Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofil w kuchni ?...

konik63

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ata77

(Konto usunięte)

isiomor, 7 Gru 2008, 19:32

>Mam pytanie - czy ktoś wie gdzie można kupić taką rybę jak jazgarz? Chciałem poeksperymentować z

>zupami z ryb słodkowodnych

zrob do niej grzanki z chleba zasmazane na masle i koniecznie zapraw zupe tlusta smietana.

• Redaktorzy

Twonk, gdzie można kupić tę książkę? Widzę źródło natchnienia: można organizować odsłuchy połączone z przyrządzaniem a następnie degustacją potraw według tych przepisów.

Rozumiem że grzanki plus śmietana to do rosyjskiej uchy? Jak znajdę dobry przepis i będę miał tego cholernego jazgarza to nie omieszkam spróbować.

Mam jeszcze smaka na dobrą halaszle - w lato zakonserwowałem w słoikach ile się dało papryki a i ostrej habanero mam na krzakach dużo.

Gość ata77

(Konto usunięte)

misiomor, 7 Gru 2008, 19:41

>Rozumiem że grzanki plus śmietana to do rosyjskiej uchy? Jak znajdę dobry przepis i będę miał tego

>cholernego jazgarza to nie omieszkam spróbować.

Sprawa jest banalnie prosta:

- Rosół z rybek + wloszczyzna (por, pietruszka, seler, marchew)- rybka wg uznania, ja np biore min. karpia,

- grzanki najlepiej z bulki zasmazane na klarowanym masle

- jak zmieknie wyciagamy wloszczyzne i rybke z rosolu oddzielamy od osci, wloszczyzne kroimy w kostke.

- rosol doprawiamy i zageszczany smietana wczesniej zachartowana odrobina goracego wywaru.

- dodajemy rybki i pokrojona wlosczyzne doprowadzajac do wrzenia.

- na talerz wysypujemy grrzanki zalewamy zupa i posypujemy swieza posiekana pietruszka.

Smacznego ;)

moja zupa (czyli yayesi) na imprezy

- sok pomidorowy 1 karton

- 2 puszki fasoli

- 2 puszki kukurydzy

- 2 puszki pomidorów w zalewie własnej - czyli w soku

- 2 kostki rosołowe - najlepiej z wołu

- czosnek /mniam mniam/ do smaku

- zioła - jeśli czosnek to i bazylia, no i prowansalskie rzecz jasna - ilość do smaku

- cebula - w ilości do smaku /a jakże!/ - ya daję ok. 1/2 kg

- oliwa z oliwek

- mięso mielone

na dużej patelni na oliwie z oliwek szklimy cebulę, dodajemy mięso, dziobiemy /jak to ktoś ładnie w tym wątku napisał :-)/ widelcem, czekamy aż mięso stanie się jasne

do garczka /dużego!/ wrzucamy kostki rosołowe i zalewamy ok. 1/2 wrzątku, dodajemy wszystkie pozostałe składniki /fasolę x em z zalewą!/ i gotujemy

a! no i pomidory w zalewie należy rzecz jasna pokroić na mniejsze kawałki

na końcu dodajemy podsmażone na cebuli mięso

zupa sprawdza się na imprezach - prosta i szybka w przyrządzeniu

Nigdy do tej pory nie kupowałam zup z kartonu.

Ale..

Ale ostatnio robię sobie godzinną przerwę w pracy i w tym czasie muszę pojechać do domu, zrobić coś ciepłego i jeszcze to zjeść.

Także.

1. Żurek

Obieram ziemniaki i kroję na bardzo drobną kostkę, aby się szybciej ugotowały. Do tego kiełbasa w plasterki.. Po 10 minutach wlewam do tego żurek z kartonu Krakus - 1 litr.. koniecznie ta marka. Gotuję jeszcze z 10 minut i gotowe.

2. Schab sosie "zupa cebulowa Knorr". To się robi trochę dłużej, także wstawiam to rano przed wyjściem i zostawiam w ciepłym ale wyłączonym piekarniku.

Schab na cienkie plastry, zalać wodą aby się całe pokryły, kostka Knorra rosół wołowy, 5 winogron zmiażdżonych, zupa cebulowa Knorra. Wymieszać.. do piekarnika. Jeśli sos jest za wodnisty trzeba dodać mąki albo dłużej pogotować aby sos się odparował.

Uwielbiam ogórki kiszone krojone w kostkę, ze śmietaną i łyżką musztardy. Rewelka..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.