Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

;)

humor Ci dopisuje

kolega wyżej napisał:

"Jakbyś znalazł kiedyś Sylvanie w wersji z brązowym dołem, tzw. US NAVY. Te grały bardzo ciepło - ale dynamicznie."

No więc ta z obrazka jest Sylvania US NAVY ale bez brązowego dołu.

Kotwica to właśnie oznaczenie US Navy - patrz zdjęcie tych samych lamp, ale z drugiej strony ;)

O jakich gniazdach i czymś jeszcze mówisz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mandek

Sylvani o które pytasz grają bardziej ostro , bardziej dynamicznie.

Miałem u siebie i te i tamte .

Brown base trochę mnie rozczarowały , ładna góra , ciepły dźwięk ale srednica gorsza , tak jakby odchudzony dźwięk , np kontrabs w nagranich nie brzmiał tak naturalnie jak powinien .

Nie były tanie, a nie dorównywały ani Ken-rad Vt 231 ani RCA szarakom .

A mogłem wtedy poszaleć i bezposrednio je porównywać ,miałem w tym czasie wszystkie te typy lamp i moje wybrzydzania nie jest w pełni miarodajne , bo jest to znacznie wyższa klasa niż Sylvani green label .

Każda z tych lamp ma swój urok , swoje zalety .

Na pierwszym miejscu stawiam ken-rad vt 231 a za nim albo przed nim szaraki .

Kolejnośc zalezy od rodzaju muzyki jakiej się słucha .

mandek

humor nas zbawi a tym forum,

6n6p a tym bardziej E182cc jest lepszym rozwiązaniem od szukania "dobrze grających" NOS 6sn7.

Wiesz przecież , że to podobne żarówki .

ap

Można też użyć odpowiedników np navalowych 6CG7, bez potrzeby zmiany zasilania jak np w prxypadku 12sn7 , trzeba zastosowac przejsciówkę albo zmienić podstawkę .

Może nie sa to lampy klasy szaraków ale o kilka klas lepszych niż rosyjskie

Matthew jak projekt jeszcze "na papierze" to zamów trafo z żarzeniem 12,6V i zamiast jednej pary 6SN7 kup w tej samej cenie kilka 12SN7 i wybieraj do woli :)

Witam !

Mam te brązowe Sylwanie VT231 i one grają dobrze, jak dla mnie. Mam też te zwyczajne zielone, i rzeczywiście, grają poprawnie, bez wodotrysków. Jadą do mnie następne RCA redbasy, zobaczymy, czy też zdobędą moje serce i uszy, jak te , co mam. Jednak nie mam szaraków, to Sylwanie chrom topy,

z tyłu mają w trójkącie, jak znak drogowy (ustąp pierwszeństwa przejazdu) literę S a ten trójkąt przecinają błyskawice.

Już mi się wszystko pieprzy, za dużo mam tych lamp...a jeszcze dochodzi drugie tyle 6SL7,

o tych tyż można się rozpisywać, te co je wziąłem za szaraki, to tyż są szaraki, mają podobnie , jak RCA zabarwione szkło w 2/3 od cokołu, wyżej bania przezroczysta, gdzie getter hgw.

Te szaraki 6SL7GT Tung-Sol VT-229 ponoć najdroższe, dałem $300 za parkę NOS.

Grają dokładnie, muzykalnie i przyjemnie (pierwszy stopień słuchawkowca, drugi Sylwanie).

A tak BTW, szarak, to najtańszy papier sralny, w LeClerc 1,69 zeta paczka 8 szt. Cery nie psuje.

pzdr

• 3 miesiące później...

Witam,

Panowie przesiadł się ktoś z ruskich Nosów na współczesne EHG? Zastanawia mnie czy warto wydać ok 200 i różnica będzie zauważalna czy raczej w granicach sugestii.

Pozdr

Nie wszystko high-end co się świeci......

Ja gram współczesnymi EHG. I super się w system wpasowały - ale to gra u mnie w CD - zatem nie mam pojęcia jak we wzmaku - podobno nie za bardzo. Przed EHG przerobiłem mnóstwo innych od ruskich przez Sylvanie do Mullardów. Jak jednak wiadomo - co system i co gust słuchacza - to inne lampy się sprawdzą.

>Panowie przesiadł się ktoś z ruskich Nosów na współczesne EHG? Zastanawia mnie czy warto wydać ok

>200 i różnica będzie zauważalna czy raczej w granicach sugestii.

Na EHG nie warto ale na Sylwanię - to pytanie retoryczne - popatrz za co płacą

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Sylvani jest jak "mrówków"

Ciężko mi je identyfikować , nie znam oznaczeń serii ale gdy raz włożysz nos z za wielkiej wody zaśmiejesz się z ruszczyzny i całej reszty. Na brązowej bazie z małą anodą, duża renoma,a mnie mniej pasują, tzw złote odbieram tak samo jak "zielone"... i to tak jest. Pewne jest tylko, że RCA są zawsze jaśniejsze od Sylvanii. Można zrobiś przejście z octala na noval i zabawa do kwadratu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mamel,

Nie zgadzam się z Twoimi stwierdzeniami.

