Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny GRUNDIG BOX1500 co to za sprzet?

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do Gregaudio,

Kupilem sobie wlasnie reciever Grundiga R7150 i potrzebuje do nich jakis kolumn. Co bedzie z tym dobrze gralo?

Moze tez cos z Telefunkena na AllNiCo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gregaudio, 24 Wrz 2006, 10:57

Cholera nie mówmy już tak dobrze o grundigach bo od dłuższego czasu poluje na 3 drożne w rozsądnej cenie :).

Ładną masz kolekcję jestem pełen uznania.

zawsze jak na forum odkrywana jest jakaś "hi-endowa darmocha" to można spokojnie sprawdzić na allegro czy czasem właśnie nie ma jakiegoś rodzynka w ofercie...... no comments

Słuchając rozumu....

foni

Tylko sytuacja może wygladać inaczej- po prostu jakaś osoba chce się o danym sprzęcie dowiedzieć czegoś więcej bo jest na allegro( oczywiście zawsze może się trafić ,że Twoja teza bedzie prawdziwa).

A wracając do tematu mam Box400 i nawet na średniodopasowanym do nich wzmaku bardzo dobrze.

jaro-kosmita jak chcesz tobre alnico to polecam saby greencone. Niezle sa tez isophony i za polowe ceny sab. Slyszalem kiedys open baffle na isophonach i bylem oczarowany

szkoda słów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

R7150 ładnie gra na radmorach ls 30 cd np Philips 202,200, . R7150 ma ciepły i mięsisty dzwięk kolumny musza byc szybkie i przejrzyste cd nie zaciepłe żeby nie przymuliło . Kolumny Nada 802 sa w tym nurcie Radmory ls10 niektóre Grundigi , ale jeszcze nie ustaliłem optymalnych i na jakim okablowaniu . Mało czasu i duzo sprzętu i nowych zakupów które należy przejrzeć i posłuchać .

a czym si erozni wersja profesional od zwyklego box 1500 ?

bo glosniki to widze z ete same chyba

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

No to w sumie powinno pasowac z moimi Phonarami i arcamem 7se. Nie moge jeszcze tego sprawdzic ze wzgledu na te smieszne podlaczenie glosnikow. Sprzet kupilem dzisiaj na bazarze za smieszne pieniadze i w sumie ma to byc prezent.

jaro-kosmita

smieszne pieniazki tzn? :))

ja tez byle zaskoczony jak zobaczylem wtyki... ale mam sklep z pierdolami pod domem:_)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

to faktyczni emega tanio chyba ze 50 euro:)

cyjanopan>

wyprzedzając głupie teksty

poza tym jak widac NIKOMU nie dałem nigdy linku do własnego ogłoszenia, nie do tego mi słuzy forum.

SAM zamiescilęs link do mojego allegro, wiec>>> nie zaczynaj potencjalnego tematu//

=>cyjanopan

Też dostałeś wiadomość na PW?

Do mnie dawno nikt nie napisał z taką ilością uczucia..... nawet żona się tak nie angażuje w rozmowę ze mną. Oj nadepnęliśmy komuś na odcisk.

=> denon.dcd.2560

proszę nie pogrążaj się bo to jest troszkę śmieszne kiedy traktujesz innych jako idiotów

cytat z Twojego "o mnie":

"jestem studentem dorabiającym sobie drobnym handelkiem sprzętem audio z Niemiec - weszły nowe przepisy

wiec juz na mniejszą skale........ co do innych spraw, to oczywiscie zawsze mozna mnie zapytac o jakis wzmacniacz, w uzywanych wzmakach i receiverach w przedziale 200-500zł moge naprawde poradzic ..... co tydzien przybywaja 2-3 sztuki......prosze o konkrety, postaram sie załatwic...."

