Skocz do zawartości
IGNORED

foobar - metoda odtwarzania

pq

Rekomendowane odpowiedzi

Uzywam ASIO, ale roznic nie slysze (moze sie do tego niewystarczajaco przylozylem). Roznice, jak mniemam, dotycza glownie delegacji obciazenia obliczeniowego miedzy poszczegolnymi elementami systemu. PC nie jest moim glownym zrodlem dzwieku, choc przyznaje - moglo by byc bez wielkich kompromisow. Wtedy "wszedlbym" w temat glebiej.

Ale fajny wątek ;-)

Mam Creative audigy 2 - tą do kieszeni laptopa. Zainstalowałem KX i niby ok.

Ale gra i bez przyczyny np.po zmianie utworu blokuje się i dopiero restart kompa pomaga,

machnął bym na to ręką i zainstalował stery Creativa.

Jest tylko małe ALE , na KX gra o 2 klasy lepiej niż na Creativie.

RATUNKU MOŻE KTOŚ WIE CO ZROBIĆ ??? CO JEST PRZYCZYNĄ ?

pq, 27 Sie 2006, 22:18

>Z pewnych powodów nie chce używać ukochanego przez wielu ASIO. Która z pozostałych metod

>(DirectSound, kernel streaming, waveOut) jest najlepsza i dlaczego?

ASIO jest trybem pracy o małej latencji pomiędzy wejściem a wyjściem, więc w zasadzie nic nie tracisz zakładając oczywiście, że używasz foobar tylko do odtwarzania plików. Z podanych przez Ciebie metod najlepsza powinna być kernel streaming, ponieważ po prostu foobar to obsługuje :-) Jeżeli zauważysz zbyt duże zużycie CPU, spróbuj zwykłe waveOut. W DirectSound się nie pakuj (bo i po co ;-)

Krzemien => kxdrv3538j tylko ten współpracuje, instaluje się i go widzi ,gra.

Problem jest w tym ,że gra i bez przyczyny po np.zmianie nagrania cisza i nic nie pomaga,

nie grzebie za bardzo w ustawieniach bo się na tym nie znam.

Tylko w Fobarze ustawiałem według wskazówek w internecie.

Nie zawracałbym głowy gdyby nie bardzo duża różnica w jakości dźwięku - w moim przypadku naprawdę nie ma co dyskutować .

Karta Creativa Augidy 2 na sterownikach Creativa jest NIC NIE WARYTA, Proszę pamiętać ,że wykorzystuje tylko 2 glośniki (słucham w pracy)

gutekbull, 30 Sie 2006, 11:02

Trochę teoretyzuję, bo z KX'ami miałem dość pobieżnie do czynienia. Może to pomoże:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A zwłaszcza fragment o wypadaniu z pamięci foo_output_asio(exe).exe oraz coś o wersji DLL (?). Maybe it helps?

Ukryta Zawartość

Krzemien, 30 Sie 2006, 10:09

>ASIO jest trybem pracy o małej latencji pomiędzy wejściem a wyjściem, więc w zasadzie nic nie

>tracisz zakładając oczywiście, że używasz foobar tylko do odtwarzania plików. Z podanych przez

>Ciebie metod najlepsza powinna być kernel streaming, ponieważ po prostu foobar to obsługuje :-)

>Jeżeli zauważysz zbyt duże zużycie CPU, spróbuj zwykłe waveOut. W DirectSound się nie pakuj (bo i po

>co ;-)

dziękuję - właśnie mała latencja jest problemem. Przy odtwarzaniu CD po zwolnieniu z pauzy odtwarza się ułamek sekundy z bufora, a potem jest sekunda czy dwie przerwy na rozkręcenie płyty. Metody nie-ASIO pozwalają na ustawienie dużego bufora, w moim przypdaku sprawdza się około 5 s.

