Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

dolphin123, 30 Sty 2008, 16:06

Jesli chodzi o cewkę na wyjściu,dławik,to ona ogranicza impulsy prądowe,które mogą sie pojawiać z racji obciążenia również pojemnościowego,zwrotnica.Pozdrawiam!tadek

->dolphin123

Budowa cewki o której mówisz podana jest w opisie wzmaka.

Zmodyfikowałem moje monobloki od jakiegoś dłuższego czasu mam dwa 400VA trafa (for audio z Toroidów) i dodałem jeszcze jedną parkę tranzystorów prąd spoczynkowy 150mA na parę więcej raczej nie dam ponieważ mam za mały radiatorek co do biasu i zniekształceń fetów to proponuję poczytać to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamieniłem też 4700 Nippony KMH na 18000 CDE i tak sobie ostatnio pogrywałem.

Róznice po zmianie traf poprzednio miałem coś koło 200VA na 400VA i dodaniu drugiej pary tranzystorów to głównie bardziej punktowy basik, większa rozdzielczość na niższej średnicy.

Dzisiaj porównywałem kondensatory 4700 KMH Nippona, 10000 Samsunga SMS, 18000 CDE serii 380LX (kupiłem je kiedyś na allegro), nippon basik raczej szybki nie rozlewa się po pokoju ale też nie schodzi za nisko z tych trzech kondensatorów najlepsze wypełnienie na niższej średnicy, troszkę więcej wyższej średnicy i góry powoduje że subiektywnie gra szybciej niż pozostała dwójka, Samsung nie ma tego wypełnienia na średnicy, bas i szybkość taka sama jak Nippon co powoduje że raczej z tych dwóch wybrałbym Nippona, CDE cóż oddech więcej mikrodetali na niższej średnicy tzw szumu tła powoduje że przenosi nas na miejsce gdzie grają muzycy, dźwięk bardziej wycofany na wyższej średnicy ale teraz wiem że pozostałe kondy raczej stawiają na tzw "pierwszy efekt" i w dłuższym czasie bardziej "podoba mi się" wycofanie, basik sięga głębiej niż pozostałych przypadkach ale staje się momentami lejący i przeciągający (pewnie trzeba dołożyć kolejną parę tranzystorów), lepsza głebia w dźwięku i rodzaj dystansu powoduję że mogę go porównać do fachowca z wieloletnią praktyką a Nippona i Samsunga do "szczawików" 17 letnich. Jednocześnie przy takim wycofaniu dźwięku system nic nie stracił z analityczności i słychać wszystko a nawet więcej;-). Z CDE fajnie komponuje się pre P 1.7 Passa ponieważ dodaje on właśnie tego wypełnienia które ma Nippon, aczkolwiek zmienia on dźwięk w innych rejonach coś za coś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam!

Czy ktoś z kolegów ma do zbycia dwie płytki do tego wzmacniacza na HexFetach ?, takie jak kolega msfalcon zaprojektował ?

Jeśli tak, to proszę o ofertę na priva.

Na pewno nie ma błędu. Musi być 3 mA. Przy 30 strasznie by się grzały i przesuwał punkt pracy, a przecież mają go stabilizować. Jak będą miały 1,66 V to też mogą być, ale warunek aby były identyczne.

• 1 miesiąc później...

Giesberts zaleca trafa po 160VA, czy ktoś z szanownych kolegów zasila ten wzmak z traf po 150VA /, czy nie będzie to za mało ?, 160VA to bardzo nietypowa wartość tym czasem jestem w posiadaniu dwóch traf po 150VA i zastanawiam sie czy je zdoptować czy lepiej kupić 2szt. po np. 200VA.

