Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli chodzi o wieksze pojemnosci (szczegolnie miniaturowe ktore sa wolne) to posiadaja one dosc duza indukcyjnosc i sa dosc dobrym ukladem rezonansowym. Blisko tr koncowych(scalakow) powinno sie montowac jak najszybsze pojemnosci z duzym ripple current, tak zeby wzmacniacz mogl dobrze oddawac duze impulsy pradu. Duze pojemnosci niech siedza sobie w zasilaczu (jakie beda to juz indywidualna sprawa).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

zresztą sprawdziłem ten RippleCurrent i dla ROE 4700uF wynosi on 3.8A dla 100Hz i 7.2 dla 20kHz w dodatku indukcyjność 1 konda to zaledwie 30nH, a dla takiego samego kondensatora (to samo napięcie) 1000uF indukcyjność wynosi 25nH. Jest o co walczyć?

Wydaje mi sie ze jest o co walczyc jezeli chodzi o kondensatory znajdujace blisko elementow aktywnych, (szczegolnie te can type maja dosc wysoka indukcyjnosc). Znacznie lepiej dac 2 kondy zamiast 1 z powodu RC oraz ESR, jezeli mial by to byc miniaturowy 10000uF to pol biedy, jezeli natomiast byl by to kondensator typy can, ktory ma duzy powierzchnia czynna okladek/pojemnosc to rzeczywiscie problemy z jego indukcyjnoscia moga wystepowac. Dac pozadne szybkie kondy i po sprawie. W razie draki mozna spowolnic nieco koncowke (mysle ze nie powinno to negatywnie odbic sie na walorach brzmieniowych) i spac spokojnie. U mnie ten wzmacniacz nie zostal spowolniony, zastosowalem tylko baaardzo proste zmiany i z stabilnoscia problemu nie mam (takze chyba to wystarczy), nie mam jednakze oscyloskopu wiec ciezko mi powiedziec co sie dzieje powyzej pasma akustycznego.

to może inaczej... tylko wiem że to nie będzie łatwe pytanie: jakie graniczne wartości w/w parametrów powinny mieć kondy w tym miejscu? Zakładam że i tak tam nikt nie będzie pchał CANów (po to w końcu rozbiliśmy 1 pojemność na 2 mniejsze a widać że różnica między 4700u a 1000u to zaledwie 5nH - mowa oczywiście o zwykłych elektrolitach) Czy zatem jest sens dawać tam mniejsze pojemności - zamiast 2x4700u np 2x2700u

Oczywiscie ze jest sens. Mniejsze (miniaturowe kondensatory) kondensatory przewaznie maja lepszy przelicznik powierzchnia czynna okladek/pojemnosc i co za tym idzie lepsze parametry (trzeba po prostu wybrac te lepsze). Przyklad ponizej:

Kondensatory panasa

1x FA1000uF/50V

ESR0,034R

RippleCurrent2,235A

2x FC680uF/63V (zamiast 1)

ESR 0,023R

RippleCurrent 4,5A !!!

>>borysgo2

to ja dla porównania wjadę z tymi swoimi ROE i powiem Ci tak:

łączę 2 równolegle 4700uF i mam:

ESR 0,024R

RippleCurrent 14,4A !!!

Co Ty na to??? Może lepiej kupować jakieś porządne kondensatory a nie te badziewia? I zachowałem przy tym wszystkim pojemność 10 000uF. Żeby było śmieszniej to zauważ że Panasonic FC podaje RippleCurrent odnosząc się do 100kHz!! Podczas gdy taki Vishay podaje je dla 100Hz i 20kHz i widać wyraźnie że im większa częstotliwość tym wartość ta większa

Te ROE, o których piszecie to napewno EYS fi30 z allegro i chyba nie wejdą po dwie sztuka na tą płytkę. Poza tym to trzeba dla nich otwory w pcb powiększać.

