Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 30.000pln

unick

Rekomendowane odpowiedzi

BLING, BLING ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A tak na marginesie, ciekawe jak WB Curve maja sie do A.C.T., ktorych parokrotnie ostatnio sluchalem w Hi Fi Clubie (ostatnio wczoraj). Musze powiedziec, ze zaczynam doceniac klase WB...

Pozdr.

unic

Daj sobie spokoj z tym szmelcem ktory Ci tu proponuja. Sprobuj wysluchac Quad ESL-2805 z wlasna lampa.

Jestem po odsluchu ESL-2805 z wlasnym zestawem. Dzwiek rewelacyjny, przestrzenny, najbardziej neutralny jaki udalo mi sie dotychczas uslyszec, bez jakichkolwiek podbarwien. Elektrostaty te sprawuja sie doskonale zarowno z lampa(nawet lepiej) jak i z tranzystorem. Brakowalo ociupinke basu, o dziwo z tranzystorem, ale dlatego, ze pomieszczenie odsluchowe bylo spore- 40 m kwadratowych, sadze, ze z wiekszym bratem nie byloby problemow w zakresie basu w tym pomieszczeniu.

model ESL-2805 Horn Distr. sprzedaje w cenie 26000 zl.,

ESL-2905(tylko do duzych pomieszczen) 30000 zl.

pozdrawiam

Polichlorkowinylowy kochanek

->unick

a może coś z ADAM-a?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

np. Tensor series ze wstęgami

Ukryta Zawartość

Słuchałem 2905 w weekend i faktycznie grało to rewelacyjnie, mimo budżetowej elektroniki Quada - 99 CDP i 909 amp. Sam się nie mogłem nadziwić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Quad w ogóle nie robi innej elektroniki niż budżetowa, bo "niebudżetowa" W OGÓLE NIE JEST POTRZEBNA do tego żeby "grało rewelacyjnie"

"niebudżetowa" jest potrzebna jak ktoś ma złe kolumny, np. wielkie trumniaste burczybasy, i w związku z tym potrzebuje "korekcji" za pomocą "audiofilskich korektorów"

(droższa elektronika Quada - lampowce - to seria "wizerunkowa", wymyślona przez marketingowców, wcale nie jakoś szczególnie polecana przez producenta do ESLi)

do systemu z ESL-ami nie są także potrzebne specjalne audiofilskie kable, żeby zagrało rewelacyjnie, ani kondycjonery, ani sieciówki, ani magiczne cegły itp. itd.

potrzebne jest tylko doświadczenie w odłsuchach... MUZYKI NA ŻYWO, nie sprzętu

i wrażliwość muzyczna

pozdrawiam!

graaf

graaf, 29 Wrz 2006, 10:15

>Quad w ogóle nie robi innej elektroniki niż budżetowa, bo "niebudżetowa" W OGÓLE NIE JEST POTRZEBNA

>do tego żeby "grało rewelacyjnie"

No... nie wierzę, to zależy od wymagań

Słuchales aby tych ESL? Bo ja słuchałem. Być może miałem pecha, być może warunki nieodpowiednie, ale byłbym bliski pochlastania się z rozpaczy, gdbybym wydal prawie 30000 za taki dźwięk.

Obiecująco wyglądają Adam Tensor Series. Czy ktoś ich słuchał?. Czy są gdzieś do posłuchania w naszym kraju? Firma wskazywana jako polski dystrybutor na swojej www w o ogóle o nich nie wspomina koncentrując się wyłącznie na sprzęcie profesjonalnym. Interesują mnie szczególnie te najmniejsze trumny. Cena?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Elberoth, 29 Wrz 2006, 10:07

>Słuchałem 2905 w weekend i faktycznie grało to rewelacyjnie, mimo budżetowej elektroniki Quada - 99

>CDP i 909 amp. Sam się nie mogłem nadziwić.

Pewnie jedne były tworzone przy użyciu drugich. Ot co znaczy synergia!

Less is more

Trochę za małe pomieszczenie te 26m (będzie za dużo basu), ale generalnie polecałbym te kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: Less, 29 Wrz 2006, 10:33

>Być może miałem pecha, być może warunki nieodpowiednie, ale

>byłbym bliski pochlastania się z rozpaczy, gdbybym wydal prawie 30000 za taki dźwięk.

wiesz Less...