Czy przy zasilaniu trafami 150VA i 160VA będzie zauważalna różnica w brzmieniu ?

to tylko 10VA różnicy - wstaw to co masz (jeśli napięcia się zgadzają) i odpal - potem w ramach eksperymentu i nadmiaru gotówki daj mocniejsze

generalnie jeśli robiłbym dla siebie wstawiłbym mocniejsze np. 300

Shark 700, napisałeś:

"jakość konda C5, w tym momencie mam ceramika ale z Silver Micą była wyraźna różnica"

Napisz jaka była różnica w odsłuchu z silver miką w porównaniu z ceramikiem, jaki to ceramik ?

No i jak na dzień dzisiejszy sprawuje się Twój wzmak ?, czy robiłeś jeszcze jakieś zmiany ?

Ja póki co nie mogę jeszcze nic o swoim napisać bo czekam na obudowę, to powoduje, że nie mam zamontowanych radiatorów (prawdopodobnie będę musiał dopasować je do obudowy) a co za tym idzie nie zasilę końcówek bez radiatorów.

Porobiłem odsprzężenia zasilania par różnicowych i źródeł prądowych w/g Twoich wskazówek, takie rozwiązanie stosowane jest w wielu wzmakach, nie wiem dla czego Giesberts nie zaprojektował tego w swoim, pewnie zaoszczędziło by to kłopotów wielu ludziom, ale cóż... .

Bloga ciąg dalszy

Jakiś czas temu profilaktycznie poblokowałem główne zasilanie kondensatorami stałymi 4*10u.

Przez dłuższy czas miałem ostatnio 2*47000/35V na kanał BC Components, pierwsze dźwięki po zamianie z CDE 18000 to podobieństwo do BG STD czyli lepsza kontrola basu, trochę więcej wysokich, jakość tego zakresu polepszyła się tzn. zniknęło zapiaszczenie.

Przez ostatnich kilka dni KMH 6800/50V*4 na kanał odczucia bardzo podobne jak przy KMH 4700/35V*2 czyli zapiaszczenie góry plus krótki bas nie zapuszczający się za głęboko plus największe wypełnienie w dźwięku z testowanych kondensatorów.

W sumie najrówniej wzmak grał na BC Components.

->Robertinus

Co do róznic C5 pomiędzy Silver Micą, a ceramikiem to w tym momencie nie pamiętam dokładnie, ale ceramik był najtańszy za kilka dni zamienię docelowo na SM i zobaczymy.

Nurtuje mnie to zapiaszczenie góry na niektórych kondensatorach, ciekawe jaki wpływ ma na to prąd spoczynkowy i jakość niektórych elementów. Za jakiś czas pomierzę kilka wzmaków i zobaczymy jak to się będzie miało do odczuć muzycznych.

Znalazłem ciekawy opis na diyaudio, raise0 w ostatnim poście pisze, że udało mu się poskromić wzbudzający sie wzmak, proponuję zobaczyć fotki, które zamieścił.

Krótko mówiąc wg. jego teorii pomogło połączenie bazy T7 z R25 i R28

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Was próbował takiej przeróbki?, ew. co z tego wyszło?

Ukryta Zawartość

Robertinus ale dobrze zrobiony wzmacniacz, z uwzględnieniem tego co napisął Borys nie wzbudza się. Dziwią mnie problemu, MsFalcon zrobił i mu działa ja Borys kilka innych osób.

Oby jak najwięcej ludzi uporało się ze swoją konstrukcją.

Przeczytałem cały ten wątek jak i ten na elektroda.pl jeszcze raz i niestety mam kompletny mętlik w głowie.

Jeden pisze, że pomogło zaprojektowanie nowego PCB o innym układzie ścieżek inni piszą, że uruchomili wzmak na tej proponowanej przez Giesbertsa i wszystko działa poprawnie a prąd daje się regulować nawet do 300mA.

Ktoś pisze, że panaceum na całe zło jest zastosowanie R30 i R31 jako rezystorów bezindukcyjnych a jeszcze kto inny, że źródłowe 0,1R muszą być koniecznie bezindukcyjne, są z kolei tacy, którzy twierdzą, że opanowali wzmak a wspomniane rezystory to u nich zwykłe białe, drutowe kostki.

