Skocz do zawartości
IGNORED

SD DVD vs HD DVD na przykladzie Władcy

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Kto nie widzial to koniecznie musi obejrzec ( zwłaszcza powiększenia ;D ) ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko ze to porównanie nie jest adekwatne to "naszych" realiów ze względu na:

1. materiał DVD jest wzięty ze słabego NTSC (480 linii) w Palu mamy 576 linii luc coś koło tego.

2. materiał DVD odtwarzany jest na Win DVD 6. Nie jest to profesjonalny odtwarzacz z profesjonalnym kodekiem. Z softwarowych gościu powinien był użyć Thearer Tek lub coć z tej klasy ostwarzaczy. Ale pewnie nie miał bo drogi.

Konrado, 21 Wrz 2006, 16:07Z softwarowych gościu powinien był użyć Thearer Tek lub coć z tej klasy ostwarzaczy. Ale

>pewnie nie miał bo drogi.

No i nie miał klienta Torrentów! ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ciekawe.

Mam Win DVD 6.0 plus Radeon 5500 i stosunkowo słaby monitor 17" CRT Logix 17.

Oglądam sobie film w 1024x768 x 85 Hz czyli prawie 720p. Skaczę z 640x480 do 1280x1024 i poza ostanim trybem to różnicy w jakości obrazu nie widzę. Czy ten Cały HD sytem to nie jest nabijanie w butelkę.

Po co 30 trybów. Dobrze pamiętam CRT Olympusa HDTV czyli dokładnie 2xPAL we wszystkich parametrach.

Zasuwało to na World of Commodore zapięta z A4000 i robiło niesamowite wrażenie. Cena też, na nasze 85 mln starych złotych. Puchnięcie rozdzielczości w poziomie to wymóg 16x9 ale w pionie to my mamy tylko z 576 na 768 w większości wypadków. Biorąc pod uwagę wielkość obrazu np 40" to dalej mamy to samo co na CRT.

1920 na 1080 tego w ogóle nie widziałem w naturze. pomijam statyczne dema z cukierkowymi kolorami czy ruchem w białym tle z odległości 15 km. Filmy HDTV tylko które. Czy Lucas np. wyda trylogię na HDTV.

Samo DVD grzebało się prawie 6 lat zanim ruszyło pełną parą.

dokaładnie tak jest z filmami HD jak pokazał GOT w linku.

Sam testowałem na projektorze. Film DVD ,a drugie zrodlo otwarzania to ten sam film HD zwiastun.

Zdjecia puszczalem na tym forum.

Jeśli film jest robiony z bardzo dobrego źródła (negatywu oryginalnej kliszy filmowej) i jest zakodowany z dobrą jakością, to siłą rzeczy wersja HD musi wyglądać lepiej od wersji SD. Ktoś wspomniał o tym, że PAL ma więcej linii w pionie (576) od NTSC (480), a z tym ostatnim są z reguły robione porównania. Jednak różnica na korzyść PAL jest spora i warto o tym pamiętać. Proszę zauważyć:

różnica pomiędzy PAL, a NTSC, to 96 linni (576-480), procentowo zaś to 20% więcej.

różnica pomiędzy HD720, a PAL to 144 linie (720-576), procentowo zaś to 25% więcej.

różnica pomiędzy HD720, a NTSC to 240 linii, procentowo zaś to aż 50% więcej.

Oczywiście w przypadku HD1080 te proporcje będą zdecydowanie bardziej korzystne dla HD, ale chciałem Wam pokazać, że nie można się spodziewać oszałamiającej poprawy w przypadku HD720 w porównaniu do PAL.

