Skocz do zawartości
IGNORED

Krótka piłka...... ;-)

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam pytanie;

Jakie są wtej chwili na rynku najlepsze kolumny do ok.20 000zł

Kolumny do pokoju 18-20m.

Nie mówimy na razie o elektronice, najlepsze w kategoriach bezwzgłędnych.

Najlepszy stosunek ceny do jakości dźwięku, wykonanie, itp.

Nowe konstrukcje i przedwojenne też ;-)

Prosze o typy i krótkie jak w tytule uzasadnienie.

Acha , wszystkie gatunki muzy - znaczy M.Davis ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/27811-kr%C3%B3tka-pi%C5%82ka/

Miala byc krotka pilka.

+ w okolicach tego Twojego metrazu idealna, rowna odpowiedz tonalna

+ wysokie na wielo, wielogodzinne odsluchy (trabka MD!!!)

+ ciekawy miekki a precyzyjny bas bez audiofilskiego podbicia, spod znaku [autobahn] :)

+ muzyka plynie

+ charakterystyka impedancyjna pod kazdy piec (oczywiscie bez jakichs ekstremow)

+ wygladaja tak, jakbys wreszcie podarowal sobie odrobine luksusu

- glebokie jak cholera, chyba glebsze od Electr JML

- leciutko kontrowersyjna stylistyka

Caly czas przede mna glowny kontrkandydat - Phonar Credo. Moze inni cos o?

Gutek dostał niewielki spadek???

Recenzenci chwalili ostatnio Focal Electra 1027 Be. Ja bym rzecz jasna odsłuchał Thiele CS 2.4. Z rzeczy nieco ekstrawaganckich z pewnością Avantgarde Solo i WLM Diva. Jakieś elektrostaty Logana chyba się łapią w tej cenie. No i nie można pominąć Usherów S-520 ;-)

Spadek ? Żeby tylko było na co wydawać ;-)

Z tego co wymieniłeś to tak naprawdę ciekaw jestem tych WLM Diva. To monitory ?

Bo inne ponoć są duże ?

Ciekawe jak to gra ? Może ktoś słuchał ?

gutekbull, 25 Sie 2006, 23:13

WLM Diva to podłogówki. Jest jescze Diva Monitor i jak nazwa wskazuje to są monitory.

Słuchałem tego (podłogówek) przez moment z BAT-em (nie pamiętam modelu) zamienie z AF Virgo2. Efekt był taki, że z Virgo był fajny dzwięk a z podłączonymi WLM słuchało się muzyki. Minimum różnica klasy.

Soczysta średnica i duża swoboda w podawaniu dzwięku. To zapamiętałem z krótkiego odsłuchu.

A jeszcze jedno. Przy większych poziomach głośności Virgo zaczynały "zdychać". Na WLM dzwięk cały czas był trzymany "za twarz". Może to kwestia dużej skuteczności (chyba 95) WLMów i BATowi było dużo łatwiej.

Może coś z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dla mnie - oczywiscie bardzo subiektywnie:

- harbethy 7es-2 oraz shl5 - za barwę instrumentów i głosu, dynamikę oraz to, że świetnie grają również starsze płyty, np Md z lat 50-70-tych, gorzej zrealizowane. są wszechstronne, wbrew opiniom mozna na nich również słuchać rocka, choć stopa perkusji na dobrze zrealizowanych płytach (a w rocku o to chyba raczej trudno) mogłaby by być bardziej bezpośrednio podana. do jazzu, klasyki są znakomite. dobrze sprawują się z tranzystorami, lampami oraz cyfrowymi wzmakami. mają łagodny przebieg impedancji. wybór pomiędzy modelem 7 a 5 to nie tylko sprawa dodatkowych pieniędzy ale również różnic w dzwieku. polecam dlatego, że sam wybrałem (miało być subiektywnie:)

- monitor gamut L3 - więcej detali na górze pasma, ale tak samo jak harbethy bardzo homogeniczny dźwięk. znakomite i bardzo uniwersalne

- WLM aura z tweeterm Pac pasywne - cena 21000 nieznacznie tylko przekracza założenia. za przestrzeń i ilość mikrodetali