Małe kondy rzędu 1000 czy philipsy 3300, które chciałem dać do tego wzmacniacza mają mniejszy raster więc trzeba je na szczudełkach postawić albo mocno odgiąć nóżki aby się oparły dnem o płytkę.

I jedno i drugie rozwiązani niezbyt dobre.

Najlepsze byłyby małe kondy 20-22mm z właściwym rastrem, ale to znowu zakup więc ja dalej gnę te nóżki;)

>łączę 2 równolegle 4700uF i mam:

>

>ESR 0,024R

>RippleCurrent 14,4A !!!

To raczej marzenie, aby tak sobie zsumować. Samo lutowanie juz ma tu znaczacy wpływ na ESR.

Saczek_xtrm>>

mam pytanie co to za elektrolity ROE o tak wspaniałych parametrach, bo te dane które znajduję w necie, daleko od tego odbiegają, Panasonic FC to elektrolit impulsowy dlatego optimum mają przy 100KHz, ale z braku laku, używa się je do audio

>>adamhiend, 6 Paź 2006, 14:37

ROE seria EYS

>>jar1

tak, zdaję sobie sprawę z tego że ESR wzrośnie na skutek lutu, ale skoro borysgo2 tak podlicza to dlaczego ja miałem zrobić to inaczej?

>>msfalcon

mam tu jeszcze kilka niejasności....

- płytka została zmieniona (nowe elementy doszły) no a brakuje schematu co gdzie jak i kiedy, nie wiem także jakie doszły dodatkowe elementy więc będę miał (już mam) problem z dokupieniem wszystkich części

- temat który już z Tobą omawiałem, ale spytam z ciekawości - chodzi mi o trafo. Ma być niby 2x30V (w związku z czym po wyprostowaniu ów 43V)a na płytce (u Ciebie i w oryginale) jest napisane że za kondami zasilania na płytkę ma wchodzić 35V w związku z czym wynika że SEC trafa ma być 25V. No nijak nic z tego nie chwytam...

>>pawelb, 6 Paź 2006, 13:23

tak, trzeba będzie powiększyć delikatnie otwory, znaczy myślę że 0,5mm starczy. Kondy można dać jeden na "prawej" stronie PCB, 2gi na "lewej" - ja tam nie widzę problemu, wszystko się zmieści jak się popieści :)

Można i tak, ale z dwojga złego wolę porozginać nogi o te 2,5mm, zresztą już to zrobiłem.

Większy problem mam z zakupem odpowiednich rezystorów w okolicznych sklepach tzn. dokładnie takich jak na schemacie np. 499R czy 84.5R. Zna ktoś jakieś dobre sklepy internetowe z odpowiednimi rezystorami 1% na sztuki, to samo dotyczy małych kondensatorów - jakieś miejsce w necie gdzie można kupić wszystkie potrzebne pojemności??

Ja kupiłem 1% BC COMPONENTS u:

Michal-S-Sz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3,20 za 100szt.

Ukryta Zawartość

Saczek_XTRM>>

ROE seria EYS, też mam takie i nigdzie nie mogę znaleźc parametrów, gdzie je wykopałeś, bo jeżeli to prawda to musze jeszcze dokupić!

Rezystory metelizowane kupowałem tu:

