluchanie wiekszosci innych zestawow glosnikowych wydaje sie meczace... Sa glosniki porownywalne do Thieli, tylko kosztuja wiecej :-(

Mimo to, do modelu CS 1.6 jakos sie nie przekonam. CS 2.4 sa mi blizsze, ale jazda zaczyna sie od CS 6. Pozostaje jeszcze czekac na 3.7.

A na miejscu Stempura sprobowalbym tez CS 2.4.

Swoja droga, jeszcze rok - poltora temu nie sadzilem, ze kiedykolwiek cos takiego napisze.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

qb_1

Model CS 2,4 gra fantastycznie,ale to model do większych pomieszczeń i u mnie by nie zagrał,1,6 bsa w moim przypadku doskonałym kompromisem.Co do reszty Twoich uwag pod adresem produktów pana Jima nic dodać nic ująć!

Szkoda tylko ze taki sprzet jest malo dostepny- mam na mysli ze jezeli ktos meskza w wawie top ma dostep chyba do wiekszosci firm , i moze dosluchac praktycznie wszystko, a mieszkajac w Gdansku niestety, ale malo jest dobrej klasy sprzeru:((..a jak cos kupic bez odsluch??!!

qb_1

Spiesz się z tymi CS6. Thiel zdaje się podjął decyzję o zaprzestaniu produkcji tego modelu. To oznacza, że CS3.& ma być tak dobry (a przy okazji drogi) żeby zająć miejsce w ofercie (cenniku) pomiędzy 3.6 i 6, ale zdecydowanie bliżej tego drugiego.

niestety w Gdańsku trudno się umówić na odsłuchy bardziej zaawansowanych "zabawek". Osobiście od czasu do czasu jadę do Warszawy ( albo Krakowa ) na odsłuchy, przed zakupami. Najbardziej brakuje mi możliwości odsłuchu wzmacniaczy lampowych.

-> Jamowie

Tak CS 2.4 jest b. dobrym glosnikiem za swoja cene. IMO ma pewne wady, ktore wymienilem, na dodatek w pobieznym porownaniu wydawalo mi sie, ze te wady staja sie mocno slyszalne w konfrontacji z CS 6. Niemniej tam gdzie pomieszczenie jest juz prawie za duze dla CS 2.4, tam staje sie dobre dla CS 6.

IMO zdania, ze CS 2.4 wymagaja 50 m2 sa przesadzone 25 m2 i rozstawienie z glowa wystarcza. 20 m2, dobre rozstawienie i dobra i przemyslana adaptacja tez wystarcza.

CS 1.6 sluchalem malo i w przypadkowych aplikacjach.

CS 6 i wyzej, mimo wcale niezabojczej impedancji oraz przecietnej efektywnosci maja wymagania co do wzmacniacza - dlatego najpierw zaopatruje sie w dobra koncowke mocy. Tutaj na miejscu jest Levinson (33H np.) Krell z serii class A, Gryphon, Electrocompaniet, Spectral, SimAudio czy nawet Bryston.

Poczekajmy tez na CS 3.7.

Kolejna sprawa - jako ze sam jestem inzynierem, rzetelnosc konstrukcji Jim'a Thiel'a mnie przekonuje. To na prawde kawal dobrego inzynierskiego rzemiosla.

-> Blady99

Niestety masz racje. Tzn. pare ciekawych marek jest dostepnych w Wawie, pare w Lodzi. Cos sie tez dzieje w Katowicach i Poznaniu... i to niestety bylyby na tyle jesli chodzi o szerszy wybor...a szkoda. Przyjazd z np. Gdanska do Wawy na odsluch wiaze sie ze sporym wydatkiem czasowym :-(

Pozdr.

Niestety masz racje. Tzn. pare ciekawych marek jest dostepnych w Wawie, pare w Lodzi. Cos sie tez dzieje w Katowicach i Poznaniu... i to niestety bylyby na tyle jesli chodzi o szerszy wybor...a szkoda. Przyjazd z np. Gdanska do Wawy na odsluch wiaze sie ze sporym wydatkiem czasowym :-(

No nie marudźcie tak. Polska jest 3 razy mniejsza od Texasu. Przyjrzyjcie się ilu dealerów jest w Stanach. Droga przez prerię wcale nie musi być przyjemniejsza niż przez nasz piękny kraj.

Poza tym hifi.club może przyjechać do was :-)

No ale w stanach koszt zakupu w stosunku do zarobkow,, jest naprawdy duzo duzo mniejszy, i mieszkajac w stanach to na odluch mozna by sie wybrac samolotem sobie do n.yorku, a koszta przelotu nie bylby wcale takei wielkie, no nie mowiac juz o samym sprzecie ktory jest duzo duzo tanszy niz u nas.

"...Zeby nie wiem co, szczegolnie niższe modele sa nieco osuszone na srednicy.."

Na Kopernika w W-wie sluchałem dwóch najmniejszych podłogówek Thiela. Podłączyli elektronikę Electrocompanienta i Mcintosha.

Jak dla mnie brzmienie było nie do zaakceptowania. To co qb_1 nazwał "osuszeniem" ja nazwę natarczywością , metalicznym nalotem , brakiem barwy. Muzyka kamerala , akustyczna nie miała żadnego związku z tym co słychać na żywo. Sympatyczny ale jakiś smutny sprzedawca przyznał, ze nowe Thiele rzeczywiście grają natarczywie, bo muszą się dotrzeć. Trudno mi jednak uwierzyć , ze z metaliczna średnica zamieni się w płynne i naturalne brzmienie.

TUX

TUX, 24 Lis 2006, 11:15

Trudno mi jednak uwierzyć , ze z metaliczna

>średnica zamieni się w płynne i naturalne brzmienie.

TUX gdybys uslyszal to co ja gdy wyjalem z pudelka nowiutkie Totemy i podlaczylem w domu to moglbys stwierdzic, ze lepiej graja glosniki komputerowe. I bym sie wtedy z Toba zgodzil :-)

Trzeba poczekac na domowe relacje Stempura. A to juz za tydzien. Zaluje, ze nie bylem z nich na odsluchach Thieli bo to co piszecie panowie brzmi bardzo intrygujaco. Ale bardzo jestem Ciekaw czy i jak ich ocena zmieni sie w domowych warunkach w nie 100% audiofilskim pokoju ;-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.