Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet ok. 8500 PLN, pomożecie?

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani melomani, audiofile, ludzie kochający muzykę.

W najbliższym czasie mam dziką ochotę iść do sklepu i kupić sobie sprzęcik. Niby nic nadzwyczajnego, ale..., ale jestem zielony i niedoświadczony w tych sprawach, dlatego będę wdzięczny za jakiekolwiek propozycje/krytykę etc.

Preferowana muza to rock, każdy gatunek metalu, generalnie szybka i dzika muza. Czasami też oglądam koncerty na DVD lub filmy i do tego typu rzeczy pragnę złożyć w miarę uniwersalny zestaw, a na dzień dzisiejszy mam w głowie taką konfigurację:

Wzmak: Denon PMA 1500AE, źródło: DCD 1500AE i do tego JBL L880.

Dodam, że interesuje mnie TYLKO sprzęt nowy.

Raz jeszcze proszę o sugestie. Na odsłuch jadę za ok. dwa tygodnie i wtedy nausznie sprawdzę jak to brzmi.

Życzę miłego dnia.

https://www.audiostereo.pl/topic/28340-bud%C5%BCet-ok-8500-pln-pomo%C5%BCecie/

Denon 1500 AE to bardzo dobry wzmak, efekt moich długich poszukiwań. Nie wiem, jak gra ten model JBL, ale chyba posiada również brzmienie firmowe, tzn. mięsisty bas i konturowa góra, średnica jest natomiast efektem kompromisu. Nie wiem, czy to Ci będzie odpowiadało. Ze swej strony mogę polecić Grand High FS 2000, to zaskakujące kolumny, poza tym bardzo dorze wykończone, o brzmieniu nieprawdopodobnym jak na tę klasę cenową (ok.2 kzł). Koniecznie posłuchaj zanim wydasz o nich jakąś opinię, wiele osób było w głębokim szoku, wiedząc, że są to amerykańsko-chińskie wynalazki za tak niewielkie pieniądze .

Co do cedeka, jeśli nie słuchasz niczego na SACD, kup DCD 700AE, zaoszczędzisz kasę, a różnica w brzmieniu tych dwóch cedeków przypomina różnicę między sieciówką A i B, czyli kto słyszy, ten słyszy.

Hej.

Też brałem je pod uwagę, ale...ale z lekka ich wygląd mi nie przypadł go gustu, chociaż ponoć ich brzmienie jest cudne. Do tego Denona korcą mnie KEF'y iQ7 [o iQ9 marzę], ale wg forumowiczów, mogą sobie nie radzić z dynamiką w Black Metalu.

Pozdrawiam.

Re: Machidiel, 20 Wrz 2006, 09:29

>Dodam, że interesuje mnie TYLKO sprzęt nowy.

to wg mnie ciężko będzie z odtwarzaczem CD, bo budżet nie jest specjalnie imponujący jak na nowe maszyny, rynek urządzeń budżetowych się skurczył i nie jest zbyt ciekawy

trzeba zatem myśleć nieszablonowo

moja rada taka - kup T-ampa i z nim udaj się do salonów w poszukiwaniu pasującego zestawienia kolumn i cedeka w łącznym budżecie 8000 zł (parę stów można zostawić na "zabawę z kabelkami")

nie popełnisz błędu! :-)

natomiast podchodząc do tematu standardowo uzyskasz co najwyżej dźwięk przyzwoity i tyle

graaf, dzięki. ale w "o mnie" napisałem i przyznałem się, że jestem zielony w temacie i na tą chwilę chcę kupić coś co pozwoli mi przyzwyczaić się niejako do pewnej "odmienności" dźwięku, a przy okazji da trochę radochy. Mam po prostu do wydania 8,5kzł i wiem, że mogę mieć za te pieniądze ww sprzęt. Co do kabli, to na nie mam osobną kasę:).

Cudnego dnia życzę.