Tak na marginesie, sam bardzo często rozglądam się za sprzętem używanym. Dla siebie, dla rodziny, dla przyjaciół - wiedzą, że mam (w ich rozumieniu) jebca i często mnie proszą o pomoc w tej kwestii. Cieszę się, że są osoby zajmujące się taką działalnością jak Ty i tak na prawdę to wolałbym mieć z Tobą dobre układy. Ba! Nawet bardzo dobre! Tyle, że prostestuję jak robisz forumowiczów w balona, a Forum czytane przez ogrom ludzi traktujesz (wygląda mi że nadal nieświadomie) jako miejsce na reklamę. Zmień podejście, a na pewno na forum znajdziesz wielu parnterów do sympatycznych rozmów o sprzęcie (nie koniecznie o handlu nim).

Słuchając rozumu....

Powtórzę swój wpis, który zamieściłem w wątku o allegro....

Powiem brzydko, k**wa mać, znowu się tu lansuje jakiś sprzęt mając na celu tylko sprzedanie go za dobre pieniądze. Zaczyna się wciskać ludziom, że gra to lepiej niż kolumny za 2 tyś pln - chociaż rynek do tej pory wycenił sprzęt na 150 - 200 pln. Rozumiem opinię gregaudio - jest miłośnikiem marki grundig, jego strona jest mi znana od wielu miesięcy, dużo ciekawych rzeczy się z niej dowiedziałem i nie podejrzewam go w żadnym wypadku o złe intencje. Ale reszta szybko chciała upiec swoje pieczenie na tym ogniu. Jest to któryś wpis w ciągu kilku dni na ten temat, pojawiły się ogłoszenia. Co za śmietnik....

Ludzie miejcie trochę przyzwoitości. Sam mam osobiście coś ze sprzętu na zbyciu, ale zwykła uczciwość nakazuje mi nie pisanie o tym wszem i wobec, a wręcz przeciwnie, odradzałem ostatnio jednemu zainteresowanemu forumowiczów kolumny, które posiadam na zbyciu, ponieważ chciał na nich słuchać muzyki, która jednak nie jest ich domeną! Naganiacie sobie jeleni sobie poprzez pseudofachowe wpisy i niby obiektywne opinie! Mam nadzieję, że ludzie szybko połapią się w tych manipulacjach a wasza działalność umrze w obecnej formie tu na forum. Moc jego jest ogromna zarówno w negatywnym jak i pozytywnym znaczeniu. Więc lepiej zaprzestańcie swoich praktyk, bo siądziemy na was i już nic nie sprzedacie tutaj a wasze opinie będą warte tyle, co napis na papierze toaletowym.

Osobiscie nie jestem zainteresowany wzrostem cen bo sam kupuje stare audio . W ostatnim czasie wzrosły ceny pewnych modeli ale tragedii jeszcze niema na szczęście . Osoby sprzedajace " forumowicze " w tym czasie powinny pisać w dziale ogłoszenia lub na allegro a nie tworzyć wątku na forum do jednego tylko celu uzasadnienia ceny lub jej podbicia . Ciekawi mnie dlaczego sprzedają jeżeli to dla nich taki rarytas i naczym mają zamiar słuchac jak pozbedą sie znakomitego sprzętu ;) Myslę że jak ktoś pozbywasie to znaczy ze nie pasują własciwie zastanawiają się dlaczego inni tak dobrze piszą miedzyinnymi i ja . Sami mają pewnie mieszane uczucia w odsłuchu . Lub to tacy których wogule słuchanie nie intersuje tylko dobre sprzedanie za najwyzszą cene opierając sie na dobrych opiniach innych . Tu powtórze się że te kolumny same z siebie dobrze nie zagrają trzeba wiecej inwestycji w sytem i kable Sam zakup kolumn to tylko początek kłopotów ;)) . Kolumn modyfikowac nie potrzeba to jedyna pociecha :) .

>FOcieszy mnie twoje podejscie do tematu, jednak NIE ZGADZAM SIE co do teog ze forum traktuje jako reklame.