BTW: liamk - dodałeś mi odwagi w którymś poprzednim wątku i ustawiłem sobie w foobarze parę globalnych hotkeyów - rzeczywiście bardzo wygodne. Co ciekawe, znalazłem program, który może odbierać sygnały IR z urządzonka podłączonego do RS232 i tłumaczyć je na coś innego, np. na hotkey'e. Może kiedyś szarpnę się na program i urządzonka, i będę mógł sterować foobara z pilota :-)

>Może kiedyś szarpnę się na program i urządzonka, i będę mógł sterować foobara z pilota :-)

jakis czas temu mialem tuner radiowy z pilotem na PCI i przypisalem sobie rozne hoty i makra na pilocie. Jendak ze wzgledu na szerokosc "robocza" mojego pokoju wynosaca ok 1metr zadko z tego kozystalem :)

pq ustaw dużego duży bufor w playback>full file buffering (nie wiem gdzie znajduje się ta opcja w wersji v0.9 - używam 0.8.3). Właśnie ta opcja służy do prawidłowego odtwarzania z wolnych napędów. Foobar wczyta podaną ilość kB zanim zacznie odtwarzać plik.

To powinno być dużo lepsze niż zwiększanie buforowanych ms w konfiguracji output.

Hm. nic nie pomaga, próbowałem 1000, 10 000 i 100 000 kB i po zwolnieniu z pięciominutowej pauzy jest czknięcie. Używam 0.8.3 bo 0.9 jest dla lamerów i dzieci Neostrady. [czyżby właśnie wyszło, że jestem lamerem bo nie umiem się posługiwać 0.8.3? ;-)]

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie - co trzeba zainstalować,żeby mieć outpout method w foobarze ?, bo ja nie ma czegos takiego ;-) Znacie jakieś ciekawe plug - iny pod procka sredniej klasy - Athlon 2600 + ?

Dobra paskudy ;-) - sam sobie poradziłem - mam ASIO, tutaj pomocny link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Fajny plugin DSP pod Foobara dla słuchawek symulujący świetnie nagrania binauralne:

Ukryta Zawartość

Uzywalem juz z wieloma sluchawkami - efekt wyśmienity, moim zdaniem najlepiej dziala Crossfeed ustawiony na środek (przy MAX znieksztalca juz slyszalnie wysokie tony), scena dzwiekowa pieknie wychodzi do przodu

bardziej dziala na sluchawki ktore daja wrazenie bezposredniego obcowania z muzykami jak np. Grado ale na te bardziej przestrzenne jak Sennheisery czy AKG tez istotnie wplywa

Ukryta Zawartość

a u mnie, jak kazdy inny crossfeed, powoduje uposledzenie stereo przez co wyrazne zmiejszenie przestrzeni i granie jeszcze bardziej w glowie . . .

Chyba poprostu nie da sie zrobic dobrego crossa, przynajmniej do tej pory takiego nie znalazlem albo poprostu wole "tradycyjnnie zepsuta" stereofonie przez sluchawki :)

Zeby sprawa byla jasna zaden cross, ktorego sluchalem nigdy nie zblizyl sie do prawdziwego nagrania binaural.

Kiedys juz o tym pisalem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

o bs2b było juz na forum. Sam o nim pisałem dość entujastycznie. Moim zdaniem nieco zwęża scenę, ale wysuwa ją do przodu zapełniając słuchawkową dziurę środka sceny. Traci nieco wyrazistość. W końcu przestałem uzywac - ale mogło zdecydować moje długoletnie przywyczajenie do zwykłego dźwięku słuchawkowego.

liamk: popełniasz błąd oczekując od crossfeeda żeby brzmiał jak binaural. Crossfeed próbuje uzyskać w słuchawkach brzmienie jak z głośników stereo, co jest wielce odległe od binaural słuchanego na słuchawkach.

gutekbull, 1 Sty 2007, 13:12

>Jak ustawić ,aby sciaganie z bazy danych i wyświetlanie późniejsze juz w katalogu byłotak; nr.

>nagrania i nazwa utworu, bez wykonawcy i nazwy płyty ?

Preferences>Display>Title formatting i ustawiasz sobie dowolne wyświetlanie: w systrayu, na belce okna, na playliście itd. Vide zakładki. Na dole masz guzik help z opisem wszystkich funkcji formatujących.

>popełniasz błąd oczekując od crossfeeda żeby brzmiał jak binaural.

ja oczekuje tego nad czym wszyscy opisujacy crossy sie siusiaja czyli owego "wyciagnieca z glowy" ;) - typowego dla nagran binaural.

btw robienie z sluchawek kolumn nie ma sesu bo:

1. jest to niemozliwe

2. sluchawkowy odbior tez ma swoje uroki a jak chce kolumnowca scene to poprostu sie przelaczam na kolumny ;)

• 7 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.