Machidiel=> kupując sprzęt nowy skazujesz się na zupelnie inną klasę dźwięku ,

inaczej za 8500zł i sprzęt plus-minus dwu letni dostaniesz dużo lepsza jakość dźwięku i straty przy ewentualnej odsprzedaży po np .roku będą znikome. A nowy jak tylko wyjedzie z garażu ................:-)

Re: Machidiel, 20 Wrz 2006, 11:02

>graaf, dzięki. ale w "o mnie" napisałem i przyznałem się, że jestem zielony w temacie

co to ma do rzeczy??! Wyzbądź się kompleksów – to że jesteś początkującym audiofilem nie znaczy, że gorzej słyszysz albo że nie zasługujesz na najlepsze :-)

>i na tą

>chwilę chcę kupić coś co pozwoli mi przyzwyczaić się niejako do pewnej "odmienności" dźwięku

dźwięk audiofilski to po prostu dźwięk "dobry" a nie "odmienny" – jeśli w salonie usłyszysz dźwięk "odmienny" – poproś o zmianę sprzętu :-)

>a przy

>okazji da trochę radochy.

to co Ci zaproponowalem to jest właśnie maximum radochy!! :-)

>Mam po prostu do wydania 8,5kzł i wiem, że mogę mieć za te pieniądze ww

>sprzęt.

ale chcesz je wydać dobrze?

>Co do kabli, to na nie mam osobną kasę:).

tym lepiej! :-) byle nie za wiele na kable, lepiej na plyty :-)

pozdrawiam!

graaf

ps.

możesz mi wierzyć - ulubione kapele mojej młodości to Mayhem i Darkthrone :-)

Unholy black metal rules!!

Widzę ze jestes nowy na forum; za 8500zł wiele nie zwojujesz ,a kupisz coś na poziomie Cambridga.

Np. CD Naima,NADa , ktore kosztowały ok. 6-7000zł teraz kupisz za ok.2300-3000zł .

I co jest w nim starego ,to że pograł - postał troche u jakiegos audiofila - pedanta.

Chce cię ustrzec przed tym co ja kiedyś zrobilem ;-) Szkoda czasu i pieniedzy na takie zakupy.

Prawdę rzekłeś, ale jest jedno małe "ale"... gwarancja. Kupię i jak nie daj Bóg coś się skisi...a wtedy nie chcę być w szponach mojje kobiety! Oj, nikt z Was by nie chciał być. A tak na serio, odchodzimy trochę od tematu. Główne pytanie jest: nowy sprzęt za tą kasę, tak by radził sobie z ostrym metalem. Zestaw wyjściowy denonek i JBL. Nie chcę prawić i się wykłócać ile coś kosztuje na rynku wtórnym.

Pozdrawiam.

Jezeli to ma byc nowy odtwarzacz to zwroc uwage na rotela rcd 06, na razie jego cena wedlug gazetki to 1900zl.

Po testach, ktore beda optymistyczne:) cena wzrosnie. Pewnie do poziomu ostatniej ceny poprzednika rcd 02 (chyba 2800zl). Dziwne praktyki ma audioklan:)

Denona pma1500ae kupisz za 2400zl nowego z allegro i zostanie Ci ponad 4tysiace na kolumny. Za taka kase mozna juz kupic cos naprawde sensownego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: gutekbull, 20 Wrz 2006, 11:10

>Widzę ze jestes nowy na forum; za 8500zł wiele nie zwojujesz ,a kupisz coś na poziomie Cambridga.

no łaśnie – myśląc szablonowo

ALE z T-ampem w kieszeni można zdziałać dużo więcej :-)

>Chce cię ustrzec przed tym co ja kiedyś zrobilem ;-) Szkoda czasu i pieniedzy na takie zakupy.

dokładnie!!!

Popieram Graafa.

Jeżeli wszystko od zera, to proponuje wrzucić prawie wszystko w kolumny, prawie tzn. tak żeby starczyło na tanie DVD jeżeli jeszcze nie masz oraz jakiś tam nierzężący wzmacniacz. Kolumny dobrać do wielkości pokoju tj. przy mniejszym pozwolić sobie na mniejsze co w założonym budżecie przełoży się na lepszą jakość.