JAK DOTYCHCZAS DAŁEM 4 OGLOSZENIA O SPRZEDAZY JAKIEGOS SPRZĘTU, przez 2 miesiace,

A NIGDY w jakims temacie nie proponowałem nikomu SPRZEDAZY AKURAT MOJEGO TOWARU. co do tych wzmacniaczy któe mam w opisie, juz kilku ludzi pytalo mnie o rade I NIKT JESZCZE NIE WZIAŁ WZMACZNIACZA ODE MNIE. BO NIe O TO MI CHODZI. powtarzam-pytają ale nie kupują ode mnie. DLACZEGO? bo słucham co ich interesuje, i doradzam najlepszy do tego celu klocek, DOSTEPNY NA ALLEGRO, LECZ NIE U MNIE. ANI U MOICH ZNAJOMYCH ZEBY TO BYŁO JASNE. NIE ZAŁOŻYLEM JESZCZE ZADNEGO TEMAT MAJĄCEGO NA CELU ROZREKLAMOWANIE POSIADANEGO PRZEZE MNIE SPRZĘTU.

NIE ROZUMIEM NAGONKI JAKĄ KILKU .... URZĄDZIŁO NA MOJĄ OSOBE.

STUKNIJCIE SIE W GŁOWKE ZANIM COS POWIECIE.

>Seba78

Zbastuj trochę. W tym wątku, co by nie mówić, w większości wypowiadają się ludzie, których pasjonuje brzmienie starych kolum Grundiga i którzy mogą co nie co w tym temacie powiedzieć. To, że ktoś chce tam akurat coś na tym przyciąć finansowo, nie jest powodem żeby tu wszystkich błotem obrzucać. Nie ma w sumie o co się unosić i wprowadzać nerwowej atmosfery, tym bardziej, że temat był wałkowany wielokrotnie i tego typu wpisy kończyły się wielkimi burdami w kilku wątkach, nie przynosząc niczego konstruktywnego.

Wracając do tematu - jutro z kolegą planujemy odsłuch całej rodzinki kolumn Grundiga, w tym znajdujących się na zdjęciu zamieszczonym przez Grega. Jako wzmacniacze testowe m.in. Grundig V7000 i wspomniany wyżej R7150. Cała reszta toru również specjalnie dobrana. Jak już się z tym uporamy, to postaram się podzielić wrażeniami.

PS. Nie zamierzam zbywać żadnego z testowanych urządzeń, ani na Allegro ani na forum. Wręcz odwrotnie, być może odsłuchy skłonią mnie do zakupu którychś z kolumn, co jednak nie powstrzyma mnie od podzielenia się pozytywnymi wrażeniami, nawet gdyby miało skutkować to gwałtownym wzrostem zainteresowania i cen.

Tak jak juz pislem wyzej zakupilem pare dni temu na bazarze grundiga R7150. Wczoraj dokupilem wtyczki do kabla glosnikowego i odpalilem to wszystko. Pierwsze wrazenia byly dosyc negatywne: dudniacy rozlazly bas (regulacje basu zmniejszylem prawie do zera a moje kolumny [Phonar monitor 2s] tez w zasadzie nie maja go zbyt duzo i jest on raczej szybki i zwarty), troche ostre wysokie tony i jakis taki dziwny nalot na dzwieku, brakuje tu po prostu klarownosci. Pozytywnymi stronami sa stereofonia i rozmach brzmienia. Dzwiek jest naprawde potezny ale mozna tez miec wrazenie, ze troche przytlacza. Powoli mozna sie troche przyzwyczaic do dzwieku chociaz mysle, ze moj sonic impact lepiej mi pasuje. Osobiscie watpie, ze przy odpowiednim doraniu reszty sprzetu bedzie z tego jakis fenomen. Jesli juz to trzeba by go po prostu poddac tunigu azeby pozbyc sie wyzej wymienionych wad.

