Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet ok. 8500 PLN, pomożecie?

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki a tak na tzw. marginesie, jakie są Wasze ulubine płyty?

Kolego graaf, proszę podziel się jaka płyta ostatnio np. wywarła na Tobie największe wrażenie?

nie ta zakładka Machidiel

wejdź na zakładkę Muzyka i poszukaj sobie w wyszukiwareczce

pomocne też byłoby zajrzenie do mojego "o mnie"

ale skoro pytasz tak wpadkowo to Ci powiem, że ostatnio ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>KEF ( i Wharfedale ) odpuść

Polecam interesujaca lekture, made in china i stare europejskie marki hi-fi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szczerze powiem nie wiem o co Ci chodzi

ale chyba pomocy w temacie skompletowania pierwszego sprzętu nie potrzebujesz

cóż w takim razie powodzenia!

pozdrawiam!

graaf

I tym optymistycznym akcentem, kończę dzisiejsze rozważania.

Wszystkim dziękuję za pomoc, opinię i czas jaki mi poświęciliście. Życzę spokojnego wieczoru.

M.

Witam

Słuchałem kiedyś JBL studio 880 na amplitunerze Denona 2106 + Cd 700 AE. Z wszystkich do tej pory słuchanych kolumn bas (bardzo mocny i głęboki) i wysokie tony tutaj mi się najbardziej podobały. Jednak średnica zagrała przeciętnie, a przełom średnicy z wysokimi zupełnie mi nie odpowiadał. Wokal przy słuchaniu metalliki był dla mnie zbyt krzykliwy i piskliwy. Tych głośników raczej nie kupię chyba, że na innych wzmacniaczach byłoby dużo lepiej. Zdecydowanie bardziej podobało mi się brzmienie malutkich Avanców dana 670 (słuchałem ich także na kompleciku Denona 1500 CD+wzmak.). Jednak te kolumny też mają swoje ograniczenia. Bas nie schodzi tak nisko oraz jest miękki. Ja akurat tak lubię.

->wojciechu

najcudowniejsze jest jedno zdanie, które napisałeś: "Ja akurat tak lubię."

Niczego innego nie oczekiwałem, tylko podzielenia się swoimi uwagami!

A ja jeszcze nie wiem czy tak lubię, ale na pewno się dowiem:)

Dzięki.

Zapamniałem dopisać, że w metalu najbardziej podobały mi się Wharfedale pacifick evo 30 lub 40 (nie pamiętam). Z ceną się zmieścisz. Tak na marginesie kiedyś po przesłuchaniu Wharfedale 9.5 (fatalne wrażenie) myślałem, że po głośniki tej firny nigdy nie sięgnę.

Machidiel

Odzywam się, żeby poszerzyć nieco tę dyskusję, bo nic tylko te Denony, T-ampy, JBL.

Moja podstawowa rada: przy tym budżecie kup sprzęt z drugiej ręki - uzyskasz brzmienie o klasą lepsze, niż z nowego sprzętu budżetowego. A budżetówka gra źle, a metal i ciężki rok to wbrew pozorom dość trudny materiał. Musi być i dobry bas, fudament, i wypełnienie, masa i duża rozdzielczość a to dość trudno połączyć.

Po drugie nei bój się awaryjności, klocki 3-4 letnie wła.ciwie się nie psują. Większość moich znajomych i ja mamy sprzęt używany i gra bez problemów. A w razie awarii można go po prostu naprawić tanio - nieprzesadzajmy z kosztami. Kolejna rzecz - przy późniejszej odsprzedaży budżetowych klocków kupionych w sklepie stracisz minimum 50 proc ceny. Osprzedaż używanych nie wiąże się ze stratą, ja nawet zarobiłem na sprzedaży jednego ze swoich elementów, który kupiłem używany.

A teraz kilka konkretów.

1. Moim zdaniem bardzo ważne jest źródło w myśl zasady "z gówna bicza nie ukręcisz". Odtwarzacz powinien być maksymalnie przejrzysty nie zamulony, polecam więc coś ze stajni Arcama, Denona a z budżetówki Nada. Kambridża Ałdio zwane kambodżą stanowczo odradzam - ostro, sucho, bez ciała.