Jeżeli musi być nowe, dyskusja o second hand jest próżna.

Jakieś konkrety?

Jeżeli pokój jest mniejszy niż 20m2 proponuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (słuchałem podłogowych 400, niesamowite, miejmy nadzieję że te również). Jeżeli większy niż 20m2 to może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Przyjdzie potem kaska, to sobie kupisz jakieś czarne/srebrne/złote wypasy. Rewolucji już nie zrobią, ale Ty będziesz miał świadomość że nie umoczyłeś w kolumny które nie grają i nie dostaniesz w dupcię na odsprzedaży.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kochani, jestem ogromnie zaskoczony zainteresowaniem tym postem! Bardzo Wam za to dziękuję. A z czystej ciekawości [tylko proszę nie gubić wątku głównego], macie 8.5k zł. Jaki sprzęt z drugiej rąsi byście brali do rock-metalu?

Re: MariuszJ, 20 Wrz 2006, 11:21

>Popieram Graafa.

>

>Jeżeli wszystko od zera, to proponuje wrzucić prawie wszystko w kolumny, prawie tzn. tak żeby

>starczyło na tanie DVD jeżeli jeszcze nie masz oraz jakiś tam nierzężący wzmacniacz. Kolumny dobrać

>do wielkości pokoju tj. przy mniejszym pozwolić sobie na mniejsze co w założonym budżecie przełoży

>się na lepszą jakość.

ściślej radzę może nie tyle "max w kolumny", ale na początek T-ampa - wzmacniacz wymarzony dla początkującego audiofila w cenie 100 zł (STO ZŁOTYCH) a resztę, w tym proporcję między inwestycją w źródło i kolumny - wybrać samemu na własnych słuch w salonie :-)

[choć ja osobiście bym rzeczywiście dał max w kolumny ;-) ]

Re: Machidiel, 20 Wrz 2006, 11:22

>Kochani, jestem ogromnie zaskoczony zainteresowaniem tym postem! Bardzo Wam za to dziękuję. A z

>czystej ciekawości [tylko proszę nie gubić wątku głównego], macie 8.5k zł. Jaki sprzęt z drugiej

>rąsi byście brali do rock-metalu?

polecam zdecydowanie bo mam taki od wielu lat:

Ukryta Zawartość

jako cd wystarczy

resztę pieniędzy na źródło przy Twoich gustach muzycznych zainwestowałbym w GRAMOFON!

Ukryta Zawartość

a kolumny te:

Ukryta Zawartość

100 zł na T-ampa, 150 zł na Teaca, 8500 zl na Zollera (dołóż z kasy na kable)

i gites!

Ukryta Zawartość

Re: zdezintegrowany_3PO, 20 Wrz 2006, 11:34

>graaf --> ?

>

>Gramofon do black-metalu? Czyżbym Cie jakoś pokręntnie zrosumiał ?

nie zrozumiałeś Zdezi bo nie jesteś fanem metalu ;-)

jest masa fantastycznych NOWYCH wydań metalu na winylu

kolekcjonowanie tego to osobna przyjemność :-)

oczywiscie na początek cedek a gramofon "przyszłościowo"

pozdr.!

Korcisz, korcisz...

Kochani, wszystkim Wam wierzę, ale ja DOPIERO RACZKUJĘ a Wy mi proponujecie sprzęt full-wypas!. A ja tylko chciałem wiedziec czy zestaw Danona i JBL się sprawdzi... Mam tez chrapkę na iQ9, ale kosztem CD...

Mimo wszystko, podziwiam Was.

graaf -->

... nie zrozumiałeś Zdezi bo nie jesteś fanem metalu ;-)

ALE BYŁEM !!! ... tyle że z łomotu się wyrasta ;)

Ale zgodze sie z Tobą że denon + jbl to nie jest najlepszy wybór ;)

zdezi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.