Wielu dostawia kond kilkadziesiąt nF do R31, ale czy to nie zmienia charakterystyki przenoszenia pasma ?, podobnie jak wstawienie kondów 680pF między bazy T10 i T11 a masę ?

A może lepiej włączyć np. 47pF między bazy a kolektory T8 i T9 i (lub) np. 150pF między bazy a kolektory T10 i T11 ?, ale czy to nie pozbawi nas lampowego brzmienia wzmaka ?

Ktoś proponował podanie zasilania na źródła prądowe i pary różnicowe przez rezystor kilkadziesiąt ohm i odsprzężenie kondensatorami do masy, inni piszą, że konieczne jest zastosowanie kondów 100nF na elektrolitach w zasilaniu.

Prawie wszyscy "przesiedli się" z IRF na IRFP i zmienili rez. R26 i R29 na większe, jedni dali 47R inni 120R - to jakie w końcu mają być ? - nie wiem.

Mimo robienia notatek i zaznaczania proponowanych zmian na schemacie nie jestem w stanie wyciągnąć jednoznacznych wniosków n/t. co należy zmienić a czego lepiej nie robić, bo może np. pogorszyć charakterystykę przenoszenia lub pogłębić niestabilność układu.

Może ktoś z Was czuje się na siłach by wskazać NIEZBĘDNE przeróbki i uzasadnić je.

Zapraszam do merytorycznej dyskusji w tym temacie.

Nie dziw sie, że zgłębiam temat.

Zastanawiam się po prostu jak to jest, że np u Borysgo2 widzę rezystory drutowe a inni twierdzą, że koniecznie muszą być bezindukcyjne.

Widzisz, każdy ma swoją teorię i opiera ją na poskromienu swojego wzmaka, problem w tym, że opinie są różne i nie wiadomo, którą wybrać.

Fakt, że to co proponuje Borysgo2 jest najprostsze, wypada zacząć od poprawek proponowanych przez Niego.

Robertinus to co proponuje Borys działa na kilku wzmacniaczach więc IMO jest skuteczne. U mnie nie było problemu z "Elektorem" odpalił od kopa.

Pamietaj że układ MUSI być poprawnie i starannie zmontowany bo większość "dziwnych zachowań" wzmacniaczy jest powodowana brakiem staranności etc.

Potwierdzam powyzsze uwagi,sam równiez kilka ich uruchamiałem,warunkiem była dokładność [parowanie,staranny dobór,staranne wykonanie itp]i też nie miałem z nimi kłopotów ze stabilnością zachowywania się układu,wzmacniacza.Pozdrawiam dj_zibiego,przy okazji!tadeusz

>Robertinus

Nie dziw sie, że zgłębiam temat.

> Zastanawiam się po prostu jak to jest, że np u Borysgo2 widzę rezystory drutowe a inni twierdzą,

>że koniecznie muszą być bezindukcyjne.

> Widzisz, każdy ma swoją teorię i opiera ją na poskromienu swojego wzmaka, problem w tym, że opinie

>są różne i nie wiadomo, którą wybrać.

> Fakt, że to co proponuje Borysgo2 jest najprostsze, wypada zacząć od poprawek proponowanych przez

>Niego.

Witam,

Oprócz różnych modeli postępowania w przypadku wzbudzania wzmaka proponuję przede wszystkim w absolutnym pierwszeństwie wykonać znaczne pogrubienie w s z y s t k i c h ścieżek na prawidłowo zaprojektowanej płytce.

Metoda najprostsza: gruba warstwa lutowia na wszystkich powierzchniach miedzi!!!

Metoda dla bardziej zdeterminowanych: nalutować na ścieżkach prądowych dodatkowe przewody miedziane lub srebrzankę np. o średnicy 0,5mm.

Drugim polecanym sposobem poprawy stabilności jest zastosowanie wszystkich rezystorów metalizowanych niskoszumowych bezindukcyjnych o mocy 0,6W (2,5 x 10mm)i tolerancji 1%.

