Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do salonu ok 50m2 i Rotela

Wolwi

Rekomendowane odpowiedzi

Wolwi>

Infinity Kappa 8,2i stoją ( i mam nadzieję, że grają) w Bielsku Białej ! Choć to najmniejsze głośniki z proponowanych (czarne, z jednym basem) reprezentują niezły poziom. rzetelny, duży dżwięk.

Natomiast IRS Sigma są w Bytomiu (tu niestety obawiam się o Rotela).

Sam jestem ciekaw czy Rotel je napędzi?

Jak potrzeba zdobędę Ci namiary .

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Podsumuję pierwszy etap poszukiwań. Po wstępnych oględzinach, w przyszłym tygodniu umawiam się dwóch w sklepach, gdzie mogę posłuchać:

1. JMlab - nie pamiętam modelu, cena ok 10kpln

2. ELAC 209.2 - za podobną cenę

3. Dynaudio Audience 82 - sporo taniej, a podobno równie dobrze grające

4. Dali Icon 7

i drugi sklep

1. Vienna Acoustic - kilka modeli, Mozart, Bethoven w dwóch wersjach, Staruss, ...

2. Phonar i inne, nie pamiętam nazw i wersji.

Mam jeszcze kilka ofert prywatnych, o których, nie piszę na forum, ale również rozważam.

Łatwiej jednak zacząć odsłuch w sklepach, gdzie jest wybór kilku modeli i nie ma nieco kłopotliwej atmosfery odwiedzania kogoś w domu.

Po odsłuchach zdam relację z poszukiwań, ewentualnie podzielę się z Wami radością z nowego nabytku.

-> Falco i inni

Ciekawi mnie sytuacja rynkowa modeli firmy JM Lab. Z kilku źródeł prywatnych i kilku sklepów internetowych mam informacje o bardzo atrakcyjnych cenach (około 50% polskiej ceny sklepowej) na zupełnie (często fabrycznie) nowe kolumny. Czym to jest spowodowane? - po części rozumiem wyprzedaż modeli 926, 936, bo chyba wyszły z oferty, ale reszta modeli?

> Ciekawi mnie sytuacja rynkowa modeli firmy JM Lab.

Sa konkretnie dwa europejskie kraje gdzie, z racji glownie "historycznych", oferta tej firmy pozycjonowana jest nizej niz na rynkach eksportowych. To podstawowy powod.

Co do modeli 926 i 936 to wyszly one niestety z procukcji pewien czas temu i sprzedaja sie tylko stany magazynowe.

• 2 miesiące później...

Nadszedł czas na podsumowanie tematu.

Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim, którzy służyli mi sugestiami i dobrymi radami. Wiele opinii na tym forum było mi bardzo pomocne przy wyborze.

Po dwóch miesiącach udało mi się uwieńczyć poszukiwania zakupem nowych kolumn. Przesłuchałem kolumny, które podawałem powyżej. Czytałem z zaciekawieniem wątki 'kolumny do 10 tys - relacje z odsłuchów' (27802) i 'Kolumny do 20 m2 ~10 kzl' (29131).

Ponieważ odsłuchiwałem kolumny opisywane w tych wątkach, miałem porównanie ze swoimi spostrzeżeniami. Nie do końca się one zgadzały z tym co piszą inni. Nie chodzi mi o polemikę, lecz o zwrócenie uwagi na to, że część wrażeń odsłuchowych z moją elektroniką była dla mnie po prostu inna. Poddały się np. chwalone tutaj i będące dla mnie cichym faworytem z racji wyglądu, Vienny Acoustics, szczególnie Mozart dla mnie był wprost nie akceptowalny. Nie podeszła mi też francuzka szkoła JMLAb i Triangle, ani duńska Dynaudio Audience 82. Dobre noty zyskały natomiast B&W 804, ELAC 209.2. Niezły, chociaż już na niższym poziomie był też ProAc 140.

Trzeba było coś wybrać i tu z pomocą przyszedł Tomek (peperoni), który … nie sprzedał mi swoich Elaców  Byłem już na nie tak napalony, że jak tylko zobaczyłem na Allegro kolejne, za rozsądne pieniądze, to od razu je kupiłem.

Tak więc mam fabrycznie nowe kolumny ELAC 209.2 z wiśniową okleiną za bardzo rozsądne pieniądze.