Moim zdaniem różnica między np. Sylvaniami z białymi napisami, czyli takimi zwykłymi (po stosunkowo niskiej cenie dostępnymi na rynku) a np. Sylvaniami z brązową bazą oraz top chrome jest na tyle duża, że nie można tych lamp, ot tak, lekką ręką wrzucać do jednego worka. Te "zwykłe", tanie Sylvania grają bardzo podobnie jak tanie, rosyjskie albo chińskie. Natomiast te w wersji brown base, które słuchałem (w różnych wersjach chrome top, częściowy chrome top itp.), są to w moim odczuciu na tyle inne lampy, że traktowanie ich tak samo jak te z czarną bazą (z zielonymi lub białymi napisami) - to nieporozumienie. Są one raczej zbliżone do Mullardów albo do Elektro-Harmonixów Gold. Nie znam RCA, ale jeśli są one "jaśniejsze" od np. tanich Sylvani, to u mnie już by w CD za ostro było. Podobnie jak za ostro było z rosyjskimi lampami 6SL7 metal base, chociaż to bardzo dobre, klarowne i szybkie lampy, to za "jasne".

Zgadzam się z Tobą w tej kwestii, że zabawa jest - to fakt. Ale w pewnym momencie mnie to zaczęło męczyć - stąd jak znalazłem "steady state" w postaci EH-G, wszystkie inne "magiczne" NOSy - poszły na sprzedaż i temat lamp w CD jest zamknięty.

Tak jak wcześniej pisałem, moje obserwacje dotyczą lampizowanego CD, we wzmakach może jest inaczej.

Nic nie pisałem o tanich czy białych czy zwykłych.

Pisałem tylko o żółtych (złotych), zielonych, brown i RCA (i tylko w moim odczuciu)- nie przeinaczaj.

W wątku jest dostatek trafnych opisów brzmienia poszczególnych odmian tej lampki.

Mamelu,

Chodzi mi po prostu o to, że:

- cena nie jest wyznacznikiem tego czy dana lampa się nadaje, czy warto np. tańszą zastąpić przez droższą. Zatem nie zgadzam się np. że nie warto ruskiego NOSA zamieniać na EHG, a na Sylvanię warto. EHG gra lepiej od niejednej Sylvanii, gdyż niektóre Sylvanie są po prostu przeciętne (ale to oczywiście kwestia gustu, o czym poniżej),

- lampy zza Oceanu nie zawsze są lepsze od całej reszty i tzw. ruszczyzny - gdyż wszystko zależy od systemu,

- nie należy więc uogólniać,

- co system to wymagania i inne stany "synergii". Legendarne Ken-Rady np. grają nie do przyjęcia w wielu systemach, w których np. zwykłe ruskie lampy grają bardzo OK.

Przesłuchawszy sporo lamp dochodzę zatem do wniosku, że absolutnie nie ma reguły. Wszystko jest względne - i tyle. Oznacza to niestety, że trzeba samemu próbować i szukać "the best match".

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

witam. czy ktos jest w stanie opowiedziec cos na temat swoich bądz zasłyszanych doswiadczen z tą oto wersją 6sn7 (6n8s)

Ukryta Zawartość

jej fenomen jest mi obcy a cena,jak to cena nie zdradza zbyt wiele. dodatkowo trafiaja sie aukcje po 400$ za pare. jezeli ktos cos wie, prosze wpisac. pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

stachu7012, 5 Mar 2009, 09:14

>Przesłuchawszy sporo lamp dochodzę zatem do wniosku, że absolutnie nie ma reguły. Wszystko jest względne>>

sorry, mam inne obserwacje; w porządnej aplikacji sprawdzają się tylko uznane lampki; zabawa z "resztą świata" ma rację bytu gdy próbujemy uzyskać bardziej przyjazny dźwięk z niedopracowanych aplikacji

ale, że gra system, trudno jest oceniać osobno jego pojedyncze składniki

witam

mam możliwość kupienia używanych SYLVANIA 6SN7-GTA za 150 zł

czy to dobra cena?

Gówniana. Na eBayu masz za to wypas, jak się postarasz i pokombinujesz po licytacjach. Nowe - może. Używane - absolutnie nie.

dzięki za info

dokładnie chodzi mi o tą lampkę

Ukryta Zawartość

szukam czegoś szybszego na basie ,lampa pracuje jako wyjście z cd,jednak ma problem z gradacja niskich częstotliwości w dynamicznych nagraniach .a kv 300 nie może temu sprostać

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Co to jest u licha?? Wie ktoś?

Ukryta Zawartość

post-22407-100003638 1255206728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda mi to na coś takiego (tylko ładniejsze ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tez mam coś takiego - dostałem gartis razem z wzmacniaczem w podełku z lampkami - gosctwierdził ze to 6SL7, ale były wetkniete w gniazda dla 6sn7

Dziwactwo, to chyba jakas samoróbka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi