Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Fotoarkady przyznaje, ze obserwowalem jego poszukiwania od poczatku. Z Krzychem bylismy z nim tez na roznych odsluchach.

Uprzedzalem go, ze u niego w pokoju jego wstene typy moga sie niesprawdzic. ale niesadzilismy, ze beda az takie roznice w niektorych przypadkach.

Mysle, ze gdyby mial troche wiekszy pokoj i nie TAKA okazje cenowa to mogloby sie to skonczyc zupelnie inaczej.

Ale teraz po prostu ma na czym muzyki sluchac. A jak sam mowi za 2-3 lata... rozpocznie nowy watek :-)

Jednych kolumn napewna z checia posluchalbym u siebie. Byly to B&W 805s. Chocby po to zeby przekonac sie co sie u stempura stalo z tzw. szybkim dzwiekiem. A wlasciwie wolnym.

Ale niewiele brakowalo i padloby na B&W :-)

larson3, 16 Sty 2007, 23:02

rozne sa malzenstwa

z rozsadku i z milosci

to troche jak z naszymi sprzetami;-)

te z rozsadku bywaja na lata

te z milosci

ile ich czlowiek przezywa i jak sie koncza....

........a rozwody kosztuja , oj kosztuja

podobno Stempur to twarda sztuka:-)

>fotoarkady

Właśnie mi zeżarło cały wpis więc nie będę po raz drugi wymieniał testowanych kabli. Zresztą nie było ich za wiele.

Nie uważam poza tym aby kable potrafiły znacząco zmienić charakter brzmienia kolumn. Może się kiedyś pobawię jakimiś wysokimi Nordostami, Cardasami lub Fadelami, ale na pewno po tym jak się wzbogacę o nowe pomieszczenie.

>fotoarkady, 16 Sty 2007, 23:02

>Zbig, 16 Sty 2007, 22:47

>masz szczescie ze Ci sie nie udalo zabrac do domu

>bo zamiast tych nieposklejanych dzwiekow uslyszalbys

>ludzi chodzacych przed Toba , czyli bardzo przestrzenny , barwny , przejrzysty z pieknymi planami i

>wysokimi tonami dzwiek...

Być może, ale nie narzekam na to co mam, a do monitorów już raczej nie wrócę.

Zbig, fotoarkady -->

Tam problemem nie były Totemy czy też okablowanie .... lecz po prostu bardzo przeciętna elektronika firmy Sound Art!

Totema wystarczy złożyć z elektroniką Moon'a (co akurat w Audioforte jest bardzo proste) i otrzymujemy system w zasadzie na lata ... tyle że system dla melomana a nie audiofila!

Podobnie jest ze Spendorami .... to nie są kolumny dla audiofila lecz dla melomana !!!

I wcale się nie dziwię że broy chce do nich wrócić :)

Przed Totemami rozważałem właśnie Spendory ... model SP100 ... lecz niestety był dla mnie zbyt drogi :(

zdezintegrowany_3PO

"Przed Totemami rozważałem właśnie Spendory ... model SP100 ... lecz niestety był dla mnie zbyt drogi

:( "

Oczywiście miało być przed Harbethami :) ... gdzieś mi te Totemy chodzą po głowie ostatnio ;)

zdezi, wiesz co dobre :)

"ten dźwięk zostaje w głowie", bo "one grają muzykę" :)))

Kup niby do koMputera...przecIeż nikT nie będziE wiedział, że na nich słuchasz:)))

Pozdrawiam

Stempur, gratuluję zakupu.

Bardzo ładne kolumienki, nie miałem okazji niestety posłuchać dlużej(chętnie posłucham), ale sadzac po całej batalii jaką stoczyles są warte zachodu :)

Dziwi mnie tylko "powolniactwo" 805!

Sam ich nie słuchalem(chociaż kilka dni temu głaskałem:)), ale z opinii kolegów to żywiol prawdziwy...

No nic przejadę sie na odsłuch pod kątem "powolniactwa":)

Może faktycznie wzmak nie dawał rady? Spowolniony dźwiek robi sie np. kiedy bas nie wybija rytmu razem z resztą nagrania i o to opóxnienie wydaje sie byc "wolniejszy".

Bo same utwory trwają oczywiscie tyle samo;)

Pozdrawiam

Profil, 17 Sty 2007, 08:48

>->zdezintegrowany_3PO

>Odpuść im :-) Ja odpuściłem, kłopoty osobiste przełożyły się mocno na działalność firmy. Obecnie

>wszystko wraca na swoje tory.

... nie zmienia to faktu że relacja jakość/cena w przypadku Sound Art jest zaskakująco niska :(

lancaster, 17 Sty 2007, 08:59

>zdezi, wiesz co dobre :)

>"ten dźwięk zostaje w głowie", bo "one grają muzykę" :)))

>Kup niby do koMputera...przecIeż nikT nie będziE wiedział, że na nich słuchasz:)))

>

>Pozdrawiam

lancaster -->

ostatnio modne w niektórych kręgach staje się słuchanie muzyki ;)

... mniej kabelków, DAC'ów i sieciówek a więcej muzyki ... ale dziś od rana wieszczę :)

ale stempurowi przepowiedziałem przyszłość hahah :)

... niebawem pozbędzie się też elektroniki ... tak coś czuję :)

... bo on nigdy nie miał duszy audiofila ;) ... wystarczy spojrzeć na jego twarz :) .... meloman pełną gębą :)

zdezi

Lancaster mialem obie konstrukcje u siebie w domu.

