Skocz do zawartości
IGNORED

602 S3 do Primare ?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiscie slyszalem Primare z 705 i mam bardzo mile wspomnienia, zdziwilo mnie to ze taki zestaw radzil sobie bez najmniejszych problemow w pomieszczeniu ponad 25m. Uwazam ze B&W ciekawie brzmi z primare i do tego jakis jazzik i jest cudownie :)

no cóż... wczoraj podłączyłem CDM1 do Primare i moje wrażenia są neutralno-pozytywne ;)

co mi się spodobało? analityka, dokładność, precyzja, dźwięk wysokiej klasy; mniej buczącego basu niż przy podłogówkach, basy już nie dominują w pomieszczeniu i w dźwięku

czego mi zabrakło? głebokiego basu (ale nie głośnego) - w końcu to monitorki - zastanawiam się na ile przejście z 2.0 na 2.1 z jakimś subem (np. ASW600) by pozwoliło zejść w dół z Hz....

generalnie - mi akurat zaczyna się podobać ;-))

>adamgdansk

Ech... Chyba zatoczyłeś kółko? Zamiana przebasowionych podłogówek na monitorki plus sub - nie bardzo rozumiem intencje.

Zamiana podłogówek na monitory ma w moim mniemaniu sens gdy chcemy poprawić barwę, neutralność i stereofonię i za podobne pięniądze kupujemy głośniki mniejsze ale z lepszymi przetwornikami i zwrotnicą , z obudowami o solidniejszej konstrukcji, etc.

Jeżeli dokupisz do CM1 odpowiedniej klasy sub, powiedzmy ASW700, to zapłacisz podobnie jak za parę trójdrożnych podłogówek 704. Zaletą monitorów z subem będzie niższe zejście basu ale na tym jak dla mnie lista zalet się kończy, chyba że głównym winowajcą jest pomieszczenie i manewrując położeniem i ustawieniem suba zdołasz osiągnąć zadowalającą ilość basu bez rezonansów.

Pomijam problemy z ustawieniem i zgraniem zestawu. Ponieważ wzmacniacz nie posiada funkcji bass management, to monitory będą nadal otrzymywały pełny sygnał. Biorąc pod uwagę że to 6-8 litrowe maleństwa z 13 cm głosniczkiem i o efektywności 84 dB, będzie podobny efekt jak z monitorkami kolegi Eryka na AS, gdzie membrany prawie chciały wyrwać się z resorów przy co bardziej dynamicznych kawałkach. Takie przeciążanie małego głośnika w małej obudowie musi odbić się na jakości średnich tonów.

Oczywiście najlepiej pójść do Top Hifi i porównać, z tym że teraz to już jakby musztarda po obiedzie...

...problem w tym, że takie ustawienia z 2.0 na 2.1 mogę zrobić tylko w trybe "stereo" - a normalnie CD słucham na "bypass", gdzie sygnał idzie jak najkrótszą ścieżką na 2.0 (różnica jest zajefajie słyszalna przy przełączeniau z bypass 2.0 na stereo 2.0 - jakby kto koc narzucił na głośniki).. także - o ile dobrze rozumiem - gdybym serio chciał wstawić sub i nie tracić jakości "bypass" to musiałbym go chyba podpiąć pod te same wyjścia głośnikowe tak jak monitory? no ale wtedy znów pojawia się problem bass management.... kwadratura koła...

czy zatoczyłem koło - nie do końca.... teraz wiem, że to nie bas mi przeszkadzał ale jego nadmiar, rezonanse, buczenia... na dłuższa metę nie dało się słuchać...

Z SACD nie ma rady o ile mi wiadomo, z wyjątkiem najnowszych sprzętów wyposażonych s HDMI 1.3.

W przypadku CD, jeśli chcesz puścić przez procesor w celu podziału częstotliwości pomiędzy sub i monitory, to może lepiej potraktować cd jako napęd? W przeciwnym razie 3 razy przetwarzasz sygnał c/a a/c c/a i zapewne m.in. stąd ten "koc na głośnikach".

• 2 tygodnie później...

...cóż... walczę dalej z tematem... myślę sobie o wstawieniu B&W 7NT na fronty i puszczeniu tych CDM1 na tyły jako surround.... ale na ebayu mozna za 3000 wyciągnąć B&W 805... i teraz kusi żeby sprzedać CDM1, odpuścić sobie 7NT, poświęcić trochę głebokiego basu na rzecz dźwięku 805ek... i co zrobić ;-))))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.