- bw n805 - świetny minimonitor - nie ma co pisać bo od dawna na rynku

- martin logan mosaic - za przestrzeń - niezbyt fajne zesklejenie basu z resztą pasma - dość specyficzne i pewnie trudne w aplikacji (słuchałem tylko w jednym zestawie)

- oczywiście thiel cs2.4 - za szybkość, bezpośreniość przekazu, świetny bas - czasami w niektórych zestawieniach i przy starych źle zrealizowanych płytach dźwięk może być męczący - słuchałem koncertów milesa z lat 80-tych i trąbka była trudna do wytrzymania przy głośnym słuchaniu. zestaw wyczynowy i na świetnie zrealizowanych płytach trudne do pokonania.

to moi faworyci, ale nie słuchałem wielu świetnie ocenianych nowych kolumn, np focali 1027be, czy magneplanarów...

GLD => najlepsze kolumny na rynku ? To chyba żart ;-) Przyznam nie słuchalem, ale było tyle negatywnych opinii,

że, aż strach słuchać ;-)

Panowie ja założyłem ten wątek z ciekawości no i może troszkę ..........no bo te metry ;-)

Podsumujmy;

1. Dali Helicon 400 - nawet nie wiem jak wyglądają, może jakieś zdjęcie,albo link ?

2. WLM Diva - tylko nie bardzo do 18m ;-(

3. Thiele CS 2.4

4. harbethy 7es-2 oraz shl5 - tylko ,które lepsze ?- ,niestety żadnych nie słuchałem

Jak na razie żadnych nowości , nic naszego ?

1. Dali Helicon 400 - nawet nie wiem jak wyglądają, może jakieś zdjęcie,albo link ?

2. WLM Diva - tylko nie bardzo do 18m ;-(

3. Thiele CS 2.4

4. harbethy 7es-2 oraz shl5 - tylko ,które lepsze ?- ,niestety żadnych nie słuchałem

5. B&W Nautilus 805 - znam bardzo dobrze miałem przez 3 lata , a teraz mam 804

6. Gamut L3 monitor - nie słuchałem ;-(

A Totem ?

Nie wiem jakie sa najlepsze, wiem jednak jakich chciałbym spróbować - Living Voice Avatar OBX. Do tego jakaś lampa SET ... np jakiś 18W Lammik ML2.1 ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

-> Gutekbull

Jak rozumiem w Twoim systemie nie zaszlo wiele zmian w elektronice? Jesli tak, to :

1. Thiel CS 2.4 - chyba potrzebuja wiekszej powierzchni i moze innej koncowki.

2. Dynaudio Contour 1.8 mkII oraz Totem Forest - warto sprobowac - w 20 m2 jedne i drugie powinny grac dobrze.

3. Spendor 1/2 - z Twoim PowerAmpem jednal prawie na pewno bedzie zbyt ciemno.

4. Living Voice Avatar (OBX) - ze wzgledu na pomieszczenie - jak znalazl - dla Twojej elektroniki zbyt duza czulosc.

5. B&W 804 - to tak, zeby bylo cos czego nie znasz ;-))

6. GamuT L3 - sluchalem w StudioPro z Plinius´em SA-102 - pomieszczenie chyba troche powyzej 20m2 i bylo calkiem milo (SA-102 robi mniej wiecej to co Twoj power - amp - no moze troszke lepiej ;-)

7. B&W 805 Signature - drogie, ale w 20kzl pewnie sie zmieszcza.

8. Pro Ac Response 2.5 - Moim zdaniem warto wyprobowac z pewna doza sceptycyzmu.

9. Dynaudio Contour S3.4 - z MC-402 zgraly sie bardzo dobrze.

10. Last but not least - Audio Physic Virgo III - do Twojego systemu program obowiazkowy - chyba nie ma nic, co pasowaloby lepiej.

Uwaga: Powyzsze zestawienie nie jest oferta w sensie prawnym. W razie dokonania niewlasciwego wyboru, niewlasciwego uzycia powyzszych slow itd. itp. - autor nie bierze na siebie odpowiedzialnosci.

Pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

post-579-100007170 1170298896_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

qb_1 => Tak, tylko nie koniecznie, zaraz szukam nowych kolumn ;-)

Musiało by mnie rzucić na kolana ,a to wcale nie takie łatwe.

Mam 804 dlatego,że swego czasu nie wytrzymałem wiecznych poszukiwań - w Trójmieście nie jest to wcale łatwe,

w Warszawie ( to jakaś miejsowość, gdzieś na południe ;-) byłem ok. 20 lat temu ;-)

Kupiłem kolumny ,które znałem i wiedziałem , że zagrają z McIntoshem 250 i podobało mi się to brzmienie.

Bezpośrednio porównywałem z ProAckiem D 15 no i poległ z kretesem.

Bardzo chciałem przed kupnem 804 posłuchać Harbethy 5 no i niestety przez blisko 2 miesiące nie udało się !!!

Teraz jestem ciekaw monitorów Totema - ale tych droższych ok.20 000.

Zaintrygowały mnie opinie o Gamutach i WLM oczywiście mówimy o monitorach.

A co do Audio Physic , słuchałem dawo kiedyś z integra MACA Virgo 2 - było nieźle ,ale na kolanach nie byłem ;-)

Living Voice Avatar (OBX) z 2x 250W ?

gutekbull, 26 Sie 2006, 15:05

Np. Contour 1.8 i ProAc R 2.5 nowych juz nie ma...

O Living Voice´ach napisalem, ze do Twojej elektroniki sa zbyt czule, dokladnie ta sama uwaga bedzie sie odnosic do WLM'a.

Z Mc-402 bardzo dobrze w Hi-Fi Clubie zagraly Sonus Faber Cremon'a, sluchalem co prawda tylko ok. 2-3 godzin, ale wnioski juz sie dalo wyciagnac. Nie do przyjecia wypadlo ich zestawienie z ML 334, ale tego mozna sie bylo spodziewac. Niestety nowe kosztuja troche wiecej niz 20 kzl. 20m2 to chyba dla nich rozsadne minimum. No ostatnia rzecz - one chyba w charakterze sa troche podobne do B&W N803, tylko robia to samo troche lepiej.

Jesli chodzi o Totem Mani-II. Widzialem je w AudioForte wielokrotnie. Bardzo ladna rzecz. Niestety jakos nigdy nie odsluchalem. Slyszalem po 10-15 min., graly zazwyczaj z SimAudio I-3 i I-7. Wydawalo mi sie, ze jest jakos dziwnie, tak jakby probowaly grac cieplo, a wychodzilo zimno. I-7 okazal sie w innym zestawieniu wzmacniaczem, ktory nie gra raczej chlodno...nie wiem wiec o co chodzi, trzeba ich posluchac dluzej. Jeszcze jedno, dystrybutor twierdzi, ze apetyt tych glosnikow na prad jest nieograniczony, takze zmiany wzmacniacza na pewno mialbys ograniczone. W 20m2 chyba czuja sie swietnie.

>w Warszawie ( to jakaś miejsowość, gdzieś na południe ;-) byłem ok. 20 lat temu ;-)

No to pakuj sie i przyjezdzaj :-)

Pozdr.

qb_1 => rzadko się wybieram na prowincje ;-) Jeszcze bym się tam zgubił ;-)

Ale zrob coś dla mnie i posłuchaj tych Totem Mani-II najlepiej z McIntoshem, a jak się nie da to z innym mocnym wzmakiem.

-> Gutek

Na pewno bede mial mozliwosc przesluchania ich z koncowka lub integra SimAudio, sprobuje tez zrobic im sparring z MC-402 ale nie wiem czy sie uda. Postaram sie zrobic to jeszcze we wrzesniu. Sam jestem bardzo ciekaw jak one naprawde graja.

Sluchalem wielokrotnie bardzo dobrych Model 1 Signature i logika wskazuje, ze Mani II w odpowiednich dla siebie warunkach powinny byc znacznie lepsze.

> rzadko się wybieram na prowincje ;-) Jeszcze bym się tam zgubił ;-)

Gdansk - ladne miasto, tylko q...rcze nad morzem ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.