...zapytam – czy sprawdziłeś swoją "brain-ear reference"?

ciekawe, że rozpacz to jest typowa reakcja wielu audiofilów na pierwszy kontakt Shure E2

wielu nie daje im szansy

a inni dają i potem słyszą - na swoje nieszczęście (piszę z własnego doświadczenia) - jak bardzo podkolorowane są różne audiofilskie supercuda

sprawdź tamten wątek

no chyba że po prostu lubisz inaczej, pod swój gust, a nie neutralnie

bo przecież nie wszyscy w audio szukamy tego samego :-)

pozdrawiam!

graaf

Shure E2 też nie słuchałem przed zakupem ani nie słuchała ich żadna z osób, którym je poleciłem

ale słuchali ludzie, o których wiem, że mają podobne do mojego podejście do audio i na ich opinii polegałem i nie popełniłem błędu ani Ci, którzy kupili bez słuchania za moją rekomendacją

tak samo jest w przypadku Quad

tylko trudno w to uwierzyć bo to 100 razy większy wydatek i instynktownie boimy się ryzyka

formułowanie oceny na podstawie własnego jednorazowego odsłuchu to jest dopiero błąd

właśnie z uwagi na "brain-ear reference"

to jest to przez co dokonujemy złych wyborów, wybieramy dźwięk gorszy, ale zgodny ze swoimi przyzwyczajeniami

oczywiście jeśli za punkt odniesienia bierzemy HiFi

bo jeśli punktem odniesienia jest nasza satysfakcja "jako taka" to dobre jest to co się nam podoba i nie popełniamy błędu

i w ogóle nie ma wtedy sensu mówienie "lepszy-gorszy" tylko "co się komu podoba"

ot co

powtórzę zatem swoje pytanie - sprawdziłeś swoją "brain-ear reference"?

może w tym leży przyczna "rozpaczy" a nie w Quadach?

Graaf:

Quad w ogóle nie robi innej elektroniki niż budżetowa, bo "niebudżetowa" W OGÓLE NIE JEST POTRZEBNA do tego żeby "grało rewelacyjnie" "niebudżetowa" jest potrzebna jak ktoś ma złe kolumny, np. wielkie trumniaste burczybasy, i w związku z tym potrzebuje "korekcji" za pomocą "audiofilskich korektorów".

Bylo by jeszcze fajniej gdyby konsekwentnie Quad dla tak "rewelacyjnego grania" robil tez "budzetowe" kolumny,bo te wspomniane powyzej raczej do "budzetowych" nie naleza.

faktycznie szkoda

ale cóż, ta technologia kosztuje :-(

no i dochodzi "polityka cenowa" nowych właścicieli marki :-/

(a źle się dzieje - założyłem nawet wątek "Quad, zmierzch marki")

taniej trzeba by szukać s/h

albo spróbować linear array a la Jordan na głośnikach Bandor

ponoć byli tacy co sprzedawali Quady ESL, żeby się "przesiąść" na Bandory

pozdrawiam!

graaf

Less

Twoja ocena Quadow o ktorych tu mowa jest bardzo dziwna, czy ty ich napewno słuchałeś ?,bo specyfiką tego forum jest wypowiadanie się na temat czegoś, co się widziało tylko na zdjeciu, a nie słuchało na żywo i ferowaniu

opinii. Po prostu, jeżeli ktoś nie obcuje nacodzień z dźwiękiem wysokiek klasy, jego brain-ear-reference będzie wiecznie tkwił na poziomie hi-fi i tak jest w twoim przypadku. Czy uważasz, że Elberoth na temat wysokiej klasy dźwięku ESL-2905 konfabuluje?, bo mnie to możesz zarzucić, ale ja to mam gdześ. Do wysokiej klasy dźwięku , to trzeba przede wszystkim dorosnąć, więc masz jeszcze trochę czasu by to zrobić.

-> lplover

Ciekawe czy Less sluchal. Ilosc bardzo pozytywnych opinii na temat Quad'ow, nie tylko na naszym forum, jest ogromna. Przewazaja one zdecydowanie nad umiarkowanymi lub negatywnymi.

Mozliwe jest, ze Less'owi odpowiada zupelnie inny model dzwieku, moge sobie wyobrazic niechec do elektrostatow czy magnetostatow i brzmienia dla nich charakterystycznego (chociaz statystycznie chyba jest znacznie mniej podbarwione niz brzmienie glosnikow dynamicznych).

-> Less

Mozesz przytoczyc konfiguracje w jakiej sluchales tych ESL'i?

Pozdr.

Poza tym sadzac po ciszy, jestem w stanie zalozyc sie, ze Unick juz delektuje sie muzyka plynaca z jego nowych glosnikow. Moze jeszcze z kielonkiem dobrego koniaku w rece.

Czego i nam wszystkim w nadchodzace jesienne wieczory zycze :-)

ESLe na pewno nie są idealne, ale nie można odmówić im uroku. Quady grają przede wszystkim przepiękną średnicą - otwartą, naturalną, gładka. Wrażenie obecności wykonawców w pokoju (szczególnie głosów ludzkich) jest po prostu porażające. Z drugiej strony, na pewno nie jest to wzorzec, jeżeli chodzi o rozciągnięcie i szczegółowość krańców pasma. Cóż, coś za coś.

qb_1

>Mozliwe jest, ze Less'owi odpowiada zupelnie inny model dzwieku, moge sobie wyobrazic niechec do

>elektrostatow czy magnetostatow i brzmienia dla nich charakterystycznego (chociaz statystycznie

>chyba jest znacznie mniej podbarwione niz brzmienie glosnikow dynamicznych

Rozumiem, ze gdy brzmienie danych kolumn(zestawu audio) zbliza sie coraz bardziej ku brzmieniu naturalnemu,

to dla wielu z was zaczyna to byc powazna wada- jest to dla mnie zadziwiajace.