2. Wzmacniacz musi cechować się dużą dynamiką - to podtawa. Do tego przejrzystość, ale dźwięk nie może być za lekki, bo zrobi się - jak ja to nazywam - wiaterek. I znów: może Nad 372, może Exposure, może Vincent, może coś innego... Słuchaj, słuchaj, słuchaj....

3. Kolumny. Nic zamulającego ale z dobrym basem. Zdecydowanei podłogówki do 24 m kw. Polecałbym Bowersy (utemperowane nieco odpowidnim okablowaniem), może Monitor Audio (Bronze lub Silvery), Audio Academy, może Zollery z drugiej ręki, może coś innego...

4. No i kabelki.... Któryś z producentów sprzętu audio powiedział, że na kable trzeba wydać więcej, niż się początkowo zamierzało. Ale o tym innym razem.

5. Zanim kupisz - posłuchaj. Jak sądzę jesteś z Trójmiasta lub okolic. Jest tam kilka sklepów, jest środowisko audiofilów, na pewno pomogą w odsłuchach.

Pozdrawiam Stempur

evo 40 rzeczywiscie brzmia w heavy dosc frapujaco ale niestety ich brzmienie jest przeslodzone, odstepstwa od neutralnosci sa trudne do zaakceptowania a gora pasma jest malo rozdzielcza - jesli ktos chce posluchac dialogow gitarowych to niestety sa lepsi.

Chociaz za design i wykonanie w stosunku do ceny duza piatka dla EVO

graaf, 20 Wrz 2006, 14:59

>nie mam Zollerów

>Zildjan ma, ale jakoś ich w tym wątku nie chwali, co mnie dziwi

>więc przysłowie trochę "kulą w płot"

Graaf,

primo: przepraszam raz jeszcze za niefortunne słowo. Brałem pod uwagę podstawowy warunek - graty nowe oraz upodobania.

secundo: Zollery przekraczają budżet (nowe), poza tym,aby pokazać co potrafią potrzebują dużo prądu (mimo efektywności) i pieca nie zacinającego się przy spadkach impedancji (a zacina się osławiony niedawno na Forum Caspian). Z tego co wiem T-amp potrzebuje jeszcze dużo tuningu,aby zagrał......

tertio: mnie basu nie brakuje,ale kupującemu pewnikiem zabrakłoby.

Kupi spod igły markowe graty,osłucha się,może zmieni. A może nie,przeca ta zabawa to ...paranoja (patrz bocznica).

Całkiem niedawno byłem w podobnej sytuacji co kolega...tez chciałem nowe klocki i też w zbliżonym budżecie. Po naprawde licznych odsłuchach wybrałem Denona 1500AE jako pewniaka i do niego szukałem odpowiednich kolumn. Przez moje ręce (uszy) przeszło kilka wzmacniaczy i kolumn w różnych konfiguracjach, min. NAD 352, CA640v2, Baltlab, HK970, Xindak, kolumny Avance (Dana 503, 670), JBL, JMlaby, Ushery, MA RS6, Cabase, B&W 603....Mnie osobiście najbardziej spodobały sie MA RS6 i to własnie one grają teraz u mnie w pokoju z Denonkiem. Czy ten zestaw będzie odpowiedni do rocka i metalu??Hmm...ja mało słucham takiej muzyki ale myśle, że ta konfiguracja jest również warta uwagii. Jeśli chodzi o źródło to raczej nie pomoge bo sam poszukuje czegoś dobrego ale teraz już wiem, że to wymaga czasu i cierpliwości i tego życze koledze przy wyborze swojego systemu.

JarlBjorn- czy możesz zdradzi gdzie widziałeś B&W 704 za 6,4 tys??

Pozdrawiam

stempur=> temat klocków używanych wałkowalem na początku postu.

Mało słucham rocka ,ale kolumny B&W chyba nieźle sobie z tym radzą,

może jakiś Rotel , ktoś wspominal o NADie 372.

Chińskie klocki maja dobry stosunek ceny do jakości - a więc Vincent i kto wie czy to nie najlepszy pomysł ?!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.