Ukryta Zawartość

mają chyba pełny wybór.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Panowie, wydaje mi się, że nieco za bardzo przejmujecie się parametrami kondensatorów. Owszem są one istotne, jednak bez przesady, czy ESR wyniesie 20mR czy 80mR - nieistotna różnica. To samo z indukcyjnością, czy to będzie 25 a 30nH - mało ważne w tym zastosowaniu. Borysgo2 chyba także za wielką wagę przyjmuje do parametru, który się zwie ripple current, a który w zasadzie także jest tutaj mało istotny. To nie jest maksymalny prąd jaki może oddać kondensator, nie, kondensator może oddać w impulsie dużo większy prąd niż określa RC. A sam RC ma znaczenie głównie w układach cyfrowych mocy (impulsowych), gdzie pobierane są duże prądy stało-okresowe. A w zasadzie to podaje się go po to, by wyliczyć sobie, czy w układzie np. przetwornicy nie zagotujemy kondensatora:), ot tyle. W sumie istotna mi się wydaje stratność kondensatora, jednakże aby porównać ze sobą 2 kondensatory nie wystarczy popatrzeć w karty katalogowe, gdyż po pierwsze różni producenci niekoniecznie podają parametry w tych samych warunkach pomiarowych, po drugie są one funkcją częstotliwości, czy temperatury. Także proponuję zastosować po prostu "nie śmieciowe" kondensatory:) - a czy to będzie 2x4700 czy 2x2200, także moim zdaniem wielkiego znaczenia mieć nie powinno, gdyż kawałek dalej powinien siedzieć zasilacz z odpowiednią baterią pojemności:) A z proponowanymi 10mF przez Giesbertsa to chyba można by zasilić wzmacniacz bezpośrednio z mostka, bez kondensatorów w zasilaczu:)

saczek_XTRM - podsumuję tutaj zmiany jakie zaszły:

- zastąpiony układ opóźnionego startu, układem również zabezpieczającym głośniki - wszystkie wartości elementów są podane na płytce (kondensator 100u na skraju płytki powinien być na min. 50V, reszta może być np. na 10V - żeby się zmieściły)

- zostały dodane dodatkowe pady przy kondensatorach C7,C8 - miejsca na 100n/63V

- zostały dodane rezystory źródłowe - za bezpiecznikami (można zastosować np. 0,1R/5W)

- zostało dodane zabezpieczenie bramek przed przebiciem, poprzez zenera (np. 15V) i diodę (LED, zwykła lub zworka - co kto woli), które montujemy zgodnie z oznaczeniem na PCB

- zostały zmienione tranzystory T12 - IRFP9140; T12 - IRFP240

Reszta jest z oryginalnego projektu i zgodna z oryginalnym schematem. Niestety schematy zmian nie mam, gdyż robiłem je bezpośrednio na PCB, bez schematu.

Ad. trafa - to już Ci przecież pisałem, że 30VAC, które da ok. 43VDC będzie OK. Po prostu oznaczenie na PCB zostało z poprzedniej wersji tego wzmacniacza, który pracował przy niższym napięciu i Giesberts tego nie zmienił (w sumie to mogłem ja to zmienić:)). Oczywiście przy napięciu 35VDC wzmacniacz także będzie pracował, tylko, nie uzyska deklarowanej mocy.

I na koniec - w końcu go uruchomiłem:). Wzmacniacz odpalił od kopa, bez problemu, jednak na razie ograniczyłem się tylko do wyregulowania napięcia oraz prądu, gdyż nie mam jeszcze drutu na cewkę i odpowiedniego radiatora - ten na zdjęciu został użyty z braku laku, by tylko odpalić:) i przy ustalonym (po nagrzaniu) prądzie 100mA grzeje się dość znacznie.

W następnej kolejności - kiedy już zrobię tą cewkę i założę odpowiedni radiator - podłączę pod oscyloskop i wykonam testy stabilności, no i oczywiście najważniejsze - posłucham muzyki;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>adamhiend

parametry ROE EYS znalazłem na jednej ze stron www o audio, ale weź mnie zabija Ci nie powiem.. skopiowałem natomiast urywki datasheetów które były na tej stronce. Zamieszczam je poniżej.

Ukryta Zawartość

post-5682-100005205 1170301949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saczek_XTRM>>>

no więc na twojej liscie niema tych co ja mam:

4700u/35V

10000u/40V

dalej zagadka nierowiazana, ale lubie tą firmę, wiec kupiłem mały zapas

No to większość rezystorów zamówiłem, pozostałe nietypowe, których w seguro nie ma można kupić tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choć specjalnie tanie to nie są.

Zamówiłem sobie przy okazji małe elektrolity Hitano low impedance - czy są coś warte kondy tej marki??