Lplover

Chór głównie tych, co nie słuchali, krzyczy na tego, który słuchał.

Słuchałem tam

Ukryta Zawartość

Nie wiem, który to był model, sterowane jakąś lampą – nie zwracam uwagi na szczegóły, jeżeli dźwięk mnie nie rusza. Dźwięk pochodził z Simon York S 7, nie wiem, jaka wkładka, ale chyba odpowiednia do klasy gramofonu. Odsłuch był przy okazji zakupu płyt I drobnych akcesoriów. Zastrzegałem się, że mogłem mieć pecha słuchając w niewłaściwym otoczeniu sprzętowym. Wiem, że sprzęt wysokiej klasy wymaga dopieszczenia. Ale w końcu działo się to w sklepie, który odniósł sukces sprzedając niszowe produkty i prezentując je przy użyciu tych właśnie głośników. Więc dźwięk taki musi mieć swoich amatorów ku mojemu niezrozumieniu.

Wrażenie moje bliskie zerowemu, dźwięk staroświecki, trochę w klimatach, jakie lubi u nas Audio Clasik, w których wielu znajduje coś ciekawego a ja nic.

qb_1

„ mogę sobie wyobrazic niechec do elektrostatow czy magnetostatow i brzmienia dla nich charakterystycznego (chociaz statystycznie chyba jest znacznie mniej podbarwione niz brzmienie glosnikow dynamicznych).”

Tak jak głośniki dynamiczne są bardzo różne, tak I magneto- I elektrostaty też nie są jednakowe. Niechęci nie mam ani do jednych ani do drugich. Wręcz przeciwnie, nie rozumiem fascynacji rewelatorami, gdy pod ręką są magnetostaty.

Z magnetostatów jak dla mnie dużo lepszą dźwiękowo propozycją od Quadów byłby Oskar Heil Kithara przy cenie znacznie niższej.

W zupełnie innych sferach cenowych (istniejące-nieistniejące?) Genesis.

Z elektrostatów Martiny Logany, jednak w wersji hybrydowej potwierdzające najgorsze opinie o burczybasach (przynajmniej poniżej wersji statement). W wersji niehybrydowej z wyraźnymi niedostatkami basu. W obu wersjach łaknące mocarnych wzmacniaczy.

lplover 29 Wrz 2006, 21:10

„Rozumiem, ze gdy brzmienie danych kolumn(zestawu audio) zbliża sie coraz bardziej ku brzmieniu naturalnemu,

to dla wielu z was zaczyna to byc powazna wada - jest to dla mnie zadziwiajace.”

Mnie też to dziwiło, zanim zrozumiałem, że do ideału naturalności wiedzie wiele różnych dróg, które potrafią bardzo różnie wyglądać w podobnej od tego ideału odległości.

A poza tym, lplover, to podziwiam gości wygłaszających z tak dużym przekonaniem tak zdecydowane opinie na tak wątłych podstawach.

Ukryta Zawartość

Less is more

Less

>

>Wrażenie moje bliskie zerowemu, dźwięk staroświecki, trochę w klimatach, jakie lubi u nas Audio

>Clasik, w których wielu znajduje coś ciekawego a ja nic.

Less, bylem w Audio Clasic kilkakrotnie i wszystkie kolumny ktore tam slyszalem bardzo silnie podbarwialy dzwiek, ( miedzy innymi sluchalem tam Rhedeko) wiec porownywanie "klimatow" dzwiekowych Adio Clasic do Quadow to jakies calkowite nieporozumienie i niezrozumienie, i nieumiejetnosc rozroznienia dwoch calkowicie biegunowych swiatow dzwiekowych.

Ja wychowalem sie na sztuce wokalnej takich artystow jak Ponsell,Galli-Curci,Tetrazini, Sari,Chaliapin,Caruso, nagranych rzeczywiscie zalosnie, archaicznie i moze mam staroswiecki gust, ale nie sadze by Elberoth byl spaczony takim dzwiekiem (wychowal sie raczej na stereo), a bardzo pozytwnie wyrazil sie o brzmieniu Quadow i napewno by nie okreslil tego dzwieku jak archaiczny i staroswiecki.

>A poza tym, lplover, to podziwiam gości wygłaszających z tak dużym przekonaniem tak zdecydowane

>opinie na tak wątłych podstawach.

Less wpisz cos "w omnie" to poznamy te silne twoje podstawy?

Less, bardzo bede wdzieczny jak podasz przyklad kolumn badz zestawu audio, ktory ma tak trendi brzmienie,chetnie tego poslucham, by wyjsc z tego zascianka dzwiekowego, tylko wymysl cos dostepnego z naszego rynku, nie z antypodow - by mozna bylo to sprawdzic.

• 2 tygodnie później...

>unick

jeśli nie jest tajemnicą to na czym stanęło???

śledziłem ten wątek, kasa do wydania niezła, niby można wybierać, przebierać, propozycji dużo ... a jak chcesz dokładnie to o co Ci chodzi to tego nie ma :((

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.