Jak grają? – Na pewno nie są wzorcem neutralności, wprost przeciwnie. Są dalekie od zimnej precyzji B&W 804, bas też nie potrafi w nich ruszyć i zatrzymać się w ułamku sekundy . Do każdego utworu dodają swój charakter, który jednak może być urzekający. One po prostu upiększają utwory, które odtwarzają. Wiem, że to takie nie audiofilskie, ale podoba mi się i to jest najważniejsze. Mają urokliwe wysokie tony z głośnika JET o dosyć dziwnej konstrukcji, nieco pobarwione, ale bardzo ładne, tony średnie z głośnika kopułowego i potężny, niski bas z dwóch aluminiowych głośników. Są mimo swojego ciepła, są zaskakująco detaliczne, precyzyjne, mają świetną przestrzeń. Jednym słowem słychać ich wysoką klasę. Nie mają najmniejszych problemów, w przeciwieństwie do dotychczasowych kolumn, z napełnieniem całego pomieszczenia dźwiękiem.

I na koniec pochwalę się drugi raz. Ponieważ budżet nie został wyczerpany, starczyło mi jeszcze na wejście w świat analogu. Kupiłem więc sobie jeszcze gramofon Project RPM 10. Też jestem nim zachwycony, ale to już temat nie na to forum.

Chlodnawo-neutralny Rotel + cieple Elac 209.2, wydaje sie ze to dobry mariaz... Gratuluje udanego wyboru.

PS. Wolvi., jakich modeli Vienna Ac. (poza Mozartem) i JMlab sluchales?

> JarlBjorn

Słuchałem Vienna Acoustics Mozart i Bethoven Grand. Bethoven w zasadzie nie był zły, po prostu przegrywał z B&W z tego poziomu cen.

JMLab słuchałem modelu za około 10 000 zł z aktualnej linii. Oznaczenia nie pamiętam. Dźwiek bardzo szybki, lekki, trudno napisać, czy coś było źle, al epo prostu mi się nie podobał.

>> Wolvi

Gratuluje. Też uważam Elac 209.2 za głośniki z wielką klasą i podzielam zdanie o nienachalnym ale jednak podbarwieniu i ociepleniu dźwięku. Do chłodnych systemów - jak znalazł. Cud-miód.

Ja niestety po zmianie elektroniki przegiąłem z ciepełkiem i musiałem zmienić kolumny na "chłodniejsze". Nie mniej nadal uważam że te mało u nas znane kolumny są naprawdę świetne.

pozdrawiam,

peperoni.

Okazuje się, że jednak ciepło Elaców przezwycięża chłód Rotela :)

Wprawdzie kolumny jeszcze nie są wygrzane, ale wydaje mi się, że sprzęt brzmi mi zbyt matowo.

Mam w związku z tym jeszcze pytanie do bardziej doświadczonych Forumowiczów. Jaki kabel głośnikowy pozwoli mi jednak uzyskać bardziej dźwięczną, jasną górę pasma. Przy okazji, gdyby nieco utwardził bas też byłoby nieźle.

Na pierwszą mysł przyszła mi firma Nordost, ale moze coś jeszcze powinienem sprawdzić?

Oczywiście wszystko odsłucham, chcę jednak zawęzić pole poszukiwań. Na razie słucham na kablach, które miałem z poprzednimi kolumnami. W domu mam raczej tanie kable głośnikowe Audioqiust, Eagle i Klotz i żaden mi nie pasuje.

Polecam najnowsze Zollery Imagination 3 w wersji EVO lub HighEnd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1406-100001658 1170306870_thumb.jpg

post-1406-100001659 1170306868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skontaktuj się z dystrybutorem. Będziesz zaskoczony tym, w jak atakcyjnych cenach można je nabyć.

I jeszcze jedno, sprzedawane są jako kity. można więc wykończyćje na własną modłę.

Jedyny minus - odsłuch jest możliwy tylko w studio u M.Zollera w Niemczech.

>> Blady99

Transparent Music Wave w USA są po $500 za 8 stóp długości. U nas cena jednak jest zaporowa. Chyba przekracza to zdrowy rozsądek, aby go dawać do kolumn za ok 8000 pln.

>> Krzycho

Kolumny już kupiłem. Najbliższy zakup nowych planuję za 25 lat :)

Szkoda, że wcześniej nie zobaczyłem tego tematu, ale może to być propozycja na przyszłość: Paradigm Studio/100 v.4 za 9999 zł (na pewno do wyraźnego zbicia). Już moja wersja z '97 ma prawie wszystko co potrzebne do szczęścia: z dobrym piecem świetny bas i średnicę, a najnowsza v.4 pewnie jest 4 razy lepsza:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Blady

Racja.

Zmyliło mnie to:

Ukryta Zawartość

i to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.