Jest jednak jeszcze jedno ale. Mianowicie sam standard kodowania koloru oraz (co chyba najważniejsze), sposób kodowania sygnału HD. Płyta DVD może być zakodowana z maksymalnym bitrate'em na poziomie ok. 9 Mb/s. W praktyce wartość ta osiąga najczęściej przedział pomiędzy 4 Mb/s a 7 Mb/s. Teoretycznie sygnał MPEG2 można kodować z bitrate'em aż 15 Mb/s. Jak widać, decydującym elementem mającym wpływ na jakość płyt DVD jest ich ograniczona pojemność. W przypadku płyt HD ten problem nie będzie miał takiego znaczenia, szczególnie, że będą prawdopodobnie kodowane w bardziej wydajnym MPEG4.

Z powyższego jasno wynika, że porównywanie płyt DVD ze zwiastunami HD, które są zakodowane z najwyższą jakością jest jednak trochę nieobiektywne i zawiera spory błąd "pomiarowy".

Nie zmienia to faktu, że HD wniesie nową jakość. Naprawdę. Pytanie jedynie, kiedy?

ArtS :)

tak jak wszyscy zauważyli

jeżeli przejdziemy z 720p na 1080p różnica jest na tyle nie duża że nie ma co się podniecać

najwieksza róznica jest jeżeli przejdziemy z zwykłego Pala podłączonego przez SVHS RGB lub compozyt

na 720P(czyli pominięcie przetworników DA i AD ) a już przejscie na 1080P az takiej różnicy jakościowej nie ma

wszyscy się podniecają ale nie ma czym :)

jeżeli ktoś posiada dobre DVD z dobrym skalerem + dobrej jakości projektor 720P

nie ma co inwestować przy chorych cenach HD i BLURAY + projektor HDTV pewnie 15 -20 tys

bo aż takiego skoku jakościowego nie zobaczy - jedynie uszczupli się nasz portfel o kilkadziesiąt tysięcy zł :(

tasma filmowa w kinie ma 2000-2200 lini (tak czytałem) przy przekątnej 10-20-30 metrów

i wystarcza a my bedziemy za niedługo mieć 2000 lini na przekątnej 70 cm i obraz jest do dupy :(

djedryk obraz z kina nie wystarcza. Jest do dupy. Ja do kina nie chodze.

'Jedynie dzwiek jest super. Czasem jednak za głośny. I momentami sa przerwania - tak moze z około 50 razy podczas seansu i to mnie drazni.

A właściwie to na jkim poziomie mamy kina.

Kiedy wchodziło mroczne widmo Lucasa wiele mówiono o cyfrowym kinie.

Pod Paryżem jest ośrodek Le futuroscope. Mają tam około kilkunastu sal kinowych w różnych technologiach.

Od wielkoformatowej taśmy wyświetlanej 60 kl/s , poprzez trójwymiar do cyfrowej projekcji obrazu.

Lucas zapoczątkował korzystanie z sytemu Panastavision wykorzystujący kamery o szeroki formacie klatki i dużej prędkości filmowania. To był klucz sukcesu jakości efektów specjalnych.

Teraz gdy ujęcia kręci się komputerowo w wielu wypadkach celowo zaniża się rozdzielczość by ograniczyć niedoskonałości techniki i bajońskie koszty produkcji.

I co. We Wrocławiu tylko jedno kino ma wklęsły i doskonale naciągnięty ekran z wygodnymi fotelami.

Natomiast Multipleksy mają klasyczne ekrany, niezbyt wygodne siedzenia, i w przypadku jednego huk zamiast basu.

Ale przy porównywaniu formatów (PAL vs 720p) chyba nie można się patrzec tylko na linie poziome. Zmienia się też ilość pikseli w linii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na obrazkach widac że różnice są większe.

Test JackaWacka z zmienianiem rozdzielczości monitora nic nie pokazuje. Rozdzielczośc filmu się nie zmieniała, a tylko rozdzielczość wyświetlacza. I tu jest chyba najwiekszy problem - bez filmów stworzonych do HD nie zobaczymy pełni mozliwośći nowych ekranów.

Ukryta Zawartość

Tak ogólna liczba pikseli się zwiększa.

