Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt Stereo co wybrać ??

Djeight

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem wm tej chwili otwarty na porady , stereo ma być podłączone pod odtwarzacz DVD i telewizor , ma służyć jako nagłośnienie ,

Ma to grać w salonie ok 20m2 u rodziców i bardziej kameralnie, najlepiej żeby był to amplituner + 2 kolumny podłogowe , w grę nie wchodzi sprzęt używany , cena do 1600zł , nie może to być kino domowe [subwoofer i satelitki] czy inne takie wynalazki , ma być Stereo!!

Nie oczekuje od zesawu mega basu itp spraw , bardziej chodzi o to żeby grało czysto wyrażnie i czasami głośno , , muzyka jaka będzie odtwarzana to The Beatles , Pink Floyd, Led Zeppelin itp. jak również troszkę nowsze kawałki. Jednak przeważnie muzyka ta nie będzie bardzo ostra.

Zestaw będzie też służył jako dopełnienie nagłaśniania przy oglądaniu filmów ,

kolumny jak już mówiłem podłogowe nie za szerokie , wystarczą 2-drożne , ale konstruowane z głową i odpowiednio dopasowane mocowo do amplitunera.

Co byście dopasowali pod te mam nadzieje niewygórowane aspiracje??

Amplituner najlepiej Stereo !! nie potrzeba mi dodatkowych kanałów, ani nadmiaru funkcji

Pozdrawiam . Dziekuje za wszelką pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/27825-sprz%C4%99t-stereo-co-wybra%C4%87/
  • Redaktorzy

Djeight - jeśli 1600 ma być za całość to zapomnij o sensownym brzmieniu za nowe klocki. Najtaniej co można złożyć to:

Minima Audio 2.2 za 1580zł (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a za ampli stereo zapłacisz podobnie:

- DENON DRA-295 - ok 1490zł (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- Harman Kardon HK 3380 - 1 349,00 zł (

Ukryta Zawartość

i inne w podobnej cenie. Tak więc albo zweryfikuj swoje podejście do rynku wtórnego, albo zbieraj dalej kasę ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

na kolumnach możesz trochę zaoszczędzić kupując Gale 3030 za 930zł (

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

za1600 nowego nic nie kupisz. ze swojej strony, na początek, radziłbym Ci:

CD(oczywiście tylko wyższe modele)

-marantz, CD 53, 63, 200-250 zł

DENON, zwląszcza polecam DCD 1560 (okolo 400zł, ale za ta cene nic lepszego), 1460 i podobne to juz inna półka

-tuner, o ile oczywiście chcesz wzmacniacz osobno, to polecam YAMAHA, np tx 900 lub podobny, tez jakiswyzszy model okolo 180-200

albo DENON.

tu 560, tu660, okolo 150-250zł

-wzmacniacz- i tutaj w inną strone- SANSUI, zwalszcza serie z lat 80-tych, bo graja extra, np au-501, lub podobne, z tym, ze one duuuuzo jedzą (pobór prądu zdaje sie ponad 600 Watt w tym przypadku).

dobra jest tez seria au-g....x, jedzą troszke mniej, a graja tez rewelacyjnie.

Jesli natomoast gustujesz w dokladnym i przejrzystym brzmieniu, bez ostrych wartości, to radzę DENONa. mnie osobiście nie rajcują, ale mogą sie podobac, bo graja bardzo przejrzyscie, dokładnie. za najlepszą uwaza sie serie z koncówka 60 , np PMA560, cena okolo 400zł, moc 2x70 8OHM, ale wykop ma jakby mial 100.

oczywiście ROTEL< ROTEL I JESZCZE RAZ ROTEL-za około 500 zł kupisz cos przyzwoitego.

HARMAN KARDON- moze to i brzydkie, ale w każdym calu rasowe. polecam model PM 655, cena okolo 400, lub 6500. dobre tez są starsze, na allegro za 270 złotych jest obecnie PM 650. naprawdę HARMAN to doskonałość

(odradzam pm6100)

NIE KUPUJ TECHNICSÓW!!!!!!!!!! PIONEERy owszem, ale tylko wysokie modele, z kanciatych serii z przełomu 80/90. co do Marantza, to ja osobiście w nich nie gustuje.

co do kolumn-to juz nie moja dzialka:))

Dziękuje za porady wszystkim ,jednak sprzęt nie ma być w moim posiadaniu a rodziców , i to oni będą korzystać z niego,

Interesują mnie amplitunery czyli jako jeden klocek, może jakiś Sony albo Pioneer i w cenie do 600-700zł za nowego , a resztę czyli 800-900zł na dwie kolumny podłogowe nie mają być jakieś ogromne czy ekstra jakościa a bardziej chodzi o to żeby grały czysto ,

np takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

coś w tym stylu, grające poprawnie , bez większych wad do 400zł za sztuke

Aha i jeszcze sprawa taka że sprżet musi być NOWY , nawet jakbym chciał bardzo kupić używany to nie odemnie zależy ,

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

JAk nie zwiękrzysz budżetu to lepiej zapoznaj się z ofertą firm głośnikowych tej klasy co STX i pozostałe zajmujące dolne pozycje w aukcjach na allegro, oraz wygrywające rankingi porównań ilość przetworników/cena.

A tak na serio to kup Yamahę Piano Craft - na pewno będzie lepiej grało od tego co planujesz kupić a i DVD Rodzice będa mieli od razu w komplecie

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Hmmm a czy Pioneer , Sony albo inna mara nie ma w swojej ofercie tańszych zestawów głośnikowych?? jesli chodzi o amplituner to mogę z niego zrezygnować i kupić jakiś tańszy wzmak , zamiast 700-800zł na Amplituner mogę przenaczyć na wzmaka 500zł , chyba że moge przeznaczyć ten 1600zł na kolumny ale wtedy zostaje mi tylko podłaczenie ich pod Radmora A-5510 [bo takiego nieużywanego posiadam] ale wtedy prosze o poradę w tej sprawie jakie by kolumny podłogowe do niego przypasowały??

Czekam na dalsze porady w temacie, co doradzicie do 1500zł za dwie kolumny , które pasują do charakteru Radmora 5510 ,

Bądż jeżeli macie sugestię z amplitunerem i kolumnami do 1600zł

W cenie 2k nic lepszego nie kupisz, nawet z 2nd hand-u. A tutaj masz za...

Ukryta Zawartość

Ale przy radmorze mogą wypaść kluskowato, potrzebują raczej przejrzystego wzmaka

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.