Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM - płytki się robią. Będą gotowe za około tydzień. W międzyczasie kupiłem już tranzystory oraz ledy i jak znajdę chwilę czasu to sparuję zainteresowanym.

Wymienilem wlasnie filtracje w zasilaczu na taka troche lepsza (bo mialem 4x4700uf totalnych badziewi na stereo), poprawa zauwazalna od pierwszych taktow. Zastanawiam sie tylko co bedzie jak wsadze w koncowke laterale - mam nazieje ze roznica bedzie na + bo to przeciez tr dedykowane do audio. W koncowce mam tak marnej jakosci kondensatory ze az szkoda sie przyznawac a wzmacniacz robi naprawde swietna robote z kolumnami. Zachecam goraco po raz chyba 100tny do wykonania tego wzmacniacza.

Ps

Maly update, zauwazylem ze offest plywa wraz z zmieniajaca sie impedancja wejsciowa, z racji tego oraz w celu poprawy jakosci proponowal bym wykonanie od razu bufora wejsciowego, nawet na najprostrzym nie hajendowym opampie. Do wysterowania wzmacniacza nie potrzeba pre wiec taki prosciutki bufor miedzy potkiem a wejsciem wzmakow napewno wystarczy. Do tego tez goraco zachecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

borysgo2, 18 Wrz 2006, 10:34

Fotki zes nie dal.... ejjjejejj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

borysgo2>

Cieszę się, że podjąłeś inicjatywę zorganizowania tych tranzystorów(2sk1530/2sj201). Oczywiście również jestem chętny na dwie pary. Będziesz robił jakąś listę?

Pozdr.

BBodek, 18 Wrz 2006, 19:12

Narazie nie che zapeszac bo wszystko bede wiedzial dopiero za 2 tygodnie. Rozlupie i tak jedna pare (moze i szkoda) ale wole miec pewnosc 110% ze to pewniaki. W 2sc5200/2sa1943 jest 5x5mm, czy ktos moze mi powiedziec czy dokladnie taka sama wielkosc struktury jest w sj/sk ??

>dj_zibi

Wszystko zależy od ceny za w/w zestaw... To DIY to strasznie drogie hobby jest ;) a tyle fajnych rzeczy jeszcze do zrobienia!

Pozdr.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Tadeiro - powiem Ci, że ten wzmacniacz jest wyjątkowo niedrogi:) - szacuję, że koszt złożenia jednego kanału zamknie się w przedziale 50-70zł:) (wliczając w to płytkę, tranzystory, rezystory - ogólnie całość:) ), także uważam, że warto go wykonać:)

Ja będę miał profesjonalnie wykonane płytki gdzieś za tydzień:). Zamówiłem kilka więcej, także jakbyś się zdecydował, to myślę, że znajdę jeszcze wolny komplet płytek i parowanych tranzystorów wejściowych oraz ledów:)

Aha, ponieważ pytało mnie kilka osób o możliwość zamówienia tranzystorów mocy, to jeśli będzie takie zainteresowanie, mogę również kupić i dołączyć do wysyłanych płytek komplet tranzystorów IRFP9140/240 oraz BD139/140 (czyli razem z wejściowymi to byłyby wszystkie tranzystory). Pozdr.

koszt PCB 15-18zł (dokładnie jeszcze nie weim). Trany takie jak u borysa: 2sk1530/2sj201 parkA KOŁO 35zł (prawdopodobnie), rezystry i kondy zalezy od ilości chętnych ale myśle że sotosunkwo tanio.

borysgo2 - nie uważam, żeby dodawanie kolejnego stopnia na wejściu było dobrym rozwiązaniem, zresztą czy nie jest to zjawisko marginalne? Możesz podać jakieś konkrety? Pozdr.

>msfalcon

O żesz... przekonałeś mnie ! Biorę komplet ! Dajcie znać komu i ile przelać na konto :)

Pzdr.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Aha, jakby ktoś był zainteresowany kompletem tranzystorów (oprócz wcześniej wspomnianych parowanych BC), to także proszę o szybkie info na maila, gdyż płytki będą już za chwilę i trzeba byłoby się sprężyć z zamówieniem:)

A koszt parowanych BC (6szt) oraz ledów (2szt) - to ok 2zł

Koszt wszystkich pozostałych tranzystorów - BD (5szt) i IRFP (2szt) - to ok 14-15zł.