Ale jaka wielkość jest rzeczywista wielkość piksela.

Skupianie się na samej rozdzielczości jest bez sensu.

System PAL ma wiele niedoskonałości od marnie wąskiego pasma a co za tym idzie dynamiki obrazu, ilości informacji które może przesłać nie mówiąc interlace , czy odwzorowaniu barw.

Mając Amigę A1200 katowałem telewizory rozdzielczościami 640 na 200, 640 na 512 i oglądałem obrazki w 262 tysiacach kolorów.Mora na ekranie spowodowana migotaniem obrazu plus uroki tych trybów były zniechęcające.

Przejście na Mitsubishi multiscan 14" który radził sobie z PAL , DBPAL, czyli 31kHz i 72 Hz dawały wyraźny efekt.

Czas najwyższy by PAL , NTSC odszedł na zasłużony odpoczynek, HD byłoby kilka lat wcześniej gdyby nie żarcie się korporacji o wpływy, pozwy, prawne zabezpieczenia i szybkość generacji pozwów sądowych.

DVD tak samo załatwili.

Ja oczekuję przede wszystkim od HDTV tego co zobaczyłem kilkanaście lat temu na targach. Niedrgającego obrazu, doskonałych kolorów i dynamiki. To było do zrobienia na CRT z dobrym efektem finansowym.

Ale zamiast 1 CRT można mieć na palecie 4 LCD. Logistyka to poważny % kosztów.

zgadzam sie Jacekwacek

dzisiaj liczy sie komercja kasa a nie jakość

pierwsze próby HDTV to lata 80 dwadziescia lat temu !!!!!!!!!!!!!!!!!

nie sadzicie ze mamy takich głupich inzynierów ze przez tyle lat nie wymyslili by stantartu lepszego od PAL

chociaz jz drugiej strony jak sie patrzy na urzadzenia RTV i podstawowe wady, błedy urzadzeń, funkcjonalność

to niestety dochodzę do wniosku ze mamy kompletnie tępych inzynierów jak dziecko 5 -10 letnie pyta dlaczego

jest tak a nie inaczej :)

Tu nie chodzi tylko o to, jakich mamy inżynierów. To są pieniądze oraz technologia. Całe szczęście, że HDTV nie weszło wcześniej, gdyż byłoby analogowe i mielibyśmy dodatkowy problem. Jeśli zaś chodzi o rezygnację z PAL, to należy wziąć pod uwagę fakt, jak ciężko przepchać się formatowi 16:9 w standardzie PAL. Gdzie leży wina? W kilkuletnich nawet telewizorach. Na nich 16:9 wyglądałby śmiesznie: po prostu należałoby ścisnąć obraz w poziomie. Jak już dodamy paski z góry i z dołu, to mamy nadal 4:3, tyle, że letterbox. Trudność we wdrażaniu nowych standardów polega na tym, że niełatwo jest zmienić sprzęt po stronie odbiorcy. Chyba, że urządziłoby się ogólnonarodowe rozdawnictwo. Tylko kto za to zapłaci? Takich ludzi, jak my forumowicze, nie jest znowu tak wiele, jak się może wydawać. Zresztą wielu z nas też nie od razu będzie mogło sobie pozwolić na nowy sprzęt.

ArtS :)

głownie chodzi o pieniądze !!!!!!!!!!!!!!!!

standart DVD musie się spłacić i dopiero wtedy wejdzie HD ilub BLURAY

można zmieniać standarty co 1 miesiąc tylko kto zapłaci za wdrożenie nowej technologi,za testy

to że jest coś cyfrowe nic nie oznacza ze jest lepsze

NAJLEPSZE MAGNETOFONY STUDYJNE CYFROWE nie dorastają do PIĘT ANALOGOWYM SZPULOWYM

wystarczy iść do studia i się spytać to się dowiemy na czym powstaje materiał oryginał

niestety na analogowych magnetofonac nagrywają tylko najlepsi bo pozostałych nie stać

po drugie tu sie nie wypowiadam ale:

są ludzie którzy twierdzą że analogowa płyta gramofonowa bije zapis cyfrowy CD

CZYŻBY ZAPIS CYFROWY BYŁ NAJLEPSZY ??? jest tanszy pod każdym względem (sprzęt, nośnik,nadajniki TV itp.)

