Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam, potrzebuję, kupię...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.10.2024 o 10:38, krzysztof.kr napisał:

Onkyo DX-3200

DX320- chyba bliżniaczy model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, jurek napisał:

DX320- chyba bliżniaczy model:

Ukryta Zawartość

niestety nie, mam ten schemat, jest podobny ale są różnice. Mam zamiar pominąć filtr cyfrowy więc wolałbym mieć właściwy schemat. 

Ukryta Zawartość

1. Kupię moduł FM/DAB Radioscape 200L (do Arcam Solo 5.1)

2. Gałkę do selektora Marantz PM32

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, arturzenek napisał:

Ma ktoś może filtr DF1700 chętnie odkupie.

Musi być DF1700 ? SM5813 to to samo tylko pod inną nazwą i dwa, trzy razy tańszy .

...there is no spoon...

Szukam kogoś z (opolskiego) Opole, Brzeg, Wrocław. Kto miałby możliwość pomiaru Monitorów czysto hobbistycznie.

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

4 godziny temu, mone napisał:

Szukam kogoś z (opolskiego) Opole, Brzeg, Wrocław. Kto miałby możliwość pomiaru Monitorów czysto hobbistycznie.

Jeśli nie znajdzie się nikt w okolicy zapraszam na Lubelszczyznę. Jeśli bedą potrzebne poprawki -mam trochę zapasowych RLC.

Witam potrzebuję rozszyfrować zwrotnicę które elementy wymienić na lepsze żeby wykorzystać jak najlepiej możliwości głośników. wartości kondensatorów to 4,7 uF ,15 uF -Jantzen standart i dalej 8,2 uf zwykły MKP 

Ukryta Zawartość

20241102_184126.jpg

20241102_184247.jpg

20241102_184254.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, sizaru napisał:

Witam potrzebuję rozszyfrować zwrotnicę które elementy wymienić na lepsze żeby wykorzystać jak najlepiej możliwości głośników. wartości kondensatorów to 4,7 uF ,15 uF -Jantzen standart i dalej 8,2 uf zwykły MKP 

Ukryta Zawartość

20241102_184126.jpg

20241102_184247.jpg

20241102_184254.jpg

Cewki powietrzne, zacząłbym od kondensatorów, ale jak wymieniać, to na coś sensownie lepszego, tutaj masz zestawienie kondensatorów, mam nadzieję że pomoże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpierw określ co Ci nie pasuje w brzmieniu i czego szukasz, bo to co lepsze dla jednych wcale nie musi być lepsze dla Ciebie. A to kosztowna zwykle zabawa i szukanie w ciemno pociągnie po kieszeni.

P. S. To by warto chyba przenieść do innego wątku. 

36 minut temu, sizaru napisał:

Dziękuję sprawdzę które będą lepsze do ss iluminator.

Tak jak kolega napisał, pytanie czego szukasz, mam nadzieję że strona z opisem brzmienia kondensatorów Ci w tym pomoże;)

16 godzin temu, sizaru napisał:

wartości kondensatorów to 4,7 uF ,15 uF -Jantzen standart i dalej 8,2 uf

Jeżeli chcesz zmienić wartości pojemności to bez pomiarów to szaleństwo. Natomiast jeżeli chcesz wymienić te oto kondensatory foliowe na inną markę, rodzaj folii itd to szkoda kasy( pod warunkiem że poprzednie kondy są sprawne). To niczego nie zmieni rodzaj folii czy ilość wyprowadzeń nie mają wpływu na dźwięk xd 

W wersji Premium powinny siedzieć tam mundorfy supreme 800 ja mam  uboższą wersję tych kolumn . Słuchałem wersji premium i było dużo lepiej . Nie wiem ktore kondensatory były wymieniane na mundorfy ,z tego co widziałem na swojej zwrotnicy to w torze wysokotonowym są dwa jantzeny standart  i na średnicy mkt 8,2 uF  i nie wiem czy te podlegają wymianie.

A może tam są inne filtry, inne pojemności o z tego wynika inna charakterystyka… zwrotnice może zrobić na mnóstwo sposobów. Może ktoś ma pomiary obudwu wersji np na stronie producenta z vituixcad itd. Zmiana nazwy z suprim na gold albo utopia nic nie zmienia. A skoro słyszałeś różnice to jest wiele możliwości. Inny sprzęt pomieszczenie itd. ZMIANA JEDNEJ FOLIÓWKI NA DRUGĄ W PAŚMIE AKUSTYCZNYM NIE MA ZNACZENIA 🙂 

Pojemności są te same i grały te lepsze wersję z tym samym sprzętem H 360 i eversolo . A jednak wysokie i średnica były bardziej przestrzenne i klarowne i spokojne dlatego myślę że wymiana kondensatorów wniosła by podobne zmiany.

