Skocz do zawartości
IGNORED

karta dźwiękowa do komputera

AlexCross

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..Posiadam zestaw yamaha ax-496 + gale 3020. Zestaw jest podłączony do komputera z kartą dźwiękową sound blaster live! 24-bit 5.1..Komputer nie jest jedynym źródłem dźwięku, ale słucham z niego często muzyki..Niestety jakośc jest słaba - płasko i nieciekawie..I teraz pytanie: na co warto wymienic kartę?? Audigy4, Audigy2 zs? Niestety na monster mx300 nie mam kasy..Może ktoś wymieniał moją obecną kartę dźwiękową na coś innego i ma jakieś opinie? Muzykę odtwarzam w Winampie..Będę wdzięczny za pomoc..

https://www.audiostereo.pl/topic/28268-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa-do-komputera/

Chyba żadnej nowej ciekawej propozycji nie usłyszysz.

EMU 0404 - podobno najlepsze przetworniki w tej cenie.

M-Audio Audiophile

ESI Juli@ - duży plus to wyjścia zbalansowane

DIY na PCM2702 - jak zrobisz samemu wyjdzie zdecydowanie najtaniej

Z rozwiązań niedrogich to chyba tyle...

Sam mam EMU0404, kupiłem w ciemno i jestem zadowolony. W stosunku do audigy1 (tego pełnego) jest wyraźna poprawa. Z lepszymi SB nie porównywałem.

Posłuchaj na Fobarze...może zagra lepiej niż WinAmp.Rozumiem, że pogrzebałeś już w ustawieniach karty i nie dało to dobrego efektu. Jeżeli tak to spróbuj może jakiejś karty profesjonalnej do

nagrywania audio. Mają one zazwyczaj lepsze przetworniki niż "budżetowe" karty audio do gier.

Wejdź na forum miesięcznika Estrada i Studio --->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tam dopytaj się co by zaleczyło twój problem.Jest tam również dział kart SB Live! / Audigy. Może coś masz tylko źle ustawione.

Mam kartę MOTU ale to górna półka, więc do Mp3 to lekka przesada ale przetworniki ma zawodowe dlatego myślę że

w cenie Creative coś innego lepszego byś znalazł.

Ukryta Zawartość

witam,

monster mx300 to chyba najtańsza opcja, na giełdzie można trafić za 20-30 zł... cięzko znaleźć coś lepszago w tej cenie, sam zmieniłem herkulesa fortissimo III 7.1 na monstera. Ewentualnie poszukaj czegoś innego na Vortex 1/2 - polecam terratec xlerate (vortex1) cena nie powinna przekroczyć 50 zl, ale cięzko to znaleźć. Najtańsze karty na CMI8738 napewno nie będa lepsze od live. Poza tym Vortexy tez nie są takie idealne, grają milo, ale na większości które miałem trochę słychac zakłucenia od innych elementów komputera a z niektórymi wzmacniaczami grają bardzo cicho.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - monster mx300 aktualnie 11,50 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - monego 29,00 + 10 zł przesyłka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jakiś diamond na vortex1 11,49 + przesyłka

...i jeszcze jedno, vortexy nie nie lubią płyt na układach VIA KT133, KT266 i KT333, innych pewnie też... na nForce - bez problemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AlexCross,

myślę że powinieneś trochę doprecyzować swoje pytanie. Szukasz karty stricte stereo, 5.1, 7.1, tylko do słuchania muzyki czy również do gier? Wewnętrzna czy zewnętrzna, USB, FireWire ? Poza tym przejrzyj istniejące już wątki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i pewnie wiele innych.

Ja spędziłem wiele godzin na przeglądaniu archiwum (znalazłem wiele cennych uwag) i do moich potrzeb i możliwości wybrałem ESI Julia Maya 44. Karta wewnętrzna, posiada niezłe przetworniki, niezgorsze parametry i wbudowany wzmacniacz słuchawkowy. Więcej szczegółów znajdziesz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Generalnie podłączone są do niej Sennheisery HD-555 i w porównaniu do nieszczęsnego Realteaka ALC850 to niebo a ziemia. Twojej karty nie słyszałem więc nie wiem, czy zamiana na Maya'e wniesie tak duże zmiany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze dziękuję za poważne podejście do sprawy.

2. chyba się nie zrozumieliśmy-chodziło mi o monster diamond mx300, a ten model wg mojej orientacji kosztuje ok. 300zł, a nie 30zł..

3. precyzuję--szukam karty praktycznie tylko i wyłącznie do stereo-czyli nie musi byc 5.1 i 7.1..może byc zewnętrzna jak i wewnętrzna. Złącze pci ewentualnie usb..

4. czy _m3d poleca wszystkie karty podane w linkach? W czym widac to , że vortexy nie lubią chipsetów via?

Pozdrawiam

diamond monster sound mx300 - w pierwszym linku który podałem, napewno nie kosztuje 300... trochę droższy był mx320 bo miał jeszcze dołączany panel, ale to ta sama karta, 300 zł kosztował dobre parę lat temu.

mx300 - polecam, TB montego - też, tego monstera na vortex1 nie znam, ale miałem jeszcze kilka innych vortexów i wszystkie były ok.

Na VIA KT objawy były różne, do muzyki jeszcze ok, ale w grach często się zawieszał albo nawet resetował, nie pomagały żadne łatki, sterowniki czy kombinowanie z ustawieniami, pomogła zmiana płyty. Czytalem o tym na kiilku forach, nie tylko ja mialem problem na VIA.