a czy to ważne gdzie, czy pytałem, idz i spytaj na czym sie nagrywa

porównaj cenę najlepszego studera anologowego i cyfrowego i się dowiesz jaka jest różnica w cenie

o jakości podyskutuj sobie z realizatorami dzwięku

ja nie mam zamiaru wchodzić w polemikę i udawadnianie czegoś komuś

szkoda czasu :(

Rozdzielczość taśmy filmowej jest zmienna w zależności od jej czułości - tak jak w filmie fotograficznym gdzie większa czułość oznacza większe ziarno. Sceny w słońcu kręcone na odpowiedniej taśmie dają do 9000 linii ale scena wnętrza zaraz po tym może mieć dwu/trzykrotnie niższą rozdzielczość, jeszcze bardziej kiedy plan jest ciemny (np. film "Siedem" będąc "ciemnym" filmem ma widoczne ziarno). Ale to wychodzi na dobrych realizacjach dvd.

Zaciekawiony opinią o Theater Tek zainstalowałem sobie wczoraj ten drogi odtwarzacz w wersji 2.06.

No więc na monitorze LCD 17 cali troszkę się zawiodłem. Miał to być profesjonalny odtwarzacz programowy, podobno z najwyższej półki ale powiem Wam, że jesli macie CRT to nie zobaczycie różnicy. Na moim LCD po wprowadzeniu wszystkich ustawień i korekt jakie oferuje Theter Tek - swoją droga nie ma tego dużo, spokojnie jest porównywalny z Power DVD 6, na filmach nie najwyższej jakosci wciąz nie jest idealnie. Widoczna jest poprawa - to trzeba przyznać ale skompresowany film pozostanie skompresowanym filmem.

Różnica jest gdy włoży się DVD dobrej jakosci - ja stosuję w tym celu wzorcową wręcz "Zemstę Sithów"... nooo... tutaj Theater Tek się popisuje. Też widać niedoskonałosci formatu DVD (tak! tak!) ale w niektórych scenach jest wręcz trójwymiar! Niesamowite! Ogólnie jednak zarówno na złych jak i doskonałych DVD różnica pomiędzy Theater Tek a Power DVD 6 nie jest powalająca. Podobny do Power DVD jest odtwarzacz video dostępny w pakiecie Nero 7, chyba nawet trochę lepszy.

Kolejnosć odtwarzaczy programowych jest moim zdaniem taka: Theater Tek, Nero 7 (odtwarzacz pakietowy), Power DVD 6. Różnic nie okresliłbym jednak jako znaczących.

Być może gdybym zasilał projektor to różnice byłoby jeszcze łatwiej wychwycić... Ogólnie Theater Tek produkuje obraz miękki, nie tak zaszumiony, z obniżonym kontrastem (nie przepala bieli) z bardziej stonowanymi kolorami - wszystko oczywiscie zalezy od ustawień. Generalnie obraz z Theater Tek jest bardziej "kinowy", taki z większą kulturą, gładszy.

Pozostałe elementy systemu - napęd DVD Lite-ON, dwurdzeniowy proc Athlon X2 3800+, 1GB Dual- RAM, płyta główna Asusa, monitor Iiyama 17cali.

Na koniec pytanie - czy znacie jakis programowy odtwarzacz DVD ze skalerem? Chętnie włączę go do stawki testowej.

Dzis wieczorem zrobię testy odtwarzaczy DVD z kablem DVI (wczoraj na kablu VGA było, bo zapomniałem, że kabel DVI mam gdzies zabunkrowany w domu...

