Skocz do zawartości
IGNORED

Kablówka + mono = sąd???

leonus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z kablówką.

Nadają mi 90% kanałów w mono. O ile jest to akceptowalne na Discowery, czy CNN...

.... to na MTV czy na TVN, gdzie puszczają filmy w DD już mnie doprowadza to do szewskiej pasji.

Nie mogę niestety wyegzekwować u tych ..... (nie będę się wyrażał), by to zmienili.

Prosiłbym szanownych kolegów o radę. Przeszukałem internet, wysłałem kilka pism, byłem u rzecznika praw konsumenta, no ale nie chciałbym iść do sądu, bo to kłopot. Nie mówię, że nie, ale najpierw chciałbym wykorzystać wszystkie inne możliwości.

Powiedzcie mi może czy znacie jakieś przepisy prawa, które regulują kwestie jakości dźwięku retransmitowanego przez kablówki. Ciekawy jestem na przykład, czy nie narusza to w jakiś sposób praw autorskich?

Te ......... nie mogą zrozumieć, że mono jest tym samym dla dźwięku, co monochromatyczność dla obrazu.

https://www.audiostereo.pl/topic/27819-kabl%C3%B3wka-mono-s%C4%85d/

a co mówi umowa jaka z nimi podpisałeś ?

jest cos o mono ? jest coś o jakości sygnału ? jeśli płacisz za TVP które nadaje sygnał stereo a oni dostarczją ci mono to chyba przy braku wpisów o mono jest oszustwem

tak nawiasem umowa jest ramowa ze spółdzielnią mieszkaniową, która nota bene jest właścicielem kablówki.

Ja niczego nie podpisywałem.

Po moich interwencjach dopisali do 6 kanałów stereo. Dlatego szukam uregulowań co do jakości retransmisji.

Aby mieć Dolby Digital, musiałbyś mieś specjalny tuner kablowy. Ale normalne stereo mogliby zapewnić. Obawiam się, że z nimi nie wygrasz. Jeśli w w umowie nie jest powiedziane, że muszą Ci dostarczyć dźwięk stereo, to masz pecha. BTW Discovery jest mono z założenia.

Zamów sobie Polsat Cyfrowy lub Cyfrę+. Będziesz miał zdecydowaną większość w stereo i czasami w DD (co zależy już od sprzętu).

ArtS

Może nie DD, ale dźwięk przestrzenny też mogę mieć ze stereo.....

....kodowanie macieżowe + Dolby Pro Logic 2 = dźwięk przestrzenny.

Bardzo często w filmach na TVN, ale także w serialach i koncertach. POLECAM!!!

Co do umowy, to wydaje mi się, że stereo jest oczywiste, tak jak kolor w obrazie.

Dlatego poszukuje jakichś szerszych uregulowań prawnych, na których mógłbym się oprzeć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.