3 minuty temu, sizaru napisał:

dlatego myślę że wymiana kondensatorów wniosła by podobne zmiany

Spoko. Twoja kasa twoja sprawa zapytałeś ja starałem się pomóc. Nie ma żadnych przesłanek fizycznych do tego aby dźwięk się zmienił. A tamte drugie kondensatory nie są lepsze. Są droższe to jest chwyt marketingowy. 

38 minut temu, malyelektronik napisał:

Jeżeli chcesz zmienić wartości pojemności to bez pomiarów to szaleństwo. Natomiast jeżeli chcesz wymienić te oto kondensatory foliowe na inną markę, rodzaj folii itd to szkoda kasy( pod warunkiem że poprzednie kondy są sprawne). To niczego nie zmieni rodzaj folii czy ilość wyprowadzeń nie mają wpływu na dźwięk xd 

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Przeprowadziłeś testy w wysokiej jakości systemie? 😉

1 minutę temu, malyelektronik napisał:

Spoko. Twoja kasa twoja sprawa zapytałeś ja starałem się pomóc. Nie ma żadnych przesłanek fizycznych do tego aby dźwięk się zmienił. A tamte drugie kondensatory nie są lepsze. Są droższe to jest chwyt marketingowy. 

Ciekawe, ludzie są w stanie zrozumieć czemu jedne opony są lepsze od innych, materac kokosowy wygodniejszy od takiego z taniej pianki a w przypadku elektroniki włącza im się jakaś filozofia i upór godny ekspertów od parówek
😉 Nie słyszysz różnicy to nie wymieniaj, ale żyj i daj żyć innym.

4 minuty temu, bart.dev napisał:

Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Obiektywne odpowiedzi. Ja nie wdaje się w wojenkę słyszący i niesłyszący. I nie jestem autorytetem do wykładów z fizyki. Doceń chłopie że ja nie gadam nikomu żeby kasę wyrzucał w błoto. Można sobie kolejny sprzęt dokupić. A zmiana kondensatora nie sprawi że usłyszy ktoś linię papilarne grajka.

10 minut temu, bart.dev napisał:

Nie słyszysz różnicy to nie wymieniaj, ale żyj i daj żyć innym.

Dlatego nie komentuje jak się klepiecie po plecach 😉

14 minut temu, malyelektronik napisał:

Obiektywne odpowiedzi. Ja nie wdaje się w wojenkę słyszący i niesłyszący. I nie jestem autorytetem do wykładów z fizyki. Doceń chłopie że ja nie gadam nikomu żeby kasę wyrzucał w błoto. Można sobie kolejny sprzęt dokupić. A zmiana kondensatora nie sprawi że usłyszy ktoś linię papilarne grajka.

Dlatego nie komentuje jak się klepiecie po plecach 😉

Myślisz że te kondensatory to w lesie wykopują? Zresztą jak tak kochasz pomiary to dobrze poszukasz i pomiary kondensatorów też znajdziesz 😉 Ceny wynikają z technologii produkcji, testów itp. Każdy wydaje kasę na co uważa, też kiedyś wymieniłem sobie polipropylen ze zwykłego na jakiegoś chyba SCR za stówę w zwrotnicy na sekcji wysokotonowej, różnica nie była drobna, ona była szokująca... Więc po prostu nie gadaj od rzeczy.

24 minuty temu, malyelektronik napisał:

Może poprzedni był popsuty. 

Na pewno 🤣 już pisałem: opór w przyjmowaniu rzeczywistości. No chyba że się testuje na jakimś gruzie typu Altus czy coś. To może nie być słychać różnicy 😉

Żeby było słychać różnicę trzeba zmienić charakterystykę. Skoro zmiana kondensatora zmieniła charakterystykę twoich kolumn to jesteś szczęśliwcem który trafił w taki kondensator który ją poprawił za ciebie i nie musiałeś robić pomiarów mikrofonem, eksportu plików np do vituixcad i projektowania nowej zwrotki xd. 

Producent robi projekt, pomiary, pokazuję charakterystyki spl, fazy itd. Te wykresy tworzy mierząc w odpowiednim pomieszczeniu (niekoniecznie komorze bezechowej) odbudowę, parametry głośników bez i w obudowie z elementami których użył do budowy zwrotnicy. Po czym bart.dev zmienia kondensatory na takie które uważa za lepsze np z innej folii wykonane (niekoniecznie droższe) i nagle kolumny grają lepiej. Chłopie nie wciskaj ludziom kitów bo niektórzy się dopiero uczą (np ja) i „wiedza” zdobyta od Ciebie jest szkodliwa. 

• Pokaż nowe odpowiedzi