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Aha - grafa w systemie testowym to GeForce7600GT 256MB z przejsciówką DVI-VGA.

Dzis spróbuję czyste połączenie cyfrowe po kablu DVI.

Dobrze by było wiedzieć który odtwarzacz programowy ma skaler... przy okazji bym ocenił czy upscaling ma sens gdy oglądamy DVD na kompie.

Na projektorze różnice pomiędzy Power DVD a Theater Tek sa wyraźniej widoczne. Obraz jest jakby mniej zaszymiony, nie ma widocznych pixelbloków no i kolory są ciekawsze, a obraz troche mniej jasny bym powiedział. Jak zainstalowałem theatr tek nie oglądam już DVD na innych odtwarzaczach.

Po próbach na kablu DVI zdecydowanie potwierdzam mniejszy szum z Theater Tek. Ogólnie obraz po prostu jest "bardziej kinowy" z innych odtwarzaczy bywa agresywny "telewizyjny" przekontrastowany.

Różnice jednak nie są powalające aczkolwiek łatwe do stwierdzenia.

Przy okazji pytanko: podłączyłęm dziś do wejścia DVI monitora komputerowego stacjonarny odtwarzacz Samsung przy pomocy kabla HDMI-DVI.

I nie było obrazu! :(

Czy monitory komputerowe nie przyjmują obrazu ze stacjonarnych odtwarzaczy czy może coś namieszałem?

Monitor sam wyczuł rodzaj sygnału i na OSD zapalił się sygnał DIGITAL. Potem ekran pokrył się "kaszą" a potem migało coś niebieskiego, niezależnie od ustawień DVD.

il Dottore

Jeśli chodzi o Twoje pytanie odnośnie połączenia z DVD Samsung, może w tym wątku jest odpowiedź

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chociaż obawiam się, że cwani producenci telewizorów LCD jakoś zabezpieczają się, żebyś nie mógł kupić do tego samego celu tańszego monitora LCD... ale może się mylę..

Ukryta Zawartość

Tu masz goscia z tym samym pytaniem... :)

Polecam odpowiedzi - niektóre są oczywiste (w normalnym swiecie): "wpłacamy 70$ na konto producenta a po tygodniu decydujemy się albo na rejestrację albo firma oddaje nam kaskę".

Niektóre natomiast są cenne w mniej normalnych warunkach... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego adresu sciągniesz trial Theater Tek w wersji 2.3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.. a , i jeszcze stronka producenta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem co wy z tym Theater Tek

Wlaczylem projektor i puscilem ten sam film na Theater Tek i PowerDVD na jednym ekranie.

PowerDVD okazał sie duzo lepszy (testowalem divxa)

Mozliwe ,ze to przez instalacje Purevideo poniewaz tylko PowerDVD je otwarza. A zwiastuny HD z Purevideo są piekniejsze. Niby i tak są super ale potrawią być lepsze - Głębsza czern itd...

Purevideo na Divxa i filmach DVD raczej nic nie wnoszą nowego. Ja nie widzialem roznicy. Ale przy zwiastunach HD to jest spora roznica 30-60% lepsza jakosc!

Oprocz Purevideo musisz zainstalować inne programiki jak w linku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam nic nie wiem... :)

DiVX odtwarzam na All-playerze, jesli chodzi o komputer. Theater - Tek w wersji 2.06 posiadany przez mnie nie odtwarza DiVX.

Na DVD - powtarzam - widzę różnice na korzysć Theater Tek ale na pewno nie są one warte wydatku 70$.

Power DVD 6 natomiast na moim sprzęcie gra gorzej nawet od pakietowego odtwarzacza Nero 7. Ale wciąż mówimy o drobiazgach które wychodzą w bezposrednim porównaniu.

Gdybym każdego dnia puscił inny film na innym software'owym playerze to bym nie dostrzegł żadnej różnicy.

Pozdrawiam Klub Niestrudzonych Eksperymentatorów! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.