Skocz do zawartości
IGNORED

Da się zrobić prostego suba na tym?

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o takowy głośnik GDN 20/80/4 80W 8ohm. Prosty subwoofer do kina, nie jakis audiofilski hiend. Mam taki glosnik w domu, a brakuje mi suba do kina, da sie cos na nim zrobic aby w miare to zagralo? Ile litrow powinna miec skrzynka pod ten glosnik?

Witam,

Ja zrobiłem suba na GDN 20/80/2 i jestem z niego bardzo zadowolony. Bude mam o objetości 40l, B-R, strojenie na około 35Hz. Bas nie jest co prawda jakiejś powalającej szybkości, jednak schodzi nisko i według mnie jest przyjemny (biorąc choćby pod uwagę cene tego głośnika - myślę że warto). Obudowa wytłumiona na 3 ściankach watoliną i miękką białą pianką (niewiadomego pochodzenia), wykonana z drewna sosnowego (miałem for free). Napędzany jest układem tda7294, zawiera filtr aktywny z regulacją częstotliwości podziału (20-120Hz) i wzmocnienia. Dodatkowo planuję dołożyć płynna regulację fazy (0-180o). ogólny koszt wyniósł mnie około 450PLN ale myślę że powinno wyjść taniej bo za niektóre części sporo przepłaciłem więc powinno się zmieścić w 350pln (wliczając w to koszt głośnika - mnie kosztował 130PLN). Mam pokój ok 12m^2 i do napełnienia basem spokojnie wystarcza mi sam sub ;).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12202-100007115 1170298963_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro_747 >>> To dzieło mojego wujka stolarza, dlatego było za free. Co prawda robi on tylko okna i drzwi, jednak ta skrzynka wyszła mu całkiem niezle. Lakierowałem sam :]

Simonello >>> nie wiedziałem, że te głośniki się różnią w jakiś znaczący sposób. Ale przynajmniej miałem okazję pochwalić się jednym z moich pierwszych dzieł ;D

To jest taki glosnik jak na zdjeciach. Pytanie zasadnicze czy nadaje sie na tego suba? I druga sprawa w tej chwili niemam zadnych informacji o nim.

Ukryta Zawartość

post-4163-100007103 1170298977_thumb.jpg

post-4163-100007104 1170298976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o to parametry tegoz glosnika:

Impedancja 8 ohm

Rezystancja cewki 6,3 ohm

Pasmo przenoszenia 60 - 4 500 Hz

Częstotliwość rezonansowa FS 44 Hz

Moc nominalna (obudowa 24 dm3, 100 godz. ciągłej pracy) 80 W

Moc maksymalna 150 W

Efektywność 90 dB

Indukcja w szczelinie 1,08 T

Energia w szczelinie 400 mJ

Wskaźnik siły BI - Bl 12 Tm

Powierzchnia czynna membrany SD - Sd 0,022 m2

Całkowita masa ruchoma - Mms 0,023 kg

Podatność mechaniczna zawieszeń - Cms 0,0005 m/N

Objętość ekwiwalentna - Vas 0,028 m3

Dobroć mechaniczna - Qms 3,0

Dobroć elektryczna - Qes 0,27

Dobroć całkowita - Qts 0,25

Średnica rdzenia cewki/Wysokość szczeliny/Szerokość szczeliny 35/4,6/1,62 mm

Wysokość cewki 8,8 mm

Materiał magnesu ferryt

Wymiary magnesu 2x110/60/18 mm

Masa magnesu 2x0,601 kg

Masa głośnika 2,4 kg

Szczerze mowiac nie bardzo widze z tego glosnika subwoofer do kina ale jak juz cos kombinowac to moze jakis band-pass 6th order.? tzn obie komory wentylowane ale z drugiej strony w warunkach domowych zestrojenie czegos takiego moze byc trudne. Ja polecilbym tak: pierwsza obudowa 37L strojona na 44Hz szerokosc kanalu 8cm dlugosc ok 16cm, druga komora ok 16L strojona wyzej np 80Hz czyli szeroksc 8 cm dlugosc 10cm. Dlugosc kanalu mozemy dobierac experymentalnie zaczynajac od dluzszego i skaracajac go szukajac optymalnej czestotliwosci rezonansowej.

To jest tylko moj pomysl, ktory moze sie okazac totalna kaszana wiec moze jeszcze ktos bardziej obezany z ta materia moglby sie wypowiedziec.

pozdrawiam

Ewentulanie bass-refleks. Obudowa ok 35-40L strojona na 48Hz. nie ma co stroic ponizej rezonansowej bo ten glosnik i tak nie bedzie tego odtwarzal. Tunel w tym wypadku mozna dac 8cm szeroki na 14cm dlugi. Lub dac szerszy ok 10cm ale wtedy dlugosc ok 20-24cm. Szerszy tunel teoretycznie brak swistow powietrza(turbulencji)? :).

Obudowa raczej BR, bez pomiarów nie ma co się pchać w BP 4 i 6. Niski QTS, więc BR jak najbardziej.

Martwi mnie wysoki fs, przecież to ma być sub, a na tym to nic ciekawego nie wyjdzie. Ja bym to sprzedał i kupił jakiegoś taniego STXa, jednak z wyższej serii, na pewno zagra o niebo lepiej.

głośniczek i jego dane są tutaj

Ukryta Zawartość

co do BP to będzie ciężka do wykonania obudowa i trudno uzyskać jakiś dobry efekt. BR na tym głośniku da się zrobić ale to też będzie wielka kicha bo będzie bas "jednej częstotliwości" do tego z marnym impulsem i wytrzymałością mocową. Jednym słowem lepiej kupić coś z drugiej ręki na Allegro. Czasem są 20/80/2 po 70 zeta.

Ukryta Zawartość

No dobrze jak sie nie nadaje to sie nie nadaje;-) Chociaz i tak chyba byloby to lepsze niz ten fabryczny na zdjeciu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Musze sie w koncu zabrac za zrobienie tego suba;) Planuje na tym glosniku GDN 20/80/2. Jeszcze tylko rutynowe pytanie, czy w tej cenie i klasie jest jakas lepsza alternatywa? I do jakiej wielkosci(powierzchni) pokoj da rade nim naglosnic?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.