AlexCross,

pozostaje jeszcze kilka spraw:

1. Kwestia budżetu - jaka jest górna granica? Zgadzam się z przedmówcami, EMU, ESI czy M-Audio to producenci dobrych kart, ale większość z wyżej wymienionych propozycji to wydatek od około 400 zł w górę. Nie ma sensu proponować całego szeregu kart, które mogą zdecydowanie przekraczać budżet.

2. funkcjonalność karty - taka np. EMU 0404 za ~400 zł to praktycznie DAC z pojedynczym wyjściem RCA (pomijam kwestię nagrywania), więc bez wzmacniacza ani rusz. Z tego między innymi powodu ta karta z lepszymi parametrami przetworników przegrała u mnie z Maya 44 (dwa wyjścia stereo duży Jack, wbudowany wzmacniacz słuchawkowy)

3. łatwość instalacji, jakość i stabilność sterowników karty. Z EMU 0404 i ustawianiem sterowników ASIO II ponoć bywały problemy (nie znam tego z autopsji, przeczytałem to w jednym z wątków, gdzie opisywano tą kartę)

Polecam wszystkim kartę zewnętrzną USB zbudowaną na układzie PCM2702 Burr Brown (w swoich CD-kach ma je np.Maranzt) i wzmacniaczu sterującym AD826AN. Jest to układ 16 bitowy z interfejsem USB, posiada dynamikę na poz. ok 100dB, minimalne zniekształcenia własne (ok. 0,0002 THD). Dobrze zbudowany (a mimo wszystko tani) potrafi dać dźwięk którego nie powstydziłby się CD-ek z górnej półki, a audigy2 po prostu może się schować. Sam mam taki zrobiony na płytce AVT5088. Są czasami dostępne na allegro gotowe kompletne karty na tym układzie w cenie ok 150 zł.

.... no i dużą zaletą jest fakt że stosowanie jej nie musi oznaczać wyrzucenia starej karty. Stara może służyć do kina domowego i słuchawek, a PCM-ka z wyjściami RCA na wzmacniacz do słuchania stereo. Tak to u mnie wygląda.

Ukryta Zawartość

Mariusz o tym mowiles? Czy spece mogą rzucic okiem? Wydaje mi się, że kupię tą kartę..Odpowiada mi cena no i pochlebne opinie, ale czekam na wasze oceny.

Ukryta Zawartość

Przejrzyj temat o tej karcie na forum (zakładka DIY). Dowiedz się od sprzedawcy o istotne szczegóły (zastosowane elementy itp). Cena nie jest niska jeśli siedzą tam najsłabsze podzespoły. Kiedyś takie karty na allegro były kilkadziesiąt zł tańsze (ale podkreślam, nie wiem jakie elementy są w tej konkretnej).

Ktoś może napisać coś więcej o Diamond Monster Sound MX300. Mając na uwadze tylko stereo, czy jest to lepsze rozwiązanie od SB Live!?

AlexCross

LOL 170 zł za ta karte. Po prostu smiech na sali.

Gotowa plytka z dokumentacja - 9,50 zł.

Uklad PCM2702 mozna dostac od producenta jako sample za darmo.

Reszta elementow - max 50 zł.

Obudowa - 15 zł.

Czas potrzebny na polutowanie - 1,5 godziny.

Satysfakcja, ze zrobilo sie to samemu - bezcenne

> poszukaj

>czegoś innego na Vortex 1/2 - polecam terratec xlerate (vortex1) cena nie powinna przekroczyć 50 zl,

>ale cięzko to znaleźć

jakby ktos chcial Xlerate to po taniosci, tzn 20zl + wysylka, oddam

>Ktoś może napisać coś więcej o Diamond Monster Sound MX300. Mając na uwadze tylko stereo, czy jest

>to lepsze rozwiązanie od SB Live!?

mx300 gra owszem lepiej od live ale jesli juz to polecalbym jakiegos terrateca np. DMX fire 1024, cenowo wiele sie nie rozni, trzeba tylko troche go poszukac.

A jesli ktos ma w kompie jeszcze slot isa to proponuje nabyc i posluchac Terrateca Base1 (jakby ktos potrzebowal stery do WinXP - pisac na priva). Ja jak porownalem go ze swoim Live to z wrazenia spadlem z krzesla i od tego czasu kolekcjonuje terrateki ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeśli ktoś może wykonać mi taką kartę - zapraszam na priva, sam niestety mam dwie lewe ręce ;-)

Ukryta Zawartość

Z kartami Reeratac jest problem - niema w polsce dystrybutora , a na rynku wtórnym są śladowe ilości

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>Mam nadzieję, ze sie uda...

to jest mniej wiecej rozmiar 1 do 1 ukladu . Bez dobrej lutownicy ciezko bedzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nikt nie mowil ze bedzie latwo. Ukladzik jest malutki i wymaga troche precyzji, ale dla chcacego nic trudnego.

Najlepiej najpierw przykleic go kropelka do plytki. Przy uzyciu kalafonii i suchego grotu przygrzewamy nozki ukladu do sciezek. Cyna ze sciezek powinna wystaczyc do przylutowania ukladu. Ale jezeli nie czujecie sie z tym komfortowo, albo nie macie dobrej, precyzyjnej lutownicy to poproscie okolicznego magika z serwisu RTV. Za drobna oplata przylutuje wam ten ukladzik.

Ukryta Zawartość

Ja mam trochę głupie pewnie pytanie...Czy w linku kupuje się całą gotową kartę czy tylko płytkę? Bo zdjęcie jest całej karty, opis również, cena też nie jest najniższa, ale pisze w zestawie "płytka drukowana z dokumentacją"...Więc jak jest naprawdę?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.