msfalcon, 18 Wrz 2006, 21:39

Moze napisze to tak swoimi slowami (poniewaz elektronikiem z wyksztalcenia nie jestem). W wzmacniaczu przewaznie na wejsciu montuje sie potenciometr - czyli inaczej dzielnik napiec, z racji tego impedancja widziana przez wejscie wzmacniacza zmienia sie w pewnym zakresie i jest dosc duza (akurat w tym wzmacniaczu plywa mi jeszcze offset przy tych zmianach), wyjscia zrodel (CD przewaznie) maja dosc duza impedancje wyjsciowa (stosunkowo duza), na dodatek do tego dolanczamy przewod o pewnej malej pojemnosci badz indukcyjnosci - co niekorzystnie wplywa na przebieg sygnalu wyjsciowego. Dopasowywujac impedancje we/wy tzn polepszajac warunki pracy - znaczne zwiekszenie impedancji wyjsciowej oraz zmniejszenie impedancji wyjsciowej pozwala nam na lepsze wysterowanie wzmacniacza. Dodatkowy stopien na OP pracujacy przy wzmocnieniu 1 nie powinien wprowadzic wiekszych zaklocen niz tysieczna czesc % (a nawet mniej). Dlatego np wzmak z P1.7 bedzie mial lepsza kontrole basu oraz bardziej dokladna gore, roznica w odsluchu jest slyszalna. Buforek na jakims BB OPAxxxxx drogi i skomplikowany chyba nie jest.

ps

Co o tym myslisz ???

borysgo2 - zmiany impedancji a w zasadzie rezystancji (potencjometru) nie powinny wpływać na offset wyjściowy, ponieważ offset ten wyznacza stało-prądowy obwód wejściowy, który nie zależy od podawanego napięcia zmiennego na wejście, także trochę zdziwiło mnie to, co napisałeś wcześniej. Natomiast co do bufora napięciowego na wejściu - po prostu nie uważam, żeby było konieczne dodawanie tutaj kolejnego stopnia, zwłaszcza, że zasilić go trzeba z osobnego, stabilizowanego napięcia. Jaki stosujesz potencjometr? Proponuję spróbować użyć tutaj 10k jednocześnie zmniejszając C2 do 1-1,5n, gdyż właśnie rezystancja potencjometru razem z tym kondensatorem tworzy filtr dolnoprzepustowy, który przy niezmienionej wartości może ograniczyć w pewnym zakresie położeń górny próg pasma przenoszenia. Ewentualnie podłączyć normalny preamp:) (choć w sumie taki bufor można by uznać za taki najprostszy preamp).

msfalcon jak Ci pisałem kiedyś chce oddać moja kopie tych PCb do zakładu. Czy mogę zrobić takie samo zabezpieczenie jak u ciebie??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msfalcon, 19 Wrz 2006, 00:54

Narazie mam 2x50k na wejsciu. Jak zmniejsze to powinno sie cos poprawic ale czy sie poprawi to nie wiem. Dam 2x20k bo taki akurat mam pod reka. Dzieki.

a oto maja pierwsza wersja tego wzmacniacza zbudowana w 1997 roku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a teraz niedawno zaprojektowane PCB niejako od nowa pod konkretne elementy z Farnell in One (oraz pod stara obudowe)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś jest zainteresowany posiadam kilka kompletów płytek do tego wzmacniacza. nie są mi potrzebne chętnie zamienie się na coś albo oddam komuś potrzebującemu najlepiej z Łodzi.

Płytki wczoraj odebrałem, wyglądają solidnie. Wszystkie elementy także mam, więc zostało mi jeszcze parowanie oraz pakowanie i zaraz się za to biorę. Także jeśli pójdzie mi to w miarę sprawnie to jeszcze jutro postaram się powysyłać przesyłki, a jeśli nie, to wyślę je w poniedziałek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musi grać jeszcze lepiej;) A tak przy okazji jakby ktoś chciał dobre przekaźniki to znalazłem na allegro odpowiednie relpole:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytek jeszcze nie wysłałem, ponieważ z tym parowaniem tranzystorów zeszło mi o wiele dłużej niż przypuszczałem. Strasznie nużąca i ciągnąca się robota. No ale już mam wszystko posegregowane popakowane, także w poniedziałek powysyłam. A tymczasem trochę "state of art":) Trochę lutowania przy tej końcówce jest, szkoda nie mam jeszcze m.in. odpowiednich radiatorów.

Ukryta Zawartość

post-6722-100005522 1170301482_thumb.jpg

post-6722-100005523 1170301480_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.