Które kondensatory z tych małych pojemności mogą mieć wpływ na dzwięk (w które warto zainwestować).

Czy zamiast polipropylenów C9 mogą być Wimy MKT MKS2, a na wejściu zamiast 2,2uf - 3,3uf MKT?

Czy C2, 3, 4, 5, 6 mogą być ceramiczne wielowarstwowe (hitano) na 63V czy raczej powinny być MKT.

Sporo pytań ale zanim zacznę cokolwiek lutować chciałbym mieć pewność.

Ukryta Zawartość

Witam Serdecznie wszystkich z tego forum. Jestem nowy w dyskusji ale już z doświadczeniem, ponieważ z braku poważniejszych zajęć w czasie wakacji postanowiłem zbudowac sobie wyżej wymieniony wzmacniacz na IRF540...

Na razie pozwolę się wstrzymać od dyskusji do czasu zbudowania przez Was swoich ewzmacniaczy. Ze względu na brak aparatu cyfrowego zdjęcia mojego ustrojstwa wrzucę tutaj jutro.

P.S. Jak ktoś potrzebuje cewki wyjściowe z drutu nawojowego 1,5mm to mam zapasy.

Mam kilka pytań:

1) czy zamiast C2=2,2nF i C3,C4=2,7nF mogę wstawić 3,3nF czy też tworzą one jakiś filtr?

2) czy rezystory źródłowe mogą być 0,9R/3W?

3) czy podkładki pod tranzystory T11, T7, T10 mogą być silikonowe

4) po jakiego diaska są rezystory w zasilaczu? Nie można ich pominąć?

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1) czy zamiast C2=2,2nF i C3,C4=2,7nF mogę wstawić 3,3nF czy też tworzą one jakiś filtr?

NIe bardzo, bo one w ukladzie spełniają rolę biernego filtru dolnoprzepustowego i mogą zbyt mocno obcinać wysokie częstotliwości

2) czy rezystory źródłowe mogą być 0,9R/3W?

Nie, bo ujemne sprzężenie zwrotne na tych elementach zmieniłoby drastycznie punkt pracy tranzystorów.

3) czy podkładki pod tranzystory T11, T7, T10 mogą być silikonowe

Tak, tylko zależy jakie, bo są lepsze i gorsze tz. o większej i mniejszej rezystancji termicznej

4) po jakiego diaska są rezystory w zasilaczu? Nie można ich pominąć?

Ograniczają one szczytowe wartości prądu diod w mostku i częściowo zmniejszają tętnienia zasilania,

chociaż ja przy swoim nie stosowałem ich, ale za to dałem przewody zasilające płytkę o mniejszym przekroju

(a działanie identyczne).

P.S. I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa: Uruchamiajcie płytki po fragmencie, tzn. w pierwszej kolejności źródła prądowe plus wzmacniacze różnicowe, koejno t7,t8,t9, dalej t10, t11, i dopiero na końcu mosfety, lub inne.

Zapewniam Was, że układ w mniejszych fragmentach pracuje również liniowo i można z powodzeniem podawać mały sygnał sterujący sinus z generatora akustycznego i obserwować go w kolejnych poszczególnych punktach układu.

I jeszcze druga ważna sprawa, nie widziałem wcześniej informacji o tym, ale zdecydowanie należy używać parowane tranzystory BD , bo parowane BC to oczywista sprawa.

Pozdrawiam..!

>>czedar6, 10 Paź 2006, 14:45

ugh wreszcie jakaś konkretna odpowiedź... cisza mnie przeraża :)

>P.S. I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa: Uruchamiajcie płytki po fragmencie, tzn. w pierwszej

>kolejności źródła prądowe plus wzmacniacze różnicowe, koejno t7,t8,t9, dalej t10, t11, i

>dopiero na końcu mosfety, lub inne.

Hmm nie zajarzyłem... najpierw wlutować tylko t7,t8,t9, potem zaś t10 i t11? Zresztą i tak muszę poczekać na tego uPC... :/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.