Opisywane wcześniej problemy z prądem spoczynkowym powyżej 120 mA mogły powstać właśnie w wyniku zastosowania rezystorów o kiepskim swpółczynniku temperaturowym (duża zmiana procentowa rezystancji przy wzroście prądu, czyli wydzielanej na nim mocy.) Odpowiedź nasuwa się sama... oszczędny dwa razy traci.

• 3 tygodnie później...

do wziecia co na zdjeciu;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 miesiące później...

Witam,

Dziękuje wszystkim, którzy pomogli mi w uruchomieniu moich modułów, wygląda na to, że wzmacniacze pracują stabilnie.

Niestety problem pojawił się z najmniej oczekiwanej strony, mianowicie zawiódł układ sterowania przekaźnikiem na uPC1237 i to na obydwu płytkach.

Po włączeniu wzmaka wszystko jest ok, po paru sekundach oba przekaźniki załączają się, podobnie po wyłączeniu wzmaka, oba natychmiast odłączają kolumny.

Problem pojawia się po kilkunastu sekundach (15 - 20 sekund) pracy, przekaźniki nagle "puszczają".

Myślałem, że to na skutek wzbudzania sie wzmaka, ale odłączenie wyjścia wzmacniacza od pin 2 uPC (wylutowałem rezystorki 56k) nic nie zmieniło.

Zdjąłem osłony przekaźników i podparłem im styki, teraz gra z przekaźnikami na sztywno podłączony u kolegi zamiast jego końcówek, wykorzystaliśmy kolegi obudowę i zasilacz bo ja swojego jeszcze nie poskładałem.

Niestety w związku z tym nie mam wglądu w układ i nie wiem czy nie popełniłem błędu w doborze rezystorów układu uPC, ale z tego co pamiętam zastosowałem 15k w miejsce oznaczonego na płytce jako 18k i 12k w miejsce tego, który wchodzi na pin 8, mam zasilanie 2 x 25V AC, czyli po ok. 23 x 35V DC.

Tym czasem mam pytanie, czy ktoś z szanownych kolegów miał podobny problem z tym układem ?

Czy komuś się wyłączał po 15 - 20 sekundach pracy ?

Aby wzmacniacz się nie wzbudzał trzeba zablokować tranzystory T8 i T9 kondensatorami 330-390 pF(między bazą a kolektorem)inne metody to bzdury, a największa to że zmiana topologji układu ścieżek eliminuje problem wzbudzania.

Aby wzmacniacz się nie wzbudzał trzeba zablokować tranzystory T8 i T9 kondensatorami 330-390 pF(między bazą a kolektorem)inne metody to bzdury, a największa to że zmiana topologii układu ścieżek eliminuje problem wzbudzania.

Więc jest to dokładnie ten układ.

Zasilanie na VCC wynosi 35V, napięcie zmienne w punkcie P2 to niecałe 25V, rezystor R3 zmieniony na 12k, R5 na 56k, reszta bez zmian.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że końcówka 1 (Oveload Detection) nie powinna być zwarta do masy.

Jeśli nie używasz tej funkcji, zostaw ją wolną.

R3 (AC Detect) trochę mały na 25V - zobacz plik .png

R5 jest ok, chociaż stosowałem nieco więcej przy podobnym napięciu zasilania.

R1/R2 (DC Offset) dałbym więcej, np: 120k/100k

Reasumując: być może zbyt małe wartości R1/R2 powodują wyłączanie przekaźnika lub zwarta końc. 1 do masy

Ukryta Zawartość

Pozdr

Beardini

Ukryta Zawartość

Mój błąd, pin nr 1 faktycznie jest niepodłączony.

Jak tylko odbiorę od kolegi końcówki powalczę z rezystorami.

Wiem, że topologia jest właściwa bo wielu ma tak samo zmontowany układ.

Może jeszcze ktoś, kto ma zasilanie +/- 35V DC wypowie się jakie opory zastosował.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.