Moze lekko przesadze ale to troche tak jakbys porownywal B&W 602 do 805.

Totemy w wersji "S" maja leppszy wlasciwie kazdy aspekt dzwieku. W dodatku mialem wrazenie, ze sa latwiejsze do napedzenia. Ale byc moze to bylo wrazenie ogolnie wiekszego, precyzyjniejszego i dynamiczniejszego dzwieku.

To naprawde zupelnie inne kolumny i dziwilbym sie gdyby ktos decydujac sie na totemy ze sklepu chcial zaoszczedzic i wybral tansza wersje.

Choc sam bylem tego bliski ale na szczescie namowiono mnie na test drozszych konstrukcji.

A potem to juz tylko negocjacje :-)

Z tego co czytam w Twoim "o mnie" systemik masz niczego sobie:)

Naim z wyjatkiem ostatniego AS zawsze mi sie podobał...Harbeth - niestety nie słuchalem.

Ogólnie zakladam, ze gra to świetnie...tylko nie wiem po co tak jexdzisz po rzeczach, które Ci nie podchodzą? SA słuchalem kilka razy i poza kiepskim moim zdaniem połaczeniem z JMLab mini utopia grał raczej przyzwoicie.

Ostatnio z Hales może ciut za jasno, z Beethovenami dwa lata temu troche było słychać ten PP w VA...ale słuchać sie dało ze spokojem.

A mankamenty o których piszę mogły byc spokojnie robotą kolumn(Hales bardziej mi sie podobał).

I o ile nie slyszalem nigdy Silver Sounda(dzieki Ci o zdezi !:)) to SA kilka razy i jakichs wielkich problemów nie stwierdzalem, były inne niż gdzie indziej, ale nie większe. Ot pokoje hotelowe.

Pozdrawiam

larson3 -->

Pamiętam jak do mnie dzwoniłeś i mówiłeś że bierzesz zwykle Model1 :) ... no i pamiętam co Ci wtedy mówiłem ;)

I jak larson?

... chyba nie żałujesz z perspektywy czasu "tych "marnych kilku groszy" które i tak pewnie przepilibyście ze stempurem ;)

zdezi

Zdezi... bo to w koncu o muzyke chodzi :-)

A w ogole to 805ki zaskoczyly mnie swoja muzykalnoscia. Ale srednica jednak wiecej informacji miala w totemach. Ale skala tych Bowersow...

larson hiehie, takie samo uczucie mialem podczas odsluchu Mite/705 :)

Tyle, ze tam róznica w skali dxwięku była pewnie nieporównywalnie większa niż w Model1/805.

No nic dla każdego cos milego, a ostatecznie nie tylko te 2 firmy na świecie daja przyjemnosc ze sluchania muzy.

Najwiekszą do tej pory jak dla mnie daje Rehdeo...to znaczy Harbeth chcialem powiedzieć;)

Pozdrawiam

lancaster -->

Odnośnie Sound Art .... mam uczulenie na tą "manufakturę"!

Na ich sprzęt i na podejście do Klienta .... a jak wiadomo jeden źle obsłużony Klient to ...

A sprzęt robią naprawdę przeciętny :(

... tylko mi nie mów lancaster że mając 20kPLN kupił byś wzmacniacz tej firmy :)

zdezi

lancaster -->

Wierzę Ci :) ... więc już rozumiesz o czym piszę myśląc o relacji dźwięk/cena w odniesieniu do SA :)

Zresztą dajmy spokój SA .... stempur niech cos napisze .. dlaczego akurat TOTEMY?

zdezi

Lancaster przeciez wiadomo, ze Harbethy/Redheko sa najlepsze :-)

A "majtki to hyba jednak mniej niz 705.

Z Model1 i 805 bylo tak ze idealnie sie dopelnialy. I naprawde bylo pol na pol. Tak zreszta jak pisl stempur. Z placzenia wyszlyby glosniki idealne. Mnie najbardziej po zaslyszanych opiniach zadziwila i powolnosc. Moze to kwestia konfiguracji dlatego chcialbym ich posluchac kiedys jeszcze raz. Zreszta po odsluch u Stempura tez zastanawialbym sie czy bym kupil Totemy. Na poczatku graly jak glosniczki komputerowe. Potem powoli ich dzwiek sie wypelnial. Dobrze ze wiem jak potrafia grac i jaka skala z dobrana do nich elektronika (patrz "o mnie") :-)

Nie ma kompletnie zlych glosnikow. sa tylko nietrafione konfiguracje. Mnie u stempura bardzo podobaly sie Audio Physici. I kiedys w wiekszym pokoju zastanowie sie nad taka konfiguracja.

"A w ogole to 805ki zaskoczyly mnie swoja muzykalnoscia. ....... skala tych Bowersow..."

Lancaster...........................

:):):):):):):)

ps. nie, nie....wcale nie manipuluje cytatami:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.