sprzet odsluchowy:

arcam alpha 7se

grundig R7150

phonar monitor 2se

cinch: dolphin white

glosnikowy: zwlykly kabel 0.75

Swojego R7150 dostałem od Grega już po Jego ingerencji (chociaż twierdzi, że była nieznaczna). Nie miałem okazji posłuchać amplitunera w dziewiczym stanie i nie wiem jak gra. U mnie modyfikowany sprawuje się nad wyraz dobrze. Miał być początkowo wzmacniaczem zastępczym na czas naprawy mojego głównego wzmaka, ale bardzo mi się spodobał i już u mnie został. Z początku też chciałem do niego dokupic któreś z kolumn Grundiga, ale podłączyłem znajdujące się u mnie akurat na stanie JBL LX 2002 i strzał okazał się celny - JBL-e też zostały. Świetnie pasują do wzmacniacza, a trzeba dodać, że nie każde kolumny z nim dobrze grają. I tu chyba pies jest pogrzebany. Miałem okazję przez pewien czas dobrze posłuchać Phonarów Monitor 2. Nie zachwycił mnie jednak ich dźwięk. Jednak rzecz nie w tym, czy mi się podobały, czy nie, ale w charakterze ich brzmienia, który IMHO w żaden sposób nie pasuje do wzmacniaczy Grundiga (które, jak już wyżej podkreślałem, i nie tylko ja, są niezwykle wymagające co do doboru kolumn). Dźwięk Phonarów był powolny, za bardzo ocieplony, z niezbyt wyrazistą górą i niskim, leniwym basem. Grundigi (mówię tu o R7150 i V7000, o zbliżonym charakterze brzmienia) natomiast lubią kolumny z bardzo dobrze kontrolowanym basem i wydatną, nieco ostrą górą. Jak dla mnie, doskonale obarazują charakter kolumn idelanie pasujących do tych wzmacniaczy recenzje Radmorów LS 30, zamieszczone w dziale "opinie". Źle dobrane kolumny z tymi wzmacniaczami to prawdziwa tragedia. Dlatego nie spisywałbym od razu R7150 na straty i przed ewentualnym tunningiem poszukałbym jakichś niedrogich, pasujących do niego kolumn np. ktorychś Grundigów z serii BOX x50 lub właśnie 1500. Dzisiaj z kolegą wzięliśmy na tapetę BOX 450 pro i 650 pro. Są REWELACYJNE i niech ktoś mi powie, że byle jakie kolumny za 2000 zł. zagrają lepiej ...... :))) Niech kto mówi co chce, ale w tym przedziale cenowym nie robi się obecnie takich kolumn :-P W tym wątku padły zastrzeżenia co do basu, który można z tych kolumn wyciągnąć. Jednak kto nie słyszał, nie jest w stanie wyobrazić sobie co potrafią te niskotonowce.

Najbardziej uniwersalnymi moim zdaniem są 650 prof . dobrze spisuja sie na podstawakach i na regale w małych i srednich pomieszczeniach 10-17m2 wysokosc podstawy lub regału 50-55cm .mozliwośc ustawienia krótkiej odległosci bazy 1,5 m od lini kolumn baz strat przestrzennych. Zapewniaja pełny soczysty dzwięk z fenomenalną sterofonią i głebią .Oczywiście tylko w dobrze dobranym systemie i okablowaniem ale tutaj w kablach daja pewne wieksza gamę wyborów . Podłaczone do przypadkowego sytemu moga zniechęcić do siebie , ale z moich licznych kontaktów z ich posiadaczami wynika ze nie poprzestają na jednej parze. Jak juz posłuchaja jaki potencjał jest w tych konstrukcjach to kończy sie na nastepnych zakupach innych modeli i budowaniu paru systemów . Grundig 1500a prof to kolumny do srednich i dużych pomieszceń tylko na podstawce wysokosc 36-40cm lekko odchylone do tyłu . sa bardziej wymagające co do systemu i okablowania i ustawienia . Ale zapewniaja to samo co 650 prof tylko w 18- 30m 2 . Mini monitory 300 fenomenalna stereofonia i głebia pewne małe braki w basie tylko na regale 50-55cm wysokość. Przed frontem należy zostawic margines z blatu. Małe pomieszczenia od 5 do 12m 2. Wymagają dokładnego ustawienia wtedy rekompensują bryłowo bass . Wymagające w dobraniu systemu .Moim zdaniem oryginalne okablowanie nie jest optymalne wymiana na odpowiednią alternatywe lepiej równoważy 300. To krótki opis trzech przykładowych modeli wzgledem wielkosci nagłośnienia od 7 do 